Plastično je fantastično

utorak, 04.11.2014.

Licemjerni prijatelji životinja

Jučer sam primio sljedeće pismo:

Prijatelji životinja kritiziraju sramotnu odluku protiv zabrane plastičnih vrećica

SVI ŽELE ZAŠTITITI NAŠ OKOLIŠ
OSIM NADLEŽNIH




Kao turistička zemlja, umjesto skandala, trebamo misliti na dugoročne opće interese i sami štititi svoj okoliš

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode povodom glasanja protiv prijedloga Europske komisije da se zabrani uporaba laganih plastičnih vrećica kako bi se smanjila njihova prekomjerna potrošnja i štetan utjecaj na okoliš.

Udruga ističe kako je sramotno da se je Hrvatska, kao jedina od članica u Vijeću EU-a, izjasnila protiv tog civilizacijski i ekološki naprednog prijedloga, predstavljajući se kao nazadna država koja ne mari za očuvanje vlastite prirodne baštine i bogate biološke raznolikosti. Napominje da se time stječe dojam kako svi žele zaštiti Hrvatsku i njezin okoliš – građani, udruge, EU – osim nadležnog Ministarstva i političara koji očito žele nagrđene šume, rijeke i mora.

Prijatelji životinja podsjećaju da su se dosad obraćali Ministarstvu u više navrata, tražeći da poduzme konkretne korake u smjeru smanjenja potrošnje plastičnih vrećica. 2009. godine predali su Ministarstvu peticiju za zakonsku zabranu plastičnih vrećica, s prikupljenih više od 27.000 potpisa. Pisali su i povodom odredbe Europske komisije od 4. studenoga 2013. kojom se od država članica zahtijevalo da smanje uporabu laganih plastičnih vrećica. Kao udruga koja se zalaže za održiv razvoj, smatraju neprihvatljivim da Hrvatska godinama zanemaruje nužnost zabrane ili barem smanjenja potrošnje plastičnih vrećica.

Navode da je apsurd tim veći što je Hrvatska turistička zemlja koja bi se prva trebala zalagati da zaštiti svoje interese i interese generacija koje dolaze. Hrvatska ima golemu potrošnju plastičnih vrećica koje se nemilice besplatno dijele gotovo u svakoj trgovini. Udruga vjeruje da je nepotrebno naglašavati kako zapravo nijedna vrećica nije besplatna jer njihovu krajnju cijenu plaća naš, i ovako preopterećen, okoliš. Stotine tisuća životinja umre jer se zapetljaju u plastične vrećice ili ih zamijene za hranu. Plastične vrećice desetljećima se raspadaju na manje dijelove te se kao plastična prašina još stotinama godina zadržavaju u okolišu.

Nadalje, u Udruzi smatraju kako nije prihvatljiv argument da bi se zabranom plastičnih vrećica ugrozile tvrtke i radna mjesta onih koji se u Hrvatskoj bave proizvodnjom plastičnih vrećica. Tvrtke koje proizvode plastične vrećice bave se i drugim djelatnostima i mogu preusmjeriti proizvodnju. Recikliranje plastičnih vrećica neekonomično je i teško provedivo te samo oko 1% vrećica završi na recikliranju. Međutim, ni znatno povećanje recikliranja plastičnih vrećica ne rješava problem njihove neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i kemikalije.

Udruga je ponovno naglasila svoj prijedlog da se u Hrvatskoj zabrane plastične vrećice ili da barem ne budu besplatne. Ističe se da bi obvezna naplata vrećica provjereno smanjila potrošnju, educirala građane i punila proračun.

Također, proizvođači plastičnih vrećica, trgovine i trgovačke lanci bili bi potaknuti da ponude građanima trajnija i ekološki osviještena rješenja po pristupačnim cijenama, a građani bi bili motivirani da i sami pridonesu očuvanju okoliša i zaštiti životinja korištenjem višekratno uporabljivih predmeta.

Prijatelji životinja na kraju dopisa navode kako očekuju konkretne korake od Ministarstva u cilju zaštite okoliša i prirode.



Na žalost, navodni prijatelji životinja ponovno su pokazali svoju licemjernost i neznanje. Ulaze u područja koja ne poznaju, ali ih glasno i bučno komentiraju, koriste teške i patetične riječi, bez ikakvih podataka, bez veze sa stvarnošću.

Na žalost, ne samo ti navodni prijatelji životinja, već i druge kvazi ekološke udruge najčešće su samo eksponent nečijih interesa. Držim da su to neozbiljne udruge koje sišu novac nas poreznih obveznika, a samo ih pitam, odakle novac ako nemamo proizvodnju.

Cijenim što ta ekipa radi u zaštiti životinja, taj posao ne razumijem i mogu ga samo poštovati. Ali, niti oni ne razumiju što je plastika i kakav utjecaj ima na okoliš i životinjski svijet. Plastika i plastične vrećice nisu problem okoliša i ekologije, nisu ugroza životinjama. Dapače. Tu ti kvazi prijatelji i zaštitnici pucaju u krivu metu. Svi ti prijatelji životinja i ekolozi se trebaju brinuti o našem neodgovornom ponašanju. I njega mijenjati ne bi li zaštitili životinje i okoliš za koje su toliko zabrinuti. Naše neodgovorno ponašanje - i s plastikom, ali i s drugim materijalima i predmetima, brojnim drugim onečišćivačima i zagađivačima, jeste osnovni uzrok problema. A ne plastika i plastične vrećice. Plastiku i plastične vrećice treba samo pametno i odgovorno koristiti. Ništa više, ništa manje.

Svojevremeno sam postavio pitanje tim dušebrižnicima životinja znaju li koliko mačaka, pasa i ostalih životinja stradaju na našim cestama? Naravno da nisu znali, ali su spremni naći neku mačku koje je progutala komad vrećice i možda uginula i od toga napraviti dramu, vapiti da se zabrane plastične vrećice i istovremeno se, neznalački da ne kažem glupavo, zalagati za papirnate ili platnene vrećice koje su dokazano ekološki lošija rješenja.

Na čine li Vam se ti navodni prijatelji životinja licemjerni?

Neki dan je u Jutarnjem listu objavljeno da samo u Hrvatskoj krivolovci godišnje ubiju 2 milijuna ptica. Biti ću malo ja licemjeran: sigurno su te ubijene ptice prenijeli preko granice u plastičnim vrećicama - avaj, zabranite plastične vrećice! Što se čeka?


Izvor: Jutarnji list, 14. listopada 2014. - 'U dva sata noću čučim skriven u grmlju i čekam da se pojave ubojice ptica'

Što su prijatelji životinja po tom pitanju učinili? Zašto ne volontiraju po šumama? Naravno da nisu ništa, samo krenu u lamentiranje "što bi bilo kad bi bilo" i nastoje drečati što jače, ne bi li na taj način poskupili svoje drečanje.

Navodni prijatelji životinja svoju navodnu zabrinutost opravdavaju lažnim podacima o broju uginulih životinja, a o tome je davno na ovom blogu pisano u postu Ubijaju li plastične vrećice 100.000 morskih sisavaca i milion morskih ptica godišnje? gdje su dani jasni i nedvosmisleni dokazi da to nije istina. Samo se javnost manipulira, laže i zavarava.

Nadalje, ugledna svjetska ekološka (ne plastičarska!) organizacija Ocean Conservancy, koja više od 25 godina organizira akciju Coastal Clean Up širom svijeta, tijekom 25 godina akcijâ na tisućama lokacija na obalama mora i oceana u 152 zemlje, izvijestila je da je u tom razdoblju more na obalu izbacilo ukupno 4073 (četiri tisuće sedamdeset i tri!) uginule životinje koje su uginule iz sljedećih razloga:


Izvor: Ocean conservancy: Tracking trash - 25 years od action for the ocean - 2011 report

O čemu mi pričamo? Plastične vrećice uzrok su manje od 10 % uginuća životinja. 404 životinje u 25 godina! Usporedite to s našim krivolovcima. Nema li značajnijih izvora problema s kojim bi se trebalo puno oštrije pozabaviti? Hoćemo li braniti ribarstvo? Hoćemo li braniti ribarske mreže? Opet nisu problem sami predmeti niti materijali, opet je u pitanju ljudski nemar.

Da bih potvrdio licemjerstvo već sam pisao u dva navrata na blogu, pa pogledajte još i sljedeći post:
Od čega ugiba stotine tisuća morskih životinja?


I na kraju pitam:
ne čine li Vam se licemjerni ti navodni prijatelji životinja?




Izvori:
Ocean conservancy:
Tracking trash - 25 years od action for the ocean - 2011 report
Izvor: Jutarnji list: 'U dva sata noću čučim skriven u grmlju i čekam da se pojave ubojice ptica',
14. listopada 2014.


- 06:56 - Komentari (16) - Isprintaj - #