Pustolovina zvana Japan

nedjelja, 19.10.2014.

Hiyayakko - prilog od hladnog tofua


Tofu koji se poslužuje u japanskim restoranima je vrlo svjež, a time i vrlo mekan; poput pudinga. Ima glatku teksturu, a i okus je uglavnom blend. Moram priznati da ga još nisam vidio u našim dućanima, no to lako može biti zbog neopreznosti.#Naknadna napomena: ima ga za kupiti u dućanu Destinatio Tokyo u Zagrebu#


Stoga, japanski tofu se najčešće, iako ne isključivo, servira kao hladan prilogu jelu - salata, ako hoćete, iako taj prilog ima vrlo malo svježeg povrća.

Dakle, za ovaj prilog će vam trebati (za 4 osobe):
2.5 cm đumbira; nariban
2 mlada luka ili tanki svježi poriluk; narezan na tanke kolutiće
komad tofua 400 g
soja umak
komadići katsuobushija - tj. riba katsuo, sušena i nasjeckana na komadiće (napomena, ovaj prilog je vrlo slan).

Tofu se ispere pod vodom, nareže na 4 kriške i stavi u malu zdjelicu. Po tofuu se posipaju luk, đumbir i katsuobushi. Prelijte s malo soya umaka i počnite jesti.

Inače, ovako pripremljen tofu je također i dobra vježba za korištenje štapića (hashi). Naime, kako je vrlo mekan, da bi se tofu jeo štapićima korisnik imati dobru kontrolu pritiska - dovoljno veliki da izdvoji jedan komad, a opet dovoljno mekan da taj komad prinese k ustima. Čak mi je i jedan odrastao Japanac rekao: "Obično se tofu jede štapićima, ali najčešće se taj postupak svede na jedenje sa štapićem."

- 09:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #