četvrtak, 23.04.2009.

Život izvan ravnoteže

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 24.04.2009. u 21.00 h

Koyaanisqatsi (Koyaanisqatsi)(1983.)

Photobucket

Režija: Godfrey Reggio
Fotografija: Ron Fricke
Glazba: Phillip Glass

Photobucket

Redateljski debi Godfreya Reggia, 'Koyaanisqatsi', prvi je, ujedno i najbolji film Qatsi trilogije. Naziv filma je riječ Hopi indijanaca, a označava 'život izvan ravnoteže'. Snimljen između 1975. i 1982. godine, film je apokaliptična vizija sudaranja dva različita svijeta - urbanog života i tehnologije nasuprot okoliša.

Photobucket

Naime, bivši svećenik Reggio, 1975. počinje razvijati ideju o neverbalnom filmu koji bi bio sastavljen od ritmičkih izmjena fotografija i kolaža iz stvarnog života. Za premijeru prvog filma trebalo mu je punih sedam godina (cijela odiseja!), no kad se 'Koyaanisqatsi' (dolazi od riječi Hopi Indijanaca i znači 'Život izvan ravnoteže') 1982. pojavio, donio mu je slavu i priznanje publike širom svijeta. Već u tom prvom dijelu Qatsi trilogije udružuje se s dva bitna suradnika – Ronom Frickeom, stručnjakom za fotografiju te Philipom Glassom, kompozitorom čija je hipnotička glazba popratila predivne Frickeove fotografije.

Photobucket

Za 'Powaqqatsi' (1987) je proputovao 12 zemalja svijeta , pokušavajući prikazati splet tehnologije i prirodnih ljepota, kao i konstantno nastajanje i nestajanje kultura. Prije zadnjeg dijela trilogije, 'Naqoyqatsi' (2002), snimio je kratki film 'Anima Mundi' (1992) koji u 28 minuta predstavlja sedamdesetak životinjskih vrsta, a trenutno se bavi istraživanjem za novi film koji se dotiče utjecaja fundamentalizma, nasilja i konzumerizma.

Photobucket

Kada su ga u brojnim intervjuioma pitali o Qatsi trilogiji Reggio je uvijek govorio: 'Ne zanima me korištenje nego življenje tehnologije koja je postala istovjetna zraku kojeg dišemo. Radim ovakve filmove jer želim istrgnuti onaj tradicionalni dio – radnju, karakterizaciju, priču i u prvi plan staviti našu okolinu koja u ostalim naslovima najčešće služi kao kulisa.'

Photobucket

U jednom je razgovoru objasnio da ga je na ovakav stil i drugačiji pristup filmu motivirao odličan film Luisa Bunuela, 'Los Olvidados', kojeg je do sada pogledao više od 150 puta.

Photobucket

- 12:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod