četvrtak, 25.09.2008.

Čudnije od raja

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 26.09.2008. u 21.00 h

Čudnije od raja (Sranger Then Paradise)(1984.)

Photobucket

Režija: Jim Jarmusch
Scenarij: Jim Jarmusch
Uloge: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson

„Stranger Than Paradise“ (Čudnije od raja), vjerovatno najbolje Jarmuschovo ostvarenje, je priča o običnim stvarima u životu mađarskog emigranta, Willija, njegovog najboljeg prijatelja Edija, i šesnaestogodišnje Willijeve rođakinje Eve, koja iz Mađarske dolazi u New York.

Photobucket

Film je nagrađen Zlatnom palmom na Cannesu 1984, posjeduje sva obilježja njegovog distinktivnog filmskog pisma: bressonovski i ozuovski inspiriran stilski minimalizam, fragmentarnu strukturu simultano izlaganih vinjeta (najčešće u road-movie formi), dedramatizaciju radnje, usredotočenost na atmosferu i (bizarne) karaktere koje, kao i njegov uzor John Cassavetes, scenarijski gradi prema glumcima predviđenima za uloge, spori tempo dugih kadrova punktuiranih zatamnjenjima, uz minimalne pomake kamere, teksturno naglašenu crno-bijelu fotografiju, humorne dijaloge. Tematsko-motivski sklopovi uključuju interes za društvene marginalce (outsidere ili ‘’driftere’’) i ‘spektakularnost’ svakidašnjice, ‘razmjene pogleda’ među različitim kulturama, pop-kulturne ikone, putovanja.

Photobucket

Filmska poetika Jima Jarmuscha mogla bi se nazvati „poetikom mimohoda“, u kojoj bi glavni punktovi bili prikazivanje svakodnevnice na neobičan način, susret različitih kultura unutar Amerike i stalno promišljanje značenjskog impakta „obične situacije“.

Photobucket

„Ako se tip svađa sa svojom djevojkom preko telefona, pa onda imate rez i zatim njega kako se pojavljuje u njenoj kući, ja se i dalje pitam kako je stigao do njene kuće, kako je bio raspoložen, da li je vozio okolo neko vrijeme, da li je slušao radio.“

Jim Jarmusch

- 18:58 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod