petak, 18.12.2009.

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 18.12.2009. u 21.00 h

Predbožićna noćna mora (The Nightmare Before Christmas)(1993.)

Režija: Henry Selick


Predbožićna noćna mora Tima Burtona glazbeni je animirani film iz 1993. sniman tehnikom stop animacije. Film govori o stanovnicima Grada noći vještica (Halloween Town), na čelu s Jackom Skellingtonom, koji pokušavaju prekinuti monotoniju slavljenja Noći vještica novim praznikom, Božićem. "Predbožićnu noćnu moru" režirao je Henry Selick, animator koji se bavi tehnikom stop animacije. Film se jednim dijelom temelji na crtežima i pjesmi Tima Burtona koji je bio i koproducent filma, ali nije ga režirao kako se ponekad misli, iako je bio uključen u njegovo nastajanje.

Da celuloidna vrpca skiva još neotkrivene svjetove uvijek i iznova nam pokazuje Tim Burton, koji ima tendenciju spajanja bizarnoga i romantičnoga, a to je kombinacija na koju rijetko tko ostaje imun. Povezivanje Božića i Halloweena navodno mu je palo na pamet promatrajući kako u jednome supermarketu rekvizite za Noć vještica zamijenjuju božićni ukrasi. 'Predbožićna noćna mora' tako funkcionira kao ultimativni dokaz da se suprotnosti privlače.

Riječ je o animiranom filmu kojeg je Burton snimio s redateljem Henryjem Selickom ('James i divovska breskva') po prvi puta rabeći stop animaciju tijekom cijeloga igranoga filma, a sve upotpunjeno specijalnim efektima (nominiranima za Oscara)

Film je distribuirao Touchstone Pictures, filmski studio u vlasništvu Walt Disney kompanije. Novu, 3D, verziju filma ponovno je izdao Walt Disney Pictures 20. listopada 2006.

- 11:10 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod