Plastično je fantastično

utorak, 01.07.2014.

NEWSLETTER 15

NEWSLETTER 15



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec Lipanj.

Lipanj mjesec uobičajenih aktivnosti, možda nešto manjeg intenziteta nego prethodnih mjeseci, kada je centralna tema bio MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU PLASTIKE i objava pristiglih fotografija. Završne pripreme za foto izložbe su u tijeku, prva izložba biti će u Rijeci, u Galeriji PRINCIPIJ od 7. do 14. srpnja 2014., a druga izložba će biti u Omišlju u Galeriji VIJEĆNICA od 1. do 15. rujna 2014. Svi primatelji ovog newslettera dobiti će i pozivnice za otvaranje obiju izložbi.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom lipnja na blogu "Plastično je fantastično" (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.06. - NEWSLETTER 14 - pregled objavljenih članaka na blogu tijekom svibnja.
02.06. - Od budala zaštite nema - Komentar na e-poštu koja cirkularno kruži internetom, a govori o oznakama u boji na plastičnoj ambalaži, u pravilu na plastičnim tubama.
03.06. - Jesu li plastične vrećice najveća pokora čovječanstva? - Prikaz prezentacije koju je autor bloga održao na međunarodnom savjetovanju "Trendovi u ambalažnoj industriji - Eko forum: plastične vrećice pro & contra", koje je održano u organizaciji FEST.A. CROPAK 2014 na Plitvicama, 31. 5.2014.
04.06. - Tko to (opet) truje javnost? - Nedavno je internetom prostrujila poruka (opet!), a neke dnevne novine je web portal Dnevno.hr objavili su članak Tihi ubojica: Ovo je plastika koju obavezno morate izbjegavati! kojeg potpisuje novinar A.Pranjić o štetnosti plastike s obrazloženjima oznaka na dnu plastične ambalaže. Kako se radi o potpunim netočnostima, neprovjerenim, krivim i lažnim podacima koje nepotrebno uznemiravaju, da ne kažem truju javnost, poslano je uredniku portala reagiranje, koje je objavljeno i na stranicama bloga.
05.06. - Borba se nastavlja - Na facebook profili eKlinike objavljeno je upozorenje: "Ne ostavljajte plastične bočice s vodom u autu. Vrlo opasno!", a na blogu je preneseno reagiranje. Post je izazvao i dosta komentara čitatelja bloga.
10.06. - Plastika pobjeđuje - Od 5. do 11. 6. 2014. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u sklopu likovnog programa 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d' Best izloženo je 45 umjetničkih zastavica, renomiranih likovnih umjetnika. Radovi izrađeni šestu godinu za redom na temu Art zastava Europe pridonijeli su posebnoj atmosferi u dane festivala, a ujedno su i umjetnički vrijedna ostvarenja. Prvu nagradu dobila je Diana Sokolić iz Zagreba za rad Zvjezdano nebo Europe. Zastavica je izrađena u prepoznatljivom stilu ove umjetnice, a izrađena je od komadića poli(metil-metakrilata) (PMMA) odnosno pleksiglasa, materijala kojeg Diana Sokolić koristi za svoje brojne umjetničke instalacije i za izradu unikatnog umjetničkog nakita.
11.06. - Eto, da se malo pravim važan - Skupština Društva za plastiku i gumu dodijelila je posebnu nagradu autoru bloga "Plastično je fantastično". Nagrada je dodijeljena, kako se kaže u obrazloženju: zbog neprocjenjivoga doprinosa Urednika bloga "Plastično je fantastično" promicanju plastike i gume u cjelini, obrani plastičnih vrećica kako na blogu tako i u stručnim povjerenstvima, tribinama, skupovima te zamisli da se organizira vrlo uspješni foto-natječaj s motivima plastičnih proizvoda.
12.06. - Razmislite još jednom prije bacanja - video prilog - Coca Cola je u sklopu svoje propagandne kampanje prezentirala kratki video prilog o mogućnostima korištenja praznih plastenki pod nazivom "Drugi život Coca Cole".
13.06. - Što smo mogli, učinili smo - Prikaz članka objavljenog u riječkom Novom listu 13. lipnja 2014. Hrvatska želi zaštititi proizvođače plastičnih vrećica. Jedan od rijetkih članaka u novinama i općenito u medijima koji na pozitivan način tretira plastične vrećice i proizvođače tog svakodnevnog proizvoda.
14.06. Da banane duže potraju - video prilog - Video savjet kako duže sačuvati banane - plastičnom folijom omotati peteljku i potrajati će duže.
15.06. - Voda zaustavlja vodu - uz pomoć PVC-a - Riječka tvrtka MGK-pack d.d. ima rješenje za zaštitu od poplava. Riječ je o projektu »Vodom protiv vode«, odnosno PVC cijevima koje se pune vodom i služe kao brane, a izradila ih je spomenuta riječka tvrtka.
16.06. - Pelene su vrlo zastupljeni proizvod u mješovitom otpadu - Već sada je udio pelena, posebno zbog starenja pučanstva u zagrebačkom otpadu prešao je respektabilnu količinu od više od 5 %. Na pitanje je li pelenama baš mjesto u mješovitom otpadu, trebali bi odgovoriti stručnjaci. Posebno što učiniti s pelenama koje upotrebljavaju bolesnici u terminalnoj fazi koji su pod djelovanjem vrlo teških droga - piše prof. Igor Čatić i skreće nam pozornost na jedan sasvim zanemareni problem (između ostalog i) plastičnog otpada.
17.06. - Biorazgradnja ili recikliranje - Prethodni post uvaženog profesora Čatića o pelenama za djecu i odrasle, otvorio je i pitanje trebaju li takve plastične pelene s raznim polimernim umetcima biti razgradljive, odnosno biorazgradljive ili ne. Stav autora ovog bloga o biorazgradljivoj plastici je NE osim u strogo ciljanim i jasno definiranim proizvodima - baš kao što su pelene za djecu i odrasle. Naime, plastika je sirovinski i energijski prevrijedna da bi se tek tako bacala da se "sama razgradi i nestane", već taj sirovinski i energijski potencijal treba iskoristiti u sustavu recikliranja i/ili energijske oporabe. Pogotovo se to odnosi na plastične vrećice. U ovom postu dana su i dva mišljenja stručnjaka iz "protivničkih tabora" - European Bioplastics i Plastic Recyclers Europe koji su prezentirali stav svojih organizacija je li biorazgradljiva plastika moguće rješenje za problem otpada ili ona ometa cijeli sustav i proces recikliranja i uzrokuje više štete nego koristi.
22.06. - Protiv plastičnog otpada u oceanima - Prikazana je ideja mladog inovatora koji je otkrio kako očistiti sve oceane za samo pet godina. Pitanje je koliko je ova ideja sprovediva. Naravno da su upitne brojke koje se spominju. Malo mi se čini previše 20 milijardi tona plastike u morima. Naime, ako se uzme da je prošle godine ukupna proizvodnja plastike u svijetu bila 300 000 milijuna tona, ispada da je sva, ali baš sva plastika proizvedena u posljednjih 66 godina završila u moru. Složiti ćete se da ipak nije. Ipak, članak se prenosi jeste ideja da oceane treba čistiti i da se ta plastika može i mora iskoristiti. To je pravilan pristup rješavanju problema plastičnog otpada, a koji je posljedica prvenstveno i jedino neodgovornog ljudskog ponašanja.
23.06. - Plastične vrećice jesu hrvatski interes - Priča o neopravdanim napadima na plastične vrećice, ovaj svakodnevni proizvod seže unazad dvadesetak godina. Ovo je članak o povijesti nastojanja stručnjaka i znanstvenika okupljenih u Društvu za plastiku i gumu i drugih institucija u obrani ovog ekološkog, praktičnog i ekonomičnog proizvoda, te kakvo je trenutno stanje u Hrvatskoj u odnosu na predloženu Direktivu o smanjivanju potrošnje plastičnih vrećica.
25.06. - Koliko su zelene zabrane? - Prikaz istraživanja o ekološkim i ekonomskim utjecajima zabrana ili oporezivanja plastičnih vrećica. U posljednjih 15 godina, oko 190 lokalnih samouprava u SAD prihvatile su uredbe o zabranama, uvođenju naknada i poreza na plastične trgovačke vrećice. Mnoge od tih zajednica istovremeno su uvele naknade ili poreze na papirnate vrećice. Zagovornici uvođenja takvih uredbi tvrde da su nužne zbog smanjivanja otpada i drugih utjecaja na okoliš od korištenja sirovina pa sve do smanjenja emisija stakleničkih plinova. Dodatno, brojni zagovornici tvrde da će uredbe o zabranama i/ili uvođenju naknada ili poreza smanjiti komunalne troškove (kao što su troškovi povezani s odvoženjem smeća i skupljanjem otpada) koji će u konačnici smanjiti troškove poreznim obveznicima. Ovo istraživanje provjerilo je sve te tvrdnje zagovornika uvođenja zabrana i naknada koristeći se najnovijim podacima i nalazima.
27.06. - Plastičari industrijaliziraju Floridu - Vrlo zanimljiv članak prof.dr. Igora Čatića koji u uvodu kaže: U Hrvatskoj se najrjeđe čuje glas odgovornih za razvoj novih proizvoda i svih oblika proizvodnje, osobito industrijske. O tome govore i pišu drugi. Pa tako neki žele floridozirati Hrvatsku. Međutim upravo pristigla vijest iz SAD-a je naslovljena: Plastičarska industrija predvodi izgradnju industrije u Floridi.
28.06. - Industrijalizacija ili reindustrijalizacija - Vjesnik je 21. studenoga 2000. objavio tekst: Kad ne čuju oni koji bi trebali, ne čudi da je i ovaj puta poticaj za proizvodnju došao od Predsjednika države (S. Mesića). Dana 12. lipnja 2014. predsjednik Republike, prof. I. Josipović održao je predavanje na zagrebačkom forumu Znanje u gospodarstvu - strateški cilj Hrvatske, nove članice europske unije. Prof. Igor Čatić uspoređuje tekstove dvaju predsjednika Republike, te ih povezuje s industrijskom strategijom Ministarstva gospodarstva.
29.06. - Moderno postupanje s otpadom - Niti jedan materijal s kojim se susrećemo u našoj svakodnevnici nije toliko povezan s otpadom kao što je to plastika. Čim se spomene plastika velikom broju prosječnih ljudi odmah na pamet pada problem otpada, odlagališta, plastika u moru, plastika u prirodi, plastika koja se ne razgrađuje, itd. Dr.sc. Viktor Simončič napisao je tekst o modernom postupanju s otpadom - od kvalitetnog sustava prikupljanja, pravilnog i učinkovitog odvajanja do iskorištavanja korisnog otpada za druge svrhe te na kraju za pridobivanje energije. U cijelom tom sustavu plastika može biti vrlo dobar primjer i možda se s plastikom i najdalje otišlo.
30.06. - Održivost aktualnih prijedloga tehnika CGO - Drugi tekst dr.sc. Viktora Simončiča koji analizira aktualne prijedloge tehnika centara za gospodarenje otpadom koji se primjenjuju u Hrvatskom te ocjenjuje njihovu održivost.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):

U lipnju nisu evidentirane odluke o zabranama plastičnih vrećica u ovom dijelu svijeta. Međutim, čitatelje upućujem na prilog Plastic Bag Bans in the United States and Other Countries u postu Koliko su zelene zabrane?
- Zadnja obnova podataka: 29. svibnja 2014. - 23:00 - revizija 17.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
U svibnju nisu evidentirane odluke o zabranama plastičnih vrećica u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 29. siječnja 2014. - 14:00 - revizija 5

IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
04.12.2011. - "Zeleni" pucanj u prazno - Navodno zeleni (zato su u naslovu označeni navodnicima) često se služe prezentacijom u kojoj iznose cijelu seriju neistina, netočnosti, zlonamjernih falsifikata i podmetanja. Poznati američki web portal BAG THE BAN - u slobodnom prijevodu „Spremite zabrane“ – napravio je odgovor na tu prezentaciju, ali je svaku svoju tvrdnju povezao s dokazima.


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. I za kraj:

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 18:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #