Javna istina-MPT

utorak, 30.12.2008.

Podrška intelektualnog kruga

Medijski linč se nastavlja, napada se pojavljivanje Thompsona na HTV-u, napadaju se biskupi koji ga podržavaju ili citiraju njegove stihove do te razine da su vodeći hrvatski intelektualci morali javno reagirati: Poštovani gospodine Marko Perković Thompson, Nadamo se da s prijezirom gledate na podmetanja i ovu prljavu kampanju koja se vodi protiv Vas. Zahvalni smo Vam na djelu, koje svojom glazbom, pjesmama i javnim nastupima darujete hrvatskom narodu i svim ljudima dobre volje. Vaši nastupi pobuđuju plemenite osjećaje solidarnosti, a emocije bude optimizam koji iz ravnodušja i rezignacije podiže mnoštvo ljudi.Zato što cijenimo i poštujemo Vaš rad ovim putem Vam javno izražavamo potporu te želimo da Vas ne obeshrabre sitna, prizemna i priglupa podmetanja koja su se razbuktala poslije Vašeg iznimnoga nastupa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, koji su organizirali hrvatski branitelji. Akademik Ivan Aralica, Akademik Smiljko Ašperger, Akademik Rafo Bogišić, Mons. dr. Mile Bogović, biskup, Josip Botteri Dini, akademski slikar, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu, Prof. dr. sc. don Josip Čorić, prof. dr.dr.h.c. Nikola Debelić, dirigent, sveuč. prof. i hrv. veleposlanik u m., Prof. dr. Andrej Dujella,Hrvoje Hitrec, književnik i predsjednik Hrvatskog kulturnog vijeća, mons. Ante Ivas, biskup, Ilija Ivezić, glumac, Dr. sc. Zvonimir Janović, sveučilišni profesor u mirovini, Akademik Dubravko Jelčić, Prof. dr. Slobodan Lang, Prof. dr. sc. Branimir Lukšić, dr. sc. Ljubo Marangunić, sveučilišni profesor u mirovini,
Slavica Maras, glumica, Prof. dr. Marko Matić, Dr. sc. Nedjeljko Mihanović, član suradnik HAZU, Marko Mikulandra, književnik i redatelj, Miroslav Mikuljan, filmski redatelj, Tihomir Novak, ak. Glazbenik, Marija Peakić-Mikuljan, književnica, Akademik Josip Pečarić, Goran Petrač, ak. Slikar, Nenad Piskač, književnik, Prof. dr. sc. Tanja Pušić, Prof. dr. sc. Marko Samardžija, Jakov Sedlar, redatelj, Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman... u Zagrebu , 20.lipnja 2008. Dakle ovo nije skupina primitivaca i marginalaca u društvu, ovo nije skupina ljudi, bezlična masa kako je prikazuju koja pohodi Thompsonove koncerte, ovo je krema hrvatskog društva. Od doktora i akademika prirodnih znanosti preko akademskih kipara, slikara i glazbenika do profesora društvenih znanosti i biskupa. Svi oni javno su stali uz lik i djelo Marka Perkovića Thompsona, stali su uz njega unatoč napadima koji i dalje traju. A to puno govori zar ne?

30.12.2008. u 09:35 • 0 KomentaraPrint#

EU turneja: istina u medijima

U prethodnom poglavlju prenio sam vijest kako su se njemački mediji ispričavali Thompsonu zbog krivo objavljenih informacija i zbog informacija koje su dobili od hrvatskih medija. Tako Slobodna Dalmacija objavila je ovo: „Nakon koncerta održanog u Stuttgartu u srijedu navečer pred 2000 posjetitelja o samom koncertu Marka Perkovića Thompsona, koji je prije par dana bio upitan, u svojim komentarima oglasili su se mnogi njemački listovi između kojih je poseban osvrt dao Stuttgarter Zeitung iz pera njihove novinarke Viole Vollandi koja je za njemačko čitateljstvo prenijela događaje uočit, tijekom i nakon koncerta hrvatskog pjevača.Između ostalog i njemački list tekst je opremio naslovom “Thomposon pribijen na stup srama bez razloga”, što je novinarka u svome tekstu pojasnila kroz svoje viđenje koncerta i samih događaja. Naime, prema njenim riječima, organizatori koncerta najavili su dan prije održavanja na tiskovnoj konferenciji kako će se zajedno s njemačkom policijom truditi da među posjetiteljima ne bude isticanja nikakvih fašističkih znakovlja, u čemu su, što se moglo vidjeti i na samom koncertu, uspjeli. Na samom ulazu jake policijske snage i zaštitari obavili su pretres svih posjetitelja koji su pretežno bili Hrvati mlađe populacije, te zapažen broj roditelja s maloljetnom djecom. Najveći dio njih isticao se hrvatskim službenim obilježjima, dok je policija pod prismotrom držala, prema njihovom izvoru, jednu malu skupinu mladih njemačkih neonacista sa fašističkim obilježjima, koji su se, prema njihovim riječima, riječima organizatora i samog Marka Perkovića Thompsona, uspjeli ubaciti među okupljene Hrvate. Izlazeći na binu Marko Perković Thompson prije nego što je počeo s pjesmama, nakon što je ugledao mladu skupinu njemačkih neonacista, jasno je i glasno s bine poručio “mi nismo fašisti nego hrvatski domoljubi”, što je naišlo na odobrenje svih okupljenih i razočaranje mladih njemačkih neonacista. Sam koncert protekao je u izvanrednoj atmosferi bez ijednog izgreda.“ Za razliku od njemačkih medija koji su shvatili da je hajka na Thompsona pretjerana i da su pogriješili, hrvatski mediji i neki komentatori stvaraju dojam da je njemu praktički zabranjena turneja po Europi. Otkazana su samo dva koncerta, isključivo zbog sigurnosno-tehničkih razloga.

30.12.2008. u 09:34 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 22.12.2008.

Reakcija organizatora koncerta (2.dio)

Zašto Vlada konačno ne osudi skupove koji se održavaju pod istim onim znamenjem pod kojim je razarana Hrvatska. Zbor BUDRGZ ponavlja i naglašava: Zbor BUDRGZ je jedini organizator svih manifestacija povodom Dana branitelja. Ne skrivamo se ni iza jedne političke opcije. Za sve dobro i loše preuzimamo punu moralnu i ljudsku odgovornost, zajedno s HVIDR-om Grada Zagreba kao organizatorom samog koncerta. Iznimno smo ponosni na visoku civilizacijsku razinu na kojoj je obilježen ovogodišnji Dan branitelja Grada Zagreba - 30. svibnja. Napose smo ponosni na koncert koji je tom prilikom održao naš prijatelj i hrvatski branitelj Marko Perković Thompson. Politikantske opaske samo pokazuju nezadovoljstvo političke elite što se ovaj događaj odvio izvan njihove novouspostavljene političke kontrole. Hrvatski branitelji su se borili za državu bez političkih zabrana i za državu bez pogubnog totalitarnog upliva politike u sva društvena zbivanja. Nitko nam neće zabraniti da mašemo našim barjacima, da pjevamo naše pjesme i da slavimo naše heroje. Nitko nam neće zabraniti da se okupljamo na našem trgu s kojeg smo krenuli u obranu naše domovine i na kojem smo slavili sve naše pobjede. Pozivamo sve braniteljske udruge da stanu u obranu dostojanstva hrvatskih branitelja, Domovinskog rata i Hrvatske Države, te da u svojim sredinama organiziraju događanja i koncerte kojima će slaviti hrvatske vrijednosti. Upravo ovu izjavu hrvatski mediji će prešutiti. Dan nakon niti jedna dnevna novina je nije objavila. Što nam to govori? To nam govori kako bi, po njima, objavljivanje ove vijesti značilo da kaznena prijava protiv Thompsona gubi „na snazi“, javnost bi sad se zapitala zašto inspektor Gašparac nije podnio prijavu protiv organizatora koncerta ili protiv onih koji su uistinu kršili zakone. Ovako, kad nisu objavili priopćenje za javnost Zbora braniteljskih udruga grada Zagreb, mogu širiti „teorije“ o tome koga je Marko Perković Thompson zvao, tko mu je prijatelj, kakav mu je menađer i kakve on sve veze ima. I dakako da im smeta jednoglasna odluka o zakazivanju novog koncerta 2009. na Trgu bana Jelačića.

22.12.2008. u 19:06 • 0 KomentaraPrint#

Reakcija organizatora koncerta (1.dio)

Marko Perković Thompson se ne pojavljuje u medijima i ne daje izjave vezane za koncert na Trgu bana Jelačića 30.svibnja te kaznenu prijavu. Dok mediji se bave s kim je Marko Perković Thompson prijatelj te koga je navodno zvao da se ta prijava povuče, mediji „zaboravljaju“ na činjenicu o samim organizatorima koncerta Zboru udruga branitelja grada Zagreba, te kako to da je jedan inspektor zaobišao organizatore koncerta i prijavio samo Thompsona. No nakon nekoliko dana organizatori su poslali priopćenje medijima : „ Zbor BUDRGZ obavještava hrvatsku javnost, sve branitelje i ljubitelje glazbe: Predsjedništvo Zbora BUDRGZ na svojoj sjednici od 18. lipnja 2008. jednoglasno je donijelo odluku da kao središnji događaj za idući Dan branitelja Grada Zagreba, 30. svibnja 2009., organizira veliki koncert Marka Perkovića Thompsona na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u 21:00 sati.
Zbor BUDRGZ najoštrije osuđuje politikantstvo hrvatskih državnih vlasti koje su se, povodom Dana branitelja Grada Zagreba i povodom koncerta Marka Perkovića Thompsona na glavnom zagrebačkom trgu, nekritički priklonile stavu nekolicine dežurnih kritičara. Baveći se posve sporednim pitanjima, najviši predstavnici vlasti pritom posve gube iz vida da se na Trgu bana Josipa Jelačića u veličanstvenoj atmosferi, usprkos jakom pljusku, okupilo preko 131.000 građana. Duboko podcjenjujući građanski razbor, dostojanstvo i domoljubno opredjeljenje tih građana, neki političari su, nauštrb te goleme i dostojanstvene većine, požurili solidarizirati se sa šačicom profesionalnih bukača. Kakvu poruku hrvatska politička elita, odričući se goleme većine hrvatskih građana, time šalje njihovim obiteljima i mladeži, koji su se usudili iskazati svoj domoljubni zanos. Kakvu poruku šalju braniteljima koji su im omogućili njihove dobro plaćene sinekure. Zahtijevamo da nam predsjednik Vlade RH odgovori što je to štetno u okupljanju ovako velikog broja građana, koji su bez i jednog jedinog incidenta iskazali svoje domoljublje, što je štetno u pjevanju domoljubnih pjesama, što je štetno u mahanju hrvatskim barjacima.

22.12.2008. u 19:02 • 0 KomentaraPrint#

Margelova institucija mašte (2.dio)

Naime u stvarnom i realnom svijetu, u lijepo dizajniranom omotu albuma „Bilo jednom u Hrvatskoj“ piše ovo: „Pjesma je posvećena heroju domovinskog rata, pukovniku Andriji Bartuliću i svim hrvatskim ratnicima koji su dali život za našu Domovinu!“ Ne zaboravimo činjenicu kako Thompson nije autor stihova pjesme „Reci brate moj“, pjesme čiji se videospot stalno vrtio na državnoj televiziji i ostalim privatnim TV-postajama. Uopće ne želim daljne analizirati „tvornicu mašte“ kakav je Margelov institut. Dovoljna su ove dvije činjenice. Na kraju pišem kako netko tko želi pretjerivati i gubiti smisao s realnošću može u hrvatskoj valuti vidjeti NDH i ustaštvo, može se iseliti iz neke od hrvatskih županija i preseliti u grad Zagreb jer su županije bile u doba NDH, može čak i tužiti Microsoft i njihov operacijski sustav Windows jer pri gašenju kompjutora, onom skraećnom postupku moraju stisnuti uz tipku „windows“ slovo U, i to dvaput. Kad se pretjeruje neka barem „zarade“ na mašti.

22.12.2008. u 19:02 • 0 KomentaraPrint#

Margelova institucija mašte (1.dio)

Index hr. prenio je ponosno i ekskluzivno dijelove knjige Magnissimum Crimen autora Salomona Jazbeca, tajnika Margelovog instituta, institituta koji ima dva člana. Na 804 strane on analizira koliko je hrvatski narod fašistoidan i kakva je situacija danas u RH. Autora ovog članka zanima onaj dio o Thompsonu, poglavlje koje ima 48 stranica i koje se naziva: „Thompson: Jasenovac i Gradiška stara“. Već se iz samog poglavlja vidi namjera i „objektivnost“. No neću analizirati cijeli index-ov članak već samo jedan dio, onaj zanimljivi o analizi pjesama, pa tako Index prenosi: „Autor analizira i repertoar pjesama Thompsona, pa kroz citate njegovih stihova te kroz povijesne navode objašnjava o čemu zapravo pjeva Thompson koji "se nikada nije odrekao crne boje". U opširnim analizama tako se navodi na zaključak kako pjesma "Ratnici svjetla" iz 2006. godine govori o Juri i Bobanu, "vitezovima" Crne Legije."Ljuta trava na ljutu ranu" iz 1995. godine posveta je, prema autoru, poglavniku Paveliću, dok je "Lijepa li si" iz 1998. godine uspomena na granice iz Hrvatske koje je imala za vrijeme NDH. "Moj Ivane" također je posveta ustaškim jedinicama, a posebno je analizirana "Reci, brate moj" u kojoj je sasvim jasno na što misli Thompson kada u jednom trenutku kaže "opet će se gusta magla spustiti". "Pukni puško" iz 1998. godine posveta je ustaškoj himni i budnici "Puška puca".“ Postoje ljudi koji u želji da bi nešto dokazali izgube smisao za realnost i počinju pretjerivati. Upravo o tome se ovdje radi. Čovjek u svemu vidi NDH, u svemu ustašku ideologiju i ikonografiju, te sve tumači u tom svjetlu. Reći da pjesma „Ratnici svjetla“ govori o Juri i Bobanu dokaz je gubljenja realnosti.

22.12.2008. u 19:01 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 17.12.2008.

Thompson i nije bitan zar ne? (3/3)

Kad je prije godinu dana Marko gostovao na Plavom radiju portal javno.hr prenio je ovo: „Na izravno Volarićevo pitanje treba li policija uhititi one koji nose ustaške simbole kad će ići na njegov koncert Thompson je izjavio: "Neka policija radi svoj posao." Problem je u tome što policija nije radila svoj posao pa na Trgu nije prijavila, sada već „zvijezdu“ ustaške ikonografije na Thompsonovom koncertu, onog jednog mladića koji se stalno „vrti“ po nacionalnim televizijama i novinama.

Porivi. Dakle Gašparac je svoju prijavu temeljio na tome da glazba utječe na mlade i da takve pjevače treba prijaviti. Ako je tome tako, onda neka se npr. David Morales kazneno prijavi i pozove na obavijesni razgovor svaki put kad dođe u Hrvatsku jer neke skladbe, općenito njegovi nastupi kod mladih, odnosno kod njegove publike izazivaju porive za uzimanje raznih nedozvoljenih sredstava, da ne govorimo kako „narušava sliku države koja se pokušava boriti protiv konzumacije i preprodaje opojnih sredstava“. Na prvi pogled ovaj moj komentar izgleda „plitko“, ali to su činjenice kad se govori o porivima. Kad već govorimo o porivima na mržnju ili rasnu diskrimanciju, moram naglasiti kako se radi o manjini, kako to Thompson ne podržava, naime mnogi nisu bili na koncertu, a komentiraju to, onda moraju znati kako ta manjina od nekoliko ljudi nikad nije dobila podršku od većine, 80.000 ljudi, a kamoli od Thompsona. Oni bi započeli, ali vrlo brzo bi shvatili kako su usamljeni u tom skandiranju. Ako su mladi vikali „Ubij Srbina“ to zasigurno nije bilo isprovocirano Thompsonovim ponašanjem.


17.12.2008. u 21:12 • 0 KomentaraPrint#

Thompson i nije bitan zar ne? (2/3)

U ovom članku se neću baviti odnosom MUP-a i inspektora Gašparca, za to nemam potpune informacije, niti želim ulaziti u taj sukob. Mene zanima sama kaznena prijava, koja u medijima ima dvije verzije. Po jednoj (koju donosi Novi list) kaznena prijava se odnosi na narušavanje ugleda Republike Hrvatske, a po drugoj (koju donosi Slobodna Dalmacija i Jutarnji list) kaznena prijava se odnosi na poticanje rasne diskriminacije, točnije na : "kaznenog djela rasne i druge diskriminacije opisano u čl. 174. st. 1. i 3, na štetu RH i njenih građana te nacionalnih manjina”. . Nameće se nekoliko pitanja. Prvo pitanje: kako inspektor Gašparac nije podnio kaznenu prijavu protiv organizatora koncerta? A toje Zbor branitelja grada Zagreba i grad Zagreb.Zašto se prijava odnosi samo na Thompsona? Drugo pitanje: ako gospodin Gašparac radi savjesno svoj posao na području PU Zagrebačke kako to da je prije godinu dana propustio prijaviti Thompsona kad se zna da je Thompson izvodio iste pjesme na Maksimiru i na Trgu bana Jelačića? Treće: kako je narušio ugled Hrvatske? Što je rekao ili napravio? Četvrto: koga je rasno diskriminirao? Po onome kako je Index objavio problem je u porivima: U sažetom obrazloženju prijave naveo je kako su neki tekstovi izvedenih pjesama na koncertu “kod većeg broja posjetitelja izazvali porive... kojima se prema drugim nacionalnim manjinama iskazuje mržnja s pozivima na ubojstvo” Po autoru ovog članka nije sporna kaznena prijava i poziv za obavijesni razgovor već sam sadržaj te prijave. Jer ipak morate imati neke osnove. O samoj prijavi ravnatelj policije Marijan Benko je rekao: „Prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona išao je podnijeti na svoju ruku, bez dogovora s nadređenima. U konzulatacijama s Državnim odvjetništvom ranije je bilo ustanovljeno da nema elemenata kaznenog djela“

17.12.2008. u 21:11 • 0 KomentaraPrint#

Thompson i nije bitan zar ne? (1/3)

I to još u kaznenoj prijavi koju je podnio policijski inspektor Josip Gašparac 2.lipnja 2008,, no za medije je ona „afera Thompson“, iako u emisijama, pogotovo informativnog sadržaja,nitko od slušatelja ili gledatelja nije čuo a ni vidio Thompsonov stav ili stav njegovog tima koji mu organizira turneju. 80.000 ljudi na Trgu za neke sile očito je previše no krenimo redom. Prvo što bi volio naglasiti jest ova Markova izjava:“ Na još jedan provokativni upit – hoće li publiku pozdraviti pozdravom Za dom spremni – Thompson je odgovorio kako je to sastavni dio pjesme Čavoglave, koja, prema njegovim saznanjima, još nije zabranjena. 'Ako je zabrane, ja je neću pjevati, jer sam se borio za pravnu državu. No ta mi je pjesma najdraža', zaključio je Thompson, a Pandža dodao: 'I nama.'“ Iz ove izjave se može iščitati ono bitno, a to je da se Thompson borio za pravnu državu i da on poštuje zakone ove države. Kad se malo vratimo na početak ovog rada onda primjećujemo kako Thompson nije privilegirana osoba protiv koje se ne može podnijeti zahtjev za razgovor: „PJEVAČ Marko Perković Thompson bio je na obavijesnom razgovoru u zagrebačkoj policiji radi utvrđivanja eventualnih elemenata kaznenog djela u vezi izvođenja pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara", doznaje se od Gordane Vulama, glasnogovornice Policijske uprave zagrebačke. Thompson se na poziv, koji je primio u utorak, odazvao u pratnji odvjetnika, a razgovor je trajao 15 minuta, rekla je Vulama.Dodala je da će policija obaviti još neke provjere i o svemu izvijestiti Županijsko državno odvjetništvo, koje je dalo zahtjev za razgovor.” Bilo je to početkom 2004.godine. Sad smo riješili jednu vrlo bitnu činjenicu koja će biti zanimljiva za nastavak teksta.

17.12.2008. u 21:10 • 0 KomentaraPrint#

Post scriptum u Austriji

Pitate se kako je zavrsio slucaj u Austriji?! Pa tužbom kako prenosi Večernji listu u ponedjeljak 9.lipnja 2008. : „Hrvat Horst Nossler, predsjednik NK St.Andra poslao je prijavu protiv Koruške i traži odštetu od 30.000 eura zbog otkazivanja Thompsonovog koncerta. Naime, općina St.Andra, 40 kilometara udaljena od Klagenfurta otkupila je od Uefe prava javnog prikazivanja utakmica EP-a na videozidu, a Mario Romac, naš čovjek u toj općini bio je inicijator da se organizira Thompsonov koncert.- Mediji su se s jedne strane divili što je jedan gradić u Austriji uspio angažirati veliku zvijezdu iz Hrvatske koja u domovini redovito puni dvorane i stadione, a s druge strane napadali jer se Thompsona pokušava identificirati s fašizmom i nacizmom- rekao je. Vijeće za zaštitu ustava Koruške dobilo je Thompsonove pjesme prevedene na njemački, te nije našlo razloga za zabranu. No,zbog hajke srpske struje, koja je poslala provokativne mailove važnijim sponzorima Uefe, te uglednim političarima, gradonačelnik Stauber i koruški parlament ipak su zabranili koncert.“ Ovaj članak još jednom dokazuje kako Thompsonove pjesme nisu sporne, već je sporna prljava kampanja koja se vodi protiv Thompsona još od sredine 2002.g i turneje „E, moj narode“.

17.12.2008. u 21:06 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 16.12.2008.

Dva dana nakon koncerta (2.dio)

To bi bilo nebulozno poput osobe koja bi veličala NDH tako što bi plaćala račune u kunama, valuti koja je bila u doba NDH, ali svoje temelje ima u 19.stoljeću. Dakle kad već želi popularnost neka podigne tu kaznenu prijavu protiv Thompsona (ako uspije) pa nek se nađu na sudu. A Thompson bi tad trebao pozvati medije i tražiti da suđenje bude javno kad već Budaj želi popularnost pa će zanimljivo bit gledat njegovo blamiranje. Sve za slavu. Prolaznu dakako. I morat ću se osvrnuti na perfidno uplitanje pravobraniteljice za djecu koja je dakako nasjela na Budajev poziv. Je li on imao dokaz da su na Trgu bili djeca s ustaškom ikonografijom? Koliko ih je bilo? Jesu li s njima bili roditelji? Niz pitanja na koja nema odgovora jer mediji su snimili samo jednu osobu koja po mojoj procjeni ima više od 16 godina. Vrijeme je da se počne s konkretnim činjenicama i dokazima a ne s naklpanjima i općim frazama.

16.12.2008. u 20:56 • 0 KomentaraPrint#

Dva dana nakon koncerta (1.dio)

U Hrvatskoj postoje ljudi koji žele popularnost pod svaku cijenu. Bili zvijezde reality show-a ili imaju svoju vlastitu udrugu. Biti u novinama ili tv-u, ne raditi ništa i pritom zaraditi to je njihov cilj. Sve za (prolaznu) slavu. Jedan od njih je i Alen Budaj. Njegov cilj je biti glavna vijest na nacionalnoj televiziji i u tiskovnim medijima. I uspio je tako što je najavio kaznenu prijavu protiv Thompsona. Tako je u medijima i internet portalima objavljeno ovo: „Zbog toga je najavio (Alen Budaj-op.aut) kako će zbog koncerta podnijeti kaznene prijave Državnom odvjetništvu protiv Grada Zagreba i pjevača Marka Perkovića Thompsona. Kaže kako će obavijestiti i pravobraniteljicu za djecu, s obzirom na to da su se na Trgu okupili uglavnom mladi koji su nosili spornu ikonografiju“ . Sad autora ove knjige zanima kako on to misli izvesti? Koji će mu biti izvori za kaznenu prijavu jer to nije kao otići kupiti kilo kruha i litru mlijeka. Based on what? Rekli bi Amerikanci ovom frazom. Zasigurno ne na temelju pozdrava (poklika) „Za dom spremni“,jer citirat ću još jednom dr.Ivu Josipovića s Pravnog fakulteta : Ne vjerujem da bi sud pod tu odredbu (članak 174. Kaznenog zakona, op.aut) mogao svrstati i uvodni dio Thompsonove pjesme „Bojna Čavoglave“ u kojem on recitira stari ustaški (i ne samo ustaški –op.aut) pozdrav. Činjenica jest da je taj pozdrav jedna vrst aluzije na NDH, ali teško bi bilo dokazati da je neposredno u funkciji njenog veličanja i da odgovara svim elementima bića tog kaznenog zakona. Pjesma je nastala u kontekstu prošlog rata i sumnjam da bi ga i jedan sudac kaznio zbog toga, jer bi bilo teško dokazati da je u pitanju širenje rasne, vjerske ili druge mržnje.

16.12.2008. u 20:55 • 0 KomentaraPrint#

Dan nakon koncerta: reakcije

1.Rekli su da je na koncertu bilo manje ustaške ikonografije nego obično? Koliko je to manje nego obično ako recimo u Americi i Kanadi je nije bilo. Zanimljivo sve državne televizije prikazale su samo jednu osobu. A HTV se u nekim svojim emisijama poslužio kadrovima prije koncerta na Poljudu 2002.g u nedostatku ustaške ikonografije.

2.Rekli su da je Thompson držao politički govor. A njima je politika to što je rekao da se treba pomoliti za generala Norca. Otkad je molitva politički govor?! Dakle molitva, ako je kriv dobra je za generalovo obraćenje, ako nije kriv da izdrži nepravdu koja mu se događa. Kakav je problem ako je pozdravio generala Gotovinu?

3.Kako preoznati novinara koji nije bio na koncertu? Pa ovako: „I upravo je to ono najstrašnije na Thompsonovim koncertima. Ta ljubav obojena mržnjom, to bujanje najnižih strasti natopljenih znojem i pljuvačkom, te krvave oči i nabrekle glasnice koje tjeraju strah u kosti. I sve to u središtu Zagreba. Pored bana Jelačića. Mržnja je pod Milanom Bandićem napokon dobila legitimitet.“ Autor ovog teksta je Tomislav Klauški, novinar Index.hr-a.
On definitivno je s ovakvim načinom dokazao kako nije bio na kocertu i kako ga Thompson u biti ne zanima, njega zanima samo vrijeđat bez ikakvog razloga. Ili sam možda u krivu? No to je tek dio priče. Zar ste pomislili da je to sve?






16.12.2008. u 20:52 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 08.12.2008.

Domoljublje na Trgu bana J.Jelačića (2.dio)

Već sam prošlom poglavlju naglasio kako pozdrav (poklik) 'Za dom Spremni' ne možemo povezati s razdobljem NDH jer je on dio pjesme nastale iz 1991.g. No čak ni s pravnog stajališta taj pozdrav je teško dokazati s NDH (iako se upotrebljavo u NDH ALI i prije), tu činjenicu naglasio je i pravni stručnjak dr.Ivo Josipović :“Ne vjerujem da bi sud pod tu odredbu (članak 174. Kaznenog zakona, op.aut) mogao svrstati i uvodni dio Thompsonove pjesme „Bojna Čavoglave“ u kojem on recitira stari ustaški (i ne samo ustaški –op.aut) pozdrav. Činjenica jest da je taj pozdrav jedna vrst aluzije na NDH, ali teško bi bilo dokazati da je neposredno u funkciji njenog veličanja i da odgovara svim elementima bića tog kaznenog zakona. Pjesma je nastala u kontekstu prošlog rata i sumnjam da bi ga i jedan sudac kaznio zbog toga, jer bi bilo teško dokazati da je u pitanju širenje rasne, vjerske ili druge mržnje. No vratimo se koncertu koji se dogodio 30.svibnja u 22 sata. Koncert je kasnio sat vremena zbog kiše. Iznenađujuće, no na Trgu se okupilo minimalno 90.000 ljudi i dakako da je koncert protekao u redu. Domoljubna atmosfera, raznolika publika i svi ujedninjeni.

08.12.2008. u 07:13 • 0 KomentaraPrint#

Domoljublje na Trgu bana J.Jelačića (1.dio)

Ima zaista simbolike, Thompson je 30.svibnja 2008. imao humanitarni koncert na poziv braniteljskih udruga iz Domovinskog rata grada Zagreba, a ban Jelačić je isto tako bio branitelj i vojskovođa u 19.stoljeću koji je ujedinio razjedinjene hrvatske zemlje. Danas Thompson ujedinjuje hrvatski narod. „Zbor braniteljskih udruga je organiziran koncert jer je Dan branitelja. Oni su pokrenuli inicijativu, pozvali su me, a ja sam se odazvao. Emocije su me natjerale da idem nastupiti na Trg“ izjavio je Thompson na konferenciji za novinare. Isto tako Thompson je vrlo jasno naglasio i ovo:“Fašistička, nacistička, komunistička, boljševička obilježja na koncertu ne želimo. Ja sam, kao hrvatski branitelj, počašćen što mogu nastupiti na glavnom trgu svih Hrvata. Pobjeda hrvatske vojske u ratu zaslužuje dostojanstven koncert!“ Dakle je sve bilo napravljeno kako bi koncert bio na razini Thompsonove turneje „Bilo jednom u Hrvatskoj“. No vrlo brzo su uslijedile negativne reakcije udruga poput HHO-a: Hrvatski helsinški odbor za ljudska prva ističe da su posebno zabrinuti zbog izražene nespremnosti Thompsona pri spriječavanju političke parole 'Za dom spremni' u pjesmi 'Čavoglave'. Tu parolu, slično nekim drugim porukama koje opetovano ističe Marko Perković Thompson, nije moguće lišiti njenoga dominantnoga profašističkoga i zločinačkoga značenja, pa HHO zbog toga i drugih razloga nedostatnim ocjenjuje, inače dobrodošao Thompsonov apel da se na koncert ne donose fašistička i druga ekstremistička obilježja, stoji u priopćenju.

08.12.2008. u 07:11 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2008 (15)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (28)
Rujan 2008 (23)
Kolovoz 2008 (18)
Srpanj 2008 (26)
Prosinac 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Javna istina o javnom životu Marka Perkovića Thompsona

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr