minus40kg - kalorijski restoran

* Ćevapčići, tjestenina i umak od brokule ... 430 kcal



10 dag teletine od buta ... 110
5 dag integralne tjestenine ... 180
15 dag cvijeta brokule ... 30
0,1 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, češnjak, bosiljak

- ćevape ispeci na roštilju
- serviraj s integralnom tjesteninom
- prelij s umakom od kuhane brokule i vrhnja

* ako je tavica glumila grill, ubaci tjesteninu na masnoću od mesa

"Ćevapčići), bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina" ... bs wikipedija

Najčešće se nude oni od miješane svinjetine i junetine, ali ima puno kombinacija, od navodno izvornih čisto telećih, preko janjećih, pa do pilećih i purećih. Osobno, vegetarijanske ne uzimam kao ozbiljan izbor, ali tko zna, nikad ne reci nikad.

Somun, ajvar, luk, kajmak, dođe mu pod normalno, ali zašto ne i tjestenina s umakom od brokule.

Eto, šarolikost opcija je uistinu pravo bogatstvo, a izbor je uvijek samo naš ;)

P.S. Ćevapi od telećeg buta su krajnje suhi,
i nisu baš ono na što ste navikli u ćevabdžinicama,
mora da su u originalu koristili neki drugi komad mesa ;)


30.11.2020.
komentiraj (0)


* Pureća šunka, kruh i rajčica ... 320 kcal



5 dag pureće šunke ... 60
5 dag kruha sa sjemenkama ... 110
10 dag mini rajčice ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
5 dag malina ... 30
sol, svježi list bosiljka

Varijacije na temu,
ali puno iskoraka i ne može biti, valjda ;)


29.11.2020.
komentiraj (0)


* Junetina, krumpir i kelj ... 460 kcal



10 dag junećeg lažnog bifteka ... 130
20 dag krumpira ... 160
20 dag kelja ... 80
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, Vegeta

- u ekspres lonac stavi junetinu, prelij vrelom vodom, začini
- kuhaj oko 20 minuta poklopljeno, tj. klasično pod parom
- otklopi, dodaj krumpir, kuhaj 20 minuta otklopljeno
- dodaj kelj, kuhaj još 20 minuta otklopljeno
- kao predjelo posluži juhu iz lonca
- serviraj meso i povrće, začini

Vrlo posan i vrlo ukusan obrok ;)

Meso je bilo jedan dan u pacu od Vegete i malo ulja.

Da vas ne zbuni fotka, u obroku je zapravo završilo samo pola od uslikanog mesa.


17.11.2020.
komentiraj (0)


* Leća, riža i kiselo zelje ... 490 kcal



15 dag leće ... 150
5 dag integralne riže ... 180
10 dag kiselog zelja ... 20
0,5 dl suncokretovog ulja ... 50
0,1 bučinog ulja ... 90
sol, papar, češnjak

- dinastaj kiselo zelje na češnjaku i ulju
- umiješaj kuhanu rižu i kuhanu leću
- prelij s malo bučinog ulja, začini

Na red je došlo i vegetarijansko jelo.
Vrlo jednostavno, a uz to zanimljivo i ukusno.
Nutritivno vrlo prihvatljivo, rekao bih malo za odmor.

To što neko jelo ne sadrži namirnice životinjskog porijekla
nikako ne znači da će automatski imati i manje kalorija, dapače ;)

Leća je jedna od češće korištenih namirnica azijskih zemalja.
Bogata je proteinima, vlaknima i željezom.
Vrlo je ukusna i podatna.

Kada želite da se pojedini okusi sljube
ostavite jelo da malo odstoji, i to pomiješano,
i najbolje da je poklopljeno da se ne ohladi previše.
Ako se i malo ohladi, moglo bi biti baš taman,
niti je mlako, niti ćete spržiti jezik ili usta.


06.11.2020.
komentiraj (7)


* Krvavice, krumpir i kiselo zelje ... 450 kcal



5 dag krvavica ... 120
20 dag krumpira ... 160
15 dag kiselog zelja ... 30
0,15 dl suncokretovog ulja ... 140
sol, papar, ...

- dinstaj zelje na malo ulja, podlijevaj vodom
- ispeci krvavice u tavici na malo ulja, poklopi
- skuhaj krumpir, restaj ga na ulju od krvavica

Ovo restaj vjerojatno nije najbolji izraz, ali pretpostavljam da je jasno o čemu se tu radi.
Kalorije za krvavice su ovaj puta osjetno manje, jer baš tako piše na njima
Bile su s heljdom i čini mi se dosta krvi. Ove su iz marketa,
dakle ne neka domaća čarolija koji ljudi vole.
Mislim da se neki samo prave važni.

Kako god, klasika, i fino.

P.S.
Vjerujem da je raznolika i umjerena prehrana dobar princip,
a život u gradu zadnjih dana tjera na prečace, jer budimo ozbiljni,
gdje i kako bi ja radio svoje krvavice, pa da točno znam što je u njima.


05.11.2020.
komentiraj (2)


* Lungić, krumpir i mrkva ... 480 kcal



10 dag svinjske pisanice ... 130
20 dag krumpira ... 160
20 dag mrkve ... 80
0,5 dl vrhnja za kuhanje, 20% m.m. ... 110
sol, papar, Vegeta, list estragona

- u ekspres lonac stavi meso i povrće, začini
- prelij s vrelom vodom, poklopi, kuhaj 20 min.
- od jednog dijela povrća i vrhnja samelji umak
- kod serviranja začini s malo lista estragona

Umak je mogao ići u ostatak tekućine, pa bi sve skupa bilo slično varivu,
ali htio sam probati baš ovako, a to znači da se juha jela za sebe,
a meso i povrće za sebe, tj. preliveno s povrtnim umakom.
Kuhano meso nije onako fino kao pečeno, ali je dobro.
Glavna prednost ovakve pripreme je kontrola kalorija.
Kada sam išao po placevima stalno sam imao svježe začine.
Sada su mi dobri i sušeni, a i Vegeta je nešto manje rijedak izbor.

P.S.
Eto, ništa nije savršeno, još je manje itko savršen, osim ako baš dobro laže.


04.11.2020.
komentiraj (2)


* Orada, krumpir i mrkva ... 760 kcal



20 dag orade iz uzgoja ... 340 kcal
20 dag krumpira ... 160 kcal
20 dag mrkve ... 80 kcal
0,2 dl maslinovog ulja ... 180
sol, papar, vegeta

- u pećnici ispeci povrće i ribu



Pečena mrkva je izvrsna.

Tako lako je pretjerati s kalorijama u obroku,
osobito kada se one zbrajaju tek na kraju, kada je sve gotovo.

Vele da ovu ribu iz uzgoja uglavnom hrane granulama koje se rade od ribe,
pa bi zapravo krajnji proizvod trebao biti izvrsne kvalitete,
ali je neosporno masnija, tj. s više kalorija.

Uzgojenu oradu najlakše prepoznam po zubima,
jer su kod nje pravilni i slabije razvijeni,
ali nije to jedina vidljiva razlika.


03.11.2020.
komentiraj (1)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak