Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opcina-donjividovec

Marketing

DIVOVSKA PUHARA

Vladimir Zvonar iz Donjeg Vidovca nije mogao vjerovati kad je u svom vrtu proteklog tjedna ugledao veliku bijelu kuglu za koju je u prvi trenutak pomislio da je kamen, lopta ili nešto slično. Onda je shvatio da je gljiva puhara. - Rastu i inače u mom vrtu, tlo im pogoduje, ali u ovako nešto zaista nisam vjerovao. Prišao sam bliže i opipao rukom da se uvjerim – rekao je Vladimir koji se voli družiti s prirodom, ali nikad nije bio gljivar. Manje gljive koje su u vrtu niknule uvijek sam dijelio prijateljima, pa sam tako i ovaj divovski primjerak (8 kg) podijelio s prijateljima.
Nešto o puhari: Bijele je boje i tikvastog oblika, kasnije posmeđi a kad sazrije na vrhu nastane rupa u obliku kratera kroz koji izlaze spore. Cijela površina je prekrivena sitnim bodljama koje se i na sam dodir mrve.
Gljiva je jestiva samo dok je mlada, odnosno dok je na prerezu i plodište bijelo. Kada je gljiva već zrela iznutra počinje poprimati žutu i maslinasto zelenu boju. Unutrašnja struktura mora biti meka, čisto bijela i posvuda jednaka poput spužve.
Kako je tikvasta puhara specifičnog oblika, zamjena s drugim gljivama je teško moguća, osim sa vrstom Lycoperdon saccatum koja je također jestiva i dobre kakvoće. Ova gljiva je poznata, međutim nažalost slabo je poznato da je jestiva i izvrsne kakvoće.

Tekst: MG; Snimka: JG

Post je objavljen 03.06.2010. u 19:16 sati.