22

subota

studeni

2008

Što ćemo možda gledati na sportskom kanalu HTV 3?

Unatoč ne baš optimističnim prognozama vezanima za start sportskog kanala HTV 3, gledatelji u Hrvatskoj ali i izvan nje pokazuju sve veći interes za budući sportski kanal Hrvatske Radiotelevizije odnosno za sami sadržaj koji bi se na njemu trebao emitirati. Prema zadnjim službenim informacijama HTV 3 bi sa radom trebao krenuti u veljači 2009 godine i to samo ako se poslože svi faktori nužni za njegovo pokretanje, a na mnoge od njih HRT ne može utjecati.

Ono što se za sad sigurno zna je da bi se novi treći kanal HTV-a trebao emitirati putem digitalne zemaljske mreže u Hrvatskoj, no zasad je nejasno u kojem bi se multipleksu ovaj kanal trebao naći.

Photobucket
Možemo li se nadati povratku američke NBA lige na naše male ekrane? foto: sneakerboxx.wordpress.com

Naime, prvi multipleks je popunjen sa četiri postojeća nacionalna kanala, a uvrštavanje trećeg HTV-ovog kanala u njega komercijalne televizije Nova TV i RTL Televizija možda neće gledati blagonaklono s obzirom da će prvi mux imati visoku pokrivenost koja bi trebala iznositi visokih 95%. S druge strane drugi multipleks 2 će u najboljem slučaju imati pokrivenost od 60-70% što znači da će pokrivati i osjetno manji broj hrvatskih kućanstava.

Kanal bi se prema zasad neslužbenim informacijama trebao emitirati i u kabelskim mrežama u Hrvatskoj te putem satelita.

Dakle, ono što većinu zanima je što će se na HTV 3 emitirati, odnosno što možemo očekivati u programskoj shemi novog, dugo očekivanog sportskog kanala.

Bruno Kovačević i Božo Sušec su u razgovoru za domaće medije otkrili nekoliko zanimljivih detalja vezanih za HTV 3 pa se tako između ostalih spominje i prikazivanje najpopularnije košarkaške lige na svijetu - američke NBA lige, no zasad sve ovisi o financijskim mogućnostima. Dobra vijest je da su pregovori sa vlasnicima prava već u tijeku.

Photobucket
Skupa Formula 1... foto: www.orbitcast.com

Popularna Formula 1 je upitna jer su prava za njezino emitiranje vrlo skupa, zapravo toliko skupa da je B.Sušec naglasio da prava za prikazivanje Formule 1 koštaju kao cijeli ovaj program (HTV3, op.a) stoga će sportska redakcija morati jako dobro izračunati imaju li marketinškog pokrića i dovoljnog programskog interesa za ponovni otkup Formule 1.

Prvi dan emitiranja HTV 3 će započeti sa uvodnom emisijom u kojoj će gledateljima biti objašnjeno o čemu je zapravo riječ, no ubuduće će program započinjati sa sportskim vijestima koje će se emitirati svakodnevno četiri do pet puta.

Programska shema novog kanala ovisit će o aktualnim značajnim sportskim događajima - pa ako je trenutno u tijeku svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, onda će naglasak programa biti upravo na tome, baš kao i u slučaju ATP-a Zagreb, Wimbledona i sličnih sportskih događaja. Ostatak programa biti će "popunjen" sa drugim sportskim događanjima. Na taj je način postavljena "načelna" shema novog sportskog kanala.

Iako mnogi s nestrpljenjem iščekuju
sportski kanal HRT-a, on još treba dobiti
zeleno svjetlo od Programskog Vijeća HRT-a
koje čeka na svu potrebnu dokumentaciju
za ovaj projekat.

U dogovoru sa HOO (Hrvatski Olimpijski Odbor) i nacionalnim sportskim savezima HRT namjerava podijeliti dane po sportovima pa bi primjerice, odbojka išla utorkom, vaterpolo srijedom, košarka četvrtkom, a rukomet petkom itd. - objasnio je Bruno Kovačević.

Ono što će se svidjeti mnogim ljubiteljima nogometa je da će se sada otvoriti mogućnost emitiranja većeg broja utakmica Uefine Lige prvaka koje će se u snimci emitirati i narednih nekoliko dana. Sličan razvoj situacije mogu očekivati i ljubitelji košarkaške Eurolige ali i rukometa, istaknuo je Kovačević.

Photobucket
Ako se ostvare sve želje sportske redakcije HRT-a, na HTV 3-u će biti puno nogometa

Na HRT-u su u jednadžbu za programsku shemu novog kanala ubacili i utakmice španjolske La Primere, talijanske prve nogometne lige Serie A te sažetke engleske Premier lige. Želja im je i njemačka Bundesliga, no to bi mogao biti problem pošto je ekskluzivna prava za emitiranje te lige nedavno otkupio Eurosport. HTV 3 bi emitirao i više tenisa ali i mnoge dosad manje zastupljene sportove kao što su jedrenje ili golf.

Treba još samo sačekati rezultat ove jednadžbe u koju su uvršteni atraktivni sportski događaji i cijene prijenosa.

Valja spomenuti to da je Božo Sužec napomenuo da još uvijek nije potpisan niti jedan ugovor vezan za sportske prijenose na HTV 3.

(mPortal.com.hr / Jutarnji.hr)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.