Vinogradarstvo u Promini
Premda je godina bila dosta neizvjesna za prominske vinogradare, urod je ove godine kako stvari stoje prilično dobar.
Mladi vinogradi koji su se ove godine posadili odlično napreduju.
Dok je lani cijena grožđa dosezala bez problema razinu od 6,00 kn/kg, a po nekima čak i 8,oo kn/kg, ova je godina nešto skromnija.
Najniže cijene su ove godine u Promini bile od oko 4,5 kn/kg do 7,5 kn/kg koliko su neki na samom početku berbe tražili.
Ove godine je cesta Drniš-Oklaj na dionici od Razvođa prema Oklaju bila puna tabla sa telefonskim brojevima onih koji prodaju grožđe.
Isto tako je u prošlu subotu uz skoro svaki drugi vinograd bilo uobičajeno vidjeti zamišljene starce kako isčekuju kupce.
Mnogi su odustali od isčekivanja kupaca, i odlučili ove godine proizvesti više vina (nego šta su inače planirali).
Dosta vinogradara i dalje očekuje kupce, pa je tako dosta vinograda dočekalo i kišu neobrano.
Za tri godine bi u Šibensko-Kninskoj županiji trebalo na rod doći oko sto tisuća novih panja vinograda.
Zanimljivo će biti pratiti cijenu grožđa kad se ponuda višestruko poveća, kad je potražnja već sad ovako mala (ili je cijena previsoka?).
Ali prominski vinogradari se nedaju.
Danas sam u SD pročitao članak u kojem najveći prominski vinogradar Marko Duvančić iznosi dosta optimistične planove za razvoj vinarstva u Promini, a s njim i seoskog turizma.
Članak je dosta zanimljiv, pa Vam preporučama da ga pročitate.
U Razvođu vinski podrum po EU standardima
Evo dijela članka:
U Razvođu vinski podrum po eurostandardima
Uz podrum, novcem HBOR-a Duvančić će graditi i destileriju za proizvodnju rakije, a u restoranu iznad podruma gost će konzumirati vina izravno iz podruma, a osim toga, gost će moći obići podrum i vinograde, a bit će tu i gumno, konji, domaća spiza te ostali seoski sadržaji.
Nakon što se ispiju prve čaše mladog vina, te se uvjeri da i ove godine ima vrhunski proizvod, Marko Duvančić, vlasnik najvećega privatnog vinograda u Šibensko-kninskoj županiji, ove jeseni u rodnom Razvođu, u Promini, kreće s izgradnjom novog vinskog podruma po europskim standardima, te s izgradnjom restorana iznad podruma, koji će biti popraćeni sa svim adekvatnim sadržajima vezanima uz promicanje kulture ispijanja vina i seoskog turizma.
Berba 2006. završit će u novom podrumu
— Izgradnjom novog podruma imam namjeru zaokružiti cjelinu koja uključuje proizvodnju, preradu i plasiranje vina na tržište. Osim toga, kada za tri godine krene berba i prvih plodova sa 10 hektara vinograda na Gluvači, sadašnji podrum kapacitetom više jednostavno neće zadovoljavati potrebe.
Novi podrum bit će specifičan i po tome što će svaka kategorija prerade biti odvojena u zasebnoj prostoriji, dakle, od prerade i zrenja vina, pa do čuvanja, punionice i posebnog skladišta — kazao je Duvančić.
Investiciju vrijednu oko 1,5 milijun kuna, Duvančić će financirati kreditom HBOR-a, a planira da će sve biti gotovo do sljedeće sezone, odnosno do srpnja 2006. godine, do kada bi cijeli projekt trebao biti usklađen i po europskim zakonima.......
Oznake: Vinogradarstvo u Promini, Marko Duvančić
|