28

utorak

travanj

2009

OiV pobijedio na natječaju za digitalne multiplekse A i B

Photobucket

Vijeće HAKOM-a (Hrvatska Agencija za poštu elektroničke komunikacije) je nakon provedene javne rasprave o digitalnoj zemaljskoj televiziji u Hrvatskoj raspisalo natječaj za izdavanje dozvole za upravljanje mrežama digitalne televizije (MUX A i MUX B), koji je objavljen 2. veljače 2009. godine. Dozvola se izdaje za uporabu radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije na državnoj razini, u trajanju 10 godina.

Do predviđenog roka, 30. ožujka 2009. godine., zaprimljene su dvije ponude trgovačkih društava HT-Hrvatske telekomunikacije d.d. i Odašiljači i veze d.o.o.

Na sjednici Vijeća HAKOM-a, održanoj 24. travnja 2009. godine, Vijeće HAKOM-a ocijenilo je zaprimljene ponude i donijelo odluku o izdavanju dozvole trgovačkom društvu Odašiljači i veze d.o.o. Razlozi zbog kojih je HAKOM odabrao OiV, a ne HT nisu objavljeni.

Ponude se nisu znatnije razlikovale - i jedan i drugi operater predviđali su do 5 programskih mjesta u svakom digitalnom multipleksu te emitiranje elementarnih usluga koje su karakteristične za digitalnu zemaljsku televiziju odnosno digitalnu televiziju općenito. Znatnije razlike su bile u cijeni kapaciteta 1. multipleksa gdje je OiV imao osjetno višu cijenu, dok je u slučaju 2. multipleksa cijena bila podjednaka.

Photobucket
Odasiljac Sljeme; foto oiv.hr

Sukladno Strategiji prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa u Republici Hrvatskoj, Hrvatska će od 1. siječnja 2011. godine programe zemaljske televizije emitirati samo u digitalnoj tehnologiji.

Uvođenje digitalne televizije omogućiti će gledateljima praćenje većeg broja programa, kvalitetniji prijam kao i dodatne informacijske i komunikacijske usluge. Proces prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku televiziju započinje emitiranjem programa dvije mreže na državnoj razini koje će prenositi programe multipleksa A (MUX A) i multipleksa B (MUX B).

Nakon dobivanja dozvole očekuje se da će OiV znatno ubrzati uvođenje digitalne zemaljske televizije na području cijele Hrvatske te da će HAKOM uskoro raspisati natječaj za tv kanale koji će emitirati u drugom multipleksu.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.