www.reliablecounter.com
Click here EnigmoVukovac (3) - Deseta umjetnost - enigmatika - Blog.hr

EnigmoVukovac (3)

01.12.2017.

Golubova prva ispunjaljka

Listajući godišta somborskog Goluba, lista za srpsku mladež, zapela nam je za oko zagonetka objavljena u broju 9 iz 1883. godine. Ovaj list koji je izlazio u Somboru od 1879. do 1913. donosio je u svakom broju razne zagonetke. Njegov urednik je bio učitelj Jovan Blagojević. Prema tome, on je bio i urednik enigmatske strane, redovno odgovarajući suradnicima o kvaliteti pristiglih radova. O zagonetkama ovog lista ćemo drugom prilikom. Dakle, u broju 9 (rujan 1883.) „Golub“ je donio slijedeću zagonetku od stanovitog 5-ka Pavlovića iz Vršca. Ovaj zagonetač također zaslužuje pažnju da se o njemu posebno piše.

. Jedan suglas
. . . mala životinja od 3 glasa ili pismena
. . . . . zanatlija od 5 glasova
. . . . . . . varoš u Perziji od 7 glasova
. . . . . . . . . srpski ustaški vođa od 9 glasova
. . . . . . . srpsko prezime od 7 glasova
. . . . . ptica od 5 glasova
. . . jestivo od 3 glasa
. jedan suglas

Kad se sve reči pravilno iznađu i po ovom pravcu kao što tačke pokazuju poređaju onda se može ime ustaškog vođe unakrst čitati. 5ko Pavlović u Vršcu.

Odgonetka ove zagonetke – ispunjaljke glasi: p, puž, pekar, ispahan, Vukalović, Popović, čavka, sir, č. Prezime hercegovačkog vojvode i vođe hercegovačkog ustanka 1852.-62., Vukalović (luka), čita se i vodoravno i uspravno u najdužoj koloni.

Ova zagonetka je došla poslije nekoliko napomena urednika Jovana Blagojevića, tražeći od suradnika da „izmisle nešto novo“. Evo odgovora kojie je urednik dao u broju 2 od 1883. godine nekom Sr. P. V. u Buk.: „Jeste obećali smo i štampaćemo, samo ne znamo ni sami kad, kad tih stvari imamo isuviše i ova vam je zagonetka dobra ali nije ništa novo. Izmislite nešto novo, što nije tako obično“. Ni danas nije lako izmišljati nove zagonetke,a ne 1883. godine, kada nije bilo dovoljno ni listova koji su štampali zagonetke. Da zaključimo: ova zagonetka Petka Pavlovića iz Vršca mogla bi se, bar prema podacima koje za sada imamo, nazvati našom najstarijom ispunjaljkom ili bar pretečom naše prve ispunjaljke.

(Jovan Vuković, Čvor razbibriga broj 359, 30. III. 1980., podlistak Zagonetač)

Napomena: Da ne bi ste slučajno pomislili da sam nepoćudni pridjev „ustaški“ namjerno upisao donosim preslik izvornoga ćiriličnoga dijela teksta iz Goluba objavljenoga i u Zagonetaču.



Bivši nogometaš u premetaljci

ZAVRĆI I NA VOLEJ

(Jovan Vuković u Ivica Mlađenović „Istaknuti srpski enigmati“, Studio Linija A, Beograd 1999., str. 20 i Zoran Radisavljević „Svet anagrama“, „Divit“, Beograd 2004., str. 19)

Udvajaljka

Sastavljena od dva Klintona,
slavuj ptica glasa zvona.

(Jovan Vuković, 2013. i Marjan Radaković „Anadiploze“, EK „Nova zagonetka“, „K „Niš“ i „Alma“, Beograd – Niš, 2015., str. 15)

Kolega

Oznake: J. Vuković, Zagonetač, zagonetačka teorija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.