27

nedjelja

rujan

2009

NytroBox NB-6000+ Combo

Photobucket


-MPEG-2 satelitski i zemaljski prijemnik
-Prijem sat. TV i Radio kanala
-Podrška DVB titlova
-PiP slika u slici
-Uređivanje i kreiranje dodatnih lista kanala
-Automatsko i ručno selektiranje PAL / NTSC
-Tri ugrađene igre
-SHARP tuneri
-Podrška višejezičnog tonskog zapisa
-256 boja zaslona (OSD)
-Podrška podešavanja vremena u odnosu na GMT
-EPG programski vodič
-Slika uz EPG programski vodič
-Podrška višejezičnih podnaslova
-Teletext putem prijemnika
-PLL CH 21-69 UHF modulator PAL/NTSC
-RS 232 port za prijenos software-a sa računala na prijemnik
-2 x SCART A/V izlazi za TV i VCR
-RCA CINCH Video izlaz
-RCA CINCH Audio Izlaz
-0/12V priključak
-SPDIF digitalni audio izlaz
-DiSEqC 1.0 , 1.2 i 2.0 kontrola
-Interna emulacija NB6000 = Yumatu MX+ 5105 chip


Kao što se iz specifikacija uređaja može vidjeti uređaj je klon YU-MA-TU-a MX+, koji osim DVB-S standarda podržava i DVB-T standard - digitalni zemaljski.

Uređaj također sadrži i univerzalni čitač kartica koji čita i autorizira novu HRT Viaccess 3,0 karticu!

Photobucket

Jednom rječju za sve ljubitelje YU-MA-TU prijemnika i one koje tek misle postati preporučam ovaj prijemnik!

Uređaj je moguće nabaviti u MKE-u po cijeni od 430,00 Kn!

www.mke.hr

28

utorak

travanj

2009

OiV pobijedio na natječaju za digitalne multiplekse A i B

Photobucket

Vijeće HAKOM-a (Hrvatska Agencija za poštu elektroničke komunikacije) je nakon provedene javne rasprave o digitalnoj zemaljskoj televiziji u Hrvatskoj raspisalo natječaj za izdavanje dozvole za upravljanje mrežama digitalne televizije (MUX A i MUX B), koji je objavljen 2. veljače 2009. godine. Dozvola se izdaje za uporabu radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije na državnoj razini, u trajanju 10 godina.

Do predviđenog roka, 30. ožujka 2009. godine., zaprimljene su dvije ponude trgovačkih društava HT-Hrvatske telekomunikacije d.d. i Odašiljači i veze d.o.o.

Na sjednici Vijeća HAKOM-a, održanoj 24. travnja 2009. godine, Vijeće HAKOM-a ocijenilo je zaprimljene ponude i donijelo odluku o izdavanju dozvole trgovačkom društvu Odašiljači i veze d.o.o. Razlozi zbog kojih je HAKOM odabrao OiV, a ne HT nisu objavljeni.

Ponude se nisu znatnije razlikovale - i jedan i drugi operater predviđali su do 5 programskih mjesta u svakom digitalnom multipleksu te emitiranje elementarnih usluga koje su karakteristične za digitalnu zemaljsku televiziju odnosno digitalnu televiziju općenito. Znatnije razlike su bile u cijeni kapaciteta 1. multipleksa gdje je OiV imao osjetno višu cijenu, dok je u slučaju 2. multipleksa cijena bila podjednaka.

Photobucket
Odasiljac Sljeme; foto oiv.hr

Sukladno Strategiji prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj, Hrvatska će od 1. siječnja 2011. godine programe zemaljske televizije emitirati samo u digitalnoj tehnologiji.

Uvođenje digitalne televizije omogućiti će gledateljima praćenje većeg broja programa, kvalitetniji prijam kao i dodatne informacijske i komunikacijske usluge. Proces prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku televiziju započinje emitiranjem programa dvije mreže na državnoj razini koje će prenositi programe multipleksa A (MUX A) i multipleksa B (MUX B).

Nakon dobivanja dozvole očekuje se da će OiV znatno ubrzati uvođenje digitalne zemaljske televizije na području cijele Hrvatske te da će HAKOM uskoro raspisati natječaj za tv kanale koji će emitirati u drugom multipleksu.

24

subota

siječanj

2009

Cinemax nam stiže, ali bez Cinemaxa 2

Na žalost, globalna ekonomska i financijska kriza polako ali sigurno ubire prve žrtve na području digitalne televizije i kod nas. Naime, iako je u početku bilo najavljeno i očekivano da će se dva filmska programa Cinemax 1 i Cinemax 2 od proljeća ove godine početi emitirati u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, kriza je natjerala i moćne tv kuće kao što je HBO (Home Box Office) da se konsolidiraju i racionaliziraju troškove kako bi što bezbolnije prebrodili krizu.

Na našu žalost, ta konsolidacija ujedno znači i manja ulaganja, a u našem slučaju to se odnosi na drugi kanal filmske televizije Cinemax. Ukratko, to znači da ćemo tijekom proljeća u "Adria" regiji gledati Cinemax na hrvatskom jeziku - no, samo Cinemax 1 jer će dvojka pričekati na neka bolja vremena.

Photobucket
Logo Cinemaxa 2 nažalost ipak još neko vrijeme nećemo imati prilike vidjeti na našim malim ekranima.


Dobri poznavatelji situacije odmahnut će rukom i reći će "Pa što onda, ništa tragično" i biti će donekle u pravu pošto je kanal Cinemax 2 gotovo identičan Cinemaxu 1. Jedina razlika među ovim kanalima su različiti termini emitiranja pojedinih filmova pa gledatelji neće osjetiti veliki gubitak. Tako se primjerice film "Enemy of the People" na Cinemaxu 1 emitirao u 06:00 sati ujutro, dok je isti naslov na Cinemaxu 2 išao u 09:00 sati po našem vremenu.

Upravo su ove neznatne razlike između Cinemaxa 1 i Cinemaxa 2 glavni razlog zbog kojeg je njegovo širenje na Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Crnu Goru stopirano do daljnjega.

Zanimljivo, Cinemax 2 ni u ostatku Europe nije naišao na plodno tlo pa ga tako u ponudi nema niti jedna digitalna satelitska platforma u Češkoj i Slovačkoj. U Mađarskoj je Cinemax 2 prisutan samo u okviru platforme T-Sat dok druge dvije velike pay tv platforme u Mađarskoj Digi TV i UPC Direct uopće nemaju namjeru u skoroj budućnosti uvrstiti ovaj kanal u svoju ponudu - unatoč tome što je u potpunosti lokaliziran za sva tržišta. U Bugarskoj, Cinemax 2 je preko satelitske distribucije dostupan isključivo pretplatnicima platforme Bulsatcom na 39° istočno.

Photobucket
Cinemax 1 trebao bi nas iznenaditi već ovog proljeća.

Tako ćemo za nekoliko mjeseci na našem tržištu imati ukupno 3 od 6 kanala iz produkcije HBO-a Central Europe. Postojeća dva su; HBO Adria i HBO Comedy Adria, a u budućnosti će im se pridružiti Cinemax Central Europe. Ostatak HBO ponude u središnjoj i istočnoj Europi čine kanali HBO 2, HBO HD i Cinemax 2.

Cinemax bi trebao biti dostupan u svim važnijim digitalnim i kabelskim platformama u regiji (T-com, B.net, Digi TV, Total TV, SBB, Siol TV, UPC Telemach itd.).

Slovenci odabrali tv postaje za drugi nacionalni digitalni zemaljski multipleks u DVB-T

Prije otprilike tri tjedna, slovenska Agencija za Poštu i Elektroničke Komunikacije (APEK) izabrala je operatera drugog nacionalnog multipleksa te tv kanale koji će u budućnosti imati u sklopu drugog multipleksa.

Photobucket

Dozvolu za digitalno emitiranje televizijskih programa putem zemaljskih odašiljača dobili su proizvođači programa: TV Pika, mariborski RTS +, i-TV, Šport TV 2, TV Primorka, Vaš kanal i RTS. TV Pika je već krenula u prvom nacionalnom DVB-T multipleksu, pridružila se kanalima RTV SLO 1,2,3, Kanalu A i POP TV-u. Ostali bi programi trebali krenuti u drugom multipleksu.

Agencija za poštu i elektroničke komunikacije (APEK) na javnom je natječaju, koji je završio 19.12.2008 godine, za operatera drugog nacionalnog multipleksa digitalne zemaljske televizije DVB-T odabrala tvrtku Norkring, koja je dio holdinga norveškog telekomunikacijskog diva "Telenor". Na natječaj su pristigle tri ponude, a pored izabrane Norkringove bila je tu i ponuda austrijskog operatera ORS i ponuda konzorcija Slovenian DTT. Posljednja ponuda nije zadovoljila osnovne uvjete natječaja pa je stoga komisija u obzir uzela samo prve dvije ponude.

Photobucket
Postojeće nacionalne komercijalne TV postaje u Sloveniji uskoro će dobiti konkurenciju

Izabrani operater multipleksa dužan je do 1. rujna 2009 godine pokriti signalom minimalno 70% slovenskih kućanstava (ne teritorija!). Godinu dana kasnije ta pokrivenost trebala bi narasti na minimalno 85% slovenskih kućanstava. U multipleksu, kojim će Norkring upravljati, mora postojati mogućnost emitiranja minimalno osam televizijskih programa, uključujući i one koji su dobili dozvolu za emitiranje putem digitalnih zemaljskih odašiljača. To bi također značilo da se TV Pika neće zadržati u prvom digitalnom multipleksu već da će u budućnosti migrirati na multipleks broj 2.

Tako su se trima najvećim komercijalnim postajama, POP TV-u, Kanalu A i MTG-ovom kanalu TV3 koje dozvolu za emitiranje preko digitalne zemaljske mreže imaju već godinu dana, pridružila još četiri kanala sa dozvolom za nacionalno pokrivanje, te tri kanala sa dozvolom za regionalnu pokrivenost. Osim TV Pike i mariborskog RTS+ dozvolu za nacionalno pokrivanje dobili su informativni program i-TV i sportski kanal Šport TV 2. Zapadni dio države u digitalnoj će tehnici pokrivati TV Primorka, srednji dio će pokrivati Vaš kanal dok će istok države signalom pokriti RTS.

Photobucket
TV Pika jedan je od sretnih dobitnika nacionalne koncesije u digitalnoj zemaljskoj mreži

Tri bi programske pozicije trebale ostati slobodne što otvara prostor za PAY TV ili nove komercijalne televizije:

Digitalni nacionalni multipleks 1 (u budućnosti?):
RTV SLO 1 (nacionalna pokrivenost)
RTV SLO 2 (nacionalna pokrivenost)
RTV SLO 3 (nacionalna pokrivenost)
TV Koper / Tele M (regionalno pokrivanje)
Kanal A (nacionalna pokrivenost)
POP TV (nacionalna pokrivenost)
TV 3 (nacionalna pokrivenost)

Digitalni nacionalni multipleks 2:

RTS+ (nacionalna pokrivenost)
TV Pika (nacionalna pokrivenost)
Šport TV 2 (nacionalna pokrivenost)
i-TV (nacionalna pokrivenost)
RTS / Primorka / Vaš kanal (regionalna pokrivenost)
prazna pozicija
prazna pozicija
prazna pozicija

04

nedjelja

siječanj

2009

FOX Life i FOX Crime u ponudi Total TV-a Hrvatska

Najmlađa digitalna platforma u Hrvatskoj - regionalna DTH platforma Total TV koja je sa radom kod nas krenula početkom prosinca 2008 godine od prvog je dana 2009 godine u svoju ponudu uvrstila dva nova atraktivna tv kanala sa hrvatskim prijevodom, a riječ je o vrlo popularnim serijskim kanalima FOX Life i FOX Crime koji su donedavno bili dostupni samo pretplatnicima kabelske televizije B.net.

S prvim danom 2009 godine FOX life i FOX crime postali su dostupni i korisnicima Total TV-a u Hrvatskoj i to "osnovnog" Total TV 1 paketa - bez dodatne nadoplate.

Photobucket

FOX Life je vjerovatno jedan od najpopularnijih kanala sa titlovima uopće - na programu se emitiraju popularne dramske i humoristične serije kao npr. "Bračne vode", "Slobodni strijelci", "Ništa zajedničko", "Caroline u gradu", "Pravi poziv", "Šapat duhova", "Dečki s Madisona", "Bostonsko pravo", "Ally McBeal" i mnoge druge. Kanal emitira svakodnevno od 07:00 do 02:00 sata po našem vremenu.

FOX Crime je prvi FOX kanal sa hrvatskim prijevodom, a u programskoj shemi se mogu pronaći popularne kriminalističke i forenzičarske serije kao: "Alias", "Las Vegas", "Ubojstvo, napisala je", "Kojak", "Agencija", "Odvjetništvo", "Largo" te "Zakon i red". FOX Crime program emitira svakodnevno između 06:00 i 01:00 sati po našem vremenu.

Photobucket

Oba kanala emitiraju preko satelita Eutelsat W2 na 16° istočno, na frekvenciji 11.138 GHz H, Symbol Rate 27700, FEC 3/4 Mpeg2 kodirano u sistemima NDS Videoguard (Total TV) i Cryptoworks (Distribucija). FOX Life emitira u vrlo dobroj kvaliteti, no FOX Crime na žalost već neko vrijeme ima otužnu kvalitetu slike koja ne priliči kanalu takvog kalibra.

Tako ćemo prvi dan nove godine zapamtiti kao dan kada su FOX Life i FOX Crime u Hrvatskoj izašli izvan okvira kabelske televizije i napokon postali dostupni i svima onima koji nisu bili te sreće da imaju priključak kabelske televizije. Nadamo se da će i ostale platforme u Hrvatskoj slijediti primjer Total TV-a i u svoju ponudu uvrstiti ove kanale.

NeT TV iz Kutine prestao sa emitiranjem preko Amosa

Kao što je i bilo najavljeno, od prvog dana 2009. godine hrvatska regionalna tv postaja NeT TV (Nezavisna Televizija) iz Kutine prestala je sa emitiranjem programa preko satelita Amos. Kanal je i dalje dostupan preko satelita, no ovaj put posredstvom digitalne satelitske pay tv platforme Digi TV koja emitira preko satelita Intelsat 10-02 na 1° zapadno, kodirano u sistemima Nagravision 2 i 3.

Na Amosu, NeT TV iz Kutine napustio je frekvenciju 11.323 GHz H, Symbol Rate 3350, FEC 3/4 gdje je emitirao u nekodiranom obliku. Za distribuciju i uplink signala na satelit Amos bila je zadužena hrvatska telekomunikacijska tvrtka Croatel iz Zagreba.

Photobucket

Program NeT TV iz Kutine u okviru Digi TV platforme emitira na frekvenciji 12.563 GHz V, Symbol Rate 27500, FEC 3/4 Mpeg2 kodirano u sistemima Nagravision 2 i 3. Program je osim pretplatnicima u Hrvatskoj dostupan i pretplatnicima u Srbiji, no izuzetak su neki programski sadržaji za koje NeT nema prava emitiranja izvan Hrvatske.

Kao razlog prekida emitiranja preko satelita Amos na 4° zapadno iz NeT TV navodi se globalna gospodarska kriza i nadolazeća recesija.

24

ponedjeljak

studeni

2008

Total TV Hrvatska kreće početkom prosinca

Na današnjoj konferenciji i prezentaciji za instalatere Totalna televizija d.o.o. iz Zagreba, hrvatski ogranak regionalne platforme Total TV, predstavila je neke detaljnije informacije vezane za start svoje DTH usluge u Hrvatskoj. Konferenciji je prisustvovalo stotinjak instalatera i službenih osoba kojima je po prvi put predstavljena ponuda nove DTH platforme.

Na pitanja prisutnih odgovarali su Janoš Zsembery, predstavnik tvrtke SAT-TRAKT, Robert Knorr, predstavnik investitora Mid Europa Partners, Milan Kosorič iz Total TV-a Slovenija te Neven Abramović iz Total TV-a Hrvatska. Iskustva iz susjedne Bosne i Hercegovine prenio je direktor Total TV-a BiH.

Photobucket

Ponuda Total TV-a u Hrvatskoj sastojati će se od četiri paketa;

Total TV 1
Total TV 2
Club-X
HBO

Svi paketi zajedno brojati će šesdezestak tv kanala. Paket sa uvjerljivo najvećim brojem kanala je Total TV 1 - osnovni paket koji će imati ukupno 36 TV kanala.

U paketu Total TV 1 će se naći i mnogi atraktivni kanali na hrvatskom jeziku:

- Viasat Explorer
- Viasat History
- TV 1000
- Hallmark Channel
- Sport Klub Hrvatska
- Zone Reality
- Zone Romantica
- MTV Adria
- Travel Channel
- DoQ Channel
- National Geographic Channel

Od atraktivnih stranih kanala koji nemaju hrvatski prijevod u ponudi paketa će se naći :

- E! Entertainment TV
- History Channel
- Jetix
- Minimax
- Eurosport
- Discovery Channel
- Animal Planet
- Motors TV
- Fashion TV

U ponudi će biti i mnogi kanali iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore kao što su:

- TV Pika
- TV 3 (Viasat)
- Info TV
- B92 Info
- FTV
- RTRS
- OBN
- ATV Banja Luka
- Alfa TV Sarajevo
- RTV Atlas
- RT CG
- DM Sat
- Televizija S
- Studio B
- TV 24 Sat
- Top Music
- Top Shop TV
- Kopernikus TV
- Panonija
- SOS Kanal
- Kanal D

Photobucket
Hrvatska verzija SportKluba u ponudi će biti od samog početka, no ne i SportKlub+


U dodatnom paketu Total TV 2 emitirat će i neki atraktivni komercijalni tv programi iz Srbije kao što su FOX Televizija i TV Avala (budući RTL AVALA).

Paket Club X će sadržavati tri 24-satna kanala za odrasle : Free-X-TV, Free-X-TV 2 i X-Dream TV.

HBO paket će, naravno, sadržavati kanale HBO Adria i HBO Comedy Adria koji su u cijelosti lokalizirani na hrvatski jezik.

Cijene paketa se kreću od minimalno 59 kuna mjesečno pa sve do maksimalnih 120 kuna u što je uključena kompletna ponuda platforme.

Paket Total TV 1 mjesečno će koštati 59 kuna.

Paket Total TV 2 mjesečno će koštati 69 kuna (sadržava sve kanale iz Total TV 1 paketa + vlastiti programi)

Paket Club-X mjesečno će koštati 19 kuna.

Filmski paket HBO mjesečno će se morati platiti 39 kuna.

Ukoliko se pretplatite na pakete Total TV 1, Club X i HBO tada ste odabrali opciju Maksimum 1 za koju ćete mjesečno morati izdvojiti 110 kuna. U slučaju da ste odabrali Total TV 2, Club X i HBO, tada ste odabrali opciju Maksimum 2 koja sadržava sve kanale iz ponude i za nju ćete mjesečno morati izdvojiti 120 kuna.

Platforma će na velikoj većini kanala nuditi EPG (Elektronski programski vodič) na hrvatskom jeziku.

Photobucket
Na FOX Life ćemo pričekati još neko vrijeme

Iako u ponudi zasad nema nekih atraktivnih kanala kao FOX Life, FOX Crime i SportKlub+ koji krase ponudu Total TV-a u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, najavljeno je skoro proširenje ponude koje će sadržavati navedene kanale, uključujući i paneuropski sportski kanal Eurosport 2 no točan termin zasad nije poznat. Kanali FOX Life i FOX Crime trebali bi postati dostupni već početkom iduće godine, dok ćemo na Sport Klub+ još malo pričekati.

Prilikom sklapanja pretplatničkog ugovora korisnici će imati na raspolaganju nekoliko opcija, no detaljnije informacije o tome objavit ćemo narednih dana.

(mPortal.com.hr)


Cinemax i Cinemax 2 uskoro u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji

Kako doznajemo, uskoro će gledatelji u Hrvatskoj, Srbiji ali i Sloveniji moći uživati u dva nova lokalizirana filmska kanala, a riječ je o poznatim i u srednjoj i jugoistočnoj Europi popularnim filmskim kanalima Cinemax 1 i Cinemax 2.

Photobucket

Programe Cinemax 1 i 2 proizvodi i emitira filmska kuća HBO Central Europe. Cinemax je dobro poznati svjetski brand pošto se u Sjedinjenim Američkim Državama emitira cijeli paket atraktivnih filmskih kanala sa "Max" brandom.

Kanali bi ubrzo nakon starta emitiranja trebali postati dostupni u većini distribucijskih platformi u regiji, no detaljnije informacije o tome o kojim platformama je riječ biti će poznate tek nakon što se potpišu svi potrebni ugovori.
Poput HBO kanala (HBO Adria i HBO Comedy) i Cinemax 1 i 2 biti će u potpunosti lokalizirani na hrvatski, srpski i slovenski jezik - to znači da će filmovi i ostali programski sadržaji biti titlovani.

Lokalizacija će, kao što smo spomenuli, biti potpuna pa ćemo i na foršpanima imati priliku vidjeti hrvatski, srpski i slovenski jezik, a neće izostati ni najavljivači koji će sve dodatno "začiniti".
U Europi, kanal Cinemax je sa emitiranjem krenuo 23.2.2005 godine, a nedugo kasnije sa radom je krenuo i drugi kanal Cinemax 2. Ta dva filmska kanala dostupni su u lokaliziranom obliku u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj pa je njihovo širenje na ostale zemlje u regiji gdje HBO Central Europe posluje sasvim prirodan korak.

Photobucket

Danas je Cinemax Central Europe dostupan u satelitskim platformama UPC Direct (Astra, 19.2° istočno, kodirano u sistemu Cryptoworks), Cyfra+, Cyfrowy Polsat, N (Hotbird, 13° istočno, kodirano u nekoliko različitih sustava kodiranja), Dolce TV i Bulsatcom (Hellas Sat 2 na 39° istočno, kodirano u sistemima NDS Videoguard i Irdeto 2), ITV Partner (Eutelsat W2 na 16° istočno, kodirano u sistemu Cryptoworks), MAX TV (Sirius 4, 5°istočno, kodirano u sistemima Conax i Viaccess), Digi TV i Focus Sat (Intelsat 10-02 na 1° zapadno i Thor 3 na 0.8° zapadno, kodirano u sistemima Conax, Nagravision 2 i Nagravision 3) te u platformama Boom TV i T-Home (satelit Amos, 4° zapadno, kodirano u sistemima NDS Videoguard i Conax). Kanal je između ostaloga dostupan i u gotovo svim kabelskim i IPTV platformama diljem središnje i jugoistočne Europe.

Zanimljivo je da Cinemax kanali nisu zamišljeni kao konkurencija glavnom premium filmskom kanalu HBO već da ga sadržajno nadopunjavaju. Naime, za razliku od HBO-a koji je progranski više orijentiran prema novijim filmskim hitovima i blockbusterima, Cinemax svoju programsku shemu gradi i na kultnim te filmovima nezavisne produkcije.

Baš kao HBO Adria i HBO Comedy Adria i Cinemax 1 i 2 su premium kanali za koje će se mjesečno morati izdvojiti dodatan novčani iznost. Mjesečni iznos koji ćemo morati platiti za praćenje Cinemax paketa zasad još uvijek nije poznat. U zemljama središnje Europe Cinemax paket je obično jeftiniji za 30 do 50% u odnosu na HBO paket pa je za očekivati da će se slične cijene kretati i kod nas.


Photobucket

No, na europskim tržištima gdje danas emitira Cinemax postoji zgodna mogućnost pretplaćivanja na HBO i Cinemax paket zajedno što se naziva HBO MAXpak. U tom slučaju, cijena pretplate je niža nego u slučaju da se pretplaćujete na svaki paket posebno.

Tako će HBO Central Europe u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji umjesto dosadašnja dva u skoroj budućnosti nuditi četiri filmska programa što će ljubitelji filmova sigurno dočekati sa zadovoljstvom. Tržišta u središnjoj Europi (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) će ipak ostati u blagoj prednosti pred ostalima pošto tamo emitiraju i HBO 2 i HBO HD.

No, naše čitatelje vjerovatno više zanima značenje riječi "uskoro" u naslovu teksta, pa ćemo stoga biti malo konkretniji: Cinemax i Cinemax 2 kod nas kreću u prvoj polovici 2009 godine. Točan datum starta još uvijek nije određen, no čim on bude poznat objavit ćemo ga na našem portalu.

Photobucket

Zanimljivo, Hrvatska i Slovenija su od samog početka na službenim stranicama Cinemaxa navedene kao zemlje na koje će se taj kanal u budućnosti proširiti:

"In which countries do you expect to launch Cinemax?
The plan is to launch the channel in Hungary, Czech and Slovak Republics, Poland, Romania and Bulgaria , Slovenia and Croatia."

Službena web stranica Cinemaxa za središnju Europu je: www.cinemax-tv.com

(mPortal.com.hr)

22

subota

studeni

2008

Što ćemo možda gledati na sportskom kanalu HTV 3?

Unatoč ne baš optimističnim prognozama vezanima za start sportskog kanala HTV 3, gledatelji u Hrvatskoj ali i izvan nje pokazuju sve veći interes za budući sportski kanal Hrvatske Radiotelevizije odnosno za sami sadržaj koji bi se na njemu trebao emitirati. Prema zadnjim službenim informacijama HTV 3 bi sa radom trebao krenuti u veljači 2009 godine i to samo ako se poslože svi faktori nužni za njegovo pokretanje, a na mnoge od njih HRT ne može utjecati.

Ono što se za sad sigurno zna je da bi se novi treći kanal HTV-a trebao emitirati putem digitalne zemaljske mreže u Hrvatskoj, no zasad je nejasno u kojem bi se multipleksu ovaj kanal trebao naći.

Photobucket
Možemo li se nadati povratku američke NBA lige na naše male ekrane? foto: sneakerboxx.wordpress.com

Naime, prvi multipleks je popunjen sa četiri postojeća nacionalna kanala, a uvrštavanje trećeg HTV-ovog kanala u njega komercijalne televizije Nova TV i RTL Televizija možda neće gledati blagonaklono s obzirom da će prvi mux imati visoku pokrivenost koja bi trebala iznositi visokih 95%. S druge strane drugi multipleks 2 će u najboljem slučaju imati pokrivenost od 60-70% što znači da će pokrivati i osjetno manji broj hrvatskih kućanstava.

Kanal bi se prema zasad neslužbenim informacijama trebao emitirati i u kabelskim mrežama u Hrvatskoj te putem satelita.

Dakle, ono što većinu zanima je što će se na HTV 3 emitirati, odnosno što možemo očekivati u programskoj shemi novog, dugo očekivanog sportskog kanala.

Bruno Kovačević i Božo Sušec su u razgovoru za domaće medije otkrili nekoliko zanimljivih detalja vezanih za HTV 3 pa se tako između ostalih spominje i prikazivanje najpopularnije košarkaške lige na svijetu - američke NBA lige, no zasad sve ovisi o financijskim mogućnostima. Dobra vijest je da su pregovori sa vlasnicima prava već u tijeku.

Photobucket
Skupa Formula 1... foto: www.orbitcast.com

Popularna Formula 1 je upitna jer su prava za njezino emitiranje vrlo skupa, zapravo toliko skupa da je B.Sušec naglasio da prava za prikazivanje Formule 1 koštaju kao cijeli ovaj program (HTV3, op.a) stoga će sportska redakcija morati jako dobro izračunati imaju li marketinškog pokrića i dovoljnog programskog interesa za ponovni otkup Formule 1.

Prvi dan emitiranja HTV 3 će započeti sa uvodnom emisijom u kojoj će gledateljima biti objašnjeno o čemu je zapravo riječ, no ubuduće će program započinjati sa sportskim vijestima koje će se emitirati svakodnevno četiri do pet puta.

Programska shema novog kanala ovisit će o aktualnim značajnim sportskim događajima - pa ako je trenutno u tijeku svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, onda će naglasak programa biti upravo na tome, baš kao i u slučaju ATP-a Zagreb, Wimbledona i sličnih sportskih događaja. Ostatak programa biti će "popunjen" sa drugim sportskim događanjima. Na taj je način postavljena "načelna" shema novog sportskog kanala.

Iako mnogi s nestrpljenjem iščekuju
sportski kanal HRT-a, on još treba dobiti
zeleno svjetlo od Programskog Vijeća HRT-a
koje čeka na svu potrebnu dokumentaciju
za ovaj projekat.

U dogovoru sa HOO (Hrvatski Olimpijski Odbor) i nacionalnim sportskim savezima HRT namjerava podijeliti dane po sportovima pa bi primjerice, odbojka išla utorkom, vaterpolo srijedom, košarka četvrtkom, a rukomet petkom itd. - objasnio je Bruno Kovačević.

Ono što će se svidjeti mnogim ljubiteljima nogometa je da će se sada otvoriti mogućnost emitiranja većeg broja utakmica Uefine Lige prvaka koje će se u snimci emitirati i narednih nekoliko dana. Sličan razvoj situacije mogu očekivati i ljubitelji košarkaške Eurolige ali i rukometa, istaknuo je Kovačević.

Photobucket
Ako se ostvare sve želje sportske redakcije HRT-a, na HTV 3-u će biti puno nogometa

Na HRT-u su u jednadžbu za programsku shemu novog kanala ubacili i utakmice španjolske La Primere, talijanske prve nogometne lige Serie A te sažetke engleske Premier lige. Želja im je i njemačka Bundesliga, no to bi mogao biti problem pošto je ekskluzivna prava za emitiranje te lige nedavno otkupio Eurosport. HTV 3 bi emitirao i više tenisa ali i mnoge dosad manje zastupljene sportove kao što su jedrenje ili golf.

Treba još samo sačekati rezultat ove jednadžbe u koju su uvršteni atraktivni sportski događaji i cijene prijenosa.

Valja spomenuti to da je Božo Sužec napomenuo da još uvijek nije potpisan niti jedan ugovor vezan za sportske prijenose na HTV 3.

(mPortal.com.hr / Jutarnji.hr)

19

srijeda

studeni

2008

Dobne oznake uskoro se vraćaju na naše male ekrane

Najkasnije početkom druge polovice prosinca, svi televizijski nakladnici, pa tako i HTV, Nova TV i RTL, morat će uz određene emisije i filmove stavljati i dobnu oznaku koja će određivati dobnu prikladnost sadržaja te vrijeme u kojem se sadržaj smije emitirati.

Photobucket

Naime, Vijeće za elektroničke medije donijelo je novi "Pravilnik o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika" kojim se propisuje postupanje nakladnika u slučaju emitiranja sadržaja za koje je vjerojatno da bi mogli ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, poput prizora pretjeranog nasilja, seksa, vulgarnih izraza i prizora zloporabe opijata , piše Novi list.

Kao i "stari" pravilnik koji je dočekan na nož, i novi pravilnik propisuje obvezu nakladnika da osigura prepoznavanje takvih programskih sadržaja pomoću vizualnih simbola, za cijelo vrijeme trajanja sadržaja.

Photobucket
Prve dobne oznake koje su izazvale bijes gledatelja ali i televizija

Pod vizualnim upozorenjem podrazumijeva se pisano upozorenje na ekranu neposredno prije emitiranja sadržaja te grafička oznaka u gornjem dijelu ekrana koja mora biti vidljiva cijelo vrijeme tijekom trajanja takvih sadržaja. Pisano upozorenje mora trajati najmanje tri sekunde, a dramatični tekst iz prvog pravilnika znatno je ublažen pa sada mora izgledati ovako: 'Programski sadržaj koji slijedi nije primjeren za djecu i maloljetnike'.

Tri su, pak, grafičke oznake u obliku kruga koje se odnose na tri kategorije programskih sadržaja. Proziran krug s crvenom brojkom 18 označava programske sadržaje koji se ne smiju prikazivati od 7 do 23 sata, onaj s upisanom narančastom brojkom 15 sadržaje koji se ne smiju prikazivati u vremenu od 7 do 22, dok prozirni krug s upisanom zelenom brojkom 12 označava sadržaje koji se ne smiju prikazivati od 7 do 21.

Photobucket
Lokalne i regionalne tv postaje nisu ni prestale sa korištenjem starih dobnih oznaka na programskim sadržajima za starije od 18 godina.

Oznaka mora biti vidljiva i čitljiva. Nakladnici ih mogu dizajnirati sukladno svom uobičajenom dizajnu, mogu varirati i nijanse boja, no krugovi ne mogu biti manji od uobičajenog loga nakladnika i moraju se nalaziti u gornjem dijelu ekrana. Nakladnici su dužni i prilikom najave programa u medijima, uz naziv programskog sadržaja, navesti brojčanu oznaku dobne prikladnosti. Neprimjerene sadržaje ne smije sadržavati ni najava programa s oznakama, a i reprize takvih programskih sadržaja podliježu odredbama Pravilnika. Procjena kako označiti pojedine programske sadražaje je na nakladnicima.

Zanimljivo je da je prva verzija pravilnika o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika pokušala zaživjeti još u travnju ove godine, no dočekana je na nož od strane televizija ali i od strane televizijskih gledatelja kojima su oznake bile prevelike, boje previše naglašene i potpuno su odvlačile pozornost sa programskih sadržaja. Kasnije se pristupilo novom usuglašavanju nakon kojega više neće biti prostora za nove nesuglasice.

Photobucket

Najavljen je stalan monitoring i stroge kazne za nakladnike koji se ogluše o pravilnik koji prema riječima VEM-a prije svega, nastoji vrijeme od 19 do 21 namijeniti za obiteljsko gledanje televizije. Kazne mogu biti od opomene, preko milijun kuna novčane kazne, do oduzimanje koncesije na kraći rok ili trajno.

Iako su neke stvari doista poboljšane nabolje (npr. dramatični tekst prije emitiranja neprikladnih sadržaja) ne možemo se oteti dojmu da je vizualna oznaka u gornjem kutu ekrana (nasuprot logotipu nakladnika) trebala biti standardizirana, manjih dimenzija i prije svega manje uočljiva. Ostalo nam je još manje od mjesec dana da vidimo kako će sve to zajedno izgledati i hoće li ovaj pravilnik uopće imati efekta.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.