Plastično je fantastično

subota, 22.02.2014.

Predstavljen više sirovinski 3D printer u boji


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 63



Američka kompanija Stratasys predstavila je prvi svjetski više sirovinski 3D printer u boji. Ovaj printer koristi "triple-jetting" tehnologiju (tehnologiju s tri šprice) koja kombinira kapljice tri osnovne sirovine, čime se smanjuje potreba za odvojenim printanjem svake pojedine sirovine kao i naknadno bojanje. Prema najavi iz kompanije "Objet500 Connex3 Color Mutli-material 3D Printer" značajno će doprinijeti uštedi vremena za izradu raznih gumenih i plastičnih proizvoda u i s više boja. Nova predstavljena tehnologija 3D printera značajno će skratiti rad dizajnerima pogotovo na izradi prototipova gdje se procjenjuje skraćenje vremena na 50 %.



Na tržištu se očekuje cijena od oko 330 000 $ odnosno oko 241 000 € ili u našim kunama oko 1 842 000.

Tehnologiju karakterizira primjena sustava miješanja boja kao kod uobičajenog 2D printanja kojom prilikom se koristi plava, crvena i žuta boja što omogućava stotine različitih kombinacija.

Osnovne sirovine su guma i plastični materijali koji mogu biti kombinirani i iskorišteni za stvaranje krajnjih proizvoda široke potrošnje s velikom rasponom od fleksibilnosti do krutosti i od transparentnosti do neprozirnosti.













Izvori:
BBC Technology News
- Stratasys launches multi-material colour 3D printer
Stratasys - Introducing the Objet500 Connex3
Animated flags




- 23:01 - Komentari (8) - Isprintaj - #