petak, 17.10.2008.

Nebo nad Berlinom

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 17.10.2008. u 21.00 h

Nebo nad Berlinom (Der Himmel uber Berlin)(1987.)

Photobucket

Režija: Wim Wenders
Scenarij: Peter Handtke, Wim Wenders
Uloge: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk

Anđeo Damiel odlučuje postati čovjekom kako bi mogao osjetiti postojanje u vremenu i prostoru i apstraktnu percepciju zamijeniti užitkom ljubavi s trapezisticom Marion.

Središnja je tema filma iskupljenje kroz osjećanje i prihvaćanje fizičkog i materijalnog. Anđeoska se vizija opetovano eksplicitno ili posredno izjednačuje s filmom, paratekstualno u posveti "bivšim anđelima" Truffautu, Ozuu i Tarkovskom, metaforički u imenu Cirkusa Alokan u kojem Marion "leti" umjetnim krilima, fabularno kroz lik glumca P. Falka kao još jednog nekadašnjeg anđela, te zadaćom anđela da strukturiraju i interpretiraju pojavnost bilježenjem i prenošenjem koje ne može promijeniti zbilju, ali može pružiti utjehu.

Photobucket

Iznimno pokretna kamera H. Alekana, već od uvodne sekvence panorame Berlina, prikazuje likove i grad kako ih vidi promatrač koji nije sputan ograničenjima vremena i prostora, koji ima uvid u "bit" stvari, ali ne sudjeluje u zbivanjima.

Photobucket

Izrazito stilizirani dijalozi poetizacijom svakodnevne verbalne komunikacije iskupljuju riječi i metafore, kao što poetska vizija kamere simboličkim tumačenjem prikazanoga iskupljuje banalnost postojanja...
(izvor: T. Brlek, HFL, 2003.)

- 15:50 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod