petak, 10.10.2008.

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 10.10.2008. u 21.00 h

Pariz, Texas (Paris, Texas)(1984.)

Photobucket

Režija: Wim Wenders
Scenarij: Sam Shepard
Uloge: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell, Aurore Clement, Hunter Carson, Bernhard Wicki, John Lurie, Sam Shepard

Vrativši se nakon četverogodišnjeg lutanja nazad u grad i u obiteljske veze Travis Henderson preuzima ulogu katalizatora završnog susreta svoje žene i njihovog sina, dok sam kreće na daljnji put.

Photobucket

Pronalazeći protagonista u nepreglednim pustinjskim prostranstvima, uvodna sekvenca prikazuje stanje primordijalne povezanosti čovjeka i prirode za kojim Travis žudi, ali koje očigledno ne može preživjeti. Iz potpunog mraka nesvijesti mogu ga izvući jedino figure civilizacije, liječnik i brat Walt, čiji je posao oličenje znakovnih sustava: izrada plakata. Potraga za vlastitim identitetom oblikuje se kao rekonstrukcija narativne putanje u kojoj protagonist ovladava simboličkim sustavom: Travis, koji svoju ulogu oca uči s pomoću časopisa i kućnih filmskih snimaka, neprestano se suočava s raznorodnim značenjskim sustavima, a njegova katarzična ispovijed višestruko je označena kao ostvarena naracija. On svoju pripovijest oblikuje u trećem licu, izgovarajući je u telefonsku slušalicu, svojoj ženi Jane, od koje ga odvaja staklena pregrada u prostoru paradigmatičnom za samodostatan vizualni užitak, kabini peep-showa.

Photobucket

Uklapanjem preciznog nijansiranja kolokvijalnog izričaja i krajnje suzdržane gestikulacije, te minimalističke glazbe Rya Coodera u pretežno statične hiperrealistične polutotale i totale prirodnog i civilizacijskog okoliša, Wenders oblikuje složen međuodnos odsutnosti i prisutnosti, isključenja i pripadnosti, simbolički predočen kulturološkim oksimoronom naslova.

Film je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu.
(izvor: T. Brlek, HFL, 2003.)

- 00:00 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod