VRO "MILJEVCI" - "MILJEVAČKA OLUJA"

subota, 19.05.2012.

Strani dragovoljci sudionici Domovinskog rata

Dok su mnogi Hrvati, odmah na početku Domovinskog rata, dali petama vjetra, (dragovoljno pristupivši u tzv. »Münchensku bojnu«), pobjegavši u Njemačku i drugdje, mnogobrojni strani dragovoljci su sa raznih strana svijeta ostavivši svoje obitelji i svoje tople domove došli braniti napadnutu nam Hrvatsku, ne žaleći svoje živote, a 66-orica njih su ih i položili za Hrvatsku. Danas svi mi u slobodnoj Republici Hrvatskoj uživamo bogate plodove njihove velike žrtve!

Od 456 stranih dragovoljaca koji su ratovali u Hrvatskoj, najviše ih je stiglo iz Engleske, ukupno 139. Od njih 139 poginulo ih je 15, a ranjen je 21. Iz Francuske je stiglo 69 dragovoljaca, 8 ih je poginulo, a 21 je ranjen. Iz Njemačke je stiglo 55 dragovoljaca, poginulo ih je 15, a ranjeno ih je 10. U Hrvatskoj se borilo i 27 boraca iz Nizozemske, 33 Mađara, 17 državljana SAD-a, 15 Australaca, 10 Austrijanaca, 7 Kanađana... Hrvatsku su branili strani dragovoljci iz ukupno 35 država. Oni su Hrvatska, njima je dugujemo!

Svima njima vječna slava i hvala!


Jacques Nicolai (Jack Nico), strani dragovoljac sa Korzike, borio se na mnogim bojištima diljem Hrvatske i kao
pripadnik 113. šibenske brigade HV-a sudjelovao u oslobodilačkoj akciji "Miljevci". MERCI JACQUES!!

VIDEO:
Jack Nico u akciji "Miljevci Lipanj '92."

Croatia '91./'92.

Pjesma u spomen na francuskog dragovoljca Jean-Michel Nicoliera mučki ubijenog na Ovčari:
Francuz Michel za Hrvatsku gine


- 19:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 04.05.2012.

ČETNIČKI ZATVOR U KNINU

Frane SAMODOL

Autor i sam uhićenik, svjedoči o stravičnim mučenjima kroz koja su prošli nevini Miljevčani i drugi zatočenici u zloglasnim četničkim zatvorima u Kninu tijekom Domovinskog rata.

Četnici su osnovali zatvor u Kninu za zatvaranje, mučenje, maltretiranje i iživljavanje. Strah smo podnosili i prije hapšenja, ali ostali smo na Miljevcima da bi sačuvali svoja domaćinstva: kuće, stoku, traktore, aute... Danju i noću smo se skrivali po gajevima i pećinama.

Skrivali smo se tijekom 1991. i 1992. godine. Uhvatili su nas u Brištanima 10. ožujka 1992., a pojedinci su dospjeli u zatvor već godinu dana ranije. U zatvoru smo bili od 8 dana do 7 mjeseci, tj. do razmjene, 10. listopada 1992. godine. U zatvoru je bilo 9 žena i 33 muškarca, ukupno 42 zatvorenika s Miljevaca od 26 do 90 godina starosti. Nas iz Brištana su uhvatili 10. ožujka 1992. godine i odvezli u Potkonje u vojarnu gdje su nas odvojili od žena. Zatvorili su nas u jednu prostoriju, koja je bila bez kreveta, gdje smo pronašli druge zatvorenike, gardiste i civile iz Zadra i Škabrnje. Spavanje je bilo na podu s tankim podmetačima i dekom. U Potkonju smo bili 38 dana. Nisu odmah tukli nas koji smo došli s Miljevaca, dok smo gledali kako tuku druge pojedince. Iz Potkonja su nas odvezli u staru bolnicu. Tu je bilo jauka, plača i udaranja. Udarali su nas pendrecima, kolcima, nogama…

U bolnici su bile male sobe u prizemlju, najvjerojatnije sobe laboratorija. Malo nas je moglo stati u njih. U sobama su nas tukli zajednički, nakon čega bi nas izvodili pojedinačno na hodnik, a nakon toga u malu sobu za udaranje. To se ponavljalo svaki dan i noć. Udarci su bili teški i neizdrživi. Mogli su se čuti uzvici kao: "Ajme Gospe, ajmo majko!". Naređivali su nam skinemo čarape, stavljali nam ih u usta i na taj način spriječavali jauke prigodom udaranja. Postavljali su nam pitanja u vezi glasovanja, na što smo odgovarali da nismo išli na glasovanje. Naredili su Josi Samodolu, Josi Samcu i meni da se sagnemo i stanemo jedan iza drugoga. Podigli su nam odjeću, te nas pendrekom tukli po golim leđima, najviše po bubrezima. Leđa su nam poplavila, bubrezi su nam natekli. Mene su gonili među kažnjene četnike. Tamo su mi naredili da kleknem i da se naslonim na ruke, a onda su me udarali po rebrima nogama, pendrekom i štapovima. Tu su mi prebili 6 rebara. Prilikom uzimanja hrane (ručka) pljuvali bi nam u lice i tanjur.

U mjesecu srpnju su se istovarala iz kamiona drva za ogrjev. U sobi su nam naredili da se uhvatimo za leđa jedan drugom, a oni su izvana kante ledene vode bacali po nama. Tako nam je bila mokra i roba za spavanje. Poslije spavanja uslijedilo bi ponovno udaranje po leđima. U zatvor su dovedeni iz Bosne i Hercegovine starci, vojnici, invalidi i žene. Oni su malo zadržani, brza je bila razmjena s pojedincima iz BiH. Postavljali smo ruke na pod, po kojima su skakali. Pojedince su tjerali u WC gdje bi nas natjerali da se uhvatimo za školjku te bi nam nečistu četku od WC-a lijepili po licu i ustima. Na ruke su postavljali mrežu, a ispod mreže željezni predmet i istim udarali. Jednu bi nam ruku držali, a drugom bi nam upaljačem palili nokte. Dolazili su nam od Crvenog križa do međunarodnih promatrača. Kada su nas pitali kako se ponašaju prema nama morali smo odgovoriti: "Dobro". Jednom prilikom smo rekli da nas tuku, što su prenijeli upravitelju zatvora Bošku Sinobadu, poslije čega su nas još više tukli. Pojedine zatvorenike su skidali do pojasa, naredili da legnu na trbuh, a onda bi udarali pendrecima po golim leđima.

Morali smo pjevati pjesme koje su im srcu bile mile, npr:

1. Tko to kaže, tko to laže, Srbija je mala. Nije mala, nije mala, tri put ratovala, ako bude sreća bit će i još veća.
2. Što se ono na Dinari sjaji, to j’ kokarda Đujiću na glavi.
3. Oj ustaše, neka, neka, duboka vas jama čeka, široka je jedan metar, a duboka kilometar.
4. Tjera čoban ovčice, preko jedne rječice – u tu zemlju Srbiju.
5. Ide korak za korakom, a ja junak za barjakom.

Imena zločinaca koji su se najviše iživljavali nad zatvorenicima:

1. Sinobad Boško
2. Borić Đuro
3. Vuksanović Čedo
4. Jokić Miroslav
5. Grubić Damir

Imena i prezimena Miljevčana iz kninskog zatvora:

1. Samodol Frane
2. Samodol Joso pok. Ivana
3. Samodol Joso pok. Mate
4. Jurašin Ante
5. Jurašin Šime
6. Gverić Ante
7. Kisić Paško
8. Malenica Joso
9. Malenica Paško
10. Samac Petar
11. Samac Joso
12. Runjić Šime
13. Deronja Zdravko
14. Puljić Ive
15. Puljić Mate
16. Lovrić Šime
17. Bubalo Paško
18. Ivić Mijo
19. Višić Božo
20. Bačić Ivica
21. Galić Branko
22. Pletikosa Ante
23. Bašić Mile
24. Vranjković Mile
25. Karlo Drago
26. Vatavuk Niko
27. Bubalo Ante
28. Samodol Anka
29. Samodol Milka
30. Samodol Jela
31. Pletikosa Marija
32. Runjić Jela
33. Bubalo Manda
34. Bubalo Ana
35. Jurašin Ana
36. Jurašin Manda
37. fra Vučić Bernardin (župnik na Miljevcima)
38. Malenica Mate
39. Samodol Filip
40. Ivić Joso
41. Ivić Ante
42. Šostera Frane

- 19:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.