Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prijem

Marketing

Što bi platforma Total TV mogla ponuditi Hrvatskoj?

Dolazak kanala Sport Klub Hrvatska u ponudu regionalne DTH platforme iz Srbije Total TV koja se emitira na satelitu Eutelsat W2 na 16° istočno ponovo je razbuktao strasti među ljubiteljima digitalne, poglavito satelitske televizije.

Ako ste proteklih nekoliko tjedana pratili naš portal ili forum vjerovatno već znate da je vlasnik Total TV-a, kompanija SBB (Serbia BroadBand - Srpske kablovske mreže) najavila širenje svoje platforme i na Hrvatsku. Total TV osim u Srbiji posluje i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji, pa je širenje na Hrvatsku sasvim prirodan korak.

Photobucket
Sport Klub Hrvatska već je stigao u ponudu Total TV-a

No Total TV će u Hrvatskoj odmah u startu imati tešku početnu poziciju pošto na tržištu već postoje tri velike distribucijske platforme: T-comov MAXtv (oko 100.000 korisnika), satelitski paket Digi TV (oko 85.000 korisnika) i kabelska televizija B.net (oko 100.000 korisnika). Stoga je za očekivati da će Total TV prije svega napasti svojeg konkurenta na polju DTH usluga, a to je naravno platforma Digi TV koja emitira preko satelita Intelsat 10-02 na 1° zapadno, kodirano u sistemima Nagravision 2 i Nagravision 3.

Prva prednost za Total TV je kodni sustav. S obzirom da je sistem u kojem kodira Digi TV (Nagravision 2) hakiran, svi kanali iz ove platforme, uključujući i ponudu za pretplatnike u Hrvatskoj, dostupni su piratskim putem. To je sasvim dovoljan razlog za određeni broj korisnika koji smatraju da nema potrebe pretplatiti se na platformu koja je gledljiva "na crno". Total TV kodira u sistemu NDS Videoguard koji naravno nije hakiran i stoga predstavlja dobar temelj za razvoj buduće platforme.

Photobucket
History Channel jedan je od novih kanala u Total TV-u

Ipak, većini naših čitatelja i potencijalnim korisnicima budućeg Total TV HR kodiranje nije toliko bitna stavka. Daleko važnija i za pretplaćivanje presudnija je ponuda kanala. Total TV i prije nego što je službeno krenuo kod nas ima asa u rukavu pošto je to platforma sa velikim brojem stranih kanala koji se bez prevelike muke mogu uvrstiti u ponudu za Hrvatsku. Stoga ćemo ovdje pogledati koje to strane TV kanale Total već sada ima u ponudi i koji bi se mogli naći u ponudi hrvatskog paketa.

1. HBO i HBO Comedy - premium kanali, (u Total TV zasad nema hr titlova, no oni postoje)
2. Hallmark Channel - obiteljski kanal sa serijama i filmovima, hrvatski titlovi
3. TV 1000 - filmski kanal, hrvatski titlovi
4. Viasat Explorer - dokumentarci, hrvatski titlovi
5. Viasat History - dokumentarci, hrvatski titlovi
6. Travel Channel - putovanja, hrvatski titlovi
7. Sport Klub Hrvatska - sport, hrvatski komentar
8. National Geographic Channel, dokumentarci, hrvatski titlovi
9. FOX Life - serije, hrvatski titlovi
10. FOX Crime - serije, hrvatski titlovi
11. DoQ Channel - dokumentarci, hrvatski titlovi
12. Zone Reality - reality tv, hrvatski titlovi
13. Zone Romantica - sapunice, hrvatski titlovi
14. MTV Adria - glazbeni program, hrvatski titlovi

Photobucket
Hoćemo li u ponudi Total TV-a vidjeti Novu TV?

15. Jetix - dječji program, engleski jezik (ima srpski titl)
16. E! Entertainment TV - showtime & lifestyle kanal, engleski jezik (ima srpski titl)
17. Discovery Channel - dokumentarci, engleski jezik (ima srpski titl)
18. Animal Planet - dokumentarci, engleski jezik (ima srpski titl)
19. The History Channel - dokumentarci, engleski jezik (ima srpski titl)
20. Motors TV - automoto sport, engleski jezik (ima srpski titl + komentar)
21. Eurosport - sportski program, engleski komentar (ima srpski komentar)
22. BBC Prime - zabavni kanal, engleski jezik
23. Minimax - dječji kanal, na srpskom jeziku
24. OBN Televizija - zabavni program, bosanski jezik
25. Free-X-TV
26. Free-X-TV 2
27. X-Dream TV

28. Fashion TV SEE - kanal o modi (od 17.11)

Kao što vidite, Total TV već sada u ponudi ima više od 28 TV kanala koje može uvrstiti u ponudu za Hrvatsku, no vjerujemo da će se u programskoj listi naći i neki popularni komercijalni tv kanali iz Hrvatske što bi ponudu moglo povećati na solidnih 30-tak kanala. Prema neslužbenim informacijama, u ponudi bi se trebale naći i dvije hrvatske nacionalne komercijalne televizije - RTL Televizija i Nova TV. Prema našim izvorima, glavni adut Total TV-a u borbi sa konkurencijom neće biti vrlo niska cijena pretplate već visoka kvaliteta ponude.

Kanal SportKlub+ na hrvatskom jeziku vjerovatno neće biti dio ponude pošto ekskluzivno pravo na njega polaže T-com. No ono što nedostaje je kanal NatGeo Wild koji je osim na hrvatskom dostupan i na srpskom jeziku, no nažalost zasad nema nikakvih naznaka kada bi se on mogao pojaviti u ponudi Total TV-a. No čak i bez SportKluba+ i NatGeo Wild, platforma Total TV biti će vodeća po broju stranih kanala koji su prevedeni na hrvatski jezik - Total TV će ih imati 15, a dolaskom regionalnog Fashion TV-a 16. Najbliži ovoj ponudi je B.net koji broji 14 kanala koji su lokalizirani na hrvatski jezik.

Photobucket
Hallmark Channel samo je jedan u nizu kanala koji u Total TV-u već sada imaju hrvatske titlove

Ono što će Total TV činiti uistinu "posebnim" je mogućnost uključenja srpskih titlova i komentara na brojnim drugim kanalima koji nemaju hrvatski prijevod, a što će mnogi korisnici, pogotovo oni koji engleski jezik ne znaju toliko dobro, itekako znati cijeniti. Digi TV ovu mogućnost nudi samo na sportskim kanalima - Eurosport i Eurosport 2, dok je srpski titl na Discovery Channelu unaprijed "nalijepljen" na sliku.

Sve konkretne i službene informacije vezane za dolazak Total Tv-a u Hrvatsku kao i detaljnije informacije vezane za ponudu kanala objavit ćemo na našem portalu.

(mPortal.com.hr)



Post je objavljen 10.11.2008. u 17:15 sati.