Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Uskrs i Židovi

Još jedan Uskrs

Danas je još jedan Uskrs, točnije Vaskrs. Naravno radi se o 'istočnom ' , odnosno Uskrsu koji se slavi -obilježava- po julijanskom kalendaru. Koristim priliku da još kažem nešto iz uskršnje tematike , što prošli tjedan, možda, nisam dovoljno naglasio.

Isus je bio Židov. A te iste Židove , njegove sunarodnjake , su stoljećima optuživali i proganjali zato što su ' oni ubili Isusa'. Poznata su ta srednjevjekovna optuživanja i progonstva Židova baš zbog toga ! Da , bili su se našli neki 'pravednici ' i samozvani suci ( koji su ujedno bili sve; i tužitelji i egzekutori...) koji su sijali mržnju prema Židovima zbog toga ' njihovoga grijeha'. ( U kasnijim stoljećima – a sve to sve do danas – su optuživali Židove i zbog; lihvarenja, trgovine, varanja, zavjere neke...) Mhoge od tih optužbi je uporabio i sam Hitler. Naravno, najnovija posthitlerovska optužba je da su okupatori Palestine !

Ovdje se želim samo nakratko osvrnuti na ovu prvu optužbu vezanu za Isusovu smrt ( i Uskrs) . Vrlo jednostavno ; Isusa nisu ubili Židovi. Oni su ga optužili, tražili njegovu smrt; ali ubili su ga Rimljani ! Isusa su ubili Rimljani ! Ti Rimljani su bili možda iz naših krajeva; to su bili građani Rima, građani ondašnjeg svijeta. Da , pod pritiskom židovskih vođa su ga osudili i ubili , ali Isusa nisu osudili niti ubili Židovi. Ubijen je na 'rimski način'-raspećem. Da su ga Židovi ubijali , bio bi kamenovan ! Građani Rima , građani svijeta su ubili Isusa . Grijeh svih nas je ubio Isusa ! Hvala Bogu Ocu, što ga je po Duhu Svetom uskrsnuo !

U ovom svijetu gdje se širi antisemitizam- mržnja prema Židovima bez razloga, dobro je znati te neke elemaentarne istine,da i sami ne podlegnemo slijepoj mržnji ! Isusa su ubili naši grijesi, ali on oživje !

HRIST VASKRSNU ! UISTINU VASKRSNU !







Post je objavljen 23.04.2006. u 13:41 sati.