srijeda, 14.10.2009.

IN MEMORIAN: Patrick Swayze

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 16.10.2009. u 21.00 h

Prljavi ples (Dirty Dancing)(1987.)

Photobucket

Režija: Emile Ardolino
Scenarij: Eleanor Bergstein
Uloge: Jennifer Grey, Patrick Swayze, Jerry Orbach, Cynthia Rhodes, Jack Weston

Godina je 1963. Sedamnaestogodišnja Baby (Jennifer Grey) provodi praznike s roditeljima u ljetovalištu Catskills. Mjesto je to karakteristično za obiteljske posjete, prilično konzervativno i staromodno.

Baby ubrzo upoznaje Jonnyja (Patrick Swayze), glavnog instruktora plesa koji se, za razliku od nje, može pohvaliti velikim životnim iskustvom.

Photobucket

Ubrzo dobra kći Baby postaje potpuno očarana seksi ritmom i slobodnim pokretima 'prljavog plesa' koji Jonny prakticira u slobodno vrijeme. Jonny postaje njen mentor, a uz to i prva prava ljubav u nezaboravnom ljetu njenog života.

Photobucket

Ovaj nam je naslov ostao u sjećanju prije svega zbog izvrsne glazbene podloge za što je nagrađen i Oskarom za najbolju pjesmu - 'The Time of My Life'.

Photobucket

Patrick Swayze (1952.-2009.)

Nakon duge borbe s rakom gušterače preminuo je poznati glumac Patrick Swayze. Njegova glasnogovornica Annett Wolf objavila je da je otišao spokojno, u krugu obitelji. Rak mu je dijagnosticiran u siječnju 2008. godine, no glumac se nije predavao i pružao je primjer u svojoj borbi protiv raka, a nastavio je i glumiti na televiziji.

Photobucket

Swayze je baš navršio 57 godina, rođen je u Hustonu 18. kolovoza 1952., bavio se baletom i nastupao na Broadwayu, što će mu jako pomoći u njegovoj plesačko-glumačkoj karijeri. Među prvim filmskim nastupima bio je onaj u generacijskom filmu F.F. Coppole 'Autsajderi', a glumio je u kultnom 'partizanskom' filmu Johna Milliusa 'Crvena zora'. Veliku popularnost stekao je kao Orry Main u TV seriji o građanskom ratu 'Sjever i jug'.

Photobucket

Najveća uloga u karijeri bit će ona u filmu 'Prljavi ples' 1987., kada je uspješno kombinirao svoje plesačko i glumačko umijeće, te postao idol 80-tih. Za taj film je napisao i otpjevao pjesmu 'She's like the wind' koju je posvetio supruzi Lisi Niemi s kojom je bio u braku od 1975. pa sve do smrti.

Photobucket

Poslije tog filma okušao se u akcijskim filmovima ('Next of Kin', 'Road House'), no uspjeh na kino-blagajnama ponovio je romantičnom ulogom u filmu 'Duh', gdje mu je partnerica bila Demi Moore. Jedan od posljednjih njegovih filmova bila je drama 'Powder Blue' (poznata po sexy scenama Jessice Biel), a filmofili će ga vjerojatno najviše pamtiti po nastupu u kultnom filmu 'Donnie Darko'. Njegovoj obitelji dolaze brojni izrazi sućuti, a Demi Moore je povodom Swayzeove smrti citirala Patrickove riječi iz 'Duha': 'Ljubav koji imaš u sebi odnosiš sa sobom...'

- 09:58 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod