24

subota

siječanj

2009

Cinemax nam stiže, ali bez Cinemaxa 2

Na žalost, globalna ekonomska i financijska kriza polako ali sigurno ubire prve žrtve na području digitalne televizije i kod nas. Naime, iako je u početku bilo najavljeno i očekivano da će se dva filmska programa Cinemax 1 i Cinemax 2 od proljeća ove godine početi emitirati u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, kriza je natjerala i moćne tv kuće kao što je HBO (Home Box Office) da se konsolidiraju i racionaliziraju troškove kako bi što bezbolnije prebrodili krizu.

Na našu žalost, ta konsolidacija ujedno znači i manja ulaganja, a u našem slučaju to se odnosi na drugi kanal filmske televizije Cinemax. Ukratko, to znači da ćemo tijekom proljeća u "Adria" regiji gledati Cinemax na hrvatskom jeziku - no, samo Cinemax 1 jer će dvojka pričekati na neka bolja vremena.

Photobucket
Logo Cinemaxa 2 nažalost ipak još neko vrijeme nećemo imati prilike vidjeti na našim malim ekranima.


Dobri poznavatelji situacije odmahnut će rukom i reći će "Pa što onda, ništa tragično" i biti će donekle u pravu pošto je kanal Cinemax 2 gotovo identičan Cinemaxu 1. Jedina razlika među ovim kanalima su različiti termini emitiranja pojedinih filmova pa gledatelji neće osjetiti veliki gubitak. Tako se primjerice film "Enemy of the People" na Cinemaxu 1 emitirao u 06:00 sati ujutro, dok je isti naslov na Cinemaxu 2 išao u 09:00 sati po našem vremenu.

Upravo su ove neznatne razlike između Cinemaxa 1 i Cinemaxa 2 glavni razlog zbog kojeg je njegovo širenje na Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Crnu Goru stopirano do daljnjega.

Zanimljivo, Cinemax 2 ni u ostatku Europe nije naišao na plodno tlo pa ga tako u ponudi nema niti jedna digitalna satelitska platforma u Češkoj i Slovačkoj. U Mađarskoj je Cinemax 2 prisutan samo u okviru platforme T-Sat dok druge dvije velike pay tv platforme u Mađarskoj Digi TV i UPC Direct uopće nemaju namjeru u skoroj budućnosti uvrstiti ovaj kanal u svoju ponudu - unatoč tome što je u potpunosti lokaliziran za sva tržišta. U Bugarskoj, Cinemax 2 je preko satelitske distribucije dostupan isključivo pretplatnicima platforme Bulsatcom na 39° istočno.

Photobucket
Cinemax 1 trebao bi nas iznenaditi već ovog proljeća.

Tako ćemo za nekoliko mjeseci na našem tržištu imati ukupno 3 od 6 kanala iz produkcije HBO-a Central Europe. Postojeća dva su; HBO Adria i HBO Comedy Adria, a u budućnosti će im se pridružiti Cinemax Central Europe. Ostatak HBO ponude u središnjoj i istočnoj Europi čine kanali HBO 2, HBO HD i Cinemax 2.

Cinemax bi trebao biti dostupan u svim važnijim digitalnim i kabelskim platformama u regiji (T-com, B.net, Digi TV, Total TV, SBB, Siol TV, UPC Telemach itd.).

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.