Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Potop i poplava

Potop

U odnosu na nekakav prekršaj možemo se odnositi na više načina. Recimo ako je naš vlastiti,biti blagi , a za isto takvo loše djelo koje je učinio neko drugi , biti strog; sebi oprostiti drugome ne. Možemo nastojati biti pravedni na taj način da ćemo svima jednako , i sebi i drugima ; sve praštati ili sve kažnjavati ! Ako kažnjavamo moramo imati odmjerena pravila kakva kazna ide za koje grijehe ,a u slučaju da želimo nešto oprostiti i pomilovati , takođe moramo imati neku osnovu za praštanje. U slučaju da praštamo bez nekog razloga za praštanje i bez uvjeta za oprost, vodimo sustav u kaos , jer će kažnjenici lako dobivati oprost i isto tako vraćati se svom nedjelu. U tom je smisao kaznenog sustava; da sačuva sustav ( društvo ) od uništenja ili raspada od onih nedjela koja bi to mogla učiniti; koja bi mogla multiplikacijom uništiti društveni sustav ili čitavu kulturu - civilizaciju !

' Vidje Jahve kako je čovjekova pokvarenost na zemlji velika i kako je svaka pomisao na zemlji velika i kako je svaka pomisao u njegovoj pameti uvijek samo zloća . ...Reče Jahve» Ljude koje sam stvorio izbrisat ću s lica zemlje»...Ali Noa je našao milost u očima Jahvinim.' – Post 6: 5-8


Bog , Stvoritelj tu isražava namjeru da kazni i grijeh i grešnike smrtnom kaznom.
Samo Noa je našao milost i dobio je nalog da gradi arku ( korablju)

Božja pravednost i Božji kriteriji se tu pokazuju strašnim ! Užasno strogo , zar ne ? Da, Božja svetost i čistoća i Božja pravednost i gnjev , su nam gotovo nepojmljivi !




Post je objavljen 07.04.2006. u 23:55 sati.