Nekretnine Rijeka

28.11.2013., četvrtak

Zlatne vize, sredozemni mamac za strane kupce nekretnina

LISABON/MADRID - Sredozemne države privlače ulaganja "zlatnom vizom" za slobodno kretanje Europom kao nagradom strancima koji kupe nekretninu za najmanje 250.000 eura u Grčkoj, do pola milijuna eura u Portugalu i Španjolskoj.
"To je jedna od najvećih prednosti ulaganja u Portugal", kaže 33-godišnji Edward Hu, kineski poljoprivredni poduzetnik. U rujnu je Hu za 560.000 eura kupio kuću za odmor u najpopularnijem portugalskom ljetovalištu Algarveu i time stekao obiteljsku vizu za Europu koja će vrijediti dok je vlasnik nekretnine.
Sredozemne plaže nekad su bile dovoljan mamac za dolazak u južnu Europu, no s gospodarskom krizom koja je tu regiju snažno pogodila, dvije zemlje Iberskog poluotoka urušeno tržište nekretnina oživljavaju financijskom injekcijom iz inozemstva.
Kupci iz Kine, Rusije, s Bliskog istoka
Kupci iz Kine, Rusije, s Bliskog istoka te iz drugih dijelova svijeta koji kupe nekretninu za najmanje 500.000 eura stječu dozvolu za neograničeno kretanje Schengenskim prostorom 26 europskih zemalja.
Ta poticajna mjera i pad cijena nekretnina donose i prve rezultate oporavka na golemu tržištu od 3 milijuna praznih kuća na Iberskom poluotoku.
U Kini i Rusiji oglašavaju se nekretnine u rasponu od 80.000 eura za stan do 15 milijuna eura za vile.
Portugalska vlada izdala je 318 "europskih zlatnih viza" otkako je prije godinu dana počela program kojim je privukla 200 milijuna eura, uglavnom u nekretnine, a do kraja godine nada se ukupno 300 milijuna.
U turističkom naselju Pine Cliffs u Algarveu apartmani stoje od 780.000 eura do vila preko 4,5 milijuna.
Španjolska, u kojoj je tržište nekretnina cvalo prije krize 2008., kada se ispuhao građevinski balon, uvela je u listopadu sličnu mjeru.
"Najprivlačnije su zone oko Barcelone i ljetovališta poput Marbelle," kaže Christian de Meillac iz agencije za nekretnine koji ističe da je malo kupaca koji izdvajaju iznad propisanog limita.
Grčka je sličnu mjeru uvela ove godine te nudi vizu za kupnju nekretnine od najmanje 250.000 eura nekretnine Trešnjavka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjavka Zagreb


- 15:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.11.2013., utorak

Tako se to radi u Danskoj

Koncept termoelektrane na bioplin i biomasu Maabjerg u Danskoj osniva se na održivim energetskim rješenjima kojima se iskorištavaju lokalne sirovine. Uz to, projekt spaja različite proizvodnje energije s ciljem povećanja učinkovitosti proizvodnje svake od njih.
Rezultat takvog pristupa je istodobna proizvodnja električne i toplinske energije iz prethodno proizvedenog bioplina, ali i proizvodnja gnojiva od ostataka proizvodnje, a u budućnosti i biogoriva. Termoelektrana Maabjerg s pripadajućim biopfinskim postrojenjem najveći je ostvareni projekt takve vrste u Danskoj.
U njemu se istodobno proizvodi električna energija za pokrivanje potreba okolnih naselja, pri čemu se kao goriva koriste bioplin i otpad.
Jedan dio tog bioplina iskorištava se odmah, za potrebe procesa u samom postrojenju, drugi se plinovodima odvodi do toplana u obližnjim naseljima, a treći dio izgara u kotlu termoelektrane proizvodeći električnu i toplinsku energiju za potrebe toplinarskih sustava u obližnjim gradovima Strueru i Holstebrou iznajmljivanje stanova Pantovčak

Oznake: iznajmljivanje stanova Pantovčak


- 15:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.11.2013., srijeda

U Prvomajskoj će ponovno zabrujati strojevi?

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prekjučer je odlučilo o raspisivanju natječaja za davanje u najam nekretnine ugasle tvornice alatnih strojeva Prvomajska u Raši, doznajemo od općinske načelnice Glorije Paliska Bolterstein.
Potencijalni ulagači Prema najavama iz Zavoda, oglas za zgrade, odnosno parcelu površine oko 52 tisuće četvornih metara u Krapnu, trebao bi biti objavljen ovog tjedna u dnevnom tisku.
Pomicanje s mrtve točke tužne priče o nekoć snažnoj tvornici tokarilica, koja je u zlatnim osamdesetima zapošljavala i više od tisuću radnika, a upokojena je u privatizacijskom prahu i stečaju 2001. godine, rezultat je inicijative Općine.
Vodstvu Zavoda lokalna uprava obratila se, nakon što su joj se pismima namjere javila tri potencijalna istarska ulagača iz proizvodnih djelatnosti. Ne želim otkrivati njihova imena jer će tek natječaj pokazati jesu li još uvijek zainteresirani za ulaganje na ovom području, veli Paliska Bolterstein i naglašava da se u međuvremenu javilo još nekoliko potencijalnih najmoprimaca.
Prvomajska je od osnutka početkom šezdesetih iz radionice za popravak rudarske opreme izrasla u jednog od najpoznatijih proizvođača alatnih strojeva u Jugoslaviji sa svjetskom slavom. Hrvatski fond za privatizaciju na pragu 21. stoljeća nije našao model opstanka tvrtke.
Tvornicu je 2004. godine preuzeo slovenski poduzetnik Matija Jager, najavljujući pritom dinamičan razvoj, no sve je ostalo samo na - najavama nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 15:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.11.2013., petak

PROJEKTANTI IGH: Prugu u centru Zagreba treba dignuti na vijadukte ARHITEKT FABIJANIĆ: Dragi kolege inženjeri, to je velika budalaština!

Prema viziji autorskog tima Fabijanić - Koružnjak - Domić - Pološki - Braun - Knežević, ta studija predviđa spuštanje željezničke pruge u centru pod zemlju duž sedam kilometara, čime se, uvjereni su njeni kreatori, oslobađa prostor za nove javne sadržaje, trgove i parkove. Upravo se s takvim razmišljanjem slažu i u Gradu Zagrebu, što nije nimalo čudno jer je Grad naručitelj studije.
Gradski oci bi najradije da se pruga uistinu smjesti ispod zemlje jer bi se time ostvarilo povijesno ujedinjenje sjevernog i južnog dijela metropole. Međutim, u Hrvatskim željeznicama, koje upravljaju tom infrastrukturom, imaju nešto drugačije planove. Ta bi državna tvrtka, koja je već nekoliko godina u fazi restrukturiranja, prugu digla u zrak na razinu od pet-šest metara.
Da je došlo do očitog razilaženja kad je riječ o budućem smještaju željezničke pruge koja prolazi središtem Zagreba, otkrila je Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Kad pruga, ode ispod zemlje, dobit ćemo veliku zelenu površinu. A HŽ se ne slaže! Oni žele prugu dignuti u zrak!? kaže Vesna Kusin.
Uzdignuta pruga prostirala bi se na relaciji od Heinzelove do Zapadnog kolodvora. Na potezu od željezničkog nadvožnjaka od Heinzelove do Zapadnog kolodvora površina nadvožnjaka iznosila bi oko 180.000 m2, a oslobođenih površina oko 400.000 m2 vrlo visoke komercijalne i urbane vrijednosti.
Taj projekt stajao bi oko 300 milijuna eura, a prema nekim procjenama, mogao bi biti realiziran u pet godina. Jedan od autora studije je i magistar Stjepan Kralj iz IGH, koji smatra da bi željeznica iznad zemlje bila mnogo optimalnija i jeftinija od podzemne željeznice immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia


- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2013., srijeda

S jedne strane ceste kukuruz, s druge - golf

U svijetu golf igra oko sto milijuna ljudi, u Hrvatskoj - tisuću. Mediteranske zemlje raspolažu sa šest golf igrališta na milijun turista, a Hrvatska na svaki milijun svojih gostiju može ponuditi - 0,32 golf terena. U nedalekoj Austriji ljetna sezona traje i golf se igra sve dok terene ne zatrpa snijeg, u nas se kao uspjeh bilježi kad se turistička sezona rastegne u rujan. Dok po svijetu golferi dnevno ostavljaju, prema istraživanjima, i triput više od klasičnih turista, Hrvatska tavori uz nekoliko pretežno manjih golf terena (izuzetak su savudrijski i zagrebački), uz velike prijepore pali zelena svjetla za golf na Srđu i sa zakašnjenjem otvara svoje golf poglavlje. Osim prilično izvjesnog golfa na Srđu - ali opterećenog hipotekom da se možda radi o nekretninskom biznisu za koji je golf tek krinka, u pripremi je, naime, i prvo javno golf igralište u nas nekretnine Dubrovnik

Oznake: nekretnine Dubrovnik


- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.11.2013., četvrtak

Prodate li stan bez energetskog certifikata, završit ćete na sudu

Početkom ljeta odlučila je prodati svoj stan u zagrebačkom Sigetu. Njezina tvrtka koja je djelovala u tom prostoru prijeći će u susjedni objekt, a ona će na prodaji stana pokušati zaraditi 147 tisuća eura. To je cijena stana na adresi Siget 19a, ukupne površine 95 četvornih metara. No, Meta Šimenko, poduzetnica iz Slovenije, prije same prodaje stana morala je pribaviti energetski certifikat.
Da ga je prodala prije, prekršila bi Zakon o učinkovitom korištenju energije i za to bi morala platiti kaznu. Certifikat joj je stigao jučer, njenom četverosobnom stanu dodijeljen je razred C, a ona sada bez bojazni može tražiti kupca. S tom su me obvezom upoznali djelatnici jedne zagrebačke agencije za promet nekretninama koje sam angažirala.
Oni su pak angažirali ovlaštenu tvrtku za certificiranje, a na tih pet papira čekala sam oko mjesec dana. To sam platila 2700 kuna - kaže Šimenko.
U Hrvatskoj u ovom trenutku djeluje više od 500 tvrtki ovlaštenih za certificiranje, a postupak izrade certifikata podrazumijeva terenski pregled stana (lasersko mjerenje duljine vanjske fasade, mjerenje staklenih površina), pregled jedinica za toplu vodu (bojleri, radijatori i peći), proučavanje projektne dokumentacije i režijskih troškova u objektu.
Za taj se posao, ovisno o starosti i veličini objekta, jednokratno plaćaju iznosi do maksimalno 7400 kuna stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd


- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (7)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (22)
Lipanj 2019 (19)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (19)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (6)
Kolovoz 2018 (9)
Srpanj 2018 (7)
Lipanj 2018 (14)
Svibanj 2018 (12)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (11)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (9)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (9)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (10)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (9)
Svibanj 2017 (9)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (9)
Siječanj 2017 (9)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (9)
Rujan 2016 (10)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (9)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi