Pustolovina zvana Japan

četvrtak, 02.05.2013.

Golden week



Japanci rade kao sumanuti tokom cijele godine. Tu i tamo uleti pokoji praznik; malo više neradnih dana je oko Nove godine ili možda uzmu kratki godišnji odmor od tjedan dana... No, veselje je najviše koncentrirano oko 'Zlatnog tjedna' tj. Golden week (kraj travnja i početak svibnja) kada se u samo par dana naniže više praznika.
29.4. - Rođendan cara Hirohita
3.5. - Dan Ustava (?) Japana iz 1947.
4.5. - Dan prirode (ili u doslovnom prijevodu Dan Zelenjave)
5.5. - Dan djece

O ovom periodu puno Japanaca putuje unutar i van Japana, i u turističkim središtima Azije, Australije, te zapadne obale Amerike je učljiv porast japanskih turista. Mnoge tvrtke poklone tih par dana (1. i 2. svibanj) da se zaposlenici odmore, a neke poptuno zatvore svoje pogone.

Kako kaže poslovica "When in Rome...", onda i ja idem na put, i to još jednom u Osaku. Inače, turisti trebaju imati na umu da je, baš zbog putovanja samih Japanaca, ovo razdoblje najvećih gužvi u velikim gradovima i prometovanje postane otežano. Nadam se da će se ipak naći jedno mjesto u Shinkansenu za 'malog barbara' poput mene.

Gornja slika se često može vidjeti u ovo doba godine, a predstavlja vrlo cijenjenu japansku ribicu: koi. Ista ona koja krasi famozne japanske vrtove plivajući u svom malom jezercu... U ovom razdoblju ona se vijori u obliku 'hvatača vjetra' simbolizirajući snažnu obitelj. Snaga - jer ova vrsta ribice voli plivati uzvodno opirati se riječnim strujama, a više njih nanizanih (često raznih veličina kako bi se označili roditelji i djeca) simbolizira obitelj.


- 10:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #