22.12.2011., četvrtak

Cijene kuća i građevinskih zemljišta nastavile padati

Cijene kuća i građevinskih zemljišta i u studenom su se nastavile kretati silaznom putanjom. Cijene kuća su na mjesečnoj razini bile niže za 2,6 posto, a građevinska zemljišta za 1,9 posto. Na godišnjoj su stanovi Dubrava Zagreb razini građevinska zemljišta mnogo izgubila na cijeni, a razlika iznosi 10,4 posto.
- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.12.2011., četvrtak

Oporavak na tržištu nekretnina zbog ulaska u EU tek za pola godine


Direktor Spiller Farmera u Hrvatskoj očekuje povećan interes za ulaganje na tržište nekretnina u Hrvatskoj u drugoj polovini iduće godine, ali investicije neće dostići razinu iz rekordnih 2006. i 2007. Franolić smatra da će u drugoj polovini iduće godine investitori nastojati na vrijeme osigurati tržišni udjel te će biti ciljano stanovi Varaždin orijentirani na dugoročno isplative investicije. Kaže da će interes investitora biti manji nego prilikom ulaska Poljske ili Rumunjske u EU zbog specifičnosti i veličine hrvatskog tržišta. Osim toga, tvrdi da će porasti kamate na kredite zbog financijske nestabilnosti na tržištima zemalja EU, kao i zbog rasta kamata na državne obveznice.
- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.12.2011., četvrtak

Prihodi smanjeni za daljnjih 11 posto

Dubrovačko-neretvanski građevinari, koji dijele sudbinu hrvatskih kolega, te zbog krize i smanjenog opsega posla, bilježe gubitke, zaigrali su na sentiment, požalivši se ne investitore na jugu. Rezimirajući poslovne rezultate u prvih devet mjeseci tekuće godine, prema kojima su im u odnosu na isto razdoblje lani, prihodi i broj zaposlenih manji za 11,2 posto, odnosno 224 osobe, a gubitak 28,5 milijuna kuna, u priopćenju adresiranom medijima, navode kako ih začuđuje i boli činjenica da lokalni investitori, iako je to njihovo nesporno pravo, za izgradnju poslovnog i stambenog prostora angažiraju građevinske tvrtke stanovi Rijeka
s područja drugih županija.

Stoga za podsjetnik na koncu, evo, i već objavljivanih podataka FINE, prema kojima su hrvatski građevinski poduzetnici lanjsku godinu završili gubitkom od 1,27 milijardi kuna, te realnim padom opsega poslova od 15,9 posto.
- 09:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #