o'blog

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2013 (1)
Studeni 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (2)
Lipanj 2009 (1)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (4)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (5)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (5)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (7)
Svibanj 2007 (6)
Travanj 2007 (11)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
- obitelj ,posao i ostalo
- odnosi sa ženom ,djecom,
drugim obiteljima i drugima
- to može meni biti kao
jedna terapija - lijek -
oblog ,
a i onima koji čitaju
i u sličnoj su situaciji

glazba












Linkovi
http://humani.blog.hr/

Blog.hr

Monitor.hr

kršćanstvo

www.god.tv
kalvinizam
karizmatizam+
www.obiteljskizivot.com
www.cce.hr
www.imanade.com
www.tcmi.org

abdc
alkion
anđeo s ružom
baća iva
carica
darkwolf
estrogena
feby
goldy
gogoo
helix
lolina
malika
miris dunje
morenade
pjesma...
planinar
ribarnica
sofija
stereo
trill


vakum

Jeruzalem

filmovi
Free Hit Counter
Free Hit Counter

The Thin Red Line





Apocalypse now



The Passion






29.04.2006., subota

Naša kultura i 'umjetnost'

Kanibalizam


Subota ujutro. Jutarnja kavica i novine. Za par minuta listanja znam što će danas na post.

' Konceptualni 'umjetnik' Zoran Todorović iz Beograda preksinoć je posjetiteljima svojeg performansa u Galeriji SC za jelo ponudio hladetinu od ljudskih ostataka...'
To je u tim novinama na naslovnici najavljeno kao šokantno. Naravno u današnjem svijetu se toliko toga dešava, da se gotovo više ni sa čime ne možeš šokirati. Gotovo! Upitno je da li je ta 'umjetnost' bila protest protiv plastične kirurgije; upitno je dokle ide sloboda umjetnika i 'umjetnika'; ali neupitno je , izgleda , da su konzumirani dijelovi kože i masnog tkiva ljudskog porijekla ! Čak to nije ni šokantno. Već smo čuli i čitali da se tako što dešava vani; u Njemačkoj, Americi...Ono što mene šokira je reakcija nadležnih na to !

Ministarstvo kulture kaže da 'Performans Zorana Todorovića je apsolutno umjetnost'. Ministrica pravosuđa nas informira da ' Niti jedan zakon u Hrvatskoj ne zabranjuje kanibalizam' . ? !!!


Što reći na sve to ? Kako to komentirati ?

- 11:43 - Komentari (15) - Isprintaj - #

27.04.2006., četvrtak

Škola

Mali M mi je jedva zapeo za oko. Uočio sam ga slučajno krajičkom oka , kada je već pokušavao zaći za jedan ugao. Pokušavao je pobjeći od mene i sakriti se po hodnicima i buticima te velike robne kuće. On je mene vidio ranije ali bilo mu je kasno. Uhvatio sam ga kako nije otišao u školu!

Klinci su ovaj tjedan nastavili sa nastavom. Nisam znao što ću staviti u novi post do ovog događaja. Sa malim M sam ošao do škole i ispostavilo se da uopće nije bio tamo ova dava-tri dana! Jedno vrijeme prošlog polugodišta smo ga svaki dan vodili - provodili do škole. Možda ćemo opet morati.

Škola i djeca iz našeg Doma ; to je priča , ma što priča, to je roman za sebe! Jedino ne znam tko će ga napisati. Ovako ostaju fragmenti u našem sjećanju i anegdote koje prepričavamo uz kavu na pauzama i smijemo se ( a nekad bi mogli i plakati ).

Škola i naše društvo su isto priča za sebe. Na sveučilištima podjele oko izbora i oko priznanja legalnosti fakulteta. U srednjim školama su sad pripreme za maturiranje ( toga sam itekako svjestan!), a osnovne i dalje pretrpane i još uvijek preopterećene nepotrebnim sadržajima. Sve te škole sa mnogim didaktičkim i inim propustima. Samo , izgleda , privatne elitne škole imaju neku kvalitetu. Bojim se da klizimo u američki sindrom ; gdje su javne škole pojam za zlo i loše , i gdje je obrazovanje skupo i preskupo.

A koliko samo nepismenosti , neobrazovanosti i neznanja ima na ovoj planeti! Koliko je samo školstvo potrebno!

- 10:57 - Komentari (11) - Isprintaj - #

23.04.2006., nedjelja

Uskrs i Židovi

Još jedan Uskrs

Danas je još jedan Uskrs, točnije Vaskrs. Naravno radi se o 'istočnom ' , odnosno Uskrsu koji se slavi -obilježava- po julijanskom kalendaru. Koristim priliku da još kažem nešto iz uskršnje tematike , što prošli tjedan, možda, nisam dovoljno naglasio.

Isus je bio Židov. A te iste Židove , njegove sunarodnjake , su stoljećima optuživali i proganjali zato što su ' oni ubili Isusa'. Poznata su ta srednjevjekovna optuživanja i progonstva Židova baš zbog toga ! Da , bili su se našli neki 'pravednici ' i samozvani suci ( koji su ujedno bili sve; i tužitelji i egzekutori...) koji su sijali mržnju prema Židovima zbog toga ' njihovoga grijeha'. ( U kasnijim stoljećima – a sve to sve do danas – su optuživali Židove i zbog; lihvarenja, trgovine, varanja, zavjere neke...) Mhoge od tih optužbi je uporabio i sam Hitler. Naravno, najnovija posthitlerovska optužba je da su okupatori Palestine !

Ovdje se želim samo nakratko osvrnuti na ovu prvu optužbu vezanu za Isusovu smrt ( i Uskrs) . Vrlo jednostavno ; Isusa nisu ubili Židovi. Oni su ga optužili, tražili njegovu smrt; ali ubili su ga Rimljani ! Isusa su ubili Rimljani ! Ti Rimljani su bili možda iz naših krajeva; to su bili građani Rima, građani ondašnjeg svijeta. Da , pod pritiskom židovskih vođa su ga osudili i ubili , ali Isusa nisu osudili niti ubili Židovi. Ubijen je na 'rimski način'-raspećem. Da su ga Židovi ubijali , bio bi kamenovan ! Građani Rima , građani svijeta su ubili Isusa . Grijeh svih nas je ubio Isusa ! Hvala Bogu Ocu, što ga je po Duhu Svetom uskrsnuo !

U ovom svijetu gdje se širi antisemitizam- mržnja prema Židovima bez razloga, dobro je znati te neke elemaentarne istine,da i sami ne podlegnemo slijepoj mržnji ! Isusa su ubili naši grijesi, ali on oživje !

HRIST VASKRSNU ! UISTINU VASKRSNU !






- 13:41 - Komentari (11) - Isprintaj - #

20.04.2006., četvrtak

Praznici gotovi


Poslije osam dana , nakon praznika i slobodnih dana, opet na poslu. Bilo je plodnih dana i lijepih susreta .

Svakako izdvajam susret sa Goldyem i Estrogenom u ponedjeljak.Estro je prava naša Slavonka, koja u plavetnilu Dalmacije žali za zelenilom Slavonije. Fajter i ljepotica; to je rijetka kombinacija ! Goldy je više nego ispunio moja očekivanja. Ne samo da je inteligentan , nego i odmjeren , dobrohotan i pozitivan. Mudrost sjaji iz njegovih očiju i riječi. Sad mi je jasno da posjećenost , koju ima na blogu , nije samo radi toga što je tu skoro dvije godine, dakle zbog kvantitete, nego i kvalitete postova. Utisak mi je , čak ,da postovi ne oslikavaju sve bogatstvo duha i iskustva koje on ima. Vjerujem da je to prva kava od mnogih , posebno zato što smo Osječani !

Imam tendenciju pasiviziranja kada nemam neodgodivih poslovnih obveza. Iako se borim protiv toga, pokušavam se aktivno odmarati ; plivanje , pecanje , šetnje, treninzi, susreti , bicikl...ali .. pasivnost zna pobjediti. Kada prođu praznici , kad pogledam 'nazad ', obično zaključim; previše televizora i kompjutera a premalo kretanja ! Uglavnom tako je bilo i ovih praznika. I zbog toga mi je doista bilo drago da ponovo počinje još jedan radni period . Bilo mi je drago doći na posao.

Kad tamo opet ista problematika! Pomalo se šokiram svaki put nakon par dana odmora. Zaboravim ( a možda to tako i treba i dobro je za odmor nas odgajatelja) sve te probleme u kojem se nalaze i iz kojih dolaze naši štićenici. Zaboravim koje sve gluposti rade i kako dolaze u sukob sa zakonom , ti mali tvrdoglavi jarići. Tvrdoglavo neslušaju što im se govori ( Tko je ono rekao da nije da nema rabija i gurua , nego nema učenika !? ). A onda se sjetim najvećeg Učitelja , koji se isto znao osupnuti , kada je vidio mnoštvo kao 'ovce bez pastira', mnoštvo koje je bilo izgubljeno. Nekad mi se čini da radim(o) sa 'stadom' izgubljenih ovaca. U onoj biblijskoj slici jedna se igubila iz jednog stada i pastir ostavlja onih 99, da traži izgubljenu. Kod nas , kao da su se iz svih stada skupile sve te izgubljene ovce. Veliki je to profesionalni izazov !

Mi smo pastiri izgubljenih ovaca. So, God help us !

- 23:23 - Komentari (14) - Isprintaj - #

16.04.2006., nedjelja

Nedjelja i pobjeda

Nedjelja i pobjeda- Isus živi


U prvi dan tjedna ( po ondašnjem , židovskom , brojanju dana u tjednu), Isusa nisu pronašli u grobu. Rano ujutro je već kamen bio pomaknut i grob prazan. Prvo Ga je vidjela Marija iz Magdale , a onda redom svi učenici , sve do par stotina ljudi ! Neki su ga i doticali da bi se uvjerili da je to doista On i da je to materijalno tijelo, a ne neka utvara. Isus je doista ustao iz mrtvih , Isus je doista uskrsnuo !

Uskrsnuće je kraj jednog procesa i početak drugog; kraj muke i otkupljenja a početak proslavljenja i vladanja.

Uskrsom Isus ostvaruje pretpostavke za pobjedu nad grešnom prirodom u nama , Adamovom i Evinom prirodom , 'Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će u Kristu svi oživjeti. Svaki po svom redu : prvenac Krist , potom , u vrijeme njegova dolaska, Kristovi pripadnici.'- 1 KOR 15 : 22,23

Par dana kansije bio je uznesen. Mi vjerujemo da danas Isus 'sjedi o desno Ocu'; da je njemu ,Isusu , dana 'sva vlast na nebu i na zemlji' ; ' doće ponovo u sili i slavi ...'. To je ta Isusova slava , a počela je uskrsnućem. Samo uskrsnuće je znak koji ukazuje na ove potonje vrijednosti; smrt je pobjeđena; otvoren je put u Raj; Isus je uznesen; On je Vladar – njemu se treba moliti!

Vrijeme Uskrsa puno je običaja i simbolike; puno je tradicija i formi različitih oblika. A svaka forma je prazna ako nema sadržaja za koji je predviđena i na koji ukazuje. Metafora o mijehovima i vinu tu je primjerena.

Isus je živ ! Da li je živ i u nama, našim srcima, mislima i životu svakodnevnom? Hvala Bogu ako je ! Ako nije ; takav vam , takav nam Uskrs želim ; da Isus živi u nama ; da Isus oživi u nama, i da se u nama nađu forme koje će ga moći primiti i držati.

SRETAN USKRS !





- 19:57 - Komentari (13) - Isprintaj - #

15.04.2006., subota

Subota i pravda

Isus u Subotu


U subotu je Isus bio mrtav. Smrt je bila okrutna , u 'Pasiji ' možda malo prenaglašeno, ali svakako -krvavo okrutna! Nastupila je zbog iskrvarenja- doista kao 'janje na klanju' ! Smrt , kako je mi obično shvaćamo , je odvajanje duhovnog i tjelesnog 'dijela ' našeg bića. Pošto je 'Duh onaj koji oživljava'- IV 6 :63 , tijelo bez duha počne propadati i na kraju se vrati u prah.

Isus je bio mrtav da bi mi mogli oživjeti. Isus je kažnjen smrtnom kaznom da bi nama grijesi mogli biti oprošteni. Tu se našla i Božja pravda i milost; pravda se očitovala na Isusu a nama je omogućena milost. Bog koji je i apsolutna pravda , morao je kazniti grijeh, morao je kazniti prijestupe. A plaća za grijeh je smrt ; propisana kazna za grijehe je smrt : i duhovna i tjelesna.

Dok je bio mrtav ; Isus je , u tom tuhovno svijetu i duhovnom stanju otišao u svijet smrti . Vjerovali ili ne , ali i tada je propovjedao! 'Jer i Krist je jedanput umro zbog grijeha , pravedan za nepravedne , da nas privede k Bogu ; on koji je bio ubijen u tijelu, ali oživje duhom . U duhu je otišao propovjedati duhovima koji su se nalazili u tamnici, onima koji su nekoć bili nepokorni kad ih je Božja strrpljivost čekala u vrijeme Noe, ...'- 1. Pet 3 :18 - 20a .

Na kraju je preuzeo i vlast nad svijetom smrti , što nam simbolički opisuje tekst iz Otkrivenja 1 : 18 '...Bio sam mrtav , ali evo , živim u vijeke vijekova i imam ključeve smrti i podzemlja.' Tek nakon što je propovjedao i uzeo ključeve iz podzemlja , počeo je poces Isusovog ponovog povratka u svijet živih. Par sati nakon toga je i njegovo tijelo oživjelo!

Našom ispovjedi mi možemo lako dobiti oproštenje( i ponovo se učvrstiti u milosti) , zato što je na Isusu teško bila zadovoljena pravda.

- 11:57 - Komentari (6) - Isprintaj - #

14.04.2006., petak

Petak i žrtva

IZAIJA 53 : 3-8

'Prezren bješe, odbačen od ljudi,
čovjek boli, vičan patnjama,
od kog svatko lice otklanja,
prezren bješe, odvrgnut.

A on je naše bolesti ponio ,
naše boli na se uzeo,
dok smo mi držali
da ga Bog bije i ponižava.

Za naše grijehe probodoše njega,
za opačine naše, njega satriješe.
Na njega pade kazna –
radi našega mira,
njegove nas rane iscijeliše.

Poput ovaca svi smo lutali .
i svaki svojim putem je hodio.
A Jahve je svalio na nj
bezakonja nas sviju.
Zlostavljahu ga , a on puštaše,
i nije otvorio usta svojih.
Ko jagnje na klanje odvedoše ga;
ko ovca, nijema pred onima
što je strižu,
nije otvorio usta svojih .

Silom ga se i sudom riješiše;

tko se brine za njegovu sudbinu?
Da, iz zemlje živih ukloniše njega,
za grijehe naroda njegova
na smrt ga izbiše. '






Pogledajmo večeras 'Pasiju' !

- 13:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.04.2006., četvrtak

Četvrtak i svetost

Veliki četvrtak

Dan kada se održala 'Posljednja večera' ; Dan Pashe ;Dan sjećanja Židova na izlazak iz Egipta...sve to i još mnogo je taj četvrtak. Nekako se to počelo održavati u ovaj čas; čas objave ovog posta.

Taj dan je , ili bi bar mogao biti , najčvršća poveznica između židovstva i kršćanstva. Naravno mogao bi to biti i sam Židov Isus iz Nazareta, kada bi Ga jednako vrednovali. Ali svakako , nije zgorega , još jednom naglasiti da je Isus bio Židov !

Kao i svi Židovi Isus je te večeri obdržavao prigodnu večeru u kućnom , obiteljskom okružju. Znalo se točno što se jede i kako se ponaša tom prigodom , kao što se i danas zna kod Židova. To im je na neki način i propisano , što sama riječ Seder i znači ( pravilo , propis , procedura ?).

Moja mama kaže da je danas 'zeleni četvrtak'. Danas se jede špinat i to je nekakav propis - tradicija za današnji dan kod nas . Vjerovatno taj običaj vuče korijene iz zelenila i povrća koje se nalazilo i nalazi na pashalnom stolu. Takođe se ne jede kruh sa kvasom , već beskvasni ; mi bi rekli – pogača ; il' tome slično pecivo. Dakle svakako bez kvasca!

Židovi u pripremi za ovaj praznik čiste , kuću od svih mrvica ,svega onoga u čemu je kvasac.

To su neki običaji , a običaji imaju svoju simboliku. Kvasac simbolizira grijeh !
(u mnogim tekstovima ,npr. 'kvasac farizejski' i dr.) Čišćenje od kvasca , zapravo je , posvećivanje. Svetost je čistoća, čišćenje je posvećivanje !

' U savezu sa svima težite za spasenjem i za posvećenjem , bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina .' HEBREJIMA 12 : 14

' One godine ...vidjeh Gospoda ...iznad njega stajahu serafi...i klicahu jedan drugome :' Svet ! Svet ! Svet Jahve nad vojskama !...'Rekoh :' Jao meni propadoh , jer čovjek sam nečistih usana, u narodu nečistih usana prebivam ...'Jedan od serafa ...dotače se ...mojih usta i reče:'Evo , usne je tvoje dotaklo , krivica ti je skinuta i grijeh oprošten.' IZAIJA 6 :1-7




- 17:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.04.2006., utorak

Potopa neće biti

Neki se blogeri, izgleda, uplašiše da proričem novi potop ! Ne , potop niti predviđam niti proričem. Jedan od razloga nalazim u POST 9 :12-15 ;' I reče Bog...Dugu svoju u oblak stavljam, da zalogom bude Savezu...potopa više neće biti...'!

Takođe , izgleda , neće biti ni poplave; pa u miru možemo pogledati slike vodenih prijetnji ovih dana. Prvi red je iz Osijeka ; drugi je 'mišung' ( ima dvije slike sa Vučedola- jedna je sa platoa gdje je nađena golubica tj. jarebica) i treći red je samo Vukovar.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
- 12:39 - Komentari (6) - Isprintaj - #

09.04.2006., nedjelja

Cvjetnica

CVJETNICA I LAZAR

Neposredno pred dolazak u Jeruzalem , Isus je Lazara digao iz mrtvih. Mogli bi reći , uskrsnuo ga je , iako se terminološki to može osporavati. To je bitno i za nas i naše shvaćanje Boga, razumijevanje Njega i poznavanje Njegove Volje ( a za to se molimo , zar ne ).

Bog nije 'izmislio' smrt. Kada je upozoravao Adama i Evu ,to je bilo samo to- upozorenje; upozorenje što će biti ako ne poslušaju. Bog nije kaznio ljude smrću, kaznio ih je izgonom iz Raja zemaljskog. Smrt je došla kao nužna posljedica neposluha , na koji su ljudi unaprijed bili upozoreni. Kad je kažnjavao ljude za vrijeme Noe, tražio je načina i da nekog pomiluje. Kažnjavao je njihovu iskvarenost smrću, ali smrtna kazna i danas postoji u mnogim kaznenim sustavima ! A i da nisu tada umrli ,svi ti grešni ljudi , umrli bi kasnije 'prirodnim' smrću, ili bi se međusobno pobili.

Božji plan od početka je bio da ljudi napuštaju ovaj svijet uznesenjem ! Da se jednostavno zajedno s tjelom presele . Možemo to zazvati i dematerijalizacijom , u današnjoj modernoj terminologiji, no Biblija to naziva uznesenjem ili jednostavno konstatiraju da je takve osobe Bog uzeo. 'Henok je hodio s Bogom. ...te mu se rodilo još sinova i kćeri. Henok poživje u svemu trista šezdeset i pet godina. Henok je hodio s Bogom, potom iščeznu; Bog ga uze.' –POST 6 :22-24. Takođe u Starom zavjetu čitamo , da je kasnije prorok Ilija bio tako uzet ,da mu nisu našli tijela-nije umro ! To je bio Božji plan za ljude ,kako napuštati zemlju na kraju života!

Dizanjem iz mrtvih Lazara, i drugih osoba, Isus pokazuje svoj odnos prema smrti. Isus je smrtni neprijatelj smrti. Smrt nije od Boga , jer Bog je život.

Kad se na Cvjetnicu sjećamo Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem, sjetimo se i da je Lazar tu bio s Njim ; isti onaj Lazar koji se koji dan ranije vratio iz mrtvih. ! Samim time najavljuje i Isusov povratak iz mrtvih .

- 23:50 - Komentari (6) - Isprintaj - #

08.04.2006., subota

Poplava i potop

Danas sam vidio najvišu Dravu , od kada živim u Osijeku-trideset godina !
Izlila se na lijevu obalu i ogromna protiče ispod mostova i uz obale. Podsjeća me na Dunav , a Dunav na neku brzu Amazonu . Podsjetile su me te rijeke i na biblijski Potop koji sam uklopio u Korizmene meditacije. Evo nekih sličica iz šetnjice uz Dravulju .

Free Image Hostingatwww.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us


- 15:54 - Komentari (6) - Isprintaj - #

07.04.2006., petak

Potop i poplava

Potop

U odnosu na nekakav prekršaj možemo se odnositi na više načina. Recimo ako je naš vlastiti,biti blagi , a za isto takvo loše djelo koje je učinio neko drugi , biti strog; sebi oprostiti drugome ne. Možemo nastojati biti pravedni na taj način da ćemo svima jednako , i sebi i drugima ; sve praštati ili sve kažnjavati ! Ako kažnjavamo moramo imati odmjerena pravila kakva kazna ide za koje grijehe ,a u slučaju da želimo nešto oprostiti i pomilovati , takođe moramo imati neku osnovu za praštanje. U slučaju da praštamo bez nekog razloga za praštanje i bez uvjeta za oprost, vodimo sustav u kaos , jer će kažnjenici lako dobivati oprost i isto tako vraćati se svom nedjelu. U tom je smisao kaznenog sustava; da sačuva sustav ( društvo ) od uništenja ili raspada od onih nedjela koja bi to mogla učiniti; koja bi mogla multiplikacijom uništiti društveni sustav ili čitavu kulturu - civilizaciju !

' Vidje Jahve kako je čovjekova pokvarenost na zemlji velika i kako je svaka pomisao na zemlji velika i kako je svaka pomisao u njegovoj pameti uvijek samo zloća . ...Reče Jahve» Ljude koje sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje»...Ali Noa je našao milost u očima Jahvinim.' – Post 6: 5-8


Bog , Stvoritelj tu isražava namjeru da kazni i grijeh i grešnike smrtnom kaznom.
Samo Noa je našao milost i dobio je nalog da gradi arku ( korablju)

Božja pravednost i Božji kriteriji se tu pokazuju strašnim ! Užasno strogo , zar ne ? Da, Božja svetost i čistoća i Božja pravednost i gnjev , su nam gotovo nepojmljivi !



- 23:55 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.04.2006., srijeda

Iskonski grijeh




POČETAK GRIJEHA

Vraćamo se temi Korizme i konteksta. Grijeh je svakako tu. Već sam ga spomenuo vezano za želje. Početak je na početku; s prvim ljudima.

Biblija tim prvim ljudima daje imena, i općenito se smatra da se govori o pojedinim i stvarnim osobama, a ne simbolima i mitologijom. Adam i Eva su imali jednu jedinu ' NE' zapovijed ! I baš su je morali prekršiti ! 'Jahve , Bog, zapovijedi čovjeku: « Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi , ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo ! U onaj dan u koji s njega okusiš , zacijelo ćeš umrijeti !»' - Post 2: 16,17

Tu vidimo nastanak prvog grijeha ili iskonskog grijeha ( istočni grijeh). Na isti način se razvija i nastaje kao i grijeh opisan u Jakovljevoj poslanici. Dakle , prvo se javila želja; možda kao znatiželja; nije se odbacila ta ista želja; i na kraju je ostvarena tj. učinjeno je nešto što je bilo protivno jasnoj Božjoj riječi , jasnoj Božjoj zapovijedi! To je grijeh. Grijeh je prekršaj Božje zapovijedi ili Božje riječi !

Posljedice su bile strašne ! Posljedice do danas osjetimo !
Posljedica grijeha je smrt; prvo duhovna a onda i tjelesna –fizička smrt! Smrt je , kao nasljeđe , ušla u ljudski rod. Smrt onakva kakvu mi danas poznamo , za koju ne vidimo kako je možemo zaobići ili izbjeći. Čak znamo reći da je smrt jedina pravda na ovome svijetu!

No, je li ? Da li je smrt pravda i da li se može izbjeći?

- 23:29 - Komentari (8) - Isprintaj - #

01.04.2006., subota

Digresije do Srbije

Imamo voćnjak kod Vukovara u selu Sotin. Tu su parcele sa vinogradima , to su već obronci Fruške gore. Danas sam skočio tamo , malo rezati voćke , malo familiju ( posjetiti ).
Ujna i mama su glavne šefice u voćnjaku.

Image Hosted by ImageShack.us

Mala ćera ima vodene kozice; žena je pazi ( ja sam pazio dopodne) ; starija uči , kao ozbiljan maturant, a ja do sela na granici sa Srbijom. Sa 'planine' se lijepo dolje vidi Dunav i Srbija prijeko. Stari polako odlaze, i njihovi ajnfori i gankovi...Kakva je budućnost našeg sela ?

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
- 22:56 - Komentari (18) - Isprintaj - #

digresija-još jedna u nizu

Znaš da živiš u XXI stoljeću kada:
1.Slučajno uneseš password u tastaturu mikrovalne.
2.Nisi igrao pasijans sa pravim kartama već godinama.
3.Imaš listu od 15 telefonskih brojeva kako bi dobio 3 člana
svoje obitelji.
4.Šalješ email osobi koja sjedi za stolom do tebe.
5.Tvoj razlog zasto nisi u kontaktu s familijom i prijateljima
je taj što oni nemaju email!
6.Parkirao si se u dvorištu sopstvene kuće, uzimas mobitel i
zoves da vidiš ima li koga u kući kako bi izišao i pomogao ti iznijeti
namirnice iz automobila!
7.Svaka reklama na tv-u ima web adresu u dnu ekrana.
8.Napuštanje kuće bez mobitela je razlog za paniku (koji nisi
imao prvih 10, 20, 30, ... godina života) i razlog da se vratiš kući i uzmeš
ga.
10.Ustaneš ujutro i ideš na net čak prije ispijanja prve kave.
11.Počinješ da pokrećeš svoju glavu lijevo desno da bi se
nasmijao. : )
12.Čitaš ovo, klimaš glavom i smiješ se.
13.Čak još gore, točno znaš kome ćeš proslijediti ovu poruku.
14.Toliko si zauzet da nisi ni primjetio da nema točke broj 9 na
ovoj listi!
15.Sad si zastao i provjeravaš da li stvarno nedostaje točka 9
na ovoj listi.

SAD SE SMIJEŠ SAMOM SEBI.
U REDU JE, IDI, SKINI OVAJ TEKST I POŠALJI SVOJIM PRIJATELJIMA. ZNAM DA TO ŽELIŠ !!!

(preuzeo sa bloga kalvinizam)

- 00:04 - Komentari (9) - Isprintaj - #