Linkovi
ULAZ
Blog servis

VIDEO: MARTIN SRPAK I GRUPA ŽENA

MEĐIMURSKE NOVINE - elektronsko izdanje

MOJEMU DRAGOMU VIDOVCU

(Ruža Pokolić, odlomak)

...Vidovčani, glave gori,
Naj se naša pjesma ori,
Ta vidovska pesma stara
Ka čoveku srce para!
O, Vidovec vreme davno
da si nastal selo slavno!
Vre i crkvo imaš staro,
Svetog Vida na oltaro!
Poznat si po dobri glasi
Verljina te fnoga krasi!
Tu se rode dobri ljudi
Na nje navek ponose budi!






DONJI VIDOVEC
RJEŠENJE O REGISTRACIJI DOMENE HR-P
OPĆINA DONJI VIDOVEC - PREZENTACIJA
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Forum.hr
Monitor.hr
UDRUGE OPĆINE DONJI VIDOVEC
POPIS UDRUGA

NK

DVD

KUD

VIJESTI OPĆINE DONJI VIDOVEC

30.06.2010., srijeda

HTV U DONJEM VIDOVCU

Minuli tjedan ekipa HTV-a je snimala emisiju vezanu uz ispiranje zlata. Tradicija ispiranja zlata njeguje se još jedino u Donjem Vidovcu, to je važan segment turističke ponude ovog kraja. Ovu tradiciju i atraktivnu zanimljivost prezentirat će i naša nacionalna televizija.

Na slici: Detalj sa snimanja

- 06:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROŠČENJE

Nakon dugo vremena mjesto održavanja "proščenja" bilo je u samom središtu mjesta. Iako vrijeme nije baš bilo naklonjeno ugođaj je bio "proštenjarski" svečan. A proštenje bez licitarskih proizvoda nebi bilo proštenje.

Na slici: Detalj s proštenja

- 06:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RIBIČKO NATJECANJE

Uz dobru ribu i druženje vrijeme naprosto preleti.

Na slici: detalj s druženja

- 06:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RIBIČKO NATJECANJE

ŠRD "Mrena" Donji Vidovec-izvrstan organizator natjacanja
Naši ribiči izvrsno su organizirali natjecanje koje je u okviru proslave "Dani općine" održano na derivacionom kanalu. Poslije natjecanja nastavljeno je druženje natjecatelja i simpatizera društva uz izvrsne riblje delicije.

Na slici: Natjecatelji s najboljim ulovom

- 06:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SASTANAK PREDSTAVNIKA OPĆINA KOJE POVEZUJE NJEGOVANJE SPOMENA NA OBITELJ ZRINSKI

Donja Dubrava
Na poziv Načelnika Općine Donja Dubrava Marijana Varge održan je sastanak predstavnika općina koje povezuje spomen na Zrinske. Na ovom sastanku u punopravno članstvo ove udruge primljene su Općina Mlinarci (Mađarska) i Općina Donji Vidovec (Hrvatska). Ove će godine manifestaciju obilježavanja znamenite obitelji Zrinski organizirati Općina Donja Dubrava.
Na slici: Detalj sa sastanka održanog u Donjoj Dubravi

- 05:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.06.2010., utorak

EU PROJEKT "PUNA ZDELA"

Snimka sastanka vezanog uz EU projekt "Puna zdela".

- 06:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održano vatrogasno natjecanje donjomeđimurskih društava

DONJI VIDOVEC, 27. lipanj 2010. godine.

U donjovidovskom Sportskom parku Kalanica održano je seniorsko vatrogasno natjecanje za područje zajednice najistočnijih međimurskih općina u koju spadaju društva iz Kotoribe, Svete Marije, Donjeg Vidovca, Donje Dubrave i Donjeg Mihaljevca. Ovo je ujedno bilo i izlučno natjecanje putem kojeg se tražio plasman na županijsko natjecanje. Prijavilo se 13 ekipa, a toga su 4 bile ženske. U kategoriji žena prvo mjesto osvojila je ekipa Svete Marije 1, druga je bila Sveta marija 2, a treća Kotoriba. Kod muških A najbolji su bili članovi DVD-a Sveta Marija 1, drugo mjesto osvojila je njihova druga ekipa, dok je treći bio DVD Donja Dubrava. U Kategoriji muški B Sveta Marija je bila bolja od Donje Dubrave. Najbolju mokru vježbu imala je muška A2 ekipa DVD-a Sveta Marija. Domaćin natjecanja bio je DVD Donji Vidovec.

A.F.

- 06:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.06.2010., četvrtak

ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINE DONJI VIDOVEC

U vrlo svečanom ozračju, a povodom Dana Općine Donji Vidovec, koji se održavaju povodom Sv. Vida-zaštitnika župe i mjesta, u prostoru Općine 21. lipnja održana je svečana sjednica OV-a. Otvorio ju je predsjednik OV-a Tomislav Horvat i pozdravio sve goste – od svojih suradnika, predstavnika općinskih udruga, javnih poduzeća, Policije, do načelnika donjomeđimurskih općina, a posebno predsjednika Županijske skupštine Petra Novačkog. Izviješće načelnika Josipa Griveca uglavnom je bilo vezano za aktualne projekte vezane za Donji Vidovec, a među najvažnijima su sigurno izgradnja industrijske zone u središnjem, vrlo frekventnom naistočnijem dijelu Međimurja, uz sam Hotel Golf. Oko 13 ha tog zemljišta, nakon desetogodišnjeg nastojanja darovano je od Vlade RH, a predstavlja perspektivni gospodarski pomak ovog mjesta u budućnosti. Od Ministarstva regionalnog razvoja ove godine, rekao je Grivec, pristiže 150 000 kuna pomoći na nastavak sanacije doma kulture, a novac će biti utrošen za obnovu fasade. Općina budno prati natječaje, pa je Ministarstvu turizma kandidiran zajednički projekt donjomeđimurskih općina izgradnje edukativno povijesne staze Putevima Zrinskih, čiji je Donji Vidovec koordinator, a u mjestu se rade i koraci da dobije stomatološku ambulantu. Uz to tu je i jedna nova veća manifestacija koja će se u okviru zajedničkog projekta Puna zdela održati u mjestu 31. srpnja i prvog kolovoza, pod nazivom Dani ispiranja zlata i jela od dravske ribe. Pohvaljen je KUD Općine Donji Vidovec, čija će mlađa folklorna skupina Međimurje predstavljati na Vinkovačkim jesenima, kao i Udruga žena koja je darovala kockavicama našivene zavjese za još jedan općinski prostor. Načelnik je zahvalio na slozi i nastojanju svih udruga koje vrlo aktivno djeluju kroz cijelu godinu i mjesto čine prepoznatljivim.
Hrvatskoj je nužna kvalitetna financijska decentralizacija, rekao je Grivec, jer ovako je teško, s obzirom na stanje u cijeloj zemlji i šire unaprijed sa sigurnošću govoriti o sigurnim proračunima, realizaciji planova ili dotoku sredstava sa viših instanci koji bi općinama u stvarnosti trebali pripadati. Osim što je na početku odsvirao himnu, svojim malim mini koncertom prisutne je oduševio poznati kantautor Martin Srpak. Otkrivanje statue u drvu, boga sunca Svetovida, prema usmenoj predaji i mitološkim elementima kojeg je izradio donjovidovski umjetnik Alojzije Matulin bio je poseban ugođaj, a otkrio ga predsjednik Županijske skupštine Petar Novački, vidljivo pod dojmom cijele atmosfere svečane sjednice. Obratio se nazočnima, te rekao da je Županija upoznata sa cijelom situacijom Općine Donji Vidovec, a u okviru financijskih mogućnosti spremna je podržati sve projekte razvoja koji su u tijeku.

Zinka Čižmešija


6. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA


Vijećnici općine Donji Vidovec su odlučili da se krene samostalno ili s drugim općinama koje će iskazati želju u formiranje vlastitog pogona ili d.o.o. za obavljanje komunalnih djelatnosti. Ova odluka ne može se provesti preko noći, ali daje načelniku Josipu Grivecu mogućnosti da krene s pregovorima i poduzimanjem potrebnih koraka. Svi vijećnici su mišljenja kako je komunalno poduzeće vrlo potrebno za ovaj kraj te se nadaju da će interes iskazati i druge lokalne samouprave.

Na sjednici OV-a općine Donji Vidovec jednoglasno je donijeta odluka o prihvaćanju darovne nekretnine sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske. Riječ je zemljištu ukupne površine 21 ral 892 čhv-a na kojem će općina krenuti u uređenje Poduzetničke zone na lokaciji od Hotela Golf prema Donjoj Dubravi.

Vrijednost darovanih nekretnina iznosi gotovo 2,5 milijuna kuna. Općina se obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni u roku tri godine, a uskoro je najavljeno i potpisivanje ugovora. Načelnik Josip Grivec rekao je da se ova poduzetnička zona zbog odlične lokacije može nazvati središnja istočnomeđimurska poduzetnička zona.

Jednoglasno je donijeta odluka da se upute primjedbe i prijedlozi vezano uz Prostorni plan Međimurske županije onako kako ih je načelnik formulirao:

REPUBLIKA HRVATSKA
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
OPĆINA DONJI VIDOVEC
Općinski načelnik


Klasa: 021-05/10-01/172
Ur. broj: 2109/7-10-01
Donji Vidovec, 22. lipnja 2010.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju

PREDMET: Mišljenje o Nacrtu konačnog prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana Međimurske županije

Poštovani,
Općinsko vijeće Općine Donji Vidovec na svojoj 6. sjednici održanoj 21. lipnja 2010.g. razmatralo je Konačni prijedlog Prostornog plana Međimurske županije te jednoglasno donijelo slijedeće zaključke:
1. U potpunosti ostajemo kod primjedbi i prijedloga vezanih uz PPMŽ iznijetih u dopisu Općinskog načelnika od 16. listopada 2009.g. Klasa: 021-05/09-01/314; Ur. broj: 2109/7-09-01 te tražimo da se neuvaženi u potpunosti uvaže te navodimo naše primjedbe i prijedloge kako slijedi:.
1. u članku 84. stavak 2. namjena tih građevina može biti ugostiteljska, pomoćna (spremište sanitarije i sl.) a ne može biti stambena (bilo za stalno ili povremeno stanovanje) iza pomoćna dodati , turistička te brisati riječi a ne i u zagradi bilo stalno ili, tako da je rečenica u sljedećoj formi … namjena tih građevina može biti ugostiteljska, pomoćna (spremište sanitarije i sl.), turistička, i može biti stambena (za povremeno stanovanje)
Obrazloženje točke 1.
Ne radi se o objektima klasične stambene namjene, radi se o ekološkim drvenim objektima uklopljenim u okoliš koji je devastiran izgradnjom HE „Dubrava“.
Slijedom inicijative za turističkim razvojem Međimurske županije, pa time i Donjeg Vidovca, ostaje veliki neiskorišteni potencijal uz rijeku Dravu. Tako predlažemo da se uz derivacijski kanal HE Dubrava i to 300 m sjeverno i 300m južno od kanala, na prostoru koji je građevinskim zahvatima pri izgradnji HE Dubrava prirodno narušen, omogući izgradnja ekoloških drvenih objekata turističke namjene za povremeno stanovanje, te kampiranje.
Pojašnjenje; u proteklih 10-tak godina učestalo se intenzivira nekontroliran boravak u prirodi uz derivacijski kanal HE Dubrava prema starom toku rijeke Drave, te potražnja za smještajem u prirodi na tom prostoru i to posebno od 1. svibnja do kraja rujna. Krajolik starog toka rijeke Drave, od brane HE Dubrava u D. Mihaljevcu pa do ušća u D. Dubravi, gotovo svakodnevno obilaze plovilima razne grupe turista. U ljetnom mjesecima subotom i nedjeljom starim tokom rijeke Drave prođe i 60-tak raznih plovila. Interes ekologa, ljubitelja prirode te turista iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Njemačke svake godine sve je veći. Skupine ljubitelja prirode ne žele boraviti u urbanim sredinama i hotelima već žele boraviti u prirodi (kampirati i spavati u kućicama). Međimurje, kao jedina Županija, više desetaka godina (uništavanjem prirodnog krajolika izgradnjom hidroelektrana) nema izviđačkih organizacija (u Varaždinskoj županiji su tri). Glavni razlog tome je nemogućnost legitimnog boravka i kampiranja u prirodi. Susjedni Grad Letenye u R. Mađarskoj na svom prostoru ima 2 kampa (jedan uz toplice i bazene u samom gradu, a drugi uz jezero 3 km od grada), dok cijela susjedna Županija Zala u R. Mađarskoj ima ukupno 14 kampova. Međimurska županija, ovim prijedlozima izmjena i dopuna PPU, na žalost ne predviđa izletnički turizam uz rijeku Dravu, te koči razvoj turizma, a time posebno razvoj naše općine te Međimurske županije u cjelini.
2. u članku 127. b. stavak 2. alineja – 4. revitalizirati vlažna staništa uz Muru i pritoke, dodati riječi i potoka Bistreca.,
Obrazloženje:
Uvažen je dio koji se odnosi na „stare i presušene tokove rijeke Drave“, a nije dodan i potoka Bistreca na području Donjeg Vidovca. Držimo da je povijesni i idilični tok potoka Bistreca potrebno djelomice revitalizirati, a za to postoje izvrsne mogućnosti.
Pojašnjenje: padom podzemnih voda došlo je do isušivanja starih korita rijeke Drave te starog korita potoka Bistreca i nestanka biljnog i životinjskog svijeta. Slijedom rečenog smatramo da je potrebno ponovno revitalizacijom ovih isušenih prostora vratiti život biljnom i životinjskom svijetu, želimo ponovno slušati kreketanje žaba i gledati lopoč, prošetati postojećim obalama Bistreca čije korito postoji, ali je bez vode.

3. Vezano uz obrazloženje Ur.br.71 točka 6. da je kriva interpretacija Prijedloga ID PPMŽ te da je određena planirana namjena za golf treba još dodati ... i rekreativne namjene.
4. Predlažemo da PPMŽ predvidi na području k.o. Donji Vidovec sportsko rekreacionu zonu i mogućnost izgradnje golf igrališta između derivacionog kanala HE “Dubrava” te južne i istočne granice k.o. Donji Vidovec.
Obrazloženje: kao pod 1.
Dodatak obrazloženju:
Navedeno zemljište poljoprivredno je gotovo nevrijedno, zbog pada podzemnih voda (izgradnja HE Dubrava) ne postižu se prinosi, kvaliteta zemljišta je pala, a postoji interes za gradnju golf terena odnosno rekreativno-turističku namjenu (kampiranje, brvnare za povremeno stanovanje i slično).
Držim da su naše primjedbe i prijedlozi apsolutno opravdani te u interesu svih žitelja Međimurja, da PPMŽ mora uvažavati potrebe sredina na koje se odnosi te da samim tim postane naš, a ne nametnut.
S poštovanjem,
NAČELNIK
Josip Grivec


Prilog:
Želim Vas podsjetiti da vam je upučeno niz dopisa vezano uz tu problematiku, da sam na niz sastanka obrazložio objektivne potrebe u interesu Donjeg Vidovca i Međimurja, da su naši prijedlozi relevantni, da ih je potrebno uvažiti u interesu razvoja i poštovanja potreba žitelja ovog kraja, da se radi o razvoju i oplemenjivanju devastiranog prostora izgradnjom hidroelektrane, da neuvažavanje ovih prijedloga potencira stagnaciju ovog dijela Međimurja, otežava normalan život naših sugrađana.

Prilažem i zajednički dopis koji vam je upućen pred dvije godine:
Raspravljajući o aktualnim izmjenama i dopunama PPU MŽ na nekoliko sastanaka na kojima su sudjelovali gradonačelnik Preloga i načelnik Općine Donja Dubrava, Donji Vidovec i Goričan te načelnice Kotoribe i Svete Marije, a temeljem radnih dogovora sa županom i predsjednicom TZ MŽ te na temelju dobivenih i svojih projekcija turističkog razvoja, predlažu sljedeće izmjene:
1. prostor uz rijeku Muru označen kao zaštićeni krajolik potrebno je od naseljenih mjesta udaljiti do zaštitnog nasipa rijeke Mure, tj. do inundacijskog pojasa;
2. na prostoru uz rijeku Dravu između starog toka i derivacijskog kanala, te 300 metara od ceste uz derivacijski (odvodni) kanal na dionici od Svete Marije, kroz Donji Vidovec do Donje Dubrave omogućiti građenje ekoloških drvenih objekata za turističke namjene na površini ne manjoj od 600 m/2, u razini terena, tlocrtne površine do 30 m/2, visina vijenca građevine maksimalno do 3 metra;
3. na prostoru uz jezero HE „Dubrava“ unutar nasipa omogućiti građenje manjih objekata površine do 20 m/2 visine vijenca građevine do 2,5 metara;
4. do sada izgrađene objekte legalizirati uz uvjet prilagodbe vanjštine objekta drvenom oblogom.
5. Grad Prelog i općine uz rijeku Dravu predlažu žurnom pristupanju izrade Plana posebnih obilježja rijeke Drave.

AF



- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DRUŽENJE U MEČJU

KUD „DONJI VIDOVEC“
DONJI VIDOVEC

ORGANIZIRA

25.06.2010.
U MEČJU
(ICIJEVE GORICE)
S POČETKOM U
10,00 SATI
PIKNIK
ZA ČLANOVE KUD-a
(I PRATEĆE OSOBLJE)

HVALA!!!

- 09:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Završna školska priredba u PŠ Donji Vidovec

18.06.2010. Završna školska priredba u PŠ Donji Vidovec
Kao što je već poznato, učenici se oduvijek naročito vesele posljednjem danu nastave jer je pred njima dugo, toplo ljeto. Učenici naše Područne škole Donji Vidovec su tog posljednjeg dana nastave bili naročito veseli.
Radovala ih je završna školska priredba na kojoj su pokazali što su to oni marljivo spremali tokom školske godine. Obilje pjesme, plesa, glume i recitacija bili su najbolji način da se oproste od svoje drage školice koja će ih opet radosno primiti početkom rujna u svoje školske klupe.


- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Terenska nastava učenika drugih razreda

Učenici drugih razreda su jedan radni dan proveli izvan svoje uobičajene radne sredine. Napustili su školske klupe i dan proveli putujući Međimurskom županijom, s ciljem održavanja terenske nastave te ponavljanja gradiva iz prirode i društva.
Zanimljiv i poučan dan započeo je u Prelogu, gdje su odlučili ponoviti gradivo o zanimanjima ljudi u zavičaju. Tu su se učenici upoznali s radom djelatnika Policijske postaje: popeli su se u patrolni čamac i terenski džip te su im pokazani načini dojave i uzimanja otisaka prstiju. Najhrabriji učenici su čak kratkotrajno posjetili i zatvorske ćelije. Razgledavanje Preloga završeno je u crkvi svetog Jakoba gdje ih je župnik upoznao sa bogatom prošlošću ove crkve i župe.
U Čakovcu su posjetili palaču i muzej plemićke obitelji Zrinski. U šetnji kroz povijest naše županije vodila ih je kustosica i ponovili su gradivo o kulturnim ustanovama i kulturno -. povijesnim spomenicima
Vozeći se gornjim Međimurjem doznali su da krajolik naše županije nije samo nizinski, već i brežuljkasti. Zaustavili su se i na najvišoj točki naše županije, a to je vrh Mohokos na 344 metara nadmorske visine.
Boravak u Svetom Martinu na Muri bit će zapamćen po mnogim zanimljivim stvarima. Naročito ih je uzbudila vožnja skelom po rijeci Muri te posjet impresivnom mlinu. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja zasigurno će se pobrinuti da gradivo iz voda u zavičaju bude dobro usvojeno.
Na povratku kućama posjetili su željeznički kolodvor u Čakovcu. S ciljem što boljeg usvajanja gradiva iz prometa, odlučili su se i provozati vlakom od Čakovca do Kotoribe. Svi su učenici bili uzbuđeni, a dolaskom konduktera naročito su se uzbudili mnogi učenici kojima je ovo bila prva vožnja vlakom u životu.
Na željezničkom kolodvoru u Kotoribi ih je dočekao autobus koji je učenike vratio kućama u Donji Vidovec i Donju Dubravu, odakle su i krenuli.
Tekst i foto: Damir Dolenec

- 08:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.06.2010., srijeda

PRIJEDLOZI ZA SAVJET MLADIH OPĆINE DONJI VIDOVEC

Pozivaju se udruge i svi zainteresirani da predlože kandidate za Savjet mladih Općine Donji Vidovec. Obrazac kandidature se može podići u Uredu Općine Donji Vidovec te popunjen u zatvorenoj omotnici predati u Uredu Općine Donji Vidovec ili poslati poštom. Odluka o Savjetu mladih može se vidjeti na oglasnoj ploči Općine Donji Vidovec.

- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2010., utorak

NASTUP KUD-a NA MANIFESTACIJI “BARANJSKI BEĆARAC“

Fotka nastala tijekom izvrsnog nastupa!

- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NASTUP KUD-a NA MANIFESTACIJI “BARANJSKI BEĆARAC“

Naš KUD na mimohodu, hrabro ga predvodi mali Lovro.

- 22:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NASTUP KUD-a NA MANIFESTACIJI “BARANJSKI BEĆARAC“


Minule subote naš KUD gostovao je u Baranji na velikoj manifestaciji kulture, običaja, folklora i tradicije. Izvrstan nastup oduševio je brojnu publiku izazvavši burne aplauze i interes domaćina i mnogobrojnih gostiju. Lijepa svirka, pjesma i ples naših predstavnika donio je dašak Međimurja i Donjeg Vidovca lijepoj Baranji. Umorni, prepuni dojmova i radosti vratili su se naši „dečki“ i „deklje“ iz Baranje.

JG

- 22:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2010., petak

DRUŠTVO ŽENA DONJI VIDOVEC U POSJETI CARITASOVOM DOMU

Na inicijativu Darinke Šarkanj iz Donjeg Vidovca DRUŠTVO ŽENA DONJI VIDOVEC prikupljalo je dječju odjeću i obuću te igračke. Jučer, na Tijelovo, su predstavnici udruge napunili vatrogasni kombi poklonima za djecu Caritasovog doma "Bl. Alojzije Stepinac" – Brezovica te razveselili štićenike doma, ali isto tako i osoblje. Osim prikupljene odjeće i obuće, vrijedne članice društva ispekle su kolače i slastice za štićenike i sve prisutne. Veselju te drage djece nije bilo kraja, što ovaj posjet znači toj dječici ne treba ni spominjati, ali i naši predstavnici su se vratili prepuni dojmova i topline u svojim srcima. Akcija prikupljanja se nastavlja i sljedeće subote.
Više fotki možete pogledati na "fejsu"-DRUŠTVO ŽENA DONJI VIDOVEC.

Foto: Dragana Matulin
Tekst: JG

- 19:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.06.2010., četvrtak

SVEVID

Naš sumještanin Alojzije Matulin, inspiriran staroslavenskom mitologijom i usmenom predajom, a na temelju dobivenih skica, završio je rad na našem donjovidovskom predkršćanskom spomeniku posvećenom staroslavenskom bogu Svevidu.
Navedeni spomenik nalazio se na uzvišenju istočno od današnjeg groblja. Ovo djelo je jedan od simbola duge povijesti življenja na području današnjeg Donjeg Vidovca, a uskoro će biti izloženo u općinskom prostoru.
Na slici je naš umjetnik i njegovo prekrasno djelo.
JG

- 19:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

MAK

Pokraj nogometnog igrališta NK "Vidovčana" niknulo je cijelo polje makova.
Nešto o maku: mak (Papaver somniferum) je jednogodišnja biljka iz porodice makova (Papaveraceae). Voli sunčan položaj, bogato i propusno tlo. To je otporna jednogodišnja biljka koja cvate krajem ljeta jednim crvenim cvijetom tamnog središta na dugačkoj, vitkoj stabljici, a razmnožava se sjemenom u proljeće ili jesen. Upotrebljavaju se samo zrele sjemenke, koje se skupljaju u kasno ljeto, a nezrele i ostali dijelovi biljke su štetni.

Tekst i foto: JG

- 19:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

POTPISANI UGOVORI ZA PROJEKT „PUNA ZDELA“


Promocija tradicionalnih jela donjomeđimurskog kraja
U petak, 31. svibnja 2010. u prostorijama Općine Donji Vidovec načelnici općina Donji Vidovec, Donja Dubrava i Goričan potpisali su ugovor o sudjelovanju u projektu "Puna zdela" financiranog u sklopu IPA programa EU, prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Mađarske. Nosioci projekta su Hrvatsko kulturno društvo Goričan i Zajednica pograničnih općina Muramenti u Republici Mađarskoj, a njegov je cilj prezentacija tradicionalnih jela svakog naselja koja su se nekad pripremala, a danas već pomalo tonu u zaborav. Svoje potpise stavili su načelnici Josip Grivec, Marijan Varga i Mario Moharić te u ime nositelja cjelokupnog projekta s hrvatske strane predsjednica HKUD-a Goričan Marija Ševa. Nedavno je upravo u Goričanu svečano obilježen početak provođenja projekta u kojem s mađarske strane sudjeluju općine Mlinarci, Serdahelj, Murakerestur i Sumarton. Općina Donji Vidovec prva će organizirati manifestaciju Dani ispiranja zlata i tradicionalnih jela dravske ribe, i to 31. srpnja i 1. kolovoza, zatim Donja Dubrava 21. i 22. kolovoza predstavlja Dane dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, a kao domaćini, Općina Goričan i HKUD Goričan 25. i 26. rujna organizirat će manifestaciju pod nazivom Jela i dela naših starih te Dani žgancov. Vrijednost projekta po svakoj općini je u iznosu od 11.238 eura. Potpisivanju ugovora bila je nazočna i projekt menadžerica Jasna Ivanović te Tomislav Horvat, Dražen Lukša iz Donjeg Vidovca i Josip Sabol iz Donje Dubrave.
A.F.

- 19:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DARIVANJE KRVI U DONJEM VIDOVCU

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec u suradnji s općinskim organizacijama Crvenog križa u Donjoj Dubravi i Donjem Vidovcu nastavlja sa svojim humanim aktivnostima, organizirajući akcije dobrovoljnog darivanja krvi. U Donjem Vidovcu odazvalo se 39 darivatelja, a od njih 34 je uzeta krv. Akcija je održana u prostorima NK Vidovčan. Ovo je bilo drugo dobrovoljno davanje krvi ove godine, a još jedno će uslijediti pri kraju godine. Svakako treba napomenuti sve veći broj mladih koji žele dati krv kako bi nekome spasili život.
A.F.


- 19:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RIBIČ "UPECAO" GLJIVE

Poznati donjovidovski ribič Slavko Embreuš pozira s nađenim gljivama za vrijeme ribičke akcije ŠRD „Mrena“ Donji Vidovec.
Foto: JG

- 19:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ŠRD „MRENA“ DONJI VIDOVEC

Sastali su se članovi ove udruge koja svakim danom postaje sve aktivnija. Zatekli smo ih na akciji uređenja prostora za svoje potrebe.
Snimka: JG

- 19:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DIVOVSKA PUHARA

Vladimir Zvonar iz Donjeg Vidovca nije mogao vjerovati kad je u svom vrtu proteklog tjedna ugledao veliku bijelu kuglu za koju je u prvi trenutak pomislio da je kamen, lopta ili nešto slično. Onda je shvatio da je gljiva puhara. - Rastu i inače u mom vrtu, tlo im pogoduje, ali u ovako nešto zaista nisam vjerovao. Prišao sam bliže i opipao rukom da se uvjerim – rekao je Vladimir koji se voli družiti s prirodom, ali nikad nije bio gljivar. Manje gljive koje su u vrtu niknule uvijek sam dijelio prijateljima, pa sam tako i ovaj divovski primjerak (8 kg) podijelio s prijateljima.
Nešto o puhari: Bijele je boje i tikvastog oblika, kasnije posmeđi a kad sazrije na vrhu nastane rupa u obliku kratera kroz koji izlaze spore. Cijela površina je prekrivena sitnim bodljama koje se i na sam dodir mrve.
Gljiva je jestiva samo dok je mlada, odnosno dok je na prerezu i plodište bijelo. Kada je gljiva već zrela iznutra počinje poprimati žutu i maslinasto zelenu boju. Unutrašnja struktura mora biti meka, čisto bijela i posvuda jednaka poput spužve.
Kako je tikvasta puhara specifičnog oblika, zamjena s drugim gljivama je teško moguća, osim sa vrstom Lycoperdon saccatum koja je također jestiva i dobre kakvoće. Ova gljiva je poznata, međutim nažalost slabo je poznato da je jestiva i izvrsne kakvoće.

Tekst: MG; Snimka: JG

- 19:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KATRUŽA

Katruža, božur, lat. Paeonia
Vrtno cvijeće rasprostranjeno po cijelom Međimurju. Opjevana u narodnim pjesmama (Lepe su lepe katruže), moglo bi se reći da je katruža jedan od zaštitnih znakova Međimurja. Na sreću ovu prekrasnu ružu poštuju, sade i njeguju i Donjovidovčani.
Snimio: JG

- 19:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

LJELJUJA

Poznata nam iz vrtova našeg djetinjstva, u Hrvatskoj raste dvanaest samoniklih vrsta perunike među kojima su: hrvatska perunika (Iris croatica), patuljasta jadranska perunika (Iris adriatica), ilirska perunika (Iris illyrica), jadranska perunika (Iris pseudopallida).

Hrvatski naziv perunika dolazi od Peruna, boga groma, gromovnika, a naziv iris od starogrčke božice duge (iris = duga).
Kajkavski naziv za peruniku je leluja ili ljeljuja, a tako ju zovemo i u Donjem Vidovcu. Ljeljuja je poznata kao sveti cvijet povezan s predkršćanskom mitologijom i Perunom, a ostali narodni nazivi za ovaj cvijet prate božanske povezice - bogiša, cvit nebeski, kaćun nebeski, ili se odnose na sabljasti (mačasti) oblik listova - mačinac, mačak, sabljarka, sabljić ili špade (lat. spadix) u Istri.
Ljeljuja, taj lijepi i drevni cvijet još uvijek raste u našoj okolici i ukrašava naše vrtove.
Snimio: JG

- 19:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NA BICIKLU IZ JUŽNE FRANCUSKE DO DONJEG VIDOVCA

Ovaj hrabri Francuz čuo je za donjovidovske ispirače zlata, Novi Zrin, hrabrost Zrinskih i Donjovidovčana u borbama s Turcima, pa je zaželio posjetiti ovaj istočni kutak Međimurja. Zanimljivo je da je na put od Francuske do Crnog mora krenuo biciklom zastavši u našem kraju. Nije krio oduševljenje krajolikom, poviješću, uređenošću mjesta te je s veseljem pozirao sa šalom „Vidovskih voki“ koji je dobio na dar od načelnika Općine Donji Vidovec.

Tekst i snimka: M.Grubić

- 19:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U DONJEM VIDOVCU NOGOMETAŠI VFR SULZ AH IZ NJEMAČKE

A nakon svega u našim goricama "Mečju" pjesma, ples i veselje, prekrasno.

Snimio N.Matulin

- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U DONJEM VIDOVCU NOGOMETAŠI VFR SULZ AH IZ NJEMAČKE


Predah na dravskom sprudu uz dobru kapljicu i jeger.

- 19:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U DONJEM VIDOVCU NOGOMETAŠI VFR SULZ AH IZ NJEMAČKE

Spuštanje Dravom u čamcima izazvalo je pravo oduševljenje gostiju, zadivljeni viđenim i u veselom raspoloženju „upijali“ su ljepotu ovog našeg prelijepog „cvetnjaka“.

Fotka: Nikola Matulin

- 18:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U DONJEM VIDOVCU NOGOMETAŠI VFR SULZ AH IZ NJEMAČKE

Četiri dana druženja
Nogometni veterani i općina Donji Vidovec od četvrtka do ponedjeljka imali su goste iz njemačkog mjesta Sulz. Tu je bilo 24 nogometnih veterana VFR SULZ AX koji su izrazili želju za uspostavom prijateljskih, suradničkih i sportskih odnosa s vršnjacima NK Vidovčan. Po dolasku u Donji Vidovec, u Domu kulture riječi dobrodošlice su im zaželjeli kapetan veteranskog sastava Zvonko Pišpek, predsjednik NK Vidovčan Blaž Jakupak i općinski načelnik Josip Grivec. Potonji im je darovao košarice u kojoj su uz prigodnu sportsku majicu bile mjesne posebnosti, licitarsko srce, rakija medica, a i sama košarica je Donjovidovčana ruku djelo.- A kakvi smo mi Donjovidovčani domaćini imat ćete se prigode uvjeriti u narednim danima- istaknuo je načelnik. Oni su u petak bili na raftingu na rijeci Dravi, u subotnjim prijepodnevnim satima posjetili su Čakovec da bi u 17 sati imali prijateljski nogometni susret s veteranima Vidovčana koji je završio 7:3 u korist domaćih. U nedjelju su razgledati ostala naselja donjeg Međimurja. Kući se vratili u ponedjeljak ujutro.- Nadam se da je ovo početak nečeg što bi trebalo potrajati dugo, vrlo dugo-rekao je tom prigodom Robert Vidović, predstavnik gostiju koji je bio i posrednik u dolasku njegovih suigrača u našu sredinu, a kako i ne bi kada su mu korijeni kotoripski, a šogor mu je Damir Cenko, nogometaš domaćih veterana. Mnogi od gostiju pokazali su interes za privatnim posjetom ovom kraju i nisu krili oduševljenje Dravom, krajolikom, ljepotama mjesta, ljubaznosti ljudi,... I na taj se način promovira turizam.
Tekst i snimka: Mladen Grubić

- 18:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

EU PROJEKT "PUNA ZDELA"

U Goričanu je prezentiran projekt "Puna zdela" u kojemu sudjeluju općine iz Mađarske te općina Goričan, Donja Dubrava i Donji Vidovec iz Hrvatske. Projekt će trajati osam mjeseci, a vrijednost projekta je više od 100 000 Eura.

Na slici: Prevoditeljica i Projekt menadžerice

- 18:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (16)
Listopad 2010 (23)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (31)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (31)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (19)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (17)
Siječanj 2010 (20)
Prosinac 2009 (24)
Studeni 2009 (49)
Listopad 2009 (28)
Rujan 2009 (26)
Kolovoz 2009 (36)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

ADRESA OPĆINE

BROJAČ POSJETA

 ></div><br />
<br />
<br />
<font color=#000099>Općina Donji Vidovec<br />
 </font><font size=4></font>  <br />
<br />
 <font size=3>Načelnik:                  <br />
Josip Grivec </font><br />
<br />
Sjedište: Donji Vidovec <br />
Adresa: Rade Končara 9 <br />
Telefon: 040 615 105 <br />
Fax: 040 615 105 <br />
E-mail: opc.dvidovec@gmail.com
</div>

<!-- Kraj -->

<!-- Treci box -->

<div class=
Općina Donji Vidovec
Donji Vidovec je smješten na krajnjem istoku međimurske Županije, tamo gdje se razdvaja put za Donju Dubravu i Kotoribu. Mjesto spada među naselja srednje veličine sa 517 domaćinstava i 1740 stanovnika. U sastavu općine jedino je i istoimeno naselje Donji Vidovec. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Donji Vidovec imala je 1.595 stanovnika u jednom naselju - Donjem Vidovcu. Središtem mjesta dominira barokni kompleks župne crkve (crkva i kurija). U današnjem obliku crkva je nastala koncem 18. stoljeća:jednobrodna je građevina, sa zaobljenim svetištem i postrance izgrađenim zvonikom. Vrijednih dijelova inventara nalazimo u unutrašnjosti crkve. To je, najprije, povrh oltara, slika Marije Pomoćnice u pozlaćenom okviru (što je kopija zavjetne slike u austrijskom mjestu Mariazell !), slika patrona sv. Vida te reljef sv. Trojstva s kipovima anđela, propovjedaonioca te dva kaleža iz 17. i 18. stoljeća. Selo je oprije poznato po obrtima: pored ostalih, najpoznatiji je bio zlatarski, pa je primjerice, 1776. carica Marija Terezija potpisala povelju kojom je dala posebne koncesije Dolnjovidovčanima:"Ispirači zlata iz donjeg Vidovca imaju pravo isprati zlato na Dravi, Savi i Muri. Za ispiranje zlata mogu nesmetano koristiti obalu rijeke u širini od tri metra." Zlatarska tradicija održla se dugo, pa je još 1939. registrirano na Dravi čak 129 čamaca, čonov i 240 zlatara. U mjestu je rođena poznata pjesnikinja Ruža Pokolić.