četvrtak, 25.06.2009.

Diva

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 26.06.2009. u 21.00 h

Diva (1981.)

Photobucket

Režija: Jean-Jacques Beneix
Scenarij: Jean-Jacques Beneix po romanu Daniela Odiera
Uloge: Wilhelmenia Fernandez, Frederic Andrei, Richard Bohringer, Thuy An Luu, Jacques Fabbri, Chantal Deruaz, Anny Romand

Film je priča o opsesiji mladog pariškog dostavljača pošte tamnoputom opernom pjevačicom koja nikada ne snima svoj glas, već se isključivo može čuti na nastupima uživo. Mladi dostavljač stoga odlučuje tajno snimiti njen glas za vrijeme nastupa i tu priča počinje...

Photobucket

U osnovi priča o opsesiji mladog poštara, u rukama Beneixa postaje visokostilizirani triler, uređen zadivljujućim modernističkim interijerima, režiran tipično neobarokno. Posebno još vrijedi istaknuti i nastup prave operne dive, Wilhelmenie Wiggins Fernandez.

Film Diva je reprezentativni, prvi film još jednog stilskog pokreta koji su Francuzi podarili filmskom svijetu; riječ je o neobaroku ili francuski cinema du look.

Photobucket

Dakle, Beneixov film je predstavnik spomenutog pokreta koji je obilježio filmske osamdesete u Francuskoj a odlikuju ga osobito bogata stilizacija, vizualno bogati pretrpani kadrovi, te začudna montaža i zvučna obrada.
Od neobaroknih autora modernoj publici je najpoznatiji Luc Besson, a ostala dvojica su Leos Carax i Jean-Jacques Beneix.

Beneix je Divu snimio 1981. godine, i njime je udahnuo život novom filmskom pokretu, a film je tijekom vremena postao kultni film i jedan od vizualno najatraktivnijih i najzabavnijih filmova osamdesetih godina. Od Beneixovih filmova vrijedi još istaknuti Betty Blue, Roselyne i lavovi, te Mjesec u slivniku, koji nam svi pričaju istu priču o ljubavi, mladosti i opsesijama, a sve to garnirano prelijepim vizualnim koloritom.

- 13:42 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod