Pustolovina zvana Japan

subota, 25.01.2014.

Morske žene Japana



U malim gradićima na obalama Japana postoji kultura žena koje svaki dan plivaju u hladnom oceanu kako bi uhvatile morske plodove i prodale ih na tržnici. Ama, što doslovno znači žena ronioc, ili morska žena u slobodnijem prijevodu, svako jutro odlazi u lov noseći minimalnu odjeću te pojas s olovom i drvenu bačvicu koja služi kao bova na kojoj se odmara između zarona. Smatra se da su žene prikladnije za ovo zanimanje zbog potkožnog sloja sala koji im omogućuje da lakše podnose hladnoću. Roni se na dah, otprilike 4 sata na dan, katkada i do dubine od 25 m kako bi se uhvatili razni plodovi mora (alge, hobotnice, kamenice..), a najisplativije su školjke (i to pogotovo Petrovo uho) i ježevi. Ovaj stil života ovdje postoji već 2000 godina, i usprkos smanjene populacije morskih životinja zbog zagađenja i pretjeranog izlova, ovo tradicionalno zanimanje i dalje opstaje. Ame nisu samo mlade djevojke, dapače, većina ih pripada starijoj populaciji (do čak 80 godina) koja je godinama usavršavala svoje vještine. Smanjen interes za ovo zanimanje je primarno zbog težine rada i male isplate. U davna vremena su najvrijedniji ulov bili biseri iz kamenica, no danas su farme bisera sasvim uklonile ovaj način zarade. A populacija Petrovih ušiju, današnji "zlatni nalazak", se u zadnjih 40 godina brojčano smanjila za nevjerovatnih 90%. Dok se prije moglo izvaditi 40 Petrovih ušiju u jednom zaronu, danas su sretne ako ih ulove 4.

Fotografije ama ronioca od Yoshiyuki Iwasea iz '50-ih godina 20.st

Ame su se pojavile i na filmu. U hitu iz 1967.,"Živi se samo dvaput" James Bond (Sean Connery) susreće se s amom Kissy Suzuki (Mie Hama) kako bi ga odvela do skrivene raketne baze. Za ostale detalje pogledajte film.

Fotografije ama ronioca od Yoshiyuki Iwasea iz '50-ih godina 20.st

Mladim djevojkama koje žele postati ame nije nimalo lako. Osim što se teško nalazi ulov, potrebno je vremena da nauče zanat. Jedna od njih, Satomi Yamamoto (37) kaže da u početku nije ništa uspjela naći. Sada zaradi i do 100 000 Yena na mjesec (cca 1000 EUR, tj. nakon skaliranja standarda Japana i Hrvatske: 3700 kn). Najisplativija školjka, Petrovo uho, (divlje a ne uzgojeno) mjesečno donosi 90% ukupnog prihoda i postiže cijenu od 8000 Yena/kg (8 EUR/kg).


Do '70-ih, djevojke su počinjale izučavati zanat sa 16-17 godina. Sada taj proces počinje kasnije, i prve 4 godine moraju provesti prateći priznatog ronioca. Zanimanjem se bave do smrti, pa se nerijetko dešava da i umru prilikom posla.
Danas, uloga ame je više od stilizirane ribarice. Budući su članice ama zajednice nekog područja vrlo povezane i lokalizirane oko konkretnog područja, one također sudjeluju uodržavanju brojnosti populacije priobalnih morskih životinja.

Ukiyo-e (slike na drvenim pločicama) iz Edo Perioda (18. st.) s motivima ama ronioca

Prošle godine su ame podnijele zahtjev da njihovo zanimanje bude pod zaštitom UNESCO-a. Kako bi povećale interes za zanimanje i spriječile izumiranje dijela bogate japanske tradicije, pokrenule su kampanju putovanja po Japanu i popularizacije zanimanja. U tome im pomaže i činjenica da je nedavno nacionalna TV mreža (NHK) počela emitirati seriju "Amachan" (u prijevodu "Gospođica ama") gdje je glavni lik tinejdžerka koja podrobnije otkriva život svoje bake (ama ronioc) i odlučuje sama postati ama.


Ako ste zainteresirani za još fotografija ama ronioca, ili ste jednostavno ljubitelj kvalitetne fotografije, malu galeriju Yushiyoki Iwasea možete naći na ovom linku.

- 05:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #