ponedjeljak, 10.12.2007.

"Radnički dom", Radnički trg 2 (kod tržnice), petak, 14.12.2007. u 21.00 h

SLATKI ŽIVOT (LA DOLCE VITA) (1960.)



Režija: Federico Fellini
Glume: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg
Glazba: Nini Rota

Marcello Rubini, novinar u potrazi za senzacijom u rimskom mondenom svijetu, tijekom uobičajenog tjedna prisustvuje ekstravagantnoj izložbi, spektakularnom dolasku zvijezde Sylvije, raskalašenoj zabavi, neuspjelom samoubojstvu prijateljice i uspjelom samoubojstvu filozofa Steinera. Noć provodi kao gost aristokratske obitelji, a jutro provodi na plaži dok ribari iz mora izvlače golemu nakaznu hobotnicu...

Film označava Fellinijev prijelaz na drugu fazu stvaralaštva – potpuno napušta obrasce klasične naracije i odlučuje se za tzv. «mozaičnu strukturu» (nizanje bogato obrađenih «krišaka života» bez izrazite uzročno posljedične povezanosti). Prisutan je modernističkiji pristup i velegradska tematika – suvremeni svijet izobilja, otuđenosti i relativizacije moralnih vrijednosti s usredotočenjem na junaka u krizi identiteta. Fellini je zaokupljen prikazom dekadentne potrošačke civilizacije zasnovane na proturječju različitih slika, odnosno suprostavljanju modernog života i simbola rimske kulturne povijesti.
Film je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, a prema liku novinara Paparazza nastao je naziv za novinara – fotografa u potrazi za senzacijama. Uloge za pamćanje
ostvarili su Marcello Mastroianni u ulozi protagonista te Anita Ekberg kao zvijezda Sylvija, s posebno pamtljivom scenom kupanja (noćnog!) dvoje junaka u Fontani di Trevi.
Glazbu za ovaj film skladao je čuveni filmski kompozitor Nino Rota, koji je surađivao s Fellinijem od njegovih ranih radova, te je zbog toga i stekao nadimak «Fellinijev čarobnjak». (Izvor: Bruno Kragić, Filmski leksikon)

- 21:54 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

kino klub slavonski brod