o'blog

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2013 (1)
Studeni 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (2)
Lipanj 2009 (1)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (4)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (5)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (7)
Kolovoz 2007 (5)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (7)
Svibanj 2007 (6)
Travanj 2007 (11)
Veljača 2007 (10)
Siječanj 2007 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
- obitelj ,posao i ostalo
- odnosi sa ženom ,djecom,
drugim obiteljima i drugima
- to može meni biti kao
jedna terapija - lijek -
oblog ,
a i onima koji čitaju
i u sličnoj su situaciji

glazba












Linkovi
http://humani.blog.hr/

Blog.hr

Monitor.hr

kršćanstvo

www.god.tv
kalvinizam
karizmatizam+
www.obiteljskizivot.com
www.cce.hr
www.imanade.com
www.tcmi.org

abdc
alkion
anđeo s ružom
baća iva
carica
darkwolf
estrogena
feby
goldy
gogoo
helix
lolina
malika
miris dunje
morenade
pjesma...
planinar
ribarnica
sofija
stereo
trill


vakum

Jeruzalem

filmovi
Free Hit Counter
Free Hit Counter

The Thin Red Line





Apocalypse now



The Passion






28.09.2007., petak

Susjedi i komšije

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Teško će možda 'sjesti' ovaj post , dan nakon izricanja presude 'krvnicima sa Ovčare'. Po nekima je Radića , Šljivančanina i Mrkšića , trebalo zatvoriti doživotno, i ove godine robije , koje su dobili su premalo i nepravedno. Možda . Ovčara je taman između Vukovara , gdje sam rođen i Sotina gdje sam odrastao, i gdje mi je većina rodbine - oni koji su živi . Za neke od njih još ne znamo gdje su , i mislim i bojim se , da ih je Dunav odnio ...
To je sve bilo prije šesnaest godina ( Bože kako vrijeme teče !).
Što sad raditi ? Zacementirati se u prošlosti ? Ili se ipak , i sa nekim naporom, probijati u neku budućnost ?
Sudovi rade , donose presude - a u krajnosti , samo će Božji sud biti pravedan! A granice su uvijek bili prokletstvo u ratu , a mogu biti blagoslov u miru.

Danas sam ( opet ) bio do Novog Sada . Bila je promocija knjige ( pa i više njih ). Usput smo kupili jeftine robe i lijepo se provozali Vojvodinom . Pokupili smo knjiga 'štampanih ' tamo i ostavili ove tiskane ovamo.

Na Teološkom fakultetu nas je lijepo primio Dr. Dimitrije Popadić, direktor fakulteta . Nekada zvijezda i reprezentativac Juge u gimnastici , danas okupiran eduakcijom , prosvjećivanjem i kulturnom djelatnošću( generacija malo starija od mene). Knjigu je , osim Dr. Milić Jasmina , promovirao i sam prevoditelj i izdavač ( ispred 'Ex librisa' ) Zoran Grozdanov ( generacija malo mlađa od mene) .
Različite generacije , iz različitih ( al' susjednih! ) zemalja , s još mnogo drugih razlika ( a protestantizam je po tome poznat - a možda su te razlike u mišljenjima baš i bogatstvo protestantizma ? ) našlo se , lijepo provelo i napravilo nešto korisno za sve ...

Mislim da je tu budućnost, bar za nas pogranične gradove ; razmjena dobara - i duhovnih i materijalnih.
Treba ići naprijed , treba gledati naprijed ...

- 22:47 - Komentari (6) - Isprintaj - #

24.09.2007., ponedjeljak

Židovstvo i kršćanstvo

'Vječna' tema ; odnos židovstva i kršćanstva

Naravno da tema nije vječna , nego je aktualna oko dvije tisuće godina . Isprepletenost povijesna , etička i religiozna, je tolika , da se u svijetu odavno ustalila složenica
' judeokršćanski'. Pa ipak uvijek iznova se javljaju mišljenja, ili načini iznošenja tih mišljenja , koji ne doprinose slozi i harmoniji , pa niti toleranciji , koja je toliko potrebna ovom svijetu. U prethodnom postu sam iznio neke veze židovstva i kršćanstva koje su simbolički sadržani u krštenju .
No, treba reći da niti kršćanstvo niti židovstvo nije homogeno . Postoje podjele i različita mišljenja u kršćanstvu kao i u židovstvu. Čak i unutar jedne 'škole ' razmišljanja ( čitaj crkve ) nastaju promjene vremenom ( to je samo dokaz da se razmišlja i uči na greškama ). Primjer za to je , recimo , rimokatoličko kršćanstvo i njihov odnos prema Židovima i židovstvu u srednjem vijeku i danas . Složit ćemo se da su tu postojeće razlike i da su danas odnosi puno tolerantniji . Još daleko bolji odnosi su između židovstva i evanđeoskog kršćanstva.
Uvijek volim više naglašavati ono što je zajedničko i što povezuje , a ne ono što je različito i što zna razdvajati i voditi u sukobe .

1.Slažemo se da su Židovi izabrani narod . ( razlike nastaju u tome za što su izabrani )
2. Slažemo se u samom tekstu Biblije Starog zavjeta. Tzv. 'Masoretski' ( Masoretic-engl. –utipkati na Google tražilicu pa vidi..) hebrejski tekst je zajednički ( razlike nastaju u različitim prijevodima a još više u tumačenjima )
3.Slažemo se u tome da je Bog i sudija i da sudi …( kako …to je priča za sebe …)
4. Slažemo se da je Bog pravedan i da kažnjava grijehe . Stoga je oprost oduvijek bio 'osjetljiva ' tema ! Radi toga se žrtvovalo u Hramu –krv životinja je služila za 'pokrivanje' grijeha …Zbog toga i danas židovstvo razmišlja o izgradnji još jednog Hrama..
5. Slažemo se da molitvama prije svega treba blagoslivljati Stvoritelja . To je sadržano i u
' Oče našu ' , gdje prvo 'svetimo Ime ' …ali onda se ide i dalje …ima više vrsta -mnogo vrsta molitava …
6.Slažemo se da Židovi trebaju imati svoju državu i da je to Izrael ( ali kako je ostvariti i obraniti …)
7…

Na kraju recimo da po nekim predviđanjima tj. proročkim spisima Novog zavjeta, društvo Izraela , čekaju velike promjene u religijskom smislu ( Rim 11 25-32 ! A za Židove je zanimljivo i 9. i 10. poglavlje, te poslanice Rimljanima !).
To je očekivanje u porastu postotka tzv. mesijanskih Židova u statistikama Izraela. Danas ima ortodoksnih , umjerenih , liberalnih Židova i građana Izraela kao naravno i ateista. Po mojim saznanjima tek nešto više od 5 % su ti tzv. mesijanski Židovi . To su oni koji se i dalje drže tradicionalnih vrijednosti židovstva i običaja , kao i svog nacionalnog identiteta . A 'mala' razlika u odnosu na ostale nabrojane grupacije židovstva , je u tome što vjeruju da je Mesija već jednom došao, i da će doći i drugi put !
Treba li reći tko je on ? Naravno –Isus !
Onaj koji će nas svojim Drugim dolaskom povezati i ujediniti na pravi način !
Slava Mu i hvala !
Amen !


P.S.
neki linkovi Mesijanskog židovstva :

http://www.menorah.org/mesianic.html


http://www.godonthenet/links/mesianic.html


ako ' ne radi' hiperlink -upisati riječ Mesianic ili 'Messianic 'direktno na ( recimo ) Google!
- 14:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.09.2007., petak

Krštenje : simbolika i stvarnost

Krštenje je sakrament ; 'sveta tajna' , a to znači da je to vanjski znak nutarnje milosti ; vidljivi znak nevidljivog Božjeg djelovanja.
Simbolika krštenja je mnogostruka i ovisno koju doktrinu više zastupamo , u koju crkvu idemo , prihvatit ćemo da je neko od tih značenja važnije od drugih. Znak i simbol su sinonimi ili gotovo sinonimi . To kažem zato, što će netko prihvatiti da je krštenje znak, i znak za nešto, ali ne i da je simbol. No , to je isto.
U Starom zavjetu ( savezu ) Židovi su imali ( i još imaju ) obrezanje kao znak Saveza sa Bogom. Postepeno se kroz život i povijesne događaje tog , od Boga ( za određenu misiju )izabranog naroda , oblikovao novi način za znak saveza.
Prelazak Mojsija kroz Crveno more , Jošue preko Jordana prilikom ulaska u Obećanu zemlju, obredna pranja u Hramu , su predslike –arhetipovi, za Ivanovo krštenje.
Element vode je uvijek prisutan , ali se postepeno smanjuje da bi se u mnogim crkvama danas sveo na polijevanje ili škropljenje. Taj element ukazuje na događaje iz povijesti Židova , i postaje novi element za prihvaćanje Novog Saveza.
Bog je onaj koji je ljudima nudio Savez preko Židova i Mojsija , u doba prije Isusa Krista. Isus i sam prihvaća krštenje , priznajući time Ivanovo poslanje , a i na taj način pokazujući novi način za prihvaćanje ponuđenog Saveza.
Svevišnji daje , mi primamo ; on želi Savez sa nama, mi prihvaćamo.
Isusovim krštenjem u Jordanu i 'službeno ' počinje Novi Savez –Novi Zavjet- Novo doba ( New age ) u odnosima između 'neba' i 'zemlje' !

- 21:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

16.09.2007., nedjelja

Krštenje

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U hrvatskom jeziku , zapravo , i nema odgovarajuće čisto
' hrvatske ' riječi za ovaj čin. Koristi se srbizam koji dolazi od srpske riječi krst. Strogo , po 'čistohrvatskom ' , trebalo bi onda biti križanje, a ne krštenje . Vjerojatno je od tog znaka -znaka ' krsta ' ( križa ),koji je možda netko stavljao na sebe ili su stavljali na stare , nemoćne i djecu, nastao taj izraz- krštenje .
U grčkom i engleskom jeziku koriste se riječi 'baptizo' i 'to baptise ', a imaju značenje -podronjenja , uronuća .
Danas je u našoj crkvi , na taj način , podronjenjem , bilo 'kršteno ' petnaestak osoba.
U prvom stoljeću se tako krstilo . Ivan Krstitelj je tako krstio na Jordanu , gdje je na taj način krstio i samog Isusa.
Vremenom su došli i neki drugi načini krštenja . No svim kršćanskim načinim krštenja , zajednički su slijedeći elementi :
1. voda
2. izražavanje vjere i želje za krštenjem
3. čin se radi u ime Isusovo

- 22:55 - Komentari (23) - Isprintaj - #

12.09.2007., srijeda

11. 09.

Let 93

Sinoć se jedan film tako zvao . Inače, dosta gledam TV- možda i previše. No pokušavam birati što gledam i donositi neki sud o tome što gledam.
Jučer je bila i godišnjica napada na Ameriku. Bilo je par prigodnih filmova – američkih - o toj temi. ( Zanimljivo bi bilo pogledati i arapske o tome , ako ih ima )
Sjećam se, taj dan prije šest godina u to vrijeme sam navratio do mojih roditelja . Pitam mamu di je tata , a ona kaže da leži u krevetu i sluša radio . Evo njega dolazi sa popodnevnog drijemeža . Na pitanje šta ima novo na vijestima koje je slušao na radiju , kaže da nema ništa , samo se neki avion zabio tamo u neki toranj u Americi. Ajde , ne budi mi teško , upalim CNN i imam što vidjeti ; jedan toranj gori a u drugi se baš zalijeće još jedan avion .
Čak su i sami Ameri podijeljeni oko tih događaja. Jedan mi je Amer ovo ljeto ( tamo u Beču ) rekao da je u tom trenutku pomislio :' Mora da smo se nekom gadno zamjerili kad nam to rade!' Ne treba ni reći da je protiv Busha i njegove politike , više je za povlačenje i zatvaranje SAD-a u neku samoizolaciju…No , možda tako razmišlja jer je porijeklom Libanonac ?
No svakako mislim da mogu zaključiti sa dvije stvari:
Svijet nije isti nakon 11, 9 . i
Ameri su o tome napravili dobre filmove
, a bar dva od njih su bila
jučer ; jedan o vatrogascima NY i drugi ' Let 93'

- 23:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #

10.09.2007., ponedjeljak

Nula dias sine linea

Nijedan dan bez ( zapisanog ) retka ( linije ). To kaže ova latinska , i to je jedan od razloga zašto pišem blog.

Nekad sam pisao više nego zadnjih godina . Pjesme , prozu …čak sam razmišljao studirati književnost i jezike. Na neki način mi je žao što nisam, ali ,s druge strane , kako bih onda upoznao moju sadašnju ženu, i ostao sa njom. Sjećam se kakvih je ljepotica bilo na smjeru jezika i književnosti …uh! Ne bi li me koja privukla sebi , i osta ja bez moje sadašnje ženice ? Ne da moja supruga nije ljepotica, nego osim tjelesne ima i onu duševnu i duhovnu ljepotu. A, tko zna kakve su one druge !?

Vjerojatno bih nastavio razvijati tu naviku pisanja , da sam to studirao . Ovako mi ta navika pomalo fali. Nedostaje mi ta lakoća pisanja , disciplina sjedanja za stol i za tipkovnicu. Točnije , ovih godina to razvijam i borim se da ovladam time.

Potreba je imati tu naviku , ako se želi na internetu, na intelektualnom i akademskom planu ostaviti nešto iza sebe. Neke misli , ideje se pojave u našoj svijesti ; vrlo su jasne te trenutke i te dane ; gotovo ih možeš dodirnuti prstima u zraku …I onda polako iščezavaju … Ako ih se ne zapiše u te nadahnute trenutke jasnoće , ako nemamo tu naviku da svaki dan sjednemo i to 'nešto' zapišemo , možemo biti na gubitku. A 'muze ' možda pronađu drugi um i prste da zapišu što se zapisati treba.

Stoga ;'Nula dias sine linea!'

- 16:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.09.2007., srijeda

Dugo toplo ljeto

Nekad je na TV-u igrala serija pod tim nazivom: ' Dugo toplo ljeto '. Sjećam se da sam je gledao kao klinac i da mi je ona, uz 'Bonanzu', bila jedna od prvih serija koje sam gledao , i evo još do danas je pamtim .

Ryan O'neal je glumio lik Ben Quika , i radnja se dešavala jedno ljeto u jednom gradiću … I sama serija je bila duga i imala dosta epizoda . Praktički , bila je jedna od prvih sapunica. Ove sapunice sada, niti pratim niti pamtim , a eto, ova je ostala 'snimljena negdje na hardu '

To su neke digresije i asocijacije uz gornji naslov. Ono što želim naglasiti je kako mi je ovo ljeto bilo dugo , toplo i lijepo. Godinama nisam imao ovakav osjećaj da mi je ljeto dugo. Najčešće mi je samo ljeto prošlo brzo , a onda se odužilo dok dočekam slijedeće ljeto i slijedeći godišnji.

Pokušavam shvatiti zašto mi je ostao taj osjećaj ispunjenosti , punine i dužine tog perioda. Možda zato što nije bilo komaraca ? Bila je sušna godina i nije bilo komarica ! Trideset godina sam u Osijeku , ali ne sjećam se da je bila ovakva godina bez komaraca.
Drava je bila mala ; pijeska je bilo puno ; moglo se kupati skoro svaki dan ; sa ženom i djecom sam skoro i išao svaki dan do Drave ( željeznički ili Kopika ); već od petog mjeseca je tako …možda sve to…?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Možda zbog mnoštva događanja tijekom ljeta ; čitavo ' Osječko kulturno ljeto' ; dio programa je bio i na samoj Dravi…

U sjećanju i na fotografijama mi je ostao nastup i gostovanje glazbene grupe 'Hubert von Goisern' ( ili tako nekako ). Našli brod , preuredili šlep i spuštali se Dunavom i pritocima sve do Crnog mora; svirali , pjevali i promovirali potrebu za zaštitom Dunava … Ma , milina –zavidim im. Kao Tom i Huck što se spuštaše Missisipijem …

Eee , daaaa…prošlo ljeto …


- 11:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #