24

ponedjeljak

studeni

2008

Total TV Hrvatska kreće početkom prosinca

Na današnjoj konferenciji i prezentaciji za instalatere Totalna televizija d.o.o. iz Zagreba, hrvatski ogranak regionalne platforme Total TV, predstavila je neke detaljnije informacije vezane za start svoje DTH usluge u Hrvatskoj. Konferenciji je prisustvovalo stotinjak instalatera i službenih osoba kojima je po prvi put predstavljena ponuda nove DTH platforme.

Na pitanja prisutnih odgovarali su Janoš Zsembery, predstavnik tvrtke SAT-TRAKT, Robert Knorr, predstavnik investitora Mid Europa Partners, Milan Kosorič iz Total TV-a Slovenija te Neven Abramović iz Total TV-a Hrvatska. Iskustva iz susjedne Bosne i Hercegovine prenio je direktor Total TV-a BiH.

Photobucket

Ponuda Total TV-a u Hrvatskoj sastojati će se od četiri paketa;

Total TV 1
Total TV 2
Club-X
HBO

Svi paketi zajedno brojati će šesdezestak tv kanala. Paket sa uvjerljivo najvećim brojem kanala je Total TV 1 - osnovni paket koji će imati ukupno 36 TV kanala.

U paketu Total TV 1 će se naći i mnogi atraktivni kanali na hrvatskom jeziku:

- Viasat Explorer
- Viasat History
- TV 1000
- Hallmark Channel
- Sport Klub Hrvatska
- Zone Reality
- Zone Romantica
- MTV Adria
- Travel Channel
- DoQ Channel
- National Geographic Channel

Od atraktivnih stranih kanala koji nemaju hrvatski prijevod u ponudi paketa će se naći :

- E! Entertainment TV
- History Channel
- Jetix
- Minimax
- Eurosport
- Discovery Channel
- Animal Planet
- Motors TV
- Fashion TV

U ponudi će biti i mnogi kanali iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore kao što su:

- TV Pika
- TV 3 (Viasat)
- Info TV
- B92 Info
- FTV
- RTRS
- OBN
- ATV Banja Luka
- Alfa TV Sarajevo
- RTV Atlas
- RT CG
- DM Sat
- Televizija S
- Studio B
- TV 24 Sat
- Top Music
- Top Shop TV
- Kopernikus TV
- Panonija
- SOS Kanal
- Kanal D

Photobucket
Hrvatska verzija SportKluba u ponudi će biti od samog početka, no ne i SportKlub+


U dodatnom paketu Total TV 2 emitirat će i neki atraktivni komercijalni tv programi iz Srbije kao što su FOX Televizija i TV Avala (budući RTL AVALA).

Paket Club X će sadržavati tri 24-satna kanala za odrasle : Free-X-TV, Free-X-TV 2 i X-Dream TV.

HBO paket će, naravno, sadržavati kanale HBO Adria i HBO Comedy Adria koji su u cijelosti lokalizirani na hrvatski jezik.

Cijene paketa se kreću od minimalno 59 kuna mjesečno pa sve do maksimalnih 120 kuna u što je uključena kompletna ponuda platforme.

Paket Total TV 1 mjesečno će koštati 59 kuna.

Paket Total TV 2 mjesečno će koštati 69 kuna (sadržava sve kanale iz Total TV 1 paketa + vlastiti programi)

Paket Club-X mjesečno će koštati 19 kuna.

Filmski paket HBO mjesečno će se morati platiti 39 kuna.

Ukoliko se pretplatite na pakete Total TV 1, Club X i HBO tada ste odabrali opciju Maksimum 1 za koju ćete mjesečno morati izdvojiti 110 kuna. U slučaju da ste odabrali Total TV 2, Club X i HBO, tada ste odabrali opciju Maksimum 2 koja sadržava sve kanale iz ponude i za nju ćete mjesečno morati izdvojiti 120 kuna.

Platforma će na velikoj većini kanala nuditi EPG (Elektronski programski vodič) na hrvatskom jeziku.

Photobucket
Na FOX Life ćemo pričekati još neko vrijeme

Iako u ponudi zasad nema nekih atraktivnih kanala kao FOX Life, FOX Crime i SportKlub+ koji krase ponudu Total TV-a u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, najavljeno je skoro proširenje ponude koje će sadržavati navedene kanale, uključujući i paneuropski sportski kanal Eurosport 2 no točan termin zasad nije poznat. Kanali FOX Life i FOX Crime trebali bi postati dostupni već početkom iduće godine, dok ćemo na Sport Klub+ još malo pričekati.

Prilikom sklapanja pretplatničkog ugovora korisnici će imati na raspolaganju nekoliko opcija, no detaljnije informacije o tome objavit ćemo narednih dana.

(mPortal.com.hr)


Cinemax i Cinemax 2 uskoro u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji

Kako doznajemo, uskoro će gledatelji u Hrvatskoj, Srbiji ali i Sloveniji moći uživati u dva nova lokalizirana filmska kanala, a riječ je o poznatim i u srednjoj i jugoistočnoj Europi popularnim filmskim kanalima Cinemax 1 i Cinemax 2.

Photobucket

Programe Cinemax 1 i 2 proizvodi i emitira filmska kuća HBO Central Europe. Cinemax je dobro poznati svjetski brand pošto se u Sjedinjenim Američkim Državama emitira cijeli paket atraktivnih filmskih kanala sa "Max" brandom.

Kanali bi ubrzo nakon starta emitiranja trebali postati dostupni u većini distribucijskih platformi u regiji, no detaljnije informacije o tome o kojim platformama je riječ biti će poznate tek nakon što se potpišu svi potrebni ugovori.
Poput HBO kanala (HBO Adria i HBO Comedy) i Cinemax 1 i 2 biti će u potpunosti lokalizirani na hrvatski, srpski i slovenski jezik - to znači da će filmovi i ostali programski sadržaji biti titlovani.

Lokalizacija će, kao što smo spomenuli, biti potpuna pa ćemo i na foršpanima imati priliku vidjeti hrvatski, srpski i slovenski jezik, a neće izostati ni najavljivači koji će sve dodatno "začiniti".
U Europi, kanal Cinemax je sa emitiranjem krenuo 23.2.2005 godine, a nedugo kasnije sa radom je krenuo i drugi kanal Cinemax 2. Ta dva filmska kanala dostupni su u lokaliziranom obliku u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj pa je njihovo širenje na ostale zemlje u regiji gdje HBO Central Europe posluje sasvim prirodan korak.

Photobucket

Danas je Cinemax Central Europe dostupan u satelitskim platformama UPC Direct (Astra, 19.2° istočno, kodirano u sistemu Cryptoworks), Cyfra+, Cyfrowy Polsat, N (Hotbird, 13° istočno, kodirano u nekoliko različitih sustava kodiranja), Dolce TV i Bulsatcom (Hellas Sat 2 na 39° istočno, kodirano u sistemima NDS Videoguard i Irdeto 2), ITV Partner (Eutelsat W2 na 16° istočno, kodirano u sistemu Cryptoworks), MAX TV (Sirius 4, 5°istočno, kodirano u sistemima Conax i Viaccess), Digi TV i Focus Sat (Intelsat 10-02 na 1° zapadno i Thor 3 na 0.8° zapadno, kodirano u sistemima Conax, Nagravision 2 i Nagravision 3) te u platformama Boom TV i T-Home (satelit Amos, 4° zapadno, kodirano u sistemima NDS Videoguard i Conax). Kanal je između ostaloga dostupan i u gotovo svim kabelskim i IPTV platformama diljem središnje i jugoistočne Europe.

Zanimljivo je da Cinemax kanali nisu zamišljeni kao konkurencija glavnom premium filmskom kanalu HBO već da ga sadržajno nadopunjavaju. Naime, za razliku od HBO-a koji je progranski više orijentiran prema novijim filmskim hitovima i blockbusterima, Cinemax svoju programsku shemu gradi i na kultnim te filmovima nezavisne produkcije.

Baš kao HBO Adria i HBO Comedy Adria i Cinemax 1 i 2 su premium kanali za koje će se mjesečno morati izdvojiti dodatan novčani iznost. Mjesečni iznos koji ćemo morati platiti za praćenje Cinemax paketa zasad još uvijek nije poznat. U zemljama središnje Europe Cinemax paket je obično jeftiniji za 30 do 50% u odnosu na HBO paket pa je za očekivati da će se slične cijene kretati i kod nas.


Photobucket

No, na europskim tržištima gdje danas emitira Cinemax postoji zgodna mogućnost pretplaćivanja na HBO i Cinemax paket zajedno što se naziva HBO MAXpak. U tom slučaju, cijena pretplate je niža nego u slučaju da se pretplaćujete na svaki paket posebno.

Tako će HBO Central Europe u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji umjesto dosadašnja dva u skoroj budućnosti nuditi četiri filmska programa što će ljubitelji filmova sigurno dočekati sa zadovoljstvom. Tržišta u središnjoj Europi (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) će ipak ostati u blagoj prednosti pred ostalima pošto tamo emitiraju i HBO 2 i HBO HD.

No, naše čitatelje vjerovatno više zanima značenje riječi "uskoro" u naslovu teksta, pa ćemo stoga biti malo konkretniji: Cinemax i Cinemax 2 kod nas kreću u prvoj polovici 2009 godine. Točan datum starta još uvijek nije određen, no čim on bude poznat objavit ćemo ga na našem portalu.

Photobucket

Zanimljivo, Hrvatska i Slovenija su od samog početka na službenim stranicama Cinemaxa navedene kao zemlje na koje će se taj kanal u budućnosti proširiti:

"In which countries do you expect to launch Cinemax?
The plan is to launch the channel in Hungary, Czech and Slovak Republics, Poland, Romania and Bulgaria , Slovenia and Croatia."

Službena web stranica Cinemaxa za središnju Europu je: www.cinemax-tv.com

(mPortal.com.hr)

22

subota

studeni

2008

Što ćemo možda gledati na sportskom kanalu HTV 3?

Unatoč ne baš optimističnim prognozama vezanima za start sportskog kanala HTV 3, gledatelji u Hrvatskoj ali i izvan nje pokazuju sve veći interes za budući sportski kanal Hrvatske Radiotelevizije odnosno za sami sadržaj koji bi se na njemu trebao emitirati. Prema zadnjim službenim informacijama HTV 3 bi sa radom trebao krenuti u veljači 2009 godine i to samo ako se poslože svi faktori nužni za njegovo pokretanje, a na mnoge od njih HRT ne može utjecati.

Ono što se za sad sigurno zna je da bi se novi treći kanal HTV-a trebao emitirati putem digitalne zemaljske mreže u Hrvatskoj, no zasad je nejasno u kojem bi se multipleksu ovaj kanal trebao naći.

Photobucket
Možemo li se nadati povratku američke NBA lige na naše male ekrane? foto: sneakerboxx.wordpress.com

Naime, prvi multipleks je popunjen sa četiri postojeća nacionalna kanala, a uvrštavanje trećeg HTV-ovog kanala u njega komercijalne televizije Nova TV i RTL Televizija možda neće gledati blagonaklono s obzirom da će prvi mux imati visoku pokrivenost koja bi trebala iznositi visokih 95%. S druge strane drugi multipleks 2 će u najboljem slučaju imati pokrivenost od 60-70% što znači da će pokrivati i osjetno manji broj hrvatskih kućanstava.

Kanal bi se prema zasad neslužbenim informacijama trebao emitirati i u kabelskim mrežama u Hrvatskoj te putem satelita.

Dakle, ono što većinu zanima je što će se na HTV 3 emitirati, odnosno što možemo očekivati u programskoj shemi novog, dugo očekivanog sportskog kanala.

Bruno Kovačević i Božo Sušec su u razgovoru za domaće medije otkrili nekoliko zanimljivih detalja vezanih za HTV 3 pa se tako između ostalih spominje i prikazivanje najpopularnije košarkaške lige na svijetu - američke NBA lige, no zasad sve ovisi o financijskim mogućnostima. Dobra vijest je da su pregovori sa vlasnicima prava već u tijeku.

Photobucket
Skupa Formula 1... foto: www.orbitcast.com

Popularna Formula 1 je upitna jer su prava za njezino emitiranje vrlo skupa, zapravo toliko skupa da je B.Sušec naglasio da prava za prikazivanje Formule 1 koštaju kao cijeli ovaj program (HTV3, op.a) stoga će sportska redakcija morati jako dobro izračunati imaju li marketinškog pokrića i dovoljnog programskog interesa za ponovni otkup Formule 1.

Prvi dan emitiranja HTV 3 će započeti sa uvodnom emisijom u kojoj će gledateljima biti objašnjeno o čemu je zapravo riječ, no ubuduće će program započinjati sa sportskim vijestima koje će se emitirati svakodnevno četiri do pet puta.

Programska shema novog kanala ovisit će o aktualnim značajnim sportskim događajima - pa ako je trenutno u tijeku svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, onda će naglasak programa biti upravo na tome, baš kao i u slučaju ATP-a Zagreb, Wimbledona i sličnih sportskih događaja. Ostatak programa biti će "popunjen" sa drugim sportskim događanjima. Na taj je način postavljena "načelna" shema novog sportskog kanala.

Iako mnogi s nestrpljenjem iščekuju
sportski kanal HRT-a, on još treba dobiti
zeleno svjetlo od Programskog Vijeća HRT-a
koje čeka na svu potrebnu dokumentaciju
za ovaj projekat.

U dogovoru sa HOO (Hrvatski Olimpijski Odbor) i nacionalnim sportskim savezima HRT namjerava podijeliti dane po sportovima pa bi primjerice, odbojka išla utorkom, vaterpolo srijedom, košarka četvrtkom, a rukomet petkom itd. - objasnio je Bruno Kovačević.

Ono što će se svidjeti mnogim ljubiteljima nogometa je da će se sada otvoriti mogućnost emitiranja većeg broja utakmica Uefine Lige prvaka koje će se u snimci emitirati i narednih nekoliko dana. Sličan razvoj situacije mogu očekivati i ljubitelji košarkaške Eurolige ali i rukometa, istaknuo je Kovačević.

Photobucket
Ako se ostvare sve želje sportske redakcije HRT-a, na HTV 3-u će biti puno nogometa

Na HRT-u su u jednadžbu za programsku shemu novog kanala ubacili i utakmice španjolske La Primere, talijanske prve nogometne lige Serie A te sažetke engleske Premier lige. Želja im je i njemačka Bundesliga, no to bi mogao biti problem pošto je ekskluzivna prava za emitiranje te lige nedavno otkupio Eurosport. HTV 3 bi emitirao i više tenisa ali i mnoge dosad manje zastupljene sportove kao što su jedrenje ili golf.

Treba još samo sačekati rezultat ove jednadžbe u koju su uvršteni atraktivni sportski događaji i cijene prijenosa.

Valja spomenuti to da je Božo Sužec napomenuo da još uvijek nije potpisan niti jedan ugovor vezan za sportske prijenose na HTV 3.

(mPortal.com.hr / Jutarnji.hr)

19

srijeda

studeni

2008

Dobne oznake uskoro se vraćaju na naše male ekrane

Najkasnije početkom druge polovice prosinca, svi televizijski nakladnici, pa tako i HTV, Nova TV i RTL, morat će uz određene emisije i filmove stavljati i dobnu oznaku koja će određivati dobnu prikladnost sadržaja te vrijeme u kojem se sadržaj smije emitirati.

Photobucket

Naime, Vijeće za elektroničke medije donijelo je novi "Pravilnik o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika" kojim se propisuje postupanje nakladnika u slučaju emitiranja sadržaja za koje je vjerojatno da bi mogli ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, poput prizora pretjeranog nasilja, seksa, vulgarnih izraza i prizora zloporabe opijata , piše Novi list.

Kao i "stari" pravilnik koji je dočekan na nož, i novi pravilnik propisuje obvezu nakladnika da osigura prepoznavanje takvih programskih sadržaja pomoću vizualnih simbola, za cijelo vrijeme trajanja sadržaja.

Photobucket
Prve dobne oznake koje su izazvale bijes gledatelja ali i televizija

Pod vizualnim upozorenjem podrazumijeva se pisano upozorenje na ekranu neposredno prije emitiranja sadržaja te grafička oznaka u gornjem dijelu ekrana koja mora biti vidljiva cijelo vrijeme tijekom trajanja takvih sadržaja. Pisano upozorenje mora trajati najmanje tri sekunde, a dramatični tekst iz prvog pravilnika znatno je ublažen pa sada mora izgledati ovako: 'Programski sadržaj koji slijedi nije primjeren za djecu i maloljetnike'.

Tri su, pak, grafičke oznake u obliku kruga koje se odnose na tri kategorije programskih sadržaja. Proziran krug s crvenom brojkom 18 označava programske sadržaje koji se ne smiju prikazivati od 7 do 23 sata, onaj s upisanom narančastom brojkom 15 sadržaje koji se ne smiju prikazivati u vremenu od 7 do 22, dok prozirni krug s upisanom zelenom brojkom 12 označava sadržaje koji se ne smiju prikazivati od 7 do 21.

Photobucket
Lokalne i regionalne tv postaje nisu ni prestale sa korištenjem starih dobnih oznaka na programskim sadržajima za starije od 18 godina.

Oznaka mora biti vidljiva i čitljiva. Nakladnici ih mogu dizajnirati sukladno svom uobičajenom dizajnu, mogu varirati i nijanse boja, no krugovi ne mogu biti manji od uobičajenog loga nakladnika i moraju se nalaziti u gornjem dijelu ekrana. Nakladnici su dužni i prilikom najave programa u medijima, uz naziv programskog sadržaja, navesti brojčanu oznaku dobne prikladnosti. Neprimjerene sadržaje ne smije sadržavati ni najava programa s oznakama, a i reprize takvih programskih sadržaja podliježu odredbama Pravilnika. Procjena kako označiti pojedine programske sadražaje je na nakladnicima.

Zanimljivo je da je prva verzija pravilnika o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika pokušala zaživjeti još u travnju ove godine, no dočekana je na nož od strane televizija ali i od strane televizijskih gledatelja kojima su oznake bile prevelike, boje previše naglašene i potpuno su odvlačile pozornost sa programskih sadržaja. Kasnije se pristupilo novom usuglašavanju nakon kojega više neće biti prostora za nove nesuglasice.

Photobucket

Najavljen je stalan monitoring i stroge kazne za nakladnike koji se ogluše o pravilnik koji prema riječima VEM-a prije svega, nastoji vrijeme od 19 do 21 namijeniti za obiteljsko gledanje televizije. Kazne mogu biti od opomene, preko milijun kuna novčane kazne, do oduzimanje koncesije na kraći rok ili trajno.

Iako su neke stvari doista poboljšane nabolje (npr. dramatični tekst prije emitiranja neprikladnih sadržaja) ne možemo se oteti dojmu da je vizualna oznaka u gornjem kutu ekrana (nasuprot logotipu nakladnika) trebala biti standardizirana, manjih dimenzija i prije svega manje uočljiva. Ostalo nam je još manje od mjesec dana da vidimo kako će sve to zajedno izgledati i hoće li ovaj pravilnik uopće imati efekta.

RTL TV i Nova TV: Pokretanje kanala HTV 3 je nezakonito!

Najveće hrvatske komercijalne tv postaje RTL Televizija i Nova TV odlučno su i zajedničkim snagama odlučile zapriječiti put pokretanju trećeg, sportskog kanala Hrvatske Radio Televizije HTV 3. Naime, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, čelnici komercijalnih televizija upozorili su da će pokretanje specijaliziranih programa u obliku koji je najavljen od strane HTV-a ugroziti daljnji razvoj tv tržišta u Hrvatskoj, javlja Dnevnik.hr.

Photobucket

Naime, RTL i Nova TV upozoravaju da će pokretanje trećeg i daljnjih HRT-ovih programa ugroziti njihovu ekonomsku podlogu, jer se, uz prihode od televizijske pristojbe koji su već godinama veći od ukupnog televizijskog marketinškog kolača, javnoj televiziji dopušta dodatna zarada od reklama. Preduvjet za pokretanje novih digitalnih programa je zakonska regulativa koja će omogućiti pokretanje dodatnih programa javne televizije samo pod uvjetom da se takvi programi bave javnim interesom poput cjeloživotnog obrazovanja ili kulture.

Dražen Mavrić, generalni direktor Nove TV izjavio je "Bilo kakav gubitak prihoda od oglašavanja u korist javnog nakladnika ugrožava ekonomsku podlogu obaju privatnih nakladnika, jer HRT ne prestaje zalaziti na teritorij komercijalne televizije, a istovremeno ne ispunjava svoju javnu funkciju. Tehnički smo potpuno spremni za razvijanje novih programa i zainteresirani za širenje, ali dok se zakonski i tržišni okviri ne promjene, ono neće biti komercijalno isplativo "

Predsjednik uprave RTL Televizije, Christoph Mainusch dodao je "Najavljeno pokretanje dodatnih HRT-ovih programa posve je nezakonito. Ono krši odredbe hrvatskog i europskog zakonodavstva o državnim potporama. Ne postoji ni zakonska osnova za dodjelu digitalnih frekvencija novim programima, osobito ne bez javnog natječaja. Frekvencije koje su nam dodijeljene kad smo počeli s emitiranjem 2004. godine nekad je koristio HTV 3 koji je ugašen zbog liberalizacije TV tržišta. Oživljavanje trećeg programa ugrozit će poslovanje komercijalnih televizija koje žive od oglašavanja i koje su ionako u nepovoljnom položaju jer HTVHRT, uz RTV pristojbu ubire sredstva od oglašavanja. Zakonom propisana oglašivačka minutaža HTV-a diskriminira komercijalne televizije i postavlja ih u katastrofalan tržišni položaj!"

Photobucket

Najavljeno pokretanje HRT-ovih specijaliziranih programa posljednji je primjer koji dugoročno ne pogoduje razvoju televizijske tržišne utakmice s obzirom na dominantnu poziciju HRT-a u području komercijalnih programa, što je jedinstvena pozicija jedne javne televizije u Europi, zaključuju komercijalne televizije Nova TV i RTL.

Osim toga, pokretanje dodatnih HRT-ovih programa bilo bi eklatantno kršenje hrvatske regulative o elektroničkim medijima i državnim potporama, smatraju nacionalne komercijalne televizije.

Programi HRT-a morali bi služiti javnosti. Moraju imati edukativnu i informativnu ulogu da bi opravdali svoje financiranje iz RTV pristojbe. Programi kakve je HRT najavio, specijalizirani za sport i zabavu, ne smiju se financirati iz pristojbe. Financiranje HTV-a 3 iz javne pristojbe predstavljalo bi nepoštenu konkurenciju postojećim komercijalnim TV postajama.



Nadalje, HRT nema pravo pokretati nove digitalne programe u Hrvatskoj, jer ne postoji zakonska osnova koja bi dopuštala digitalno zemaljsko emitiranje bilo kojeg drugog programa osim četiriju postojećih, HRT1, HRT2, Nova TV i RTL Televizija. Tek nakon prelaska ovih programa s analognog na digitalno emitiranje, što se vjerojatno neće dogoditi prije 2011., HRT može zatražiti nove digitalne frekvencije za nove programe kroz objektivan, transparentan i nediskriminirajući javni natječaj.

(Dnevnik.hr)

10

ponedjeljak

studeni

2008

Što bi platforma Total TV mogla ponuditi Hrvatskoj?

Dolazak kanala Sport Klub Hrvatska u ponudu regionalne DTH platforme iz Srbije Total TV koja se emitira na satelitu Eutelsat W2 na 16° istočno ponovo je razbuktao strasti među ljubiteljima digitalne, poglavito satelitske televizije.

Ako ste proteklih nekoliko tjedana pratili naš portal ili forum vjerovatno već znate da je vlasnik Total TV-a, kompanija SBB (Serbia BroadBand - Srpske kablovske mreže) najavila širenje svoje platforme i na Hrvatsku. Total TV osim u Srbiji posluje i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji, pa je širenje na Hrvatsku sasvim prirodan korak.

Photobucket
Sport Klub Hrvatska već je stigao u ponudu Total TV-a

No Total TV će u Hrvatskoj odmah u startu imati tešku početnu poziciju pošto na tržištu već postoje tri velike distribucijske platforme: T-comov MAXtv (oko 100.000 korisnika), satelitski paket Digi TV (oko 85.000 korisnika) i kabelska televizija B.net (oko 100.000 korisnika). Stoga je za očekivati da će Total TV prije svega napasti svojeg konkurenta na polju DTH usluga, a to je naravno platforma Digi TV koja emitira preko satelita Intelsat 10-02 na 1° zapadno, kodirano u sistemima Nagravision 2 i Nagravision 3.

Prva prednost za Total TV je kodni sustav. S obzirom da je sistem u kojem kodira Digi TV (Nagravision 2) hakiran, svi kanali iz ove platforme, uključujući i ponudu za pretplatnike u Hrvatskoj, dostupni su piratskim putem. To je sasvim dovoljan razlog za određeni broj korisnika koji smatraju da nema potrebe pretplatiti se na platformu koja je gledljiva "na crno". Total TV kodira u sistemu NDS Videoguard koji naravno nije hakiran i stoga predstavlja dobar temelj za razvoj buduće platforme.

Photobucket
History Channel jedan je od novih kanala u Total TV-u

Ipak, većini naših čitatelja i potencijalnim korisnicima budućeg Total TV HR kodiranje nije toliko bitna stavka. Daleko važnija i za pretplaćivanje presudnija je ponuda kanala. Total TV i prije nego što je službeno krenuo kod nas ima asa u rukavu pošto je to platforma sa velikim brojem stranih kanala koji se bez prevelike muke mogu uvrstiti u ponudu za Hrvatsku. Stoga ćemo ovdje pogledati koje to strane TV kanale Total već sada ima u ponudi i koji bi se mogli naći u ponudi hrvatskog paketa.

1. HBO i HBO Comedy - premium kanali, (u Total TV zasad nema hr titlova, no oni postoje)
2. Hallmark Channel - obiteljski kanal sa serijama i filmovima, hrvatski titlovi
3. TV 1000 - filmski kanal, hrvatski titlovi
4. Viasat Explorer - dokumentarci, hrvatski titlovi
5. Viasat History - dokumentarci, hrvatski titlovi
6. Travel Channel - putovanja, hrvatski titlovi
7. Sport Klub Hrvatska - sport, hrvatski komentar
8. National Geographic Channel, dokumentarci, hrvatski titlovi
9. FOX Life - serije, hrvatski titlovi
10. FOX Crime - serije, hrvatski titlovi
11. DoQ Channel - dokumentarci, hrvatski titlovi
12. Zone Reality - reality tv, hrvatski titlovi
13. Zone Romantica - sapunice, hrvatski titlovi
14. MTV Adria - glazbeni program, hrvatski titlovi

Photobucket
Hoćemo li u ponudi Total TV-a vidjeti Novu TV?

15. Jetix - dječji program, engleski jezik (ima srpski titl)
16. E! Entertainment TV - showtime & lifestyle kanal, engleski jezik (ima srpski titl)
17. Discovery Channel - dokumentarci, engleski jezik (ima srpski titl)
18. Animal Planet - dokumentarci, engleski jezik (ima srpski titl)
19. The History Channel - dokumentarci, engleski jezik (ima srpski titl)
20. Motors TV - automoto sport, engleski jezik (ima srpski titl + komentar)
21. Eurosport - sportski program, engleski komentar (ima srpski komentar)
22. BBC Prime - zabavni kanal, engleski jezik
23. Minimax - dječji kanal, na srpskom jeziku
24. OBN Televizija - zabavni program, bosanski jezik
25. Free-X-TV
26. Free-X-TV 2
27. X-Dream TV

28. Fashion TV SEE - kanal o modi (od 17.11)

Kao što vidite, Total TV već sada u ponudi ima više od 28 TV kanala koje može uvrstiti u ponudu za Hrvatsku, no vjerujemo da će se u programskoj listi naći i neki popularni komercijalni tv kanali iz Hrvatske što bi ponudu moglo povećati na solidnih 30-tak kanala. Prema neslužbenim informacijama, u ponudi bi se trebale naći i dvije hrvatske nacionalne komercijalne televizije - RTL Televizija i Nova TV. Prema našim izvorima, glavni adut Total TV-a u borbi sa konkurencijom neće biti vrlo niska cijena pretplate već visoka kvaliteta ponude.

Kanal SportKlub+ na hrvatskom jeziku vjerovatno neće biti dio ponude pošto ekskluzivno pravo na njega polaže T-com. No ono što nedostaje je kanal NatGeo Wild koji je osim na hrvatskom dostupan i na srpskom jeziku, no nažalost zasad nema nikakvih naznaka kada bi se on mogao pojaviti u ponudi Total TV-a. No čak i bez SportKluba+ i NatGeo Wild, platforma Total TV biti će vodeća po broju stranih kanala koji su prevedeni na hrvatski jezik - Total TV će ih imati 15, a dolaskom regionalnog Fashion TV-a 16. Najbliži ovoj ponudi je B.net koji broji 14 kanala koji su lokalizirani na hrvatski jezik.

Photobucket
Hallmark Channel samo je jedan u nizu kanala koji u Total TV-u već sada imaju hrvatske titlove

Ono što će Total TV činiti uistinu "posebnim" je mogućnost uključenja srpskih titlova i komentara na brojnim drugim kanalima koji nemaju hrvatski prijevod, a što će mnogi korisnici, pogotovo oni koji engleski jezik ne znaju toliko dobro, itekako znati cijeniti. Digi TV ovu mogućnost nudi samo na sportskim kanalima - Eurosport i Eurosport 2, dok je srpski titl na Discovery Channelu unaprijed "nalijepljen" na sliku.

Sve konkretne i službene informacije vezane za dolazak Total Tv-a u Hrvatsku kao i detaljnije informacije vezane za ponudu kanala objavit ćemo na našem portalu.

(mPortal.com.hr)

05

srijeda

studeni

2008

Konačno više detalja o sportskom kanalu nacionalne televizije HRT 3

Iako smo nedavno objavili informaciju da HRT (Hrvatska Radio Televizija) ima želju i plan pokrenuti svoj specijalizirani sportski kanal HRT 3 u veljači iduće godine, tek su danas izašle konkretnije informacije o novom projektu kojemu će se nedvojbeno najviše radovati ljubitelji sporta kojih je u hrvatskoj nemali broj.

Na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a direktor programa Božidar Domagoj Burić rekao je nešto više detalja o novom sportskom programu koji bi prema sadašnjim planovima trebao krenuti početkom veljače iduće godine, no u planu su i kanali sa informativnim, obrazovnim i kulturnim sadržajima, no analize su pokazale da je sport najzanimljiviji za širu publiku pa stoga kreće prvi.

Photobucket

Kao što se i očekivalo, Treći program HRT-a u početku neće biti moguće u cijelosti ispuniti sa sportom, pa će sadržavati oko 70% sporta i 30% glazbenog programa, a njegov će se programski identitet postupno izgrađivati tijekom 2009. godine.

Uvođenje trećeg, sportskog kanala HRT-a omogućit će Drugom programu da "lakške diše" i da postane opći program sa savim javnim sadržajima, a i programska shema će mu biti znatno stabilnija kada sav sport preseli na HRT 3.

Iz HRT-a poručuju da pokretanjem specijaliziranog kanala žele poslati poruku da će se izbor programa povećati i da će u svemu profitirati gledatelji, dodao je Burić.

Za Jutarnji List pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a Božo Sušec istaknuo je: "- S televizijske strane stvorili smo sve tehničke, produkcijske, programske i kadrovske preduvjete da program konačno krene. Fiksirali smo datum 2. veljače kao onaj kada ćemo lansirati HTV 3, no još se sa 100-postotnom sigurnošću ne možemo zakleti da će baš tada krenuti. Neke stvari su izvan naše moći, poput odnosa frekvencija i odobrenja koje trebamo dobiti od Agencije za telekomunikacije. No sve je pripremljeno i gotovo smo sigurni da je datum koji smo zacrtali onaj kada će HTV 3 krenuti".

Photobucket

Kanal bi u početku trebao biti dostupan za više od 80% kućanstava u Hrvatskoj, ponajprije zahvaljujući signalu digitalne zemaljske televizije koji dopire do najvećeg broja gledatelja.

"- No bez obzira na dobru pokrivenost signalom, 2009. će za nas biti prijelazna godina u kojoj ćemo sve važne sportske događaje paralelno emitirati i na HTV-u 2 i na HTV-u 3. Razlog tome je što većina ljudi još nije nabavila dodatne uređaje koji će im omogućiti gledanje programa u digitalnom formatu, što će ionako morati učiniti svi do kraja 2010., kada se planira potpuna digitalizacija teritorija Hrvatske, što moramo napraviti kao kandidat za Europsku Uniju, a za što je krajnji rok 2012. godina. Zato, dok se gledatelji ne pripreme, imat ćemo u prvo vrijeme sve važne događaje na oba programa. Vlada je počela dijeliti kupone za kupnju uređaja, vaučerizacija u Istri je već provedena, a sada je počela i u nekim drugim dijelovima Hrvatske. Kako taj proces bude tekao, tako ćemo sve više događaja prebacivati na HTV 3, a kada pokrivenost teritorija signalom bude oko 96 posto, za što će biti potrebno oko godinu dana, onda ćemo kompletan sport imati na HTV-u 3", dodao je Sušec.

HRT 3 bi trebao emitirati otprilike 12 sati programa dnevno, a to znači da će se emitirati od 12 sati u podne pa sve do ponoći. Kanal bi sa radom trebao krenuti 2. veljače 2009 godine, odnosno dan kasnije nakon završetka Svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj. HRT 3 bi trebao emitirati putem digitalne zemaljske mreže u Hrvatskoj, ali isto tako bi se trebao naći i u svim većim kabelskim i IPTV mrežama u Hrvatskoj. Nije isključeno ni satelitsko emitiranje ukoliko će on startati umjesto kanala HRT Plus, što je bio i plan.

Photobucket

Doduše, još nije sasvim jasno u kojem će se digitalnom multipleksu emitirati HRT 3 - hoće li to biti Multipleks 1 u kojem ima još jedno slobodno mjesto (4 predviđene pozicije koriste postojeći nacionalni kanali HRT 1, HRT 2, Nova TV i RTL Televizija + 1 slobodno mjesto za peti kanal) ili će to ipak biti Multipleks 2 koji još ni približnu pokrivenost koju ima Multipleks 1.

Postavlja se i pitanje hoće li komercijalne televizije RTL i Nova TV blagonaklono gledati na pokretanje HRT-a 3 u Multipleksu 1 koji će imati najveću pokrivenost, odnosno hoće li se potegnuti pitanje zašto se natječajem ne odredi koja će televizija zasjesti na koje mjesto i u kojem multipleksu jer, sasvim je jasno da će tv kanal koji zasjedne u Multipleks 1 imati prednost pred onim kanalima koji se nađu u Multipleksu 2 (zbog pokrivenosti signalom).

mPortal
Jutarnji list

03

ponedjeljak

studeni

2008

VH1 Europe i MTV Romania više nisu u ponudi Digi TV-a

Pretplatnici regionalne digitalne satelitske pay tv platforme Digi TV ostali su neugodno iznenađeni kada su shvatili da glazbeni kanali MTV Romania i VH-1 Europe više nisu dostupni u ponudi. Prema neslužbenim informacijama "ljubav" između Digi TV-a i MTV Networksa navodno je pukla zbog visoke cijene koju MTV traži za reemitiranje kanala VH1 Europe i MTV Romania u okviru platforme Digi TV.

Photobucket

Globalna financijska kriza koja već nekoliko mjeseci hara svijetom nije zaobišla niti DTH platforme koje se na sve moguće načine trude izbjeći financijske gubitke pa makar to značilo i ukidanje popularnih kanala.

Problem je daleko širih razmjera pa on izravno utječe na pretplatnike Digi TV-a u svim zemljama gdje platforma posluje, a to su Hrvatska, Srbija, Slovačka, Češka republika, Mađarska i Rumunjska. Rumunjski pretplatnici su ostali bez dva kanala; MTV Romania i VH1 Europe, dok su pretplatnici u svim ostalim zemljama ostali bez vrlo cijenjenog i gledanog glazbenog kanala VH1 Europe.

Na našem forumu mogu se pročitati uglavnom negativne reakcije vezane za odlazak VH1 iz Digi TV-a, a neki pretplatnici čak i prijete raskidom ugovora sa Digi TV-om ukoliko se ne vrati njihov omiljeni glazbeni kanal. VH1 je poput MTV-a i Nickelodeona kanal iz produkcije MTV Networksa, a emitira najbolje glazbene hitove koji su nastali od 1970 pa sve do danas.

Digi TV je relativno brzo reagirao na nove programske promjene pa je tako na mjesto kanala VH1 Europe "uskočio" rumunjski glazbeni kanal Kiss TV , a na mjesto MTV Romania uskočio je kanal Music Channel. MTV Romania i VH1 Europe emitirali su na istoj frekvenciji, na 12.687 GHz H, Symbol Rate 27500, FEC 3/4 Mpeg2 kodirano u sistemima Nagravision 2 i Nagravision 3. Na njihovom mjestu sada emitiraju Kiss TV i MusicCHANNEL. Pritom se Kiss TV emitira u nekodiranom obliku dok je Music Channel kodiran.

Photobucket
Kiss TV - zamjena za VH1 Europe u Digi TV-u

No čak i ova dva kanala nisu ništa novo za Digi TV, naime, oba već emitiraju u okviru platforme na drugim frekvencijama, što znači da smo dobili još dva nova "dupla" kanala, a samim time ujedno i potencijalna dva nova programska mjesta za neke nove kanale koji bi se mogli naći u ponudi platforme za veći broj zemalja. Šteta je doduše što smo zbog toga morali izgubiti jedan kvalitetan glazbeni kanal kao što je VH1.

Kiss TV emitira također i na frekvenciji 12.527 GHz H, Symbol Rate 27500, FEC 3/4 Mpeg2 kodirano u Nagravision 2 i 3, a Music Channel emitira na frekvenciji 11.785 GHz H, Symbol Rate 28000, FEC 5/6 Mpeg2 nekodirano.

Zanimljivo, Digi TV je nedavno izgubio pravo za emitiranje još jedno rumunjskog kanala, a riječ je o sportskom kanalu Telesport TV umjesto kojeg je startao GSP TV.

mPortal

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.