Mihael Budrović

ponedjeljak, 29.10.2007.

NOVA HRVATSKA VLADA ĆE MORATI POMOĆI U RJEŠAVANJU PITANJA BIH

Već nekoliko dana hrvatska javnost sa zanimanjem prati razvoj događaja u Bosni i Hercegovini. I sada je potpuno jasno, tu je državu(koja je država samo na papiru) pogodila velika, ponajprije institucionalna kriza. Strah me da za njom ne uslijedi i gospodarska jer bi to značilo i velike gubitke hrvatskim tvrtkama koje tamo ulažu, tamo posluju ili posjeduju dionice tamošnjih firmi. No, to se valjda neće dogoditi. No neću se baviti spekulacijam, nego činjenicama, a činjenica je da su organi vlasti u BiH u potpunom rasulu, u potpuno bezizlaznoj situaciji, i svi moraju shvatiti kako su nužne planske, strukturalne, temeljite reforme kako bi ta državna tvorevina nastala (možda tek sad i počela!) funcionirati.
Zašto kažem državna tvorevina? Zato jer je BiH jedna nehomogena cijelina koja je produkt novije povijesti(ponajprije dvadestog stoljeća), zato što u njoj žive tri naroda koji nemaju ni zajedničku ni kulturu, ni vjeru,a ni pripadnost (ovakvoj) zemlji. O zajedničkoj povijesti(pogotovo ovoj ne tako davnoj neću ni govoriti) jer nam je svima još uvijek u sjećanju i dobro poznata. BiH(s ovakvim teritorijem i stanovništvom) se kao cijelina nalazi tek nekoliko desetljeća, od kad ju je oslobodila od Turaka, okupirala i kao svoju pokrajinu pripojila Austro-Ugarska. Već je tada, u samom početku djelovanja Benjamin Kallay, austro-ugarski ministar financija, prvi zapovjednik BiH u ovakvom sastavu (i teritorijalnom i nacionalnom) shvatio da će se BIH(tada još kao pokrajina pod tuđom vlašću) teško očuvati ako svi ljudi koji u njoj žive ne budu sebe smatrali pripadnicima jednog naroda, prema Kllayu taj bi narod se nazivo bošnjčki. Njegove ideje nisu prihvaćene među širim slojevima puka i nikada mu se želje, očito, nisu ostvarile pa ni BIH nije postala unitarna zemlja(ovo nije nešta negativno, većina zemalj u nsvijetu je unitarno). Nakon raspada Austro-Ugarske BIH je, kao dio Država Slovenaca, Hrvata i Srba pristupila ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom, gdje opet njezin teritorij nije bio jedna velika cijelina već, ili raskomadan u više dijelova(tadašnijh banovina) ili pod unitarističkim prostorom te prve Jugoslavije. Nakon previranja u drugom svjetskom ratu kada je više zemalja mislilo kako upravlja(, a zapravo, u praksi nitko nije imao nikakav utjecaj) BiH se ponovno našla u Jugoslaviji i tu jeprvi put(!!!) imala koliku-toliku cijelovitost i upravu(iako svo dobro znamo kakva je bila ta uprava. Zatim se, nakon Rata u devedesetim oslobodila strane vlasti i počela samostalno djelovat, prema načelima sporazuma iz Daytona, koji je, mora svima sada biti jasno postignut samo kako bi se zaustavilo krvoprolića i ratovi. Prema tom Sporazumu država je podijeljena na dvije federacije- Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te je kao takva (koliko-toliko) funkcionirala do današnjih dana.
Ovih je dana visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak(kako bi svi narodi bili ravnopravni, a ne da jedni budu ravnopravniji od drugih) pokrenuo inicijativu za ukidanjem unutardržavne tvorevine Republike Srpske, i naravno naišao na velik otpor vladajućih u RS, srpskog stanovništva, ali i Srbije koja ne pristaje nna to ukidanje. (Baš je nedavno srpski premijer Koštunica izjavio kako su očuvanje Republike Srpske i Kosova unutar teritorija Srbije glavni proriteti njegove vanjske politike). Zbog toga me čudi zašto dosad hrvatske vlade nisu predlagale i poticale reforme kako bi barem poboljšale položaj hrvatskog naroda koji tamo živi, a koji glasuje za za predstavnike u Saboru.
Hrvatska nova vlada će,prema mom mišljenju, bez obzira koje će je stranke sastavit, morati malo više pažnje posvetit riješenju problema naših susjeda(pogotovo sad kad smo zemlja članica Vijeća Sigurnosti UN-a), a i ubzo ćemo završit s iscrpljujućim pregovorima za ulazak u EU i NATO. Mislim da bi Hrvatska trebala predložit ovakvu reformu(za koju vjerujem da bi se složili pripadnici svih triju naroda): Neka se BiH preuredi u konfederaciju koja će se sastojati od tri,u unutarnjim poslovima, kulturi, školstvu i zdravstvu potpuno samostalne države, i nek budu ovako raspoređene: Jedna sa bošnjačkim, jedna sa srpskim, a jedna sa srpskim stanovništvom i neka imaju zajedničkog predstavnika za vanjsku politiku(koji bi se trebao birati svake godine iz drugog naroda-druge zemlje članice). Tako će se sve tri države moći ravnopravno razvijat i neće bitti ovakvih problema.
Ponavljam, uvjeren sam kako bi se sa ovakvim prijedlogom svi narodi Bosne i Hercegovine složili.
Što će povijest donjet ovoj, uz Moldaviju i Albaniju najsiromašnijoj europskoj zemlji i svim njezinim narodima vidit ćemo...

29.10.2007. u 17:13 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Srpanj 2008 (2)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (12)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

moj osvrt na..........

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


free counter