16

četvrtak

prosinac

2004

eto, još par salatica

ORSKA SALATA

Sastojci (za 4 osobe, a ako ima i onih pohlepnih, onda te za 2)
4 očišćena filea lista (to je riba, naravno)
1-2 žlice brašna
1 žlica ulja
0,5 žličice soli
1 žlica tamnih grožđica
2 glavice luka
4 žlice maslinovog ulja
0,5 l bijelog vinskog octa
1 lovorov list
po 0,5 žličice bijelog papra i soli
3 dag pinjola
8 skuhanih divovskih kozica (to su pak račići)


Priprema
Riblje filee operite, obrišite i uvaljajte u brašno. Zagrijte ulje pa ih ispržite s obje strane da dobiju krasnu zlatnosmeđu boju. Suspregnite želju da ih pojedete i ostavite ih neka se cijede na papirnatom ručniku. Posolite ih. Onda namočite grožđice u mlaku vodu. Ogulite luk, pri tome dobro se isplačite i narežite ga na kolutove. Zagrijte maslinovo ulje pa bacite na njega luk i pržite dok i on ne dobije zlatnožutu boju. Dodajte ocat, lovor, papar i sol i sve zajedno prokuhajte recimo dvije minute. Ocijedite grožđice. E sad ide slaganje... u posudu stavite rube, pinjole, grožđice i račiće, pa ih zalijte malo ovom rashlađenom marinadom. Neka sve zajedno odleži 5-6 sati u frižideru, a nakon toga možete slobodno (napokon) pojesti. Super je!


IKANTNA KRUMPIR SALATA

Savjet:
Volite li kukuruz ili grah, slobodno ga umiješajte u ovu krumpir salatu, a isto vrijedi i za sir kojeg možete narezati na kockice.

Sastojci
1/2 šalice jogurta ili kiselog vrhnja
1/2 šalice majoneze
žlica octa
žličica soli
žličica ustinjenog peršina
2 žličice senfa
zgnječeni češanj češnjaka
malo mljevenog papra
6 srednjih na kocke nasjeckanih krumpira
5-6 nasjeckanih strukova mladog luka

Priprema
Jogurt, majonezu, senf, češnjak, sol, papar, ocat i peršin dobro izmiješajte u kremu pa prelijte preko krumpira i luka. Do spoluživanja čuvajte na hladnom, a kao prilog sjajno paše pohano meso i pohani kruh.


ORTUGALSKA SALATA

Sastojci(za 4 osobe):
2 lignje
4 škampa
1 veliki lignjun
4 morska račića kozice
30 dag sipica
20 dag muzgavaca
10 žlica maslinovog ulja
1 žuta paprika
20 dag mahuna
nekoliko listova zelene salate

za ljuti umak:
1 limun
1 suhi ljuti crveni feferon
1 / 2 žličice ljute mljevene paprike

za zeleni umak:
3 dag listova bosiljka
2 dag peršinovog lišća
nekoliko iglica ružmarina
2 režnja češnjaka
2 dag badema
malo bijelog vinskog octa
sol

Priprema:
Spustite škampe i račiće u provrelu vodu, kuhajte četiri minuta i očistite. Posebno skuhajte mahune. Narežite lignje, sipice i muzgavce, te ih popržite s dvije žlice ulja.
Opranu i očišćenu papriku, te dio zelene salate narežite na rezance, a cijele listove salate rasporedite na pladanj. Ohlađene i hladne sastojke pomiješajte s nasjeckanim lukom, pa stavite na listove salate.

U prvoj zdjelici pomiješajte 4 žlice ulja s limunovim sokom, mljevenom paprikom i usitnjenim suhim feferonom. Posolite!

Za drugi umak mikserom pomiješajte oljušteni češnjak, začinsko bilje, bademe, preostalo ulje, ocat (po ukusu) i sol. Oba umaka ponudite uz salatu od plodova mora.



OVRTNA SALATA

Sastojci:
(za 4 osobe, ali nama je bilo taman za 2)
mrkva
krastavac
celer
200 g graška
1 dl suhog bijelog vina
1 žlica limunova soka
50 g vrhnja
peršin
sol
papar

Priprema
Očistite povrće te ga izrežite na rezance pa ga stavite u vodu da malo prokuha, a grašak kuhajte na pari oko 30 minuta. Kad se povrće skuha ostavite ga da se ohladi, a za to vrijeme uspite vino i limunov sok u posudu sa vrhnjem i miješajte dok se masa ne zgusne. Dodajte sol, papar i peršin. Ovim umakom prelijte kuhano povrće i poslužite.


ROLJETNA SALATA

Sastojci
1 glavica zelene salate
2 crvene paprike
2 zelene paprike
2 glavice luka
30 dag kuhanog zrnja kukuruza
sol
papar
peršin
2 dl jogurta

Priprema
Operite i očistite povrće. Na dno zdjele složite listove salate. Na njih složite narezanu papriku, luk i kukuruz. Sve prelijte posoljenim i popaprenim jogurtom. Posipajte peršinom.


ROVANSALSKA SALATA
Sastojci (za 4 osobe):
6 sitnih mladih krumpira
30 dag mesa s pečenih pilećih bataka
12 sitnih rajčica
1 žuta paprika
2 glavice luka
12 crnih maslina
1 grančica koromača
2 žlice kapara
4 usoljena inćuna (ribica iz konzervice)
maslinovo ulje
1 limun
sol
papar


Priprema
Skuhajte, ogulite i narežite krumpire. U međuvremenu paprike i rajčice očistite, te narežite kao i meso (bez kožice). Oljuštite luk i narežite ga na kolutove, pa sve pripremljeno pomiješajte: dodajte masline i pospite natrganim koromačem. Za umak mikserom smrvite kapare i inćune s limunovim sokom. Primiješajte papar i nekoliko žlica ulja, te ponudite uz salatu.



ALATA BONANCA

Sastojci:
1 konzerva kukuruza
2 krastavca
1 glavica luka
2 crvene jabuke
3 rajčice
6 žlica ulja
limunov sok ili ocat
sol
papar
zdrobljeni češnjak
mljevena paprika
kozalac
krbuljica
ružmarin
kopar

Priprema:
Ocijedite kukuruz, luk izrežite na tanke kolutiće, a neoguljeni krastavac na ploškice. Neoguljene jabuke izrežite na četvorine i nakon što im izvadite sjemenke, narežite ih na tanke ploškice. Rajčice izrežite na osmine i izvadite im sjemenke. Od ulja, začina i mirišljavog bilja napravite preljev za salatu. Sve sastojke pomiješajte začinite ih preljevom i ostavite da neko vrijeme stoje. Prije nego što ponudite salatu, promiješajte je i, ako je potrebno, možete je još dodatno začiniti.

<< Arhiva >>