Javna istina-MPT

srijeda, 29.10.2008.

Hrvatska tišina u Vukovaru

Ipak je hrvatski narod prvak u mazohističkom samo-iživljavanju. Pljuvanju jedni po drugima. Ne znam za druge narode, ali vrlo blizu smo svjetskoj tituli. Zato i Thompson medijima i visokoj političkoj eliti djeluje kao netko tko baš i ne drži do gore navedene činjenice. On propagira domoljublje, ljubav prema Bogu i obitelji. On budi hrvatski narod, mlade okuplja i ne samo njih, on ima publiku od 7-77 godina. No kako je sam, onda nelogični potezi, ma slobodno rečeno kukavički koji ga zabranjuju u eteru, odnosno njegove pjesme djeluju totalno promašeno. I zamislite gdje?! U Vukovaru. Kad sam prvi put čuo ovu informaciju pomislio sam da je riječ o neslanoj šali, no ipak se radi o gorkoj javi. „Na Hrvatskom radiju Vukovaru nema zabranjenih pjesama niti zabranjenih pjevača, ali u redakciji je istaknut naputak da se ne puštaju neke pjesme koje možda vrijeđaju neku nacionalnu skupinu ili potpiruju međunacionalnu netrpeljivost.“ izjava je ovo Janoša Keria v.d ravnatelja Hrvatskog radija Vukovar. No ono što je bizarno u ovoj vijesti jest činjenica da je na popisu zabranjenih pjesama M.P Thompsona i pjesma „Ivane Pavle II“. Koga ona vrijeđa??? Zaista suluda odluka koja neće riješiti probleme između Hrvata i Srba,već samo će izazvati revolt Hrvata, koji tako nemaju ni pravo na vjersko ili nacionalno izražavanje. No to nije kraj mazohističkom samo-iživljavanju. Ne može se samo na jednom primjeru biti svjetski prvak. Naime Hrvatska nogometna reprezentacija uvijek je svoje domaće utakmice započinjala s pjesmom „Lijepa li si“. No kad je došla na red utakmica Hrvatska –Izrael pjesma je „odjednom“ nestala. Izraelskim nogometašima ona ne bi ništa značila niti bi se uvrijedili na puštanje pjesme. No možda je to napravljeno kako nam se netko iz centra S.Wiesenthal ne bi razmahao izjavama kako smo fašisti, nacisti i tako dalje. Sluganski promašaj.

29.10.2008. u 22:52 • 0 KomentaraPrint#

Australska turneja:bez problema!

No to ne znači da nije bilo onih manjih problema. Poput ovog: „To da ću nakon dolaska u Australiju morati na savjetovanje o toleranciji najveća je glupost koju sam čuo. Nju su plasirali oni koji su isto pokušali u Americi i Kanadi za moga nedavnoga gostovanja. Da nisu glupe, te bi priče bile smiješne. Oni koji ih plasiraju trebali bi ići na tečaj pristojnosti jer ta hajka protiv mene prešla je sve granice – kaže Marko Perković Thompson na protivljenje židovske organizacije B’nai B’rith i njen zahtjev da ide na tečaj tolerancije“ .Ipak: Unatoč neargumentiranim prosvjedima nekih židovskih organizacija u Australiji i zahtjevu da se Thompsonu i bandu uskrati australska viza, vize su uredno izdane i sve teče po planu.
Thompson je o tome izjavio:"Židovski narod nema ništa protiv mene, mojih pjesama, Hrvatske, nego hajku na mene dižu pojedinci koji zlorabe opravdanu židovsku osjetljivost na sam spomen fašizma.Neki od toga rade biznis, a drugi imaju neke svoje interese. Židovska zajednica u Australiji ne slaže se s njihovim istupom. Na moj koncert u Sydneyu doći će mnogi Židovi sa svojim obiteljima. Njih su na koncert pozvali organizatori, a od istupa onih koji me proganjaju javno su se ogradili u sydneyskim novinama." Zar moram naglašavati kako su koncerti protekli bez ijednog incidenta, kako je policija bez posla, pa čak i bez prosvjeda s bilo koje strane. Thompson je isto tako rekorder jer je u 4 grada (Melbourne, Sydney, Adelaide, Perth) okupio 22 tisuće Hrvata i njihovih gostiju na koncertima. Desetodnevna turneja je bila uspješna i Marko se sa svojim bendom vratio u Hrvatsku gdje ga je čekao nastavak turneje. Prvi grad na rasporedu je Rijeka.

29.10.2008. u 22:50 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 27.10.2008.

Problemi u komunikaciji

Iako je Thompson izjavio kako prezire nacizam i fašizam javnost je iznenadila reakcija Alana Budaja, hrvatskog suradnika centra Simon Wiesenthal,. On kao da nije čuo ili ne želi čuti relevantne činjenice. Prenosim njegovu izjavu: „On je rekao i da ne postoje nacisti i fašisti. Želi li reći da nije bilo ni holokausta, kao što to govori iranski predsjednik? Najnovije Thompsonove izjave su sramotne i nečuvene jer je usporedio i židovske organizacije, napose Centar Wiesenthal, s četničkim pokretom! Kome su četnici nanijeli zla ako ne Židovima!? Na njegove najnovije objede će, vjerujem, žestoko reagirati i središnjica Centra Simona Wiesenthala, koju ću osobno izvijestiti o njegovim radikalnim izjavama“ Pa krenimo redom analizirati ovu izjavu. Prvo on na konferenciji nije izjavio kako ne postoje nacisti i fašisti. O tome nisu govorili mediji niti je ta izjava bila na službenoj stranici. Dakle čista izmišljotina. Drugo Thompson je detektirao činjenicu da su protiv njega bili četnički pokret ali i određene židovske udruge. U ovom slučaju (a ne povijesnom kontekstu kako to Budaj koristi op.aut.) cilj im je bio isti, spriječiti Thompsonovu turneju. Upravo to, spriječiti Thompsonovu turneju, jer da je njima problem ustaška ikonografija prvo bi prozvali državne institucije, poput policije, zatim same pojedince koji imaju takvu ikonografiju na sebi,tek onda organizatore koncerta, redarsku službu. Thompson s tom ikonografijom nema ništa. Budaj u nastavku kratkog intervjua priznaje: „Mene osobno nije strah tužbe jer sam govorio istinu kada sam obavještavao židovske organizacije o ikonografiji na njegovim koncertima, kao i o njegovim turnejama.“ Alenu Budaju očito smeta turneja kojom Thompson promovira određene vrijednosti. I na to on ima pravo, ali neka barem javno prizna da je tu stvarni problem.

27.10.2008. u 11:04 • 1 KomentaraPrint#

petak, 24.10.2008.

Feralov fašizam

Tjednik Feal Tribune poznat po svom antifašizmu i partizanskoj borbi u 21.stoljeću pokazao je svoje drugo lice, ono lice u kojem odbacuju takvu opciju i pokazuju svoje fašističko lice. Naime u njihovoj rubrici Greatest shits ismijavaju ovo: „Ja prezirem nacizam i fašizam i uspoređivati me s njima je najveća uvreda u životu koju sam doživio. Od svih koji me za to optužuju tražit ću ispriku. Sa suradnicima formiram i odvjetnički tim, pa ću i na taj način tražiti da me se zaštiti od njih i ostavi na miru.” (Feralovo “To je tužba Maksovih mesara ) I sad bi mogli analizirati zbog čega i kako ali ovaj put sami zaključite.


24.10.2008. u 11:26 • 0 KomentaraPrint#

Ponavljanje je majka znanja

To je tako očito kada govorimo o javnom životu Marka Perkovića Thomposna koji je imao konferenciju za novinare nakon povratka iz Amerike i Kanade. Na toj konferenciji je opet ponovio svoj stav :“Prvi dio turneje „Bilo jednom u Hrvatskoj“ nadmašio je sva očekivanja iako su koncerti održani pod pritiskom medija, a mi smo bili izloženi linču naših neprijatelja. No, u Americi je bilo drukčije. Osjećali smo ogroman pritisak tijekom cijele turneje. Mnogo puta sam rekao da prezirem nacizam i fašizam, stoga me vrijeđa kad me povezuju s tim zločinačkim pokretima. Žalosno je što ni nakon više održanih koncerata gdje se moglo vidjeti da su moja publika normalni ljudi, djeca, žene, nitko o nama nije pisao pozitivno“. U članku iz Večernjeg lista tako saznajemo da su napadi dolazili iz tri smjera: četnički pokret Ravna gora, zatim već poznati centar Simon Wiesenthal, koji mora nekako potrošiti 60 miljuna dolara koje dobivaju godišnje, a za treći smjer napada on kaže: „Treća strana protiv mene su bili bijednici iz Hrvatske koji su shvatili da se izdaja Hrvata može dobro honorirati, a tu se ubraja i naša diplomacija. Razočarali su me naši konzuli, dopustili su medijski linč, što me vrijeđa kao branitelja, građanina ove države i čovjeka“. Thompson nastavlja turneju, nastavlja svoje obraćanje Hrvatima bilo u dijaspori, bilo u Hrvatskoj. Ove izjave mogu poslužiti za skidanje oznake „kontroverzni pjevač“,dodao bi kako u biti kontroverza u ovom slučaju je drugo ime za površnost što se tiče hrvatske javnosti, jer da se ne radi o površnosti ne bi se morao ni ponavljati...

24.10.2008. u 11:24 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 22.10.2008.

Američko-kanadska turneja -epilog 4

List iznosi i druge detalje vezane uz koncert i okolnosti koje su ga okruživale, citira i dio stihova o „genima kamenim“, te umjesto zaključka navodi newyoršku izjavu Srđana Dvornika, izvršnog direktora HHO-a, kako „Nakon rata sa Srbima, nikada nije bilo stvarnog suočavanja s prošlošću. Nitko nikada nije priznao da je Hrvatska, kao dio obrambenog rata, počinila akte etničkog čišćenja. Tako da je mit o Hrvatima kao kolektivnim žrtvama još uvijek živ. No sada je ostalo samo ljudima poput Thompsona da taj mit javno izražavaju“.

Kanadski listovi „The Toronto Star“ i „The Edmonton Sun“, u ponedjeljak su izvijestili da je Thompsonov koncert u Torontu, čije je mjesto održavanja nakon otkazivanja dviju dvorana držano u tajnosti, na kraju u nedjelju održan u Norvalu, zapadno od gradića Bramptona. „Nastup na otvorenom kod Hrvatskog centra Kraljice mira privukao je nekoliko tisuća članova hrvatske zajednice i održan je bez vidljivih prosvjeda“, piše Toronto Star. Koncert je protekao bez ispada, navodi list i citira 18-godišnjeg studenta iz Toronta Hrvoja Pavića, koji je kazao kako su promotori nastupa poručili da na koncert ne nose ustaške simbole. List Edimton Sun navodi kako novinarima nije bio dopušten ulaz na koncert u Norvalu te da je jedna skupina obožavatelja vikala novinarima da odu. U sklopu turneje Thompsona još očekuju nastupi u Clevelandu, Chicagu, Los Angelesu , San Joseu i Vancouveru.

22.10.2008. u 22:46 • 0 KomentaraPrint#

Američko-kanadska turneja -epilog 3

„On je popularna hrvatska rock zvijezda optužena za godine nakupljanja fašističkog sentimenta među svojim obožavateljima u domovini“, objašnjava Post, dodajući detalje o majicama s ustaškim simbolima na njegovim koncertima, osude Wiesenthal centra i nedavni pamtljivi naslov New York Daily Newsa: „Židovske skupine prosvjeduju zbog nastupa Naci benda u crkvenoj svorani“. „I što znamo sad a kada je koncert održan, kako je planirano? Čovjek iskopava britanski heavy-metal, cirka 1975. I dobro izgleda u crnom“, piše Post. „Naci band? Nuih-uh.Peković (42) nije radio 'sieg heil', niti je držao bombastične govore protiv Srba, Židova ili bilo koje druge skupine, prema mnogim Hrvatima koji su rado prevodili tijekom koncerta“, piše Post. Po navodima autora članka Davida Segala Thompson je na koncertu otpjevao „puno gorljivo nacionalističkih rock pjesama srednjeg tempa , od kojih većina zvuči kao da Iron Maiden izvdi istočnoeuropski folk.“ „I on je gudio istu pjesmu stalno iznova na svoje omiljene teme: ljubav za Boga, obitelj i Hrvatsku. Posebno Hrvatsku, koja u njegovoj muzici zvuči kao mjesto zlostavljano stoljećima i još uvijek pod opsadom“, komentira list. Novinar Posta opisuje atmosferu s koncerta, ističući kako je ušao s ulaznicom kupljenom na web oglasniku Craiglist, jer organizator George Corluka u dvoranu nije puštao novinare.

Navodi kako je 600 okupljenih zajedno s Thompsonom pjevalo „U boj, u boj za narod svoj“, te objašnjava kako su u publici mnogi bili uvrijeđeni zbog strke nastale oko Thompsonove turneje.“Ozbiljno, oni više ne zovu ni Nijemce 'Nacisti'. Ali to stalno čuješ za Hrvate“, kazala je za list Mary Ann Lakoseljac, po kojoj Thompson „pjeva o ljepoti Hrvatske“.

22.10.2008. u 22:46 • 0 KomentaraPrint#

Američko-kanadska turneja -epilog 2


Istina o Thompsonu na američko-kanadskoj turneji polako je dolazila do izražaja, svi koncerti bi prošli bez ijednog incidenta, mirno i dostojanstveno. Centar Simon Wiesenthal nakon što je dobio prijevod pjesama na engleski također je zašutio. U ovom poglavlju prenosim cjelovit izvještaj HINE o reakciji američko-kanadskih medija koji su bili na koncertu i uvjerili se kako nema ničeg spornog.

Washington, 6.studenog 2007. (Hina)- U američkom i kanadskom tisku i u ponedjeljak su se pojavili napisi o kontroverzama koje prate nastupe pjevača Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim iseljenicima u tim zemljama, no uz primjetan odmak u odnosu na ranije članke, jer prvi koncerti nisu opravdali medijska upozorenja o neofašističkim porukama njegove glazbe.

Pod naslovom „Rocking the boat“, The Washington Post u svom tjednom prilogu 'Stil' sučeljava ono što se o Thompsonu znalo prije, s onim što je viđeno na dva koncerta u društvenom centru Hrvatske Katoličke crkve Sv. Ćirila i Metoda, na Manahattanu u New Yorku, proteklog vikenda.

22.10.2008. u 22:45 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 20.10.2008.

Američko-kanadska turneja -epilog 1

.“Drugi način je isto tako bio učinikovit. George Ćorluka rekao nam je kako su sve prevedene pjevačeve pjesme dostavljene i Centru Simona Wiesenthala te da nakon što su proučili materijale nije više bilo reakcija. Iz Centra nisu poslali ni svoje predstavnike na prosvjede pred Hrvatskim centrom u New Yorku.Vratimo se na koncert u Torontu: Thompson je, unatoč svim protivljenjima različitih organizacija i medijskoj buci koja se stvorila oko njegova gostovanja u Americi i Kanadi, preksinoć održao velik koncert u Torontu. Na veliku platou ispred hrvatske crkve Kraljice Mira u Norvalu prema Thompsonovim riječima okupilo se više od šest tisuća ljudi. Atmosfera je bila odlična, koncertom sam više nego zadovoljan. Nije se samo okupilo mnogo ljudi nego su i pjevali uglas od prve do posljednje pjesme. Koncert u Torontu, a i oni u New Yorku, ostat će mi u dugu sjećanju kazao je Marko Perković. Od prosvjednika nije došao nitko. “ A evo što je Thompson rekao na uvodu svog koncerta u Torontu: Hvala, hvala vam. Lipo vas je vidit u ovakvom broju, velikom broju van Domovine, ovdje u Torontu. Mi smo, zaista, na ovu turneju, mislili priredit jednosatvno jedan veliki spektakl sa jednom pravom produkcijom sa inače svime što smo radili kod naše publike, međutim, nismo to mogli, ali sad smo... Improviziramo, onako kako možemo. Nisu nam dali!!! ... da ste upoznati tko nam nije dao i zašto nam nisu dali. Ali mi smo u 'Hrvatskom parku'! Kod naših svećenika! Koji su nas podržali i u New Yorku! Naša Crkva je stala iza nas kao što uvijek stoji iza svog naroda i zato hvala i svećenicima posebno za ovu večer. I Stipi našemu koji je puno učinio sa se ovo održi večeras ovde. Dragi prijatelji, zaista jedna lipa atmosfera ovde večeras, jedna domoljubna atmosfera, jedna hrvatska atmosfera daleko od Domovine. To je nama, meni i mom bendu, zaista prekrasno za vidit.Zato smo i došli! Došli, a nismo došli na krilima fašizma i nacizma kako nas prozivaju! Mi to nismo!!! Na krivu adresu su se uputili. Mi smo hrvatski domoljubi... ...i dolazimo na krilima ljubavi prema Bogu! Prema Domovini! Prema obitelji i čovjeku svakom. Došli smo ovdje kazat da poštivamo svakoga, a ističemo da volimo svoje. I večeras tražim od vas, dragi prijatelji, večeras tražim da budemo ponosni i dostojanstveni. Zato budimo ponosni i dostojanstveni i idemo dalje s koncertom. “ Dakle nikakvih nereda nije bilo, nikakve mržnje nije bilo, nikakvog ustaštva, nacizma ili fašizma. Samo domoljublje i vrjednosti koje Thompson promovira. I upravo zato se dogodio obrat, onaj medijski.

20.10.2008. u 17:24 • 0 KomentaraPrint#

Američko-kanadska turneja (3/3)

Centar Simon Wiesenthal je isto tako tražio od newyorške nadbiskupije da reagiraju i ograde se od koncerta ali :“Newyorška nadbiskupija nije udovoljila zahtjevu Wiesenthal centra da se ogradi od koncerta, ali je prenijela jamstva hrvatskih svećenika da u Thomsonovom nastupu u New Yorku neće biti ničeg neprihvatljvog, izvijestio je najtiražniji američki dnevnik USA Today, citirajući glasnogovornika nadbiskupije. “ Nakon što su prošli koncerti u New Yorku uslijedio je pritisak na Kanadu, odnosno Toronto. „Agencija citira i Lea Rudnera, glasnogovornika Kanadskog židovskog kongresa, koji navodi kako prati izvore u hrvatskoj zajednici da bi saznao mjesto koncerta. Rudner je ocijenio kako Thompsonu ne bi trebalo dopustiti nastup, jer se njegovi stavovi "ne uklapaju u vrijednosti prihvaćene u Kanadi".Osim u Torontu, Thompson bi trebao nastupiti i u Vancouveru 16. studenoga, u Hrvatskom kulturnom domu, gdje su organizatori također izloženi pritiscima .“ Thompson je reagirao. Na dva načina. Prvi način: „Nisam nacist ni fašist. Tražim da mi se ispričaju svi oni koji su po američkoj javnosti, u medijima pokušali obeščastiti moje ime. Moja grupa i ja dobili smo uredno kanadske i američke vize i nitko nam u njihovim veleposlanstvima u Zagrebu nije postavljao suvišna pitanja. Šokiran sam gorčinom napada protiv mene, ali i protiv Hrvatske. Nisam tako neprimjerena prozivanja očekivao i morat ću više vremena posvetiti tim loše obaviještenim organizacijama, između ostalog i Centru Simon Wiesenthal, kako bi shvatili da se u mom radu i pjesmama govori o ljubavi prema Bogu i narodu, a nema nikakvog zla ni fašizma." Tim je riječima u petak navečer u New Yorku pjevač Marko Perković Thompson komentirao medijeske napade koji su uoči početka njegove američko-kanadske turneje potaknule židovske i srpske organizacije. Dva koncerta u New Yorku rasprodana su tjednima unaprijed. Thompson je za hrvatsko iseljeništvo rodoljub i dobar rock-pjevač. Vole ga stari i mladi. Nijedan drugi pjevač iz Hrvatske kao nijedan hrvatski političar ne mogu poput Thomspona napuniti dva dana zaredom Hrvatski centar. Napadi na njega su uvreda i za hrvatsku zajednicu, ali mi se znamo braniti naglasio je George Ćorluka, organizator Thompsonovih newyorških koncerata .“

20.10.2008. u 17:22 • 0 KomentaraPrint#

Američko-kanadska turneja (2/3)

Srpski i židovski lobiji udruženi zajedničkim snagama pokušali su svim silama zaustaviti konecrte no činjenica je bila ova koji citira Milan Rašić,organizator koncerta u Chicagu : Izloženi smo pritisku, no od koncerta nećemo odustati. Ne smijemo odustati zbog nečije propagande raspršene po ovdašnjim medijima, a najviše preko interneta. Pritiskali su i kongresmene i senatore, no nama ne mogu zabraniti taj koncert. Uostalom, Thompson je dobio američku vizu, američke vlasti znaju što će on ovdje raditi, a i već je pjevao u Chicagu dva puta. Židovski i srpski lobi ističu da pjevač potiče ustašku ikonografiju, ideologiju blisku nacističkoj i da takvo što u Americi ne smije biti dopušteno. Na to Rašić odgovara: Zamislite to licemjerje! Srbi se žale da će taj koncert biti uzdizanje ustaštva, a oni svake nedjelje u 11 sati idu u eter s četničkog radija Ravna Gora. Mi ne možemo narediti posjetiteljima kako da se odjenu, no nadam se da neće biti provokatora.Milan Rašić zbog svega prošli ponedjeljak bio je i na razgovoru kod jednog od šefova čikaške policije. Pitali su me zašto naš pjevač ima nadimak Thompson, a ja sam im rekao da je to po američkoj pušci. Pitali su još i za pojam ustaša, ali i što znači usklik "Za dom spremni!" Sve sam im objasnio i oni ne vide nikakvu zapreku održavanju koncerta. Zapravo, njih jedino zanima da koncert protekne u miru. Dopušteno nam je da u dvorani imamo 575 posjetitelja i toga ćemo se držati kaže Rašić.“ Dakle kad se Amerikancima objasni tko im dolazi u zemlju problema nema. No postoje određeni krugovi koji Markov svjetonazor do 2002. pokušavaju podvaliti pet godina kasnije kao onaj pravi, no to se ne događa. I nakon uvodnih optužbi turneja je mogla početi: „Turneja hrvatskog pjevača Marka Perkovića-Thomsona po SAD i Kanadi, koja je izazvala prosvjede židovskih i srpskih organizacija i bila povodom nizu kritičnih napisa u tisku tih zemalja, počela je u petak u New Yorku koncertom u punoj dvorani Hrvatske župe na Manhattanu, koji je protekao bez izgreda. Centar Simon Wiesenthal i Antidifamacijska liga tražile su da se koncert otkaže, pripisujući Thompsonu glorificiranje NDH i pozivajući Nadiskupiju New Yorka da se ogradi od koncerta. "Sve je prošlo u najboljem redu. Jako smo zadovoljni, obzirom na sve što se događalo", rekao je u telefonskom razgovoru fra. Stipe Renić iz Hrvatske župe u New Yorku. Velika dvorana sa 700 mjesta bila je rasprodana, a jednako dobar posjet i očekuje se i večeras na drugom Thompsonovom koncertu, rekao je fra. Renić, dodajući kako ni da drugom nastupu ne očekuju probleme. “

20.10.2008. u 17:21 • 0 KomentaraPrint#

Američko-kanadska turneja (1/3)

Thompson je krenuo na američko-kanadsko turneju kad ono: „Američko-kanadska turneja hrvatskog etno-rock pjevača Marka Perkovića Thompsona, na kojoj bi od 2. do 18. studenoga trebao održati osam koncerata od New Yorka do Vancouvera, uoči svog početka izazvala je niz prosvjeda židovskih i srpskih organizacija i negativni publicitet u američkom, kanadskom i međunarodnom tisku. Glavnina prosvjeda i zahtjeva za otkazivanje Thompsonovih koncerata dolazi od Centra Simon Wiesenthal iz Los Angelesa i njegovih podružnica u SAD i Kanadi, u kojima se pjevača optužuje za glorifikaciju ustaškog režima i njegovih zločina nad Židovima i Srbima, govor mržnje, izvikivanje profašističkog pozdrava iz NDH i uporabu pop-kulture za indoktrinaciju mladih, koji na njegovim koncertima nose ustaške simbole i dižu ruku na fašistički pozdrav. „ Dakle reklo bi se sve po starom. No njihovi mediji su isto tako nasjeli pa smo mogli čitati: „Na zahtjev "Prijatelja Centra Simon Wiesenthal za istraživanje Holokausta", otkazan je koncert u koji je Thompson trebao održati u dvorani Koolhause u Torontu 4. studenoga, a skupina lobira i za otkazivanje koncerta u Vancouveru 16. studenoga, u Hrvatskom kulturnom centru, piše u nedjelju dnevni list The Province iz Vancouvera. 'Većina Thompsonove muzike predstavlja kršenje kanadskih vrijednosti, a moguće i kanadskih zakona o govoru mržnje', kazao je Leo Adler, direktor Wiesenthal centara u Kanadi, piše The Province. „

20.10.2008. u 17:18 • 0 KomentaraPrint#

subota, 18.10.2008.

Provokatori s velikim U

Na koncertu Marka Perkovića Thompsona redovito se pojavljuje vrlo mali broj ljudi koji imaju ustaška obilježja. Iako nemaju zašto dolaziti na njegove turneje od 2002.g. Pa zašto onda se ipak pojavljuju? Prvo, revolt i bunt pubertetskih srednjoškolaca kojima je zabranjeno voće najslađe voće,a nemaju povijesno poznavanje NDH. Drugo, provokatori koji šetaju gore-dolje po koncertu ne bi li ih novinari i fotoreporteri snimili. Nakon što ih novinari uoče i snime vrlo brzo napuštaju konecrt ili preoblače u „normalne“ posjetitelje koncerta. To se znalo ali malo tko je o tome progovarao u javnosti. Prvi put u javnosti na ovaj problem je ukazao organizator koncerta u Mostaru Damir Ramljak – Tigar. On je za Slobodnu Dalmaciju izjavio: „Ono što nam je rekao organizator Thompsonova koncerta Damir Ramljak Tigar baca sjeme sumnje na sve tvrdnje o ustašama i fašistima na stadionu Zrinjskoga. Prema Ramljakovim tvrdnjama, nekoliko pojedinaca je nosilo kape s ustaškim obilježjima i majice s likom Ante gotovine ali samo dok su kamere bile upaljene. '-Kada govorimo o toj temi, mislim da je sve bilo 100 posto namješteno. Pred pozornicom je stajao čovjek koji je imao ustaška obilježja, ali samo dok su kamere bile upaljene. Kada su kamere otišle, taj čovjek se presvukao i otišao. Mi smo ga kasnije pokušali locirati, ali u onoj gužvi to nije bilo moguće. Ovaj primjer nam daje razloga da vjerujemo kako je cijela ova priča namještena'.- izjavio je Ramljak za naš list „ Dakle, provokatori i neznalice potenciraju „ustašku hajku“ na Thompsonovim koncertima, a ne Thompson. Na kraju treba naglasiti neka redari i policija revnije rade svoj posao, a Thompson je ljudima s ustaškim obilježjima poručio neka se vrate u stvarnost i ako već žele imati obilježja neka imaju ona iz Domovinskog rata u kojem je i Thomposon sudjelovao.

18.10.2008. u 06:09 • 0 KomentaraPrint#

Opasne namjere

Koncert u Mostaru izazvao je u susjednoj državi mnogo reakcija, većinom negativnih, no da ću pisati o prijetnji ubojstvom, tome se nisam nadao. Vijest koju je objavila Slobodna Dalmacija je šokantna ali s dozom humora. „Thompson je uoči koncerta dobio prijeteće pismo da će biti ubijen ako iziđe na pozornicu u Mostaru, ali brzom policijskom akcijom, pošiljatelj pisma je uhićen jer je, zamislite, poslao prijeteći mail sa svoga kućnog računala.“ Dakle, medijima i široj javnosti, nepoznata osoba prijetila je Thompsonu, policija je reagirala i spriječila moguću tragediju. Iako je organizacija bila na najvećoj mogućoj razini kao i osiguranje nikad se ne zna što bi sve moglo biti, pa je policija vrlo lako pronašla osobu koja je poslala prijetnju. Nepoznata osoba ipak u svoj toj svoj mržnji prema Thompsonu loše postupila i napravila pogrešku, otkrio se policiji kad je poslao mail sa svog računala. Kako je rekao jedan moj prijatelje“ teško je biti primitvan i informatički pismen“!

18.10.2008. u 06:08 • 0 KomentaraPrint#

Susret s biskupom

Kako ne bi samo pisao o lošim situacijama vezanim za javni život Marka Perkovića Thompsona ugodno me iznenadio njegov susret s dubrovačkim biskupom koji su prenijeli katolički mediji a potom i ostali, pa evo te vijesti: Dubrovački biskup Želimir Puljić primio je u subotu, 15. rujna, pjevača Marka Perkovića Thompsona na njegovu zamolbu. Naime, istog dana navečer Thompson je održao koncert u Dubrovniku u sklopu njegove turneje “Bilo jednom u Hrvatskoj”.Kratkom susretu biskup Puljić potaknuo je Thompsona da se svojim djelovanjem nastavi zalagati za promicanje temeljnih ljudskih vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u dušu hrvatskog naroda, a koje se danas preko medija dovode u pitanje. Kako piše IKZ, Thompson u svojim pjesmama potiče vjeru u Boga i zalaže se za obiteljske vrijednosti. U razgovoru s biskupom Thompson se interesirao za stradanje nevinih Dubrovčana na Daksi, kada je komunistička vlast 1945. likvidirala dubrovačke intelektualce, među kojima i sedam svećenika. Zahvalio se biskupu Puljiću na srdačnom primanju uz obećanje da će sudjelovati u postavljanju križeva za križne postaje na Srđu koje će Dubrovačka biskupija i Grad Dubrovnik izraditi ove godine kao spomen na desetu obljetnicu postavljanja obnovljenog križa na Srđu 1997. g. Križ na Srđu je ratne 1991. razorila srpsko-crnogorska agresorska vojska, a danas je simbol obrane i borbe za slobodu Dubrovnika.



18.10.2008. u 06:07 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.10.2008.

Ne, opet...(2.dio)

Doista nas žalosti činjenica da se pozvanim za takve monstruozne optužbe koje bi uvrijedile svakog časnog čovjeka, našao upravo jedan od vjerskih vođa koji bi prvenstveno u tekstovima Marka Perkovića Thompsona morao naći izvorište vjere. Da je ef. Smajkić kojim slučajem pročitao te tekstove ili ih čuo opjevane tada nikako ne bi uputio uvredljive riječi onome koji u svojim pjesmama veliča najveće vrjednote čovjeka a to su ljubav prema Bogu, ljubav prema obitelji i ljubav prema domovini. To što je Thompson Hrvat i što kroz svoje pjesme priča hrvatsku priču ne smije i ne može biti razlog da ga ljudi druge narodnosti i vjere, a osobito Bošnjaci, optužuju za fašizam.
Izjave i optužbe mostarskog muftije ne samo da su neutemeljene nego su i opasne jer on ne samo da obmanjuje javnost vlastitim interpretacijama nego pokušava zastrašivati nekakvim“udarnim hordama“ koje postoje samo u Smajkićevim mislima.“ I kao što sam već spomenuo koncert je protekao bez incidenata, mirno i dostojanstveno. Ono što bi izdvojio ovom prilikom da se na nekim državnim televizijama u Hrvatskoj prenosila izjava muftije Smajkića (txt.154) ali se nije prenijela gore navedena činjenica. Opet se istina zanemarila u hrvatskom medijskom prostoru.

Bio je to još jedan uzaudni pokušaj kako bi se zabranio, bez razloga, Thompsonov koncert. No postavlja se pitanje, koje je bilo objavljeno u jednom tjedniku, kako to da je za muftiju Smajkića opasan Thompson, hrvatski branitelj, a nije žena ,četničkog zločinca Arkana, Ceca, koja dakako je podupirala njegov teror i njegovu velikosrpsku politiku?

16.10.2008. u 12:10 • 0 KomentaraPrint#

Ne, opet...(1.dio)

Nevjerovatno ali istinito jest da ja i dalje moram opet analizirati neke izjave i neke stavove. No kako bi blog bio vjerodostojniji moram proći i kroz novi pokušaj sprječavanja koncerta u Mostaru 27.09,2007. Muftija Smajkić je izjavio čak ovo: "Svi Thompsonovi koncerti održani u gradovima na području Muftijstva mostarskog, od Glamoča do Stoca i od Prozora do Neuma, bili su u znaku isticanja fašističkih obilježja, a publika se nakon koncerata pretvarala u udarne horde od kojih su stradali nevini Bošnjaci u povratničkim džematima. Tamo gdje su održavani njegovi koncerti bilo je razbijenih glava, crtanja ustaških grafita i oskrnavljenih džamija" Ovakva izjava osobno me šokirala, jer za ovakvu izjavu se trebaju imati dokazi, a muftija ih nije pokazao javnosti. No muftija je demantiran na samom koncertu koji je održan na stadionu u Mostaru pred više od 20.000 ljudi. „Imam prekrasnu publiku. Ovakva je publika najveća nagrada glazbeniku i hvala joj. Oduševljen sam koncertom. Stalno se potenciraju incidenti, kojih nije nikada ni bilo na mojim koncertima.Ima onih koji huškaju ljude i govore nešto u čemu nema istine, tako je bilo i prije ovoga koncerta, a novinari me nakon svakoga koncerta dovedu u situaciju da se moram pravdati za nešto s čime nemam apsolutno nikakve veze kazao je Thompson.“ Koliko je stav muftije bio strašan i bez ikakvih dokaza i smislenih argumenata pokazuje nam službena reakcija MP-Ton-a na službenoj web stranici: Izjava Mostarskog muftije Seida Smajkića o najavi koncerta Marka Perkovića u Mostaru 27. rujna 2007. predstavlja čistu provokaciju za Hrvate koji su Bosni i Hercegovini konstitutivni narod zajedno s Bošnjacima i Srbima. Isto tako njegova izjava izraz je klasičnog fundamentalizma i isključivosti kako vjerske tako i nacionalne te pokušaj stvaranja vjerske i nacionalne netrpeljivosti između dva konstitutivna naroda koji žive u Mostaru, Hrvata i Bošnjaka.

16.10.2008. u 12:06 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 14.10.2008.

Bez glume na estradi

Thompsonov ratni zapovjednik u razgovoru mi je rekao kako Thompson kao čovjek je osoba koja ne glumi, ne pretvara se da je nešto drugo. Svoj stav ne krije.Kakav je bio u ratu, takav je u miru. I to me potaklo na razmišljanje o njegovom putu. Naime kad je u Thompsonovom životu bila faza „Jasenovac i gradiška stara“ (vrijeme 2R-rata i revolta) on to nije tajio. Prisjetimo se njegovog stava 2002.g: „Mislim da mi, nova generacija, ne bismo trebali biti opterećeni ni ustašama ni partizanima nego bismo trebali stvarati jedinstvo. Zašto su se u Kumrovcu pjevale partizanske pjesme, a na mom koncertu iste večeri ustaške, time se ne želim opterećivati! Meni ustaške pjesme ne smetaju, dapače, pjevam ih, a želi li netko pjevati partizanske pjesme - neka ih pjeva. Ako to narod želi slušati neka sluša“ /Večernji list, 7.lipnja.2002. No kako je vrijeme prolazilo (pogotovo s turnejom „E,moj narode“) Thompson je rastao u vjeri i svoj smisao pronalazi u vjeri, obitelji i ljubavi prema domovini. O tome i pjeva, informacija za one koji ga ne slušaju. Dakako u tom življenju dolazi do raskola sa starim svjetonazorom. Argument za to je u ovome: „Sve pjesme koje sam ja objavio su ovdje u Croatia records. Nikada se nisam bavio tom tematikom, niti su to moja životna načela koja nosi ta pjesma. Ne stojim iza toga i nije moje. To nisu moja životna načela, moja životna načela su ljubav prema Bogu, obitelji, drugom čovjeku. I ništa drugo.“ Magazin Start, BIH. Neki će sad reći kako je nedosljedan, licemjeran i ne znam što već ne, no to su osobe koje ne mogu prihvatiti činjenicu da se čovjek promjenio. Svaki čovjek ima svoj životni put, osnova neke elementarne kulture jest prihvatiti taj put. U ovom članku sam htio dokazati kako Thompson nije osoba koja bi jedno govorila a drugo radila. I to je njegova prednost na hrvatskoj estradi. Ne glumi.


14.10.2008. u 16:55 • 0 KomentaraPrint#

Dan Pobjede 2007.


Thompson je prije nekoliko godina pozavo sve svoje prijatelje na slavlje u Čavoglave povodom Dana Domovinske zahvalanosti. Taj dan se slavi zbog vojne akcije „Oluja“ koja je slomila tzv.Krajinu. No isto tako je velika simbolika Čavoglava, jer je upravo to malo mjesto obranjeno izvanrednom snagom i moralom od srpskih pobunjenika. I ove godine se okupilo preko 50.000 ljudi. Nevjerovatna atmosfera bez ikakvih incidenata, zajedništvo i dostojanstvo toliko puta dokazano na Thompsonovim koncertima. Ogromna gužva, kilometarske kolone, domoljubna atmosfera...Cijeli dan su bila događanja od Mise preko malonogometnih turnira te na kraju koncerta na kojem je bio vrhunac vatromet. „Ni u snu nisam mogao sanjati da će moje malo selo biti ovako posjećeno i da će postati dio tradicije. Čavoglave su bile prva linija fronte i dale su sve od sebe u Domovinskom ratu, te to i zaslužuju. Želim da prestane rivalitet Knin- Čavoglave jer Dan pobjede treba dostojno obilježiti diljem Hrvatske.“ Kazao je tom prilikom Marko Perković Thompson. Mnogi koji žele omalovažiti ovu proslavu kažu kako je to seljački dernek, no ove godine na proslavi u Čavoglavama bio je i „urbani“ glazbenik Shorty koji je kazao “Prvi put sam ovdje i ludo se osjećam. Nisam navikao na ovakav nacionalni naboj. Ljudi okolo hodaju sa barjacima i pjevaju domoljubne pjesme. No ‚Dođi u Vinkovce’ i ‚Heroji’ odlično su se uklopili u ovu priču. Ovo treba doživjeti“ Sljedeće godine se priča nastavlja.


14.10.2008. u 16:54 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 12.10.2008.

Retro ali bitno!

Evo novog nastavka ovog serijala koji nema kraj. Bar ne još dugo. Za one koji su sinoć(2004.) gledali latinicu i opet su vidjeli "Thompsonovu pjesmu" kako nam kaže Latin. Hm, baš nam je Latin otkrio pravu namjeru njegove emisije o Thompsonu...optužiti njega i stvoriti dojam kako je to njegova pjesma. No sam je Latin pogriješio jer u spotu koju je njegova uređivaćka ekipa montirala, Thompson na početku kaže: „Evo sad jedne pjesme koju su naši djedovi pjevali...“ Paradoksalno Thompsonovi „naši djedovi“ pjevali su njegovu pjesmu u II.svjetskom ratu, iako je Thompson rođen 1966.g Latin i njegov prijatelj Matija Babić napisali su na Latinovoj stranici ove rečenice: „Pričamo naravno o snimci Thompsonove pjesme „Jasenovac i Gradiška stara, što ste vi mislili?“ napisao je tom prilikom Matija Babić. Po kojim to njegovim izvorima je to Thompsonova pjesma?! Ne postoje slučajnosti pa tako ni ova rečenica nije slučajna. Dapače, Latin je ponavlja i po njoj režira Latinicu o Thompsonu: „Uvijek aktualni Thompson i njegova sporna pjesma (op.a ‚Jasenovac i Gradiška stara’) i gost u emisiji, sve popularniji Matija Babić razlog su da pročitate komentar i na ovu emisiju koju smo prikazali prije nešto manje od pola godine“. Prije sam dokazivao namjeru Denisa Latina da Thompsonu „pokloni“ autorstvo pjesme „Jasenovac i Gradiška stara, s ovim rečenicama tu tezu i potvrđujem. Zašto? Naime velika je razlika kad se napiše: Pričamo naravno o snimci Thompsonove pjesme „Jasenovac i Gradiška stara, što ste vi mislili?“ ili „Pričamo naravno o snimci pjesme „Jasenovac i Gradiška stara“ koju je Thompson pjevao, što ste vi mislili?“ Govoriti o Thompsonovoj pjesmi ili pjesmi koju je Thompson pjevao nije isto.To su dobro znali Denis Latin i Matija Babić.

12.10.2008. u 08:43 • 0 KomentaraPrint#

Izbačena 3 kadra!

„U njoj nije bilo apsolutno ničeg spornog ili uvredljivog. Pazili smo i u izravnom prijenosu, što dodatno pokazuje kakav je stav i uređivačka politika HTV-a.Usput moram reći da tih „izbačenih“ kadrova nije bilo mnogo. Uostalom, reakcije ne bi bile ništa drukčije ni da smo koncert pustili u 22 sata“ izjavio je ovo prije nekoliko tjedana Željko Vela. Pa sam ja tom prilikom usporedio snimku HTV-a i snimku dvd-a i zaključio kako su urednici na HTV-u izbacili tri kadra. Toliko o spornom koncertu. U publici nije bila ništa sporno, dapače bilo je mnogo simbola Hrvatske i lijepih djevojaka. Sve je bilo dostojanstveno i bez problema. Dakle nije mi jasno kako se mogla podići tolika medijska prašina oko tri kadra?! Još jedan dokaz kako je sporan za neke udruge, pojedince,provokatore i centre sam Thompson i njegov svjetonazor a ne neki fašizam...

12.10.2008. u 08:40 • 0 KomentaraPrint#

petak, 10.10.2008.

Proba za Poljud

Thompson je održao koncert na starom igralištu Hajduka i okupio „samo“ 20.000 ljudi, plus je nekoliko stotina ostalo vani. Koncert je, uz male tehničke probleme na početku, bio odličan. Temperamentniji nego inače trajao je 150 minuta. No kako je konecrt bio u srcu Dalmacije onda nije ni čudno kad se zna da su dalmatinci temperamentni i emotivni, još kad su im u goste došli Poljaci na koncert, spektakl je bio zajamčen. Nije bilo nikakvih incidenata, policija kao obično nije imala posla. Policija je imala par slučajeva gdje nije puštala osobe koje su imale simbole totalitarnog režima. Konačno je profunkcionirala pravna država, još kad bi u Komrovcu određenim danima bio bi konačno mir. Vratimo se koncertu,dr.Efraim nije došao na koncert, a Marko je na početku rekao: “Onima koji nas prozivaju, raznim medijima, centrima, udrugama, pojedincima i provokatorima, njima nećemo posvetiti ni riječi“ .Dakle, koga nema bez njega se ne može. Thompson je prekinuo razna pitanja i teze preko medija, te koncertom još jednom pokazao koji je njegov svjetonazor i što on pjesmama poručuje.Pisani mediji su objavili vijest o koncertu, korektno. Elektronski mediji su većinom zanemarili koncert. Ili opet se bavili ne bitnim stvarima. Bitna je stvar da je prije pjesme „Bojna Čavoglave“ naglasio kako nije poklik „Za dom spremmni“ iz NDH, pa ako postoji koji povjesničar koji misli drukčije neka se javi. Na kraju bi dodao kako je koncert bio genaralna proba za Poljud 2009. godine kada će biti kraj turneje. I ponavljam kako je vrlo bitno otići na koncert, osjetiti atmosferu. Domoljublje i dostojanstvo, samo to.

10.10.2008. u 11:12 • 0 KomentaraPrint#

Tko to podmeće Thompsonu?

Katolički mediji su prihvatili Marka Perkovića Thompsona i podržavaju njegov rad. Pogotovo od 2002.g. Tako je Thompson gostovao već dvaput na HKR-u, a Radio Marija je posvetila emisiju „Vjera u sjeni politike“ temi: Tko to podmeće Thompsonu?!“. Urednik Damir Borovčak objasnio je slušateljima tko je Thompson i pročitao u eteru dio medijskih razmišljanja o njemu. Isto tako glazbeni dio emisije posvetio je Thompsonovim pjesmama, tako je Thompson jedan od rijetkih svjetovnih glazbenih koji se može bez problema naći na play-listi radija koji pušta isključivo kršćasnku duhovnu glazbu. Jedan dio emisije bio je rezerviran za slušatelje koji su se javljali u velikom broju i da je emisija trajala još dva sata telefoni ne bi prestajali zvoniti. Sama emisija je zbog velikog interesa slušatelja reprizirana 4 dana nakon emitiranja u terminu od 21 sat. Svi slušatelji koji su se uključili u raspravu dali su bezrezervnu podršku Thompsonu. Tako se jedna gospođa (69) pohvalila da je bila na koncertu na stadionu Maksimir i da joj je bilo odlično. Tu je bila profesorica glazbenog odgoja iz Siska koja je pohvalila glazbu i aranžmane, zatim branitelj iz Zagreba koji je dao podršku Thompsonu i tako dalje...Ne sumnjivo glazbenik iz Čavoglava privlači pozornost i ima svoju publiku, onu koja drži od istih vrijednosti kao slušatelji i čitatelji katoličkih medija.

10.10.2008. u 11:10 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 08.10.2008.

Otvoreno pismo (2.dio)

Ne bi se javio da Thompson pjeva ljubavne pjesme a ne o vrjednotama kao što su ljubav prema Bogu, domovini i obitelji. Mogao bi se složiti s admiralom Domazetom kako više nema klasičnih ratova, sada su na redu specijalni ratovi koji teže uništavanju čovjeka i njegovog najbitnijeg dijela-duše. Kada se čovjeku uništi duh, on besciljno luta zemljom, poput one duše ratnika iz Thompsonove pjesme, on je samo rob. Tako je Thompson jedan front zamijenio drugim. Pušku je zamijenio molitvom Bogu. A znamo da na duhovnom frontu onaj tko je uz Boga taj je pobjednik.

Thompson ga je pozvao na koncert: „Dođite, budite moj gost na koncerti i iz vlastitog iskustva se uvjerite da su optužbe prema meni kao širitelju antisemitizma samo plod tračeva i prepričavanja onih koji nikad nisu čuli naš nastup uživo.“. Evo nam lijepe geste kulturnog čovjeka. Efraim je tražio isprike i odricanja, ali mnogima to ne bi pomoglo. Našli bi oni već nešto drugo.


08.10.2008. u 10:55 • 0 KomentaraPrint#

Otvoreno pismo (1.dio)

Dr.Efraim Zuroff pisao je otvoreno pismo Thompsonu. Pismo je objavljeno u Globusu, Pismo je nabijeno atmosferom nedostatka informacija pa tako dr.Efraim piše: „Shvaćate li koliko su vaši stihovi (op.aut. „Jasenovac i Gradiška stara“ bolni za pripadnike manjina u Hrvatskoj?“ ili ovo „To što nikad niste ništa rekli protiv posvuda vidljivih ustaških simbola na svojim koncertima,još je jedan pokazatelj da nemate prigovora za takvo kićenje.“ Efraim onda izvlači tezu kako Thompson podržava ustaštvo te kako su oni koji imaju takvo obilježje njegovi najveći obožavatelji. Eh da mi je Efraimov vid, takav vid koji iz Jeruzalema vidi ono što većina u Hrvatskoj ne vidi, uključujući moju malenkost. No Efraim njegove koncerte politizira i pod krinkom simpatiziranja ustaštva otkriva prave razloge zašto je protiv Thomopsona pa piše: „Nadam se da shvaćate da Vam uspjeh donosi i veliku odgovornost, to više što ste popularnost stekli pjevajući o političkim pitanjima.(Da ste sportska zvijezda ili pjevač ljubavnih pjesama, to bi bilo drukčije.) Ovako, mnogi Hrvati, osobito brojni mladi, gledaju u vama vodstvo i inspiraciju u važnim političkim pitanjima zemlje. Stoga je tragično ako vaši koncerti inspiriraju pokazivanje potpore ili nostalgije za ustaše, a ne podupiru pluralističku, tolerantnu hrvatsku demokraciju“. Eto nam problema, Efraim bi nam preodgojio mlade, uništio bi im svaku mrvu domoljublja (koji Izrael ima itekako izgrađen) te utopio u kozmopolitsku masu gdje postoje povlašteni na domoljublje. Ne bi se Efraim javio da Thompson ima 600 ljudi u prosjeku na koncertu a ne 60.000. Ne bi se javio da Thompson nije ostao usamljen na domoljubnoj sceni.

08.10.2008. u 10:52 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 06.10.2008.

Ugrozio je nacionalnu sigurnost?!

Započinjem tako što u cijelosti objavljujem vijest koju je prenio Jutarnji list, 14.srpnja.2007, vijest koja istodobno nasmijava do suza kao i potiče nas da se zapitamo koliko daleko ljudsko neznanje i zloba mogu ići. Uostalom procjenite sami. „Saborska zastupnica iz redova IDS-a Dorotea Pešić- Bukovac poslala je programskom vijeću HRT-a pismo protesta zbog emitiranja Thompsonova koncerta. U pismo kaže da Zakonom o elektroničkim medijima nisu dopušteni programski sadržaji koji ugrožavaju ustavni poredak i nacionalnu sigurnost. Navodi i da je zabranjeno poticati i pogodovati poticanju i širenju nacionalne , rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti, ideje totalitarnih režima i poticanje na diskriminaciju ili netrpeljivost te stoga protestira zbog postupka javne televizije. Smatra da bi se HRT trebala ispričati građanima Hrvatske i traži odgovor zašto se ne poštuje zakon s obzirom na to da se na Thompsonovim koncertom provociralo ustaškim znakovljem. Pešić-Bukovac upozorava i da se u vrijeme Thompsonova koncerta održavala završna večer festivala Melodije Istre i Kvarnera koja se emitirala tek nakon snimke Thompsonova koncerta i to u skraćenoj verziji.“ Ovako kad čitamo tekst dobivamo dojam da je Thompson državni neprijatelj, prijetnja koja smeta. Već pet godina traju napadi, izvana i iznutra, javljaju se ljudi koji prije nisu progovorili, danas predvode napade bez ikakvog obzira. I nastavljaju se...


06.10.2008. u 11:24 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 02.10.2008.

Udarno vrijeme za Thompsonov koncert (2.dio)

O glazbenim ukusima nije zahvalno razgovarati, no HTV kao javna televizija ne može marginalizirati događaj koji je okupio 50 tisuća ljudi na jednome mjestu, pa taman da su svi brali kikiriki. Dalje, pravi je problem to što u Hrvatskoj uopće postoje ljudi koji nose ustaške simbole i to ne samo na na ovom koncertu, nego i u drugim prigodama. Hoće li taj problem nestati ako se pravimo da on ne postoji? Što se mene osobno tiče, ako je na stadionu bila jedna osoba u publici s ustaškim znakovljem na sebi, onda je bila jedna previše, ali zar da zbog toga osudimo i bacimo stigmu na 49 tisuća koji nisu bili tako obučeni? Na Drugom programu je išla snimka koncerta.

U njoj nije bilo apsolutno ničeg spornog ili uvredljivog. Pazili smo i u izravnom prijenosu, što dodatno pokazuje kakav je stav i uređivačka politika HTV-a.Usput moram reći da tih „izbačenih“ kadrova nije bilo mnogo. Uostalom, reakcije ne bi bile ništa drukčije ni da smo koncert pustili u 22 sata. Usput, Thompson je prema slušanosti vodeći hrvatski pjevač pa je deplasirano tražiti od HTV-a da ignorira tu činjenicu. Također, svatko tko može napuniti Poljud i Maksimir dobit će od HTV-a isti tretman. I na kraju mislim da je, najblaže rečeno, površno procjenjivati koje vrijednosti promovira program HTV-a na osnovi priče o jednom koncertu.


02.10.2008. u 22:31 • 0 KomentaraPrint#

Udarno vrijeme za Thompsonov koncert (1.dio)

Koncert je prikazan 1.srpnja.2007.g u 20.05 na HTV 2. Imao je kao koncert veliku gledanost. U snimci koncerta nije bilo ničeg spornog, a bome i na koncertu. Izbačen je poklik Za dom spremni kako nam Ephraim ne bi doživio srčani ili moždani udar, jer on ipak najviše voli gledat Thompsonove koncerte, gdje u miru sobe broji ustaše i crne majice. No ovaj put ih nije mogao puno izbrojiti, no slično bi bilo da je došao na koncet. Podsjetimo se njegove reakcije... U povodu prikazivanja snimke koncerta Marka Perkovića Thompsona na HTV-u, oglasio se Centar Simona Wiesenthala. U priopćenju koje potpisuje voditelj jeruzalemskog ureda centra Efraim Zuroff stoji da se time daje službeno odobrenje događaju koji je bio prikaz obilježja hrvatskog nacizma, antisemitizma i ksenofobije. Zuroff je ocijenio i da Thompson poziva na poistovjećivanje s ustaškim režimom. Rekao je da prikazivanjem koncerta u najgledanijem terminu Vlada odobrava takve poruke. Ovih dana stigao je odgovor v.d direktora HTV-a Željka Vele koji je za Jutarnj list rekao: Ne bih detaljno komentirao Zuroffove riječi, nego bih samo konstatirao da on očito ima ili neke predrasude prema Hrvatskoj ili manjak informacija jer je bez pardona zaključio da je HTV državna televizija. To je apsolutno netočno, a može se raspravljati i o ostalim njegovim ocjenama, no to mi sada nije namjera. Mogu reći da bih i nakon nekoliko prospavanih noći ponovno odlučio isto i upravo zato što smo javna televizija, smatram da smo dobro postupili. Činjenica je da je Thompson pojava koja dijeli Hrvatsku. Dok su jedni izrazito protiv, drugi su izrazito za njega, a malo je onih ravnodušnih, zato je nemoguće pronaći rješenje kojim će svi biti zadovoljni. HTV je prenosio Thompsonov koncert na HRT-u Plus. .

02.10.2008. u 22:30 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prosinac 2008 (15)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (28)
Rujan 2008 (23)
Kolovoz 2008 (18)
Srpanj 2008 (26)
Prosinac 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Javna istina o javnom životu Marka Perkovića Thompsona

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr