Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Iskonski grijeh




POČETAK GRIJEHA

Vraćamo se temi Korizme i konteksta. Grijeh je svakako tu. Već sam ga spomenuo vezano za želje. Početak je na početku; s prvim ljudima.

Biblija tim prvim ljudima daje imena, i općenito se smatra da se govori o pojedinim i stvarnim osobama, a ne simbolima i mitologijom. Adam i Eva su imali jednu jedinu ' NE' zapovijed ! I baš su je morali prekršiti ! 'Jahve , Bog, zapovijedi čovjeku: « Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi , ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo ! U onaj dan u koji s njega okusiš , zacijelo ćeš umrijeti !»' - Post 2: 16,17

Tu vidimo nastanak prvog grijeha ili iskonskog grijeha ( istočni grijeh). Na isti način se razvija i nastaje kao i grijeh opisan u Jakovljevoj poslanici. Dakle , prvo se javila želja; možda kao znatiželja; nije se odbacila ta ista želja; i na kraju je ostvarena tj. učinjeno je nešto što je bilo protivno jasnoj Božjoj riječi , jasnoj Božjoj zapovijedi! To je grijeh. Grijeh je prekršaj Božje zapovijedi ili Božje riječi !

Posljedice su bile strašne ! Posljedice do danas osjetimo !
Posljedica grijeha je smrt; prvo duhovna a onda i tjelesna –fizička smrt! Smrt je , kao nasljeđe , ušla u ljudski rod. Smrt onakva kakvu mi danas poznamo , za koju ne vidimo kako je možemo zaobići ili izbjeći. Čak znamo reći da je smrt jedina pravda na ovome svijetu!

No, je li ? Da li je smrt pravda i da li se može izbjeći?


Post je objavljen 05.04.2006. u 23:29 sati.