minus40kg - kalorijski restoran

* Shiitake, noodles i piletina ... 410 kcal



10 dag filea tamne piletine ... 130
5 dag noodlesa ... 150
5 dag shiitake gljiva ... 20
1,5 dag maslaca ... 110
sol, papar, peršin, soja sos

- u woku na maslacu isprži piletinu
- na pola ubaci i shiitake gljive
- odvojeno skuhaj noodlese
- ocijedi i umiješaj u wok
- dodaj malo soja sosa

Jako fino jelo, a djeluje i zdravo.

Začine izaberi i dodaj kako ti god paše.




dav gindo


20.04.2022.
komentiraj (9)


* Jaja i šparoge ... 470 kcal


10 dag jaja (2 manja kom.) ... 150
5 dag integralnog kruha ... 110
15 dag šparoga ... 60
0,a dl maslinovog ulja ... 90
1 dag dimljenog špeka ... 60
sol, papar, peršin, češnjak, ...

- na ulju isprži češnjak i slaninu
- dodaj šparoge, podli vodom
- dinstaj otprilike 10 min.
- umiješaj jaja i ispeci
- serviraj uz kruh

Odličan obrok,
a traži umješnost taman koliko je imam ;)

Znam da imate viška kuhanih, a ne svježih jaja,
eto kod mene je ove godine skroz obrnuto.
Da imam kuhana, radio bi ovo na salatu.




dav gindo


19.04.2022.
komentiraj (8)


* Jaja, gljive i tjestenina ... 480 kcal


10 dag jaja (2 manja kom.) ... 150
20 dag gljiva ... 40
5 dag tjestenine ... 180
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, peršin

- dinstaj gljive na ulju i češnjaku,
- umiješaj i ispeci jaja, začini
- dodaj kuhanu tjesteninu

E sad, da li sam ovo objavio, pojma nemam,
ali eto našao sam u jednom zakutku računala,
a kako mi se baš sviđa, što da ne bude i ovdje ;)




Eh da, kalorijski restoran minus40kg ostaje do daljnjega, ali pridruženi caffe je zatvoren, a i inače, ovdje se držim samo gastronomije, dijete i sličnog, i nemam namjeru uzvraćati komentare, a za neozbiljno čavrljanje, s tendencijom ugodi i komunikaciji, otvorio sam romski zen blog dav gindo, ma što to značilo, a naravno, kao i sve ima već neko svoje značenje, ali eto, koga briga, očito, mene najmanje ;)



18.04.2022.
komentiraj (7)


* Lud i sit gladi


Objavim li nešto posebno, ne do b(l)og skupo, narcisoidan sam i bezosjećajan gad, jer ima ljudi koji nemaju ni za preživjeti, a ja se bahato razmećem. Objavim li nešto jeftino i obično, idem mnogima na jetra, jer koga briga za moj glupav, bezličan i bezvezan obrok.

Psihijatri navodno vele da je objavljivanje jela na internetu psihički poremećaj. Istina bog, i većinu drugih objava u pravilu smjeste u neke ladice u kojima je onaj koji objavljuje bilo što u najmanju ruku neuravnotežen i neostvaren kao osoba. Da apsurd bude potpun, i oni koji ne objavljuju isto imaju već nekih naznaka strahova, kompleksa, nesigurnosti, neispunjenosti i tko zna već čega kroz što ispadaju loše ili bar falične osobe koje to skrivaju i ne mogu se s time nositi. Za moja oba profila vele da mi treba društvena potvrda i samopromocija, a i to da je to drugima jako iritantno, pače i uznemirujuće. Eto, valjda i je tako. Ja sam munjen, egotripična budaletina i hvalisavi snob, koji se pravi važan, pametuje i filozofira, kao i svi meni slični niš koristi tipovi. Navodno dugoročno ne mogu stvoriti i održati bliske odnose, jer mi nedostaje empatije i emocionalne topline, pa nemam objektivan uvid. Ide se toliko daleko da se povlače paralele s pornografijom i još po nečim puno gorim. Dakle, današnji stručan pristup kaže, kako god i što god napravio, ili pak ne, nije dobro i radi se o već nekom obliku poremećaja. U tom kontekstu nije čudno da se javlja otpor, pa ljudi kažu, fućkajte se svi, ja radim što hoću, a kome to ne paše može lijepo gdje već hoće, pa i u tri krasne. E sad, s moje strane, ne da je sve to frustrirajuće, tj. valjda je, a možda i nije, svejedno, ali da je dosadno, nepotrebno i neučinkovito, to definitivno je.

Zašto sam otvorio ovaj blog prije puno godina?

U jednom trenutku života došao sam u ozbiljne zdravstvene probleme. Ideja je bila, hajde da s ljudima koje muče slične stvari podijelim ono što saznam, napravim i tome slično. A i oni koji nemaju problema, jedu svaki dan, pa što ne razmijeniti iskustva, ideje i prijedloge kako do nečeg boljeg, jednostavnijeg i zdravijeg. To sam preko desetljeća uporno i činio, uz povremena kraća ili duža posustajanja, eto, sve do danas.

Kakav je rezultat?

Uz pokoju časnu i hvale vrijednu iznimku, praktički nikakav, osim neosporno velikog gubitka vremena, energije i dobre volje, dapače, zdravstveno sam lošije nego ikada, a sve kile koje sam u početnom naletu straha tako uspješno skinuo vratile su se. Dodatno, neke stvari koje sam prije i radio koliko-toliko dobro pokvario sam. Tužan sam i nezadovoljan, a bogami i gadno umoran. Toliko sam obroka zeznuo tim svojim fotografiranjem, u smislu da me se čekalo za stolom, pa maltretiranjem žene da važe i mjerka, a ja obračunavao i tako u beskonačnim krugovima. Dosta mi je, jednostavno, umoran sam, baš u ovom sadašnjem trenu, jedinom u kojem živim.

Koja bi razlika bila da sam ono što me zanimalo bilježio u neku internu bilježnicu na svom računalu?

E to ću tek vidjeti, tako mi bog pomogao, a vama hvala, srdačan pozdrav i svako dobro ;)

Ono što pouzdano znam je da nitko ni za kim ne plače, i to djeluje gotovo pa dobro, a da se uklapa u model sveprisutne sebičnosti, oko toga dvojbe nema, baš niti najmanje. Neka ptica rugalica će ponegdje podvaliti, sprdati me, i likovati, ali to je već njihov doseg, svakom iole normalnom nebitan, dapače, vrijedan eventualno prijezira. I tako to, hoću reći, što će biti sutra, pojma nemam, a nisam imao ni prije, što da se radi, nitko nije savršen!

P.S.
Na fotki je sasvim obični rižoto od brokule i ribanog tvrdog sira, ako ikoga zanima :)))




Kako bi neki dragi ljudi rekli, obzirom da nemam stvarni život,
do daljnjega, zadržat ću ovaj virtualni pod dav gindo ;)


10.04.2022.
komentiraj (15)


* Rižoto od lignji ... 430 kcal


20 dag lignji ... 160
5 dag integralne riže ... 180 kcal
0,1 dl maslinovog ulja ... 90 kcal
sol, papar, češnjak, peršin, ...

- na ulju prodinstaj češnjak i lignje
- dodaj rižu, prelij vodom, kuhaj na lagano
- serviraj uz neko ukiseljeno povrće ili zelenu salatu

Ne mora sve što je fino biti šareno i lijepo ;)




dav gindo


08.04.2022.
komentiraj (9)


* Pizza


Povremeno si treba dati gušta,
jasno, ne treba pretjerivati,
a bome izbor nije mali ;)

Ono što sam primijetio vani,
sada je i kod nas, ne znam od kad,
pizza koju si složiš sam, tj. od čega biraš.

Uz standardno tijesto izabrao sam:
- rajčicu, kao klasični umak
- filete slanih inćuna
- feta sir i Paški sir
- Cherry rajčice
- šparoge

Uz to sam doma dodao nešto maslina i pizza k'o bog ...

Ne znam mjere, pa ne znam ni kalorije,
ali ovo nisu neki premasni sastojci,
a nisam ni vanjsku koru pojeo ;)




E sad, kao onako ...
kažu neki da je šešir najvažniji,
jer ispod njega nam je sva naša budućnost,
ali što da rade oni koji šešire ne nose,
a lako, ionako sve dođe na isto,
ovo je tek stilska figura ...


06.04.2022.
komentiraj (9)


* Paradajz juha ... 290 kcal


2 dl pasirane rajčice ... 50
3 dag kruha ... 70
2 dag grana Padano sira ... 80
1 dag svinjske masti ... 90
sol, šareni papar, origano
2 dl vode

- u tavici na masti poprži kruh, makni ga sa strane
- u tavicu dodaj tekuću rajčicu i vodu po želji, prokuhaj, začini
- serviraj uz prženi kruh i ribani grana Padano sir

Razmišljao sam i o češnjaku, ali nekako mi se sviđa da ne ide previše začina.

Ispalo je apsolutno izvrsno, taman kao što sam i očekivao.

Inicijalno sam planirao ići s bosiljkom.

Bila je ovo dobra večera.




Veseljaci po dalekovidnicama,
maskirani ili ne, pjevaju, plešu, što već ...
ali kao što znamo, blogeri taj šund ne gledaju,
pa nitko i nema pojma o čemu se tute uopće radi ;)
Stoga, počastimo se Beethovenovom desetom, dovršenom.


03.04.2022.
komentiraj (13)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak