Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prijem

Marketing

Cinemax i Cinemax 2 uskoro u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji

Kako doznajemo, uskoro će gledatelji u Hrvatskoj, Srbiji ali i Sloveniji moći uživati u dva nova lokalizirana filmska kanala, a riječ je o poznatim i u srednjoj i jugoistočnoj Europi popularnim filmskim kanalima Cinemax 1 i Cinemax 2.

Photobucket

Programe Cinemax 1 i 2 proizvodi i emitira filmska kuća HBO Central Europe. Cinemax je dobro poznati svjetski brand pošto se u Sjedinjenim Američkim Državama emitira cijeli paket atraktivnih filmskih kanala sa "Max" brandom.

Kanali bi ubrzo nakon starta emitiranja trebali postati dostupni u većini distribucijskih platformi u regiji, no detaljnije informacije o tome o kojim platformama je riječ biti će poznate tek nakon što se potpišu svi potrebni ugovori.
Poput HBO kanala (HBO Adria i HBO Comedy) i Cinemax 1 i 2 biti će u potpunosti lokalizirani na hrvatski, srpski i slovenski jezik - to znači da će filmovi i ostali programski sadržaji biti titlovani.

Lokalizacija će, kao što smo spomenuli, biti potpuna pa ćemo i na foršpanima imati priliku vidjeti hrvatski, srpski i slovenski jezik, a neće izostati ni najavljivači koji će sve dodatno "začiniti".
U Europi, kanal Cinemax je sa emitiranjem krenuo 23.2.2005 godine, a nedugo kasnije sa radom je krenuo i drugi kanal Cinemax 2. Ta dva filmska kanala dostupni su u lokaliziranom obliku u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj pa je njihovo širenje na ostale zemlje u regiji gdje HBO Central Europe posluje sasvim prirodan korak.

Photobucket

Danas je Cinemax Central Europe dostupan u satelitskim platformama UPC Direct (Astra, 19.2° istočno, kodirano u sistemu Cryptoworks), Cyfra+, Cyfrowy Polsat, N (Hotbird, 13° istočno, kodirano u nekoliko različitih sustava kodiranja), Dolce TV i Bulsatcom (Hellas Sat 2 na 39° istočno, kodirano u sistemima NDS Videoguard i Irdeto 2), ITV Partner (Eutelsat W2 na 16° istočno, kodirano u sistemu Cryptoworks), MAX TV (Sirius 4, 5°istočno, kodirano u sistemima Conax i Viaccess), Digi TV i Focus Sat (Intelsat 10-02 na 1° zapadno i Thor 3 na 0.8° zapadno, kodirano u sistemima Conax, Nagravision 2 i Nagravision 3) te u platformama Boom TV i T-Home (satelit Amos, 4° zapadno, kodirano u sistemima NDS Videoguard i Conax). Kanal je između ostaloga dostupan i u gotovo svim kabelskim i IPTV platformama diljem središnje i jugoistočne Europe.

Zanimljivo je da Cinemax kanali nisu zamišljeni kao konkurencija glavnom premium filmskom kanalu HBO već da ga sadržajno nadopunjavaju. Naime, za razliku od HBO-a koji je progranski više orijentiran prema novijim filmskim hitovima i blockbusterima, Cinemax svoju programsku shemu gradi i na kultnim te filmovima nezavisne produkcije.

Baš kao HBO Adria i HBO Comedy Adria i Cinemax 1 i 2 su premium kanali za koje će se mjesečno morati izdvojiti dodatan novčani iznost. Mjesečni iznos koji ćemo morati platiti za praćenje Cinemax paketa zasad još uvijek nije poznat. U zemljama središnje Europe Cinemax paket je obično jeftiniji za 30 do 50% u odnosu na HBO paket pa je za očekivati da će se slične cijene kretati i kod nas.


Photobucket

No, na europskim tržištima gdje danas emitira Cinemax postoji zgodna mogućnost pretplaćivanja na HBO i Cinemax paket zajedno što se naziva HBO MAXpak. U tom slučaju, cijena pretplate je niža nego u slučaju da se pretplaćujete na svaki paket posebno.

Tako će HBO Central Europe u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji umjesto dosadašnja dva u skoroj budućnosti nuditi četiri filmska programa što će ljubitelji filmova sigurno dočekati sa zadovoljstvom. Tržišta u središnjoj Europi (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) će ipak ostati u blagoj prednosti pred ostalima pošto tamo emitiraju i HBO 2 i HBO HD.

No, naše čitatelje vjerovatno više zanima značenje riječi "uskoro" u naslovu teksta, pa ćemo stoga biti malo konkretniji: Cinemax i Cinemax 2 kod nas kreću u prvoj polovici 2009 godine. Točan datum starta još uvijek nije određen, no čim on bude poznat objavit ćemo ga na našem portalu.

Photobucket

Zanimljivo, Hrvatska i Slovenija su od samog početka na službenim stranicama Cinemaxa navedene kao zemlje na koje će se taj kanal u budućnosti proširiti:

"In which countries do you expect to launch Cinemax?
The plan is to launch the channel in Hungary, Czech and Slovak Republics, Poland, Romania and Bulgaria , Slovenia and Croatia."

Službena web stranica Cinemaxa za središnju Europu je: www.cinemax-tv.com

(mPortal.com.hr)

Post je objavljen 24.11.2008. u 19:49 sati.