05

srijeda

studeni

2008

Konačno više detalja o sportskom kanalu nacionalne televizije HRT 3

Iako smo nedavno objavili informaciju da HRT (Hrvatska Radio Televizija) ima želju i plan pokrenuti svoj specijalizirani sportski kanal HRT 3 u veljači iduće godine, tek su danas izašle konkretnije informacije o novom projektu kojemu će se nedvojbeno najviše radovati ljubitelji sporta kojih je u hrvatskoj nemali broj.

Na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a direktor programa Božidar Domagoj Burić rekao je nešto više detalja o novom sportskom programu koji bi prema sadašnjim planovima trebao krenuti početkom veljače iduće godine, no u planu su i kanali sa informativnim, obrazovnim i kulturnim sadržajima, no analize su pokazale da je sport najzanimljiviji za širu publiku pa stoga kreće prvi.

Photobucket

Kao što se i očekivalo, Treći program HRT-a u početku neće biti moguće u cijelosti ispuniti sa sportom, pa će sadržavati oko 70% sporta i 30% glazbenog programa, a njegov će se programski identitet postupno izgrađivati tijekom 2009. godine.

Uvođenje trećeg, sportskog kanala HRT-a omogućit će Drugom programu da "lakške diše" i da postane opći program sa savim javnim sadržajima, a i programska shema će mu biti znatno stabilnija kada sav sport preseli na HRT 3.

Iz HRT-a poručuju da pokretanjem specijaliziranog kanala žele poslati poruku da će se izbor programa povećati i da će u svemu profitirati gledatelji, dodao je Burić.

Za Jutarnji List pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a Božo Sušec istaknuo je: "- S televizijske strane stvorili smo sve tehničke, produkcijske, programske i kadrovske preduvjete da program konačno krene. Fiksirali smo datum 2. veljače kao onaj kada ćemo lansirati HTV 3, no još se sa 100-postotnom sigurnošću ne možemo zakleti da će baš tada krenuti. Neke stvari su izvan naše moći, poput odnosa frekvencija i odobrenja koje trebamo dobiti od Agencije za telekomunikacije. No sve je pripremljeno i gotovo smo sigurni da je datum koji smo zacrtali onaj kada će HTV 3 krenuti".

Photobucket

Kanal bi u početku trebao biti dostupan za više od 80% kućanstava u Hrvatskoj, ponajprije zahvaljujući signalu digitalne zemaljske televizije koji dopire do najvećeg broja gledatelja.

"- No bez obzira na dobru pokrivenost signalom, 2009. će za nas biti prijelazna godina u kojoj ćemo sve važne sportske događaje paralelno emitirati i na HTV-u 2 i na HTV-u 3. Razlog tome je što većina ljudi još nije nabavila dodatne uređaje koji će im omogućiti gledanje programa u digitalnom formatu, što će ionako morati učiniti svi do kraja 2010., kada se planira potpuna digitalizacija teritorija Hrvatske, što moramo napraviti kao kandidat za Europsku Uniju, a za što je krajnji rok 2012. godina. Zato, dok se gledatelji ne pripreme, imat ćemo u prvo vrijeme sve važne događaje na oba programa. Vlada je počela dijeliti kupone za kupnju uređaja, vaučerizacija u Istri je već provedena, a sada je počela i u nekim drugim dijelovima Hrvatske. Kako taj proces bude tekao, tako ćemo sve više događaja prebacivati na HTV 3, a kada pokrivenost teritorija signalom bude oko 96 posto, za što će biti potrebno oko godinu dana, onda ćemo kompletan sport imati na HTV-u 3", dodao je Sušec.

HRT 3 bi trebao emitirati otprilike 12 sati programa dnevno, a to znači da će se emitirati od 12 sati u podne pa sve do ponoći. Kanal bi sa radom trebao krenuti 2. veljače 2009 godine, odnosno dan kasnije nakon završetka Svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj. HRT 3 bi trebao emitirati putem digitalne zemaljske mreže u Hrvatskoj, ali isto tako bi se trebao naći i u svim većim kabelskim i IPTV mrežama u Hrvatskoj. Nije isključeno ni satelitsko emitiranje ukoliko će on startati umjesto kanala HRT Plus, što je bio i plan.

Photobucket

Doduše, još nije sasvim jasno u kojem će se digitalnom multipleksu emitirati HRT 3 - hoće li to biti Multipleks 1 u kojem ima još jedno slobodno mjesto (4 predviđene pozicije koriste postojeći nacionalni kanali HRT 1, HRT 2, Nova TV i RTL Televizija + 1 slobodno mjesto za peti kanal) ili će to ipak biti Multipleks 2 koji još ni približnu pokrivenost koju ima Multipleks 1.

Postavlja se i pitanje hoće li komercijalne televizije RTL i Nova TV blagonaklono gledati na pokretanje HRT-a 3 u Multipleksu 1 koji će imati najveću pokrivenost, odnosno hoće li se potegnuti pitanje zašto se natječajem ne odredi koja će televizija zasjesti na koje mjesto i u kojem multipleksu jer, sasvim je jasno da će tv kanal koji zasjedne u Multipleks 1 imati prednost pred onim kanalima koji se nađu u Multipleksu 2 (zbog pokrivenosti signalom).

mPortal
Jutarnji list

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.