Linkovi
ULAZ
Blog servis

VIDEO: MARTIN SRPAK I GRUPA ŽENA

MEĐIMURSKE NOVINE - elektronsko izdanje

MOJEMU DRAGOMU VIDOVCU

(Ruža Pokolić, odlomak)

...Vidovčani, glave gori,
Naj se naša pjesma ori,
Ta vidovska pesma stara
Ka čoveku srce para!
O, Vidovec vreme davno
da si nastal selo slavno!
Vre i crkvo imaš staro,
Svetog Vida na oltaro!
Poznat si po dobri glasi
Verljina te fnoga krasi!
Tu se rode dobri ljudi
Na nje navek ponose budi!






DONJI VIDOVEC
RJEŠENJE O REGISTRACIJI DOMENE HR-P
OPĆINA DONJI VIDOVEC - PREZENTACIJA
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV
Forum.hr
Monitor.hr
UDRUGE OPĆINE DONJI VIDOVEC
POPIS UDRUGA

NK

DVD

KUD

VIJESTI OPĆINE DONJI VIDOVEC

27.12.2010., ponedjeljak

PROSINAC U DONJEM VIDOVCU

TRADICIONALNO PRIMANJE NAČELNIKA OPĆINE
Načelnik Općine Donji Vidovec tradicionalno poziva djecu s posebnim potrebama te njihove najbliže na zajedničko druženje. Svake se godine druženje odvijalo 26. prosinca no ove godine se održalo u subotu prije Božića, a ovaj puta su bili pozvani i predstavnici svih udruga koje djeluju u Donjem Vidovcu. Načelnik je tom prigodom pozdravio sve nazoćne, posebno dragu djecu nazvavši ih našom djecom te je istaknuo: „Započeli smo druženje kada ste draga dječice bili još mali, a danas ste odrasli ljudi, hvala vam na dolasku, hvala vašim najbližim što se brinu o vama, hvala vam što se imamo priliku družiti, porazgovarati i pokazati vam koliko ste nam važni, koliko dragi“. Zahvalio je i svim udrugama na sudjelovanju i velikom doprinosu projektu „Puna zdela“. „Sve je bilo izvrsno od same organizacija svih manifestacija, prezentacija Donjeg Vidovca, vedro ozračje i svi smo bili jedno i hvala vam na tome, to pokazuje da kada ima volje, kada ima želje, kada smo složni, tada i s malo sredstava možemo puno napraviti. Hvala dragi prijatelji i sretni vam nailazeći blagdani“ završio je svoj prigodni govor načelnik općine. U vedroj atmosferi druženje se nastavilo do duboko u noć.

- 21:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.12.2010., nedjelja

SVETI STJEPAN

Danas slave imendan Stjepani, Štefice,..., sretan imendan svima!
Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku »kruna«, »vijenac.« Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, "kruna").

Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti Stjepanova otvorena propovijedanje Isusa i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovela ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.

Sveti Stjepan se obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom u drugoj.

Blagdan sv. Stjepana slavi se u Katoličkoj Crkvi 26. prosinca, drugog dana Božića, i državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država.
Izvor: Wikipedija

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.12.2010., subota

BOŽIĆ-ROĐENJE ISUSOVO

Hrvatska riječ božić zapravo je umanjenica riječi bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog - Isus.

U anglosaksonskim jezicima, etimologija seže do riječi geol od koje je derivirana današnja engleska riječ Yule. Engleska riječ Christmas skraćenica je od sintagme Christ's mass (Kristova misa), a potječe od srednjoengleskog Christemasse i staroengleskog mćsse. Drugi etimolozi vjeruju da je to posuđenica od egipatske složenice Khristos-Mas (Kristovo rođenje).

U ostalim se jezicima naziv Božića veže uz riječi koje opisuju rođenje - u španjolskom (navidad), portugalskom (natal) i francuskom Noël. U njemačkome Weihnachten znači "blagoslovljena, sveta, štovana noć".

Utjecajem engleskog jezika proširila se i skraćenica xmas. U starim grčkim inačicama Novog zavjeta, grčko slovo hi (Ç) prvo je slovo imena Krist (§ÁąĂÄĚÂ). Od sredine 16. stoljeća slično se latiničko slovo X koristilo za skraćenicu riječi Krist.


Većina kršćanskih crkvi slavi ga 25. prosinca. Međutim, neke istočne crkve slave ga 7. siječnja, jer po Julijanskom kalendaru 25. prosinca pada na taj dan. Božić je u mnogim državama svijeta, tako i u Hrvatskoj, državni blagdan.

Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.

Budući da u Novom zavjetu ne stoji kada se točno rodio Isus, prvi kršćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. Božić se počeo slaviti u Rimu u 4. stoljeću (u izvorima dokazana godina 336.). Do danas nije jasno zašto se Božić slavi baš 25. prosinca. Prevladavajuće je mišljenje da se Božić počeo slaviti toga datuma zato što se toga datuma u tada još uvijek većinski poganskom Rimu slavilo rođenje boga Sunca (Nativitas Solis Invicti - Rođenje nepobjedivoga Sunca) pa je Crkva željeći potisnuti taj poganski blagdan tada počela slaviti rođenje Isusa Krista koji je Božansko Sunce s visine. Izvor:WIKIPEDIJA

- 21:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Božić
Pahulja bijela
Okićen bor
mir u srcu
u daljini anđela zbor.



Najljepše želje
k nebu streme,
na licima sreća, veselje.



Noć je blaga,
Svud je mir i tišina sveta.
U tihim drhtajima srca
Ljubav plamti, plamti i cvijeta.

Sretan Božić!!!

- 21:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PUNA ZDELA-SERDAHELJ

ZATVARANJE EU PROJEKTA "PUNA ZDELA"
EU projekt "Puna zdela" službeno je zatvoren u Serdahelju (Mađarska). Projekt je pobrao brojne pohvale nadležnih institucija, sve općine pokazale su svoje organizatorske sposobnosti, svi su izvrsno prezentirali svoje povijesne i turističke mogućnosti te je izvjesno da će i 2011. sličan projekt dobiti potporu EU.


- 21:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSINAC U DONJEM VIDOVCU

PRIREDBA-KUD
Na slici su naši mladi folkloraši koji su svojim nastupom oduševili na Vinkovačkim jesenima. Bravo!!!

- 21:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSINAC U DONJEM VIDOVCU

PRIREDBA-PODJELA DAROVA
U okviru priredbe Društvo Naša Djeca, a uz potporu općine, organiziralo je podjelu darova za svu djecu Donjeg Vidovca. Djeca su uživala u priredbi i s radošću primila dar od Djeda Mraza.

- 21:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSINAC U DONJEM VIDOVCU

PRIREDBA KUD-a
Naš KUD organizirao je izvrsnu priredbu. Nastupile su sve sekcije KUD-a te Martin Srpak, na samom početku nazočne je pozdravio Načelnik Općine Donji Vidovec čestitavši na briljantnom uspjehu naše mlađe sekcije folkloraša te izvrsnom nastupu starije sekcije. Tom prigodom je predsjedniku KUD-a Nikoli Matulinu predao i Zahvalnicu. Kao gosti nastupili su i Dramska sekcija iz Donjeg Kraljevca izvrsnom predstavom te tamburaši Seljačke sloge iz Donje Dubrave. Na samom kraju zajedno su nastupile tamburaške sekcije našeg KUD-a i „slogaši“ iz Donje Dubrave. Bio je to vrhunski nastup malog orkestra, cijela dvorana je pjevala STIHA, STIHA. Bilo je to predivno poslijepodne u našoj dvorani Doma kulture. PREDIVNO!!!

- 21:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSINAC U DONJEM VIDOVCU

SKUPŠINA NOGOMETNOG KLUBA
Radno predsjedništvo je vrlo efikasno vodilo Skupštinu kluba. Uz izvrsne rezultate i prijateljsko ozračje to i nije bilo teško.
Druženje nakon skupštine nastavilo se duboko u noć uz karte, prijateljsko ćaskanje i razgovorom o planovima za proljeće.

- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSINAC U DONJEM VIDOVCU

SKUPŠTINA NK VIDOVČANA-IZVJEŠĆE PREDSJEDNIKA
Blaž Jakupak, predsjednik našeg nogometnog kluba podnio je iscrpno izvješće o radu i djelovanju kluba istaknuvši: I s ovim mladim dečkima, mogli bi reći juniorima, uspjelo se osvojiti naslov jesenskog prvaka, plan je zadržati prvo mjesto, a ova mlada ekipa to može“. Izvješća su podnijela sva tijela kluba te treneri. Lijepo je bilo čuti nabrojene uspjehe, sve ekipe osim veterana drže vrh, to znači da se radi dobro i kvalitetno, a znanja i nogometne vještine u Donjem Vidovcu nikad nije nedostajalo. Skupu se obratio i načelnik općine J. Grivec izrazivši zadovoljstvo radom kluba, zahvalio je igračima, trenerima i upravi te rekao da rezultati ne izostaju kada ima volje, kada u klubu vlada pozitivno ozračje, kada se gaji ljubav prema sportu i svom klubu.

- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROSINAC U DONJEM VIDOVCU

PRIREDBA DJEČJEG VRTIĆA

Polaznici našeg dječjeg vrtića pod vodstvom svojih teta priredili su lijepu priredbu i pokazali što znaju, što su naučili. Uz pjesmu, igru i puno smijeha uz podršku roditelja, baka i djedova vrijeme je proletjelo. Dragi gost DJED MRAZ nije zaboravio tom prigodom košaru s darovima na radost dječice našeg dječjeg vrtića.

- 21:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BOŽIĆ

Sretan i blagoslovljen Božić uz obilje božjeg blagoslova, topline i mira!!!

- 19:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2010., utorak

Božićni sajam i priredba učenika

02.12.2010. Božićni sajam i priredba učenika PŠ Donji Vidovec
Na božićnoj priredbi učenici naše škole pokazali su svoj program koji su marljivo spremali od početka školske godine. Dom kulture bio je pun posjetitelja koji su uživali u recitacijama, pjesmi i glumi naših najmlađih. Ujedno, nakon priredbe mogli su se razgledati štandovi koje su postavili učenici, a zainteresirani su mogli ponešto i kupiti. Na njima su bili izloženi različiti prigodni ukrasi za nadolazeće blagdane koje su djeca i roditelji marljivo izrađivali na radionicama održanim u školi tijekom studenog. Sav novac prikupljen na sajmu upotrijebit će se za opremanje učionica i nabavu nastavnih sredstava.
Osim prodajnog karaktera, sajam i radionice koje su mu prethodile imali su i odgojnu ulogu u vidu druženja i zbližavanja djece, roditelja i škole.
dd

- 06:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (13)
Studeni 2010 (16)
Listopad 2010 (23)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (31)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (31)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (19)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (17)
Siječanj 2010 (20)
Prosinac 2009 (24)
Studeni 2009 (49)
Listopad 2009 (28)
Rujan 2009 (26)
Kolovoz 2009 (36)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

ADRESA OPĆINE

BROJAČ POSJETA

 ></div><br />
<br />
<br />
<font color=#000099>Općina Donji Vidovec<br />
 </font><font size=4></font>  <br />
<br />
 <font size=3>Načelnik:                  <br />
Josip Grivec </font><br />
<br />
Sjedište: Donji Vidovec <br />
Adresa: Rade Končara 9 <br />
Telefon: 040 615 105 <br />
Fax: 040 615 105 <br />
E-mail: opc.dvidovec@gmail.com
</div>

<!-- Kraj -->

<!-- Treci box -->

<div class=
Općina Donji Vidovec
Donji Vidovec je smješten na krajnjem istoku međimurske Županije, tamo gdje se razdvaja put za Donju Dubravu i Kotoribu. Mjesto spada među naselja srednje veličine sa 517 domaćinstava i 1740 stanovnika. U sastavu općine jedino je i istoimeno naselje Donji Vidovec. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Donji Vidovec imala je 1.595 stanovnika u jednom naselju - Donjem Vidovcu. Središtem mjesta dominira barokni kompleks župne crkve (crkva i kurija). U današnjem obliku crkva je nastala koncem 18. stoljeća:jednobrodna je građevina, sa zaobljenim svetištem i postrance izgrađenim zvonikom. Vrijednih dijelova inventara nalazimo u unutrašnjosti crkve. To je, najprije, povrh oltara, slika Marije Pomoćnice u pozlaćenom okviru (što je kopija zavjetne slike u austrijskom mjestu Mariazell !), slika patrona sv. Vida te reljef sv. Trojstva s kipovima anđela, propovjedaonioca te dva kaleža iz 17. i 18. stoljeća. Selo je oprije poznato po obrtima: pored ostalih, najpoznatiji je bio zlatarski, pa je primjerice, 1776. carica Marija Terezija potpisala povelju kojom je dala posebne koncesije Dolnjovidovčanima:"Ispirači zlata iz donjeg Vidovca imaju pravo isprati zlato na Dravi, Savi i Muri. Za ispiranje zlata mogu nesmetano koristiti obalu rijeke u širini od tri metra." Zlatarska tradicija održla se dugo, pa je još 1939. registrirano na Dravi čak 129 čamaca, čonov i 240 zlatara. U mjestu je rođena poznata pjesnikinja Ruža Pokolić.