Vijesti za nekretnine, nekretnine

srijeda, 25.05.2016.

Nacionalni park Sjeverni Velebit dobio nove sadržaje za posjetitelje

Ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit Mirjana Javor rekla je kako će se obnovom pastirskih stanova na području parka stvoriti preduvjeti za boravak ljudi te za uvođenje tradicionalnog stočarstva. "Važna komponenta projekta je omogućiti posjetiteljima upoznavanje s tradicionalnim načinom života i rada na Velebitu te da spoznaju koliko je takav način života bio u potpunom suglasju s prirodom i na principima održivosti", istaknula je Javor.
Rekla je da će u pastirskim stanovima biti smješteni djelatnici parka, znanstvenici i suradnici, a od sredine lipnja i posjetitelji. Također, služit će za provedbu interpretacijskih i edukacijskih programa na temu "Natura vrsta i staništa" i tradicionalnog života lokalnog stanovništva.
Najveći pastirski stan na Alanu uređen je kao Edukacijsko-interpretacijski centar naziva "Planinska igraonica". Sadrži niz interaktivnih izložaka na temu "Natura vrsta i staništa" NP Sjeverni Velebit - velike zvijeri, duboke jame, biljke kamenjarke i tradicionalnog načina života pastira. Ispred "Planinske igraonice" postavljena su tri vanjska intepretacijska izloška (Mahovit vjetar, Voda u kršu i Život pastira). U dijelu igraonice uređen je prostor za edukaciju djece. Osim kao izložbeno-edukativni prostor, objekt će biti i info-punkt Parka, a u njemu je uređena i mala suvenirnica.
I pastirski stanovi za smještaj su stavljeni u funkciju edukacije i interpretacije, te se u njima interpretira po jedna vrsta važna za NP Sjeverni Velebit (Kuća mrke strizibube, Kuća velebitske pijavice, Kuća tetrijeba), kao i dijelovi namještaja koji su se tradicionalno koristili u stanovima.
Na Lubenovcu je uređena kružna poučna staza "Pastirska staza", duž koje je postavljeno pet interpretacijskih ploča o prirodnim pojavama ili vrijednostima koje se na pojedinim mjestima mogu uočiti. Na Lubenovcu će se staviti veći naglasak i na interpretaciju održivosti tradicionalnog načina života.
U NP Sjeverni Velebit u tijeku je izgradnja posjetiteljskog centra Krasno, kapitalnog projekta vrijednog 30 milijuna kuna, koji se 95 posto financira iz EU fondova,
a pet posto osigurano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i državnog proračuna nekretnine

Oznake: nekretnine

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #