Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prijem

Marketing

Dobne oznake uskoro se vraćaju na naše male ekrane

Najkasnije početkom druge polovice prosinca, svi televizijski nakladnici, pa tako i HTV, Nova TV i RTL, morat će uz određene emisije i filmove stavljati i dobnu oznaku koja će određivati dobnu prikladnost sadržaja te vrijeme u kojem se sadržaj smije emitirati.

Photobucket

Naime, Vijeće za elektroničke medije donijelo je novi "Pravilnik o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika" kojim se propisuje postupanje nakladnika u slučaju emitiranja sadržaja za koje je vjerojatno da bi mogli ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, poput prizora pretjeranog nasilja, seksa, vulgarnih izraza i prizora zloporabe opijata , piše Novi list.

Kao i "stari" pravilnik koji je dočekan na nož, i novi pravilnik propisuje obvezu nakladnika da osigura prepoznavanje takvih programskih sadržaja pomoću vizualnih simbola, za cijelo vrijeme trajanja sadržaja.

Photobucket
Prve dobne oznake koje su izazvale bijes gledatelja ali i televizija

Pod vizualnim upozorenjem podrazumijeva se pisano upozorenje na ekranu neposredno prije emitiranja sadržaja te grafička oznaka u gornjem dijelu ekrana koja mora biti vidljiva cijelo vrijeme tijekom trajanja takvih sadržaja. Pisano upozorenje mora trajati najmanje tri sekunde, a dramatični tekst iz prvog pravilnika znatno je ublažen pa sada mora izgledati ovako: 'Programski sadržaj koji slijedi nije primjeren za djecu i maloljetnike'.

Tri su, pak, grafičke oznake u obliku kruga koje se odnose na tri kategorije programskih sadržaja. Proziran krug s crvenom brojkom 18 označava programske sadržaje koji se ne smiju prikazivati od 7 do 23 sata, onaj s upisanom narančastom brojkom 15 sadržaje koji se ne smiju prikazivati u vremenu od 7 do 22, dok prozirni krug s upisanom zelenom brojkom 12 označava sadržaje koji se ne smiju prikazivati od 7 do 21.

Photobucket
Lokalne i regionalne tv postaje nisu ni prestale sa korištenjem starih dobnih oznaka na programskim sadržajima za starije od 18 godina.

Oznaka mora biti vidljiva i čitljiva. Nakladnici ih mogu dizajnirati sukladno svom uobičajenom dizajnu, mogu varirati i nijanse boja, no krugovi ne mogu biti manji od uobičajenog loga nakladnika i moraju se nalaziti u gornjem dijelu ekrana. Nakladnici su dužni i prilikom najave programa u medijima, uz naziv programskog sadržaja, navesti brojčanu oznaku dobne prikladnosti. Neprimjerene sadržaje ne smije sadržavati ni najava programa s oznakama, a i reprize takvih programskih sadržaja podliježu odredbama Pravilnika. Procjena kako označiti pojedine programske sadražaje je na nakladnicima.

Zanimljivo je da je prva verzija pravilnika o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika pokušala zaživjeti još u travnju ove godine, no dočekana je na nož od strane televizija ali i od strane televizijskih gledatelja kojima su oznake bile prevelike, boje previše naglašene i potpuno su odvlačile pozornost sa programskih sadržaja. Kasnije se pristupilo novom usuglašavanju nakon kojega više neće biti prostora za nove nesuglasice.

Photobucket

Najavljen je stalan monitoring i stroge kazne za nakladnike koji se ogluše o pravilnik koji prema riječima VEM-a prije svega, nastoji vrijeme od 19 do 21 namijeniti za obiteljsko gledanje televizije. Kazne mogu biti od opomene, preko milijun kuna novčane kazne, do oduzimanje koncesije na kraći rok ili trajno.

Iako su neke stvari doista poboljšane nabolje (npr. dramatični tekst prije emitiranja neprikladnih sadržaja) ne možemo se oteti dojmu da je vizualna oznaka u gornjem kutu ekrana (nasuprot logotipu nakladnika) trebala biti standardizirana, manjih dimenzija i prije svega manje uočljiva. Ostalo nam je još manje od mjesec dana da vidimo kako će sve to zajedno izgledati i hoće li ovaj pravilnik uopće imati efekta.


Post je objavljen 19.11.2008. u 09:45 sati.