Mihael Budrović

ponedjeljak, 29.10.2007.

NOVA HRVATSKA VLADA ĆE MORATI POMOĆI U RJEŠAVANJU PITANJA BIH

Već nekoliko dana hrvatska javnost sa zanimanjem prati razvoj događaja u Bosni i Hercegovini. I sada je potpuno jasno, tu je državu(koja je država samo na papiru) pogodila velika, ponajprije institucionalna kriza. Strah me da za njom ne uslijedi i gospodarska jer bi to značilo i velike gubitke hrvatskim tvrtkama koje tamo ulažu, tamo posluju ili posjeduju dionice tamošnjih firmi. No, to se valjda neće dogoditi. No neću se baviti spekulacijam, nego činjenicama, a činjenica je da su organi vlasti u BiH u potpunom rasulu, u potpuno bezizlaznoj situaciji, i svi moraju shvatiti kako su nužne planske, strukturalne, temeljite reforme kako bi ta državna tvorevina nastala (možda tek sad i počela!) funcionirati.
Zašto kažem državna tvorevina? Zato jer je BiH jedna nehomogena cijelina koja je produkt novije povijesti(ponajprije dvadestog stoljeća), zato što u njoj žive tri naroda koji nemaju ni zajedničku ni kulturu, ni vjeru,a ni pripadnost (ovakvoj) zemlji. O zajedničkoj povijesti(pogotovo ovoj ne tako davnoj neću ni govoriti) jer nam je svima još uvijek u sjećanju i dobro poznata. BiH(s ovakvim teritorijem i stanovništvom) se kao cijelina nalazi tek nekoliko desetljeća, od kad ju je oslobodila od Turaka, okupirala i kao svoju pokrajinu pripojila Austro-Ugarska. Već je tada, u samom početku djelovanja Benjamin Kallay, austro-ugarski ministar financija, prvi zapovjednik BiH u ovakvom sastavu (i teritorijalnom i nacionalnom) shvatio da će se BIH(tada još kao pokrajina pod tuđom vlašću) teško očuvati ako svi ljudi koji u njoj žive ne budu sebe smatrali pripadnicima jednog naroda, prema Kllayu taj bi narod se nazivo bošnjčki. Njegove ideje nisu prihvaćene među širim slojevima puka i nikada mu se želje, očito, nisu ostvarile pa ni BIH nije postala unitarna zemlja(ovo nije nešta negativno, većina zemalj u nsvijetu je unitarno). Nakon raspada Austro-Ugarske BIH je, kao dio Država Slovenaca, Hrvata i Srba pristupila ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom, gdje opet njezin teritorij nije bio jedna velika cijelina već, ili raskomadan u više dijelova(tadašnijh banovina) ili pod unitarističkim prostorom te prve Jugoslavije. Nakon previranja u drugom svjetskom ratu kada je više zemalja mislilo kako upravlja(, a zapravo, u praksi nitko nije imao nikakav utjecaj) BiH se ponovno našla u Jugoslaviji i tu jeprvi put(!!!) imala koliku-toliku cijelovitost i upravu(iako svo dobro znamo kakva je bila ta uprava. Zatim se, nakon Rata u devedesetim oslobodila strane vlasti i počela samostalno djelovat, prema načelima sporazuma iz Daytona, koji je, mora svima sada biti jasno postignut samo kako bi se zaustavilo krvoprolića i ratovi. Prema tom Sporazumu država je podijeljena na dvije federacije- Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te je kao takva (koliko-toliko) funkcionirala do današnjih dana.
Ovih je dana visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak(kako bi svi narodi bili ravnopravni, a ne da jedni budu ravnopravniji od drugih) pokrenuo inicijativu za ukidanjem unutardržavne tvorevine Republike Srpske, i naravno naišao na velik otpor vladajućih u RS, srpskog stanovništva, ali i Srbije koja ne pristaje nna to ukidanje. (Baš je nedavno srpski premijer Koštunica izjavio kako su očuvanje Republike Srpske i Kosova unutar teritorija Srbije glavni proriteti njegove vanjske politike). Zbog toga me čudi zašto dosad hrvatske vlade nisu predlagale i poticale reforme kako bi barem poboljšale položaj hrvatskog naroda koji tamo živi, a koji glasuje za za predstavnike u Saboru.
Hrvatska nova vlada će,prema mom mišljenju, bez obzira koje će je stranke sastavit, morati malo više pažnje posvetit riješenju problema naših susjeda(pogotovo sad kad smo zemlja članica Vijeća Sigurnosti UN-a), a i ubzo ćemo završit s iscrpljujućim pregovorima za ulazak u EU i NATO. Mislim da bi Hrvatska trebala predložit ovakvu reformu(za koju vjerujem da bi se složili pripadnici svih triju naroda): Neka se BiH preuredi u konfederaciju koja će se sastojati od tri,u unutarnjim poslovima, kulturi, školstvu i zdravstvu potpuno samostalne države, i nek budu ovako raspoređene: Jedna sa bošnjačkim, jedna sa srpskim, a jedna sa srpskim stanovništvom i neka imaju zajedničkog predstavnika za vanjsku politiku(koji bi se trebao birati svake godine iz drugog naroda-druge zemlje članice). Tako će se sve tri države moći ravnopravno razvijat i neće bitti ovakvih problema.
Ponavljam, uvjeren sam kako bi se sa ovakvim prijedlogom svi narodi Bosne i Hercegovine složili.
Što će povijest donjet ovoj, uz Moldaviju i Albaniju najsiromašnijoj europskoj zemlji i svim njezinim narodima vidit ćemo...

29.10.2007. u 17:13 • 5 KomentaraPrint#

subota, 27.10.2007.

TKO MOŽE IZVUĆI HRVATSKO GOSPODADARSTVO IZ KRIZE?

Očekujući novi gospodarski program vladajućeg HDZ-a, kojeg će u utorak predstavit premijer Sanader,osvrnut ću se malo na nedavno upozorenje zbog prezaduženosti od 31 milijuna dolara koje je Republika Hrvatska dobila od možda i najmoćnije međunarodne financijske organizacije-MMF-a, tako formirano upozorenje dobio je još samo Libanon, siromašna zemlja u jugozapadnoj Aziji, siromašna prirodnim resursima i pogođena ratovima koji su se vodili(ili se još uvijek vodi) među njemu susjednim zemljama.Želimo li biti u društvu Libanona?
U tom upozorenju Međunarodni Monetarni Fond nije predložio Hrvatskoj uvođenje mjera kako bi se rast inozemnog duga barem zaustavio(iako bi ga trebalo i počet smanjivat) zbog nadolazećih izbora, ali će ih vjerovatno preložiti nakon izbora, pogotovo ako vladajući tada ne budu sami provodili takve mjere jer bi se moglo dogoditi da RH pogodi dužnička kriza, kao što je krajem prošlog stoljeća pogodila azijske zemlje ili , ne dao Bog potpunog sloma gospodarstva kakvog je nedavno doživjela Argentina.
Što nam danas predlažu naše najistaknutije političke stranke i njihovi gospodarski stručnjaci? I HDZ i HSS i SDP žele velika ulaganja u razvoj zapuštenog hrvatskog sela, ta ulaganja i jesu prijeko potrebna kako bi se ojačao položaj malog hrvatskog seljaka prije ulaska na zahtjevno tržište Europske Unije,ali bi onda trebalo potaknuti i prerađivačku industriju pa izvoziti gotove proizvode, a ne samo sirovine koje se onda prerađivaju u nekim drugim zemljama, i onda opet mi njih(kao gotove,finalne proizvode) uvozimo po mnogo većoj cijeni. (Jačanjem prerađivačke industrije povećao bi se rast izvoza, te razvoj trgovine, transporta, marketinga, i naravno svih gospodarskih djelatnosti koje bi privređivali sirovine, ponajprije tu mislim na poljoprivredu, stočarstvo, šumarstvo, ribarstvo i ribogojstvo.)
Za razvoj hrvatskog sela potrebno je i povezivanje seljaka u zajednice koje bi onda plasirale njihove proizvode na tržište, a sigurno bi bilo najbolje kad bi naši ugostiteljski objekti, restorani i hoteli (sa kojima se toliko ponosimo!) kupovali meso, voće i povrće od domaćih proizvođača (možda najbolje mjesnih, lokalnih), a ne uvoziti ih iz Makedonije, Bugarske, Srbije, Albanije, Grčke kao što je dosad bio slučaj.
Kako bi bilo lijepo kad bi se ovakve moje ideje ostvarile... Ali prvo bi trebalo naći početni kapital dok se ovakvi projekti ne osove na noge i dok ne budu sami sebi financirali daljne ulaganja i, u današnjem svijetu, prijeko potrebnu modernizaciju? I dok SDP misli pokrenuti gospodarstvo daljnim zaduživanjem države (što je očito potpuno neprihvatljivo) HDZ bi, prema mom mišljenju, a da se izvući iz izjava HDZ-ovaca, novac dobio daljnom privatizacijom po modelu javne inicijalne ponude, koja se u dva dosadašnja primjera (INA i HT) pokazala profitabilnom i za državu i za njene građane i naravno mnogo transparentnijom nego one privatizacije koje su se vodile na "Tuđmanov" način(1991.-2000.) i na način Račanove koalicijske vlade(2000-2003.).Zbog toga dajem svoju potporu daljnoj privatizaciji hrvatskih tvrtki,možda čak i profitabilnih sportskih klubova koji mogu, vidimo na Zapadu donositi velike prihode ili barem, ne opterećuju državni, županijski ili općinski proračun...
Na kraju ću samo reći kako, po mom mišljenju, dvije političke stranke (HSU je više interesna skupina) nemaju prave gospodarske programe, odnosno nijhovi su programi neozbiljni i loše izrađeni, za ovakvo teško stanje gospodarstva previše amaterski napisani, To su, pretpostavljate HSP i HSLS.


P.S. Molim vas da mi oprostite ako sam, pisajući ovaj tekst, napravio neke pogreške jer nisam nekakav ekonomski stručnjak, što je za pretpostavit s obzirom na moje godine.

27.10.2007. u 15:04 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 25.10.2007.

Dame na hrvatskoj političkoj sceni

S obzirom da danas nije bilo nekih važnijih događaja u lijepoj našoj odlučio sam malo pisati o temi koja se pred svake nove izbore na sve više spominje- o ženama u politici. Nikako se ne mogu složiti sa nekim udrugama za ženska prava koja govori o diskriminaciji nježnijeg spola u politici i u odlučivanju, iako se slažem da bi ih trebalo biti više. Najistaknutije je su svakako Jadranka Kosor, Kolinda Grabar-Kitarović, Marina Matulović-Dropulić, Ana Lovrin (iz HDZ-a), Željka Antunović, Ingrid Antičević-Marinović(iz SDP-a), Ruža Tomašić(iz HSP-a), Ljubica Lalić(iz HSS-a) te dvije predsjednice svojih stranaka- Đurđa Adlešić (iz HSLS-a) i Vesna Pusić(iz HNS-a).
Koje su njihove odluke, a koje mane? Što su im nedostaci, a što prednosti? Što one mogu ponuditi hrvatskim građanima? Čime mogu osvojiti birače na izborima?
Ja ću ovdje malo progovorit o dvjema, po mom mišljenju, najsposobnijim političarkama...Uvjeren sam da je Kolinda Grabar-Kitarović najsposobnija ministrica u aktualnoj vladi Dr, Sanadera, što je i dokazala mnogobrojnim uspjesima (ubrzanje pregovora s Europskom unijom, skori poziv u NATO-savez i ulazak RH u Vijeće sigurnosti UN-a). Otvorena je i iskrena, jedna od rijetkih tako visoko pozicioniranih političara koji se mogu pohvalit kako su bez velikih i burnih afera (što postoje rijetkost na našoj političkoj sceni), vrlo obrazovana.
Druga vrlo sposobna političarka je, prema mom skromnom mišljenju, potpredsjednica SDP-a Željka Antunović-vrlo obrazovana i sposobna političarkama, bivša ministrica obrane u Račanovoj vladi,ali je nakon izbora Milanovića i Jurčića za predsjednika stranke, odnosno premijerkog kandidata, pala u drugi plan (iako sam uvjeren da je puno sposobnija od njih obojice!!!)Ona je žena s jasnim socijal-demokratskim (ni slučajno socijalističkim) načelima, praktična vjernica i ono što SDP-ovcima vjerovatno najviše smeta-nije imala komunističku prošlost.
Vidit ćemo kako će ove dvije dame hrvatske politike proći na slijedećim, nikad neizvjesnijim izborima.....

25.10.2007. u 22:36 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 24.10.2007.

LJUBO JURČIĆ-NAJSLABIJA KARIKA SDP-A

Od samog početka nije mi bilo jasno zašto će SDP kandidirat nestranačkog Ljuba Jurčića za svog premijerskog kandidata. Još mi je bilo čudnije kad su svi kandidati za predsjednika socijaldemokrata (Željka Antunović, Tonino Picula, Milan Bandić i Zoran Milanović) podržali tu ideju. Ubrzo nakon što je izabran novi predsjednik stranke, potvrđena je i kandidatura Ljuba Jurčića za premijera. Tu su ideju hrvatski građani, vjerovatno zbog lošeg stanja u hrvatskom gospodarstvu, dočekali blagonaklono i sa ovacijama, a Jurčićev gospodarski progran postao je glavni SDp-ov izborni adut u utrci za Banske dvore. No ubrzo, nakon nekoliko Jurčićevih izjava i intervjua postalo je sasvim jasno kako on nema osobine velikog političara, kako on nema liderske sposobnosti ni karizmu za vodiđenje jedne države, kako njime vjerovatno upravljaju ljudi iz sjene Sdp-a, a možda i krupni hrvatski kapitalci, ukratko postalo je jasno kako on nije materijal za premijera. Danas,prema anketama,samo 15% građana bi htjelo vidit Jurčića kao premijera (,a za SDP bi glasalo dvostruko više birača). Ta anketa jasno pokazuje kako je Jurčić ahilova peta SDP-a, najslabija karika SDP-tima. Građani su uvidjeli kako je Jurčić tek jedan dobar ekonomist koji ima neke dobre teorije o pokretanju razvitka hrvatskog gospodarstva, ali i koji, bojim se,nema sposobnosti provesti ih u djelo. Također mislim da bi Jurčiću puno više odgovaralo mjesto ministra gospodarstva gdje bi se on mogao baviti svojim brojevima, izračunima,procjenama i računima, a ne mjesto predsjednika vlade koji mora biti vrstan govornik i mora se moć snalazit u svim labirintima i zavrzlamama na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni. A sad kad malo bolje razmislim, i dok je bio ministar gospodarstva u Račanovoj koalicijskoj vladi Jurčić nije pokrenuo gospodarstvo, a vjerovatno je imao i svoje prste u mutnim privatizacijama u kojim je ta vlada rasprodavala hrvatsku nacionalnu imovinu,
I nakon svih ovih navedenih razloga ja Vas pitam: JE LI LJUBO JURČIĆ BILO ČIM ZASLUŽIO POVJERENJE HRVATSKIH GRAĐANA DA U SLIJEDEĆE ČETIRI GODINE VODI OVU ZEMLJU? Mislim da nije...

24.10.2007. u 21:28 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 23.10.2007.

MATO ARLOVIĆ-PRVA ŽRTVA MILANOVIĆEVE VLADAVINE

Nemojte ovaj naslov shvatit preozbiljno, ne radi se ovdje o nikakvom ubojstvu ili teroru predsjednika Socijaldemokratske Partije već o početku rješavanja članova stranke koji mu nisu podložni. Mato Arlović, SDP-ov zastupnik sa najduljim stažem u Saboru,bivši potpredsjednik toga doma i bliski suradnik pokojnog Ivice Račana izgubio je mjesto na kandidacijskim listama Sdp-a za parlamentarne izbore 25.-og studenog i izvjesno je da neće ući novi saziv parlamenta. Time je Mato Arlović postao prva unutarstranačka žrtva Zorana Milanovića i ovim je potezom giljotirana Arlovićeva politika.
Iako su mnogi bili iznenađeni ovakvom odlukom za koju je, nedvojbeno lobirao predsjednik stranke, moram priznati da sam ja ovakvo nešto i očekivao. Ako se samo nakratko vratimo nekoliko mjeseci unazad, za vrijeme dok su trajali izbori za predsjednika Socijaldemokrata Arlović je bio jedan od najglasnijih protivnika ideje o izabiranju mladog i neiskusnog Milanovića za vođu. Arlović je također bio i protiv ideje o imenovanju Ljuba Jurčića za premijerskog kandidata, čovjeka vrlo bliskog tada novom predsjedniku stranke. Pamti pa vrati, kaže puk pa je tako Milanović, samo par mjeseci nakon što se dočepao vlasti u SDP-u, vratio Arloviću milo za drago i izbacio ga sa relevantne političke scene.
U javnosti je nešto manje odjeknula vijest i da Mato Crkvenac, također jedan od Milanoviću ne bliskih ljudi, nije dobio mjesto na kandidacijskim listama, pa ni taj ministar zdravstva za vrijeme koalicijske vlade neće imati Saborski angažman.
TKO ĆE BITI IDUĆA POLITIČKA ŽRTVA PREDSJEDNIKA SDP-a? Do izbora se Milanović neće "riješiti" nikoga već će, u predizbornom duhu isticati parolu Sdp tim-ljudi su snaga. A nakon izbora... Vidit ćemo, ukoliko SDP ne pobijedi na izborima(ili ne formira novu vladu) vjerovatno delegati na redovnoj izbornoj konvenvenciji neće dati novi mandat MIlanoviću,a ako Sdp dođe na vlast nakon nadolazećih izbora moći ćemo počet brojat ljude koje ne odgovaraju Milanoviću ili se on možda boji njihovih sposobnosti. Uvjeren sam da će se tada politička karijera i pozicija u stranci ostat na klimavim nogama Željki Antunović, Milanu Bandiću, Toninu Piculi i Ingrid Antičević-Marinović, čije će političke karijere postati žrtve Milanovićeve političke giljotine, njegova straha od konkurencije u vlastitim redovima i njegove toliko izražene bahatosti...

23.10.2007. u 23:59 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 22.10.2007.

A ŠTO VI MISLITE O ZAJEDNIČKOJ VLADI HDZ-a i SDP-a?

Naravno, ovo pitanje je samo jedno od mnogih prognoza naših novinara o post-izbornim koalicijama hrvatskih političkih stranaka (jer očito je da samo jedna stranka neće moći formirati vladu), ali o ovoj temi svoj komentar su dali i neki naši istaknuti političari, ponajprije predsjednik HSP-a Anto Đapić koji je, nakon sukoba sa Sanaderom počeo sa verbalnim napadima na sve relevantne hrvatske političare, njihove stranke i programe, skupljajući tako jeftine političke bodove niskim udarcima.
Iako bi u teoriji ideološki bilo neprihvatljivo stvaranje koalicije između stranaka lijevog i desnog centra, mislim kako bi, u praksi takva vlada koja bi bila sastavljena od samih stručnjaka mogla puno pomoći malom hrvatskom čovjeku, mogla bi ubrzat rast gospodarstva i sigurno je da bi uz takvu vladu, vladu nacionalnog jedinstva profitirala hrvatska vanjska politika i tako bi Hrvatska ojačala svoju poziciju za ulazak u Nato-savez i Europsku Uniju.
Za formiranje takve vlade, nužno bi bilo usklađivanje programa i precizno određivanje ciljeva, kao i političkih stavova, ponajprije dogovaranje o pitanjima vanjske politike. Kako bi ta vlada izgledala? Prema mom mišljenju sigurno bi bilo najbolje kad bi premijer ostao dr. Ivo Sanader, smatram da je on jedini hrvatski političar u ovom trenutku koji ima osobine pravog lidera, velikog vođe(nemojte me ovdje krivo shvatit) jedne države i jednog naroda. Znači premijersku stolicu bi dobio HDZ, a onda bi ( s obzirom da će HDZ dobiti tek nekoliko saborskih mandata više od SDP-a) ostale važne funkcije trebale pripast SDP-u. Možda bi bilo najbolje kad bi predsjednik socijal-demokrata Zoran Milanović dobio mjesto predsjednika Sabora (pa i sam je izjavio da ima afinitete prema Saboru), a premijerski kandidat Ljubo Jurčić mjesto ministra gospodarstva, jer on i nije ništa drugo nego tek dobar ekonomski stručnjak koji nema ni liderske sposobnosti ni karizmu da bude na čelu neke ozbiljne vlade. Sdp bi mogao i dobiti i mjesto potpredsjednika vlade, možda najbolje kad bi to mjesto zauzela Željka Antunović.
Misliom da ove ideje uopće nisu ni lude, ni neostvarive, a i uvjeren sam da bi to koristilo hrvatskim građanima.A ŠTO VI MISLITE? komentirajte...

22.10.2007. u 14:29 • 1 KomentaraPrint#

subota, 20.10.2007.

Kako formirati vladu?

Ovo se pitanje sigurno neprestano vrti u mislima predsjednika dviju najjačih stranaka-Sanadera i Milanovića. (uvjeren sam kako je premijerski kandidat SDP-a Ljubo Jurčić u odlučivanju nebitan faktor, već njime upravljaju manje istaknuti Sdp-ovci iz sjene).

S obzirom kako je očito da će Hdz i Sdp imati približno jednak broj mandata u Saboru, odlučivat će manje stranke. Smatram da četvrti i peti iz najnovije ankete-HSU i HSP neće odlučivati o pobjedniku. Hsu će se vjerovatno priklonit bilo kome tko pobjedi(,oni i tako djeluju kao interesna skupina),a Hsp-ov Đapić se posvađao sa jedinim mogučim kandidatom za koaliranje-HDZ-om, a sigurno ne želi imati posla sa "crvenim komunjarama"-Sdp-om. HNS sa samo 5 mandata sigurno neće biti relevantan faktor u odlučivanju, a kamoli tek premijerska fotelja za Čačića?!?

Zbog svega toga vjerujem da će o mandataru nove vlade odlučiti koalicija HSS-HSLS. A o čemu razmišljaju njhovi predsjednici Friščić i Adlešić? Sa kim koalirat? Desnicom ili Lijevicom? HDZ-om ili Sdp-om? O tome se nisu javno i konkretno izjasnili(vjerovatno čekaju rezultate izbora), iako je Adlešić davala naznake da su bliži Sdp-u, a Friščić bi, barem ja tako smatram, mogao (morao) stati na stranu kolegi iz Europske pučke stranke-Ivu Sanaderu, koji je i dao odobrenje da se naši "seljaci" pridruže toj najjačoj stranci Europske Unije.

Bilo kako bilo, uvjeren sam kako nas čeka uzbudljiva i napeta politička kampanja,a onda, vjerovatno i zanimljiviji pregovori o koaliranju.

Želim čuti VAŠE komentare i mišljenja-Hoćete li izaći na izbore?
Kome ćete vi dati svoj glas? Zašto?
Što mislite o ulozi Predsjednika Mesića na Izborima?
KOMENTIRAJTE!!!

20.10.2007. u 16:02 • 0 KomentaraPrint#

hdz-u 56,sdp-u 53

Jučer su objavljeni rezultati ankete o popularnosti stranaka na uzorku od 5000 gradana koju je za Rtl, vecernjak i mediaservis provela agencija medija metar.
Kada bi izbori bili sada ovakvi bi bili rezultati:
HDZ bi osvojio 56 zastupničkih mjesta, 3 više od SDP-a što znači da je ovo, nakon mnogo vrjemena, prva relevantna anketa u kojo vodi HDZ, čiji rejting posljednjih tjedana nezadrživo raste. Treći su iznenađujeće, Umirovljenici, koji bi u ovom trenutku osvojili 8 mandata, koliko i pravaši te koalicija HSS-HSLS-PGS. Samo 5 mandata bi dobio Radimir Čačić i HNS, a izborni bi prag, u svojoj izbornoj jedinici prešao i IDS te osvojio dva mandata.
Znači- izborni bi prag, na nacionalnoj razini preslo 6 političkih lista, a među njima nisu ni Glavaševa stranka ni kolegica Škare-Ožbolt, a treba napomenuti da u ovom istraživanju nisu sudelovali hrvatski građani iz dijaspore ni iz BIH-a.

20.10.2007. u 15:25 • 0 KomentaraPrint#

petak, 19.10.2007.

prvi put

Pozdrav svim blogerima i blogericama!!! Evo se i ja prvi put pridružujem u pisanju svojih misli na internetu, iako već dugo pratim mnoge vaše blogove. Nadam se kako ćete i vi često posjećivati moj jer ću se truditi pisati o zanimljivostima i aktualnosti koji se tiču nas te stvarima i ljudima koji nas okružuju i koje utječu na nas. Takodjer i želim da sudjelujete u pisanju mog bloga komentirajući moje tekstove i razmišljanja,postavljate mi pitanja ili nudite odgovara i rješenja na moja pitanja te me savjetujete Nadam se kako ćemo dugo, uspješno i što je najvažnije, kvalitetno surađivat na ovom blogu.
Vjerovatno ste primijetili i neobično ime ovog bloga- "rerumnovarum" . Inače se to piše u dvije riječi- rerum novarum- što na latinskom znači- O novim stvarima,a izravnu ideju za davanje ovakvog imena dobio sam od Pape Leona XIII. koji je svoju poslanicu, u kojoj je pisao o malim ljudima i njihovim problemima te ih savjetovao, nazvao upravo rerum novarum.
Danas neću ništa više pisat,za prvi put je dovoljno da se upoznamo, a moje prve tekstove možete čitat već sutra......

19.10.2007. u 21:49 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Srpanj 2008 (2)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (12)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

moj osvrt na..........

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


free counter