24

subota

siječanj

2009

Slovenci odabrali tv postaje za drugi nacionalni digitalni zemaljski multipleks u DVB-T

Prije otprilike tri tjedna, slovenska Agencija za Poštu i Elektroničke Komunikacije (APEK) izabrala je operatera drugog nacionalnog multipleksa te tv kanale koji će u budućnosti imati u sklopu drugog multipleksa.

Photobucket

Dozvolu za digitalno emitiranje televizijskih programa putem zemaljskih odašiljača dobili su proizvođači programa: TV Pika, mariborski RTS +, i-TV, Šport TV 2, TV Primorka, Vaš kanal i RTS. TV Pika je već krenula u prvom nacionalnom DVB-T multipleksu, pridružila se kanalima RTV SLO 1,2,3, Kanalu A i POP TV-u. Ostali bi programi trebali krenuti u drugom multipleksu.

Agencija za poštu i elektroničke komunikacije (APEK) na javnom je natječaju, koji je završio 19.12.2008 godine, za operatera drugog nacionalnog multipleksa digitalne zemaljske televizije DVB-T odabrala tvrtku Norkring, koja je dio holdinga norveškog telekomunikacijskog diva "Telenor". Na natječaj su pristigle tri ponude, a pored izabrane Norkringove bila je tu i ponuda austrijskog operatera ORS i ponuda konzorcija Slovenian DTT. Posljednja ponuda nije zadovoljila osnovne uvjete natječaja pa je stoga komisija u obzir uzela samo prve dvije ponude.

Photobucket
Postojeće nacionalne komercijalne TV postaje u Sloveniji uskoro će dobiti konkurenciju

Izabrani operater multipleksa dužan je do 1. rujna 2009 godine pokriti signalom minimalno 70% slovenskih kućanstava (ne teritorija!). Godinu dana kasnije ta pokrivenost trebala bi narasti na minimalno 85% slovenskih kućanstava. U multipleksu, kojim će Norkring upravljati, mora postojati mogućnost emitiranja minimalno osam televizijskih programa, uključujući i one koji su dobili dozvolu za emitiranje putem digitalnih zemaljskih odašiljača. To bi također značilo da se TV Pika neće zadržati u prvom digitalnom multipleksu već da će u budućnosti migrirati na multipleks broj 2.

Tako su se trima najvećim komercijalnim postajama, POP TV-u, Kanalu A i MTG-ovom kanalu TV3 koje dozvolu za emitiranje preko digitalne zemaljske mreže imaju već godinu dana, pridružila još četiri kanala sa dozvolom za nacionalno pokrivanje, te tri kanala sa dozvolom za regionalnu pokrivenost. Osim TV Pike i mariborskog RTS+ dozvolu za nacionalno pokrivanje dobili su informativni program i-TV i sportski kanal Šport TV 2. Zapadni dio države u digitalnoj će tehnici pokrivati TV Primorka, srednji dio će pokrivati Vaš kanal dok će istok države signalom pokriti RTS.

Photobucket
TV Pika jedan je od sretnih dobitnika nacionalne koncesije u digitalnoj zemaljskoj mreži

Tri bi programske pozicije trebale ostati slobodne što otvara prostor za PAY TV ili nove komercijalne televizije:

Digitalni nacionalni multipleks 1 (u budućnosti?):
RTV SLO 1 (nacionalna pokrivenost)
RTV SLO 2 (nacionalna pokrivenost)
RTV SLO 3 (nacionalna pokrivenost)
TV Koper / Tele M (regionalno pokrivanje)
Kanal A (nacionalna pokrivenost)
POP TV (nacionalna pokrivenost)
TV 3 (nacionalna pokrivenost)

Digitalni nacionalni multipleks 2:

RTS+ (nacionalna pokrivenost)
TV Pika (nacionalna pokrivenost)
Šport TV 2 (nacionalna pokrivenost)
i-TV (nacionalna pokrivenost)
RTS / Primorka / Vaš kanal (regionalna pokrivenost)
prazna pozicija
prazna pozicija
prazna pozicija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.