Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaelbudrovic

Marketing

TKO MOŽE IZVUĆI HRVATSKO GOSPODADARSTVO IZ KRIZE?

Očekujući novi gospodarski program vladajućeg HDZ-a, kojeg će u utorak predstavit premijer Sanader,osvrnut ću se malo na nedavno upozorenje zbog prezaduženosti od 31 milijuna dolara koje je Republika Hrvatska dobila od možda i najmoćnije međunarodne financijske organizacije-MMF-a, tako formirano upozorenje dobio je još samo Libanon, siromašna zemlja u jugozapadnoj Aziji, siromašna prirodnim resursima i pogođena ratovima koji su se vodili(ili se još uvijek vodi) među njemu susjednim zemljama.Želimo li biti u društvu Libanona?
U tom upozorenju Međunarodni Monetarni Fond nije predložio Hrvatskoj uvođenje mjera kako bi se rast inozemnog duga barem zaustavio(iako bi ga trebalo i počet smanjivat) zbog nadolazećih izbora, ali će ih vjerovatno preložiti nakon izbora, pogotovo ako vladajući tada ne budu sami provodili takve mjere jer bi se moglo dogoditi da RH pogodi dužnička kriza, kao što je krajem prošlog stoljeća pogodila azijske zemlje ili , ne dao Bog potpunog sloma gospodarstva kakvog je nedavno doživjela Argentina.
Što nam danas predlažu naše najistaknutije političke stranke i njihovi gospodarski stručnjaci? I HDZ i HSS i SDP žele velika ulaganja u razvoj zapuštenog hrvatskog sela, ta ulaganja i jesu prijeko potrebna kako bi se ojačao položaj malog hrvatskog seljaka prije ulaska na zahtjevno tržište Europske Unije,ali bi onda trebalo potaknuti i prerađivačku industriju pa izvoziti gotove proizvode, a ne samo sirovine koje se onda prerađivaju u nekim drugim zemljama, i onda opet mi njih(kao gotove,finalne proizvode) uvozimo po mnogo većoj cijeni. (Jačanjem prerađivačke industrije povećao bi se rast izvoza, te razvoj trgovine, transporta, marketinga, i naravno svih gospodarskih djelatnosti koje bi privređivali sirovine, ponajprije tu mislim na poljoprivredu, stočarstvo, šumarstvo, ribarstvo i ribogojstvo.)
Za razvoj hrvatskog sela potrebno je i povezivanje seljaka u zajednice koje bi onda plasirale njihove proizvode na tržište, a sigurno bi bilo najbolje kad bi naši ugostiteljski objekti, restorani i hoteli (sa kojima se toliko ponosimo!) kupovali meso, voće i povrće od domaćih proizvođača (možda najbolje mjesnih, lokalnih), a ne uvoziti ih iz Makedonije, Bugarske, Srbije, Albanije, Grčke kao što je dosad bio slučaj.
Kako bi bilo lijepo kad bi se ovakve moje ideje ostvarile... Ali prvo bi trebalo naći početni kapital dok se ovakvi projekti ne osove na noge i dok ne budu sami sebi financirali daljne ulaganja i, u današnjem svijetu, prijeko potrebnu modernizaciju? I dok SDP misli pokrenuti gospodarstvo daljnim zaduživanjem države (što je očito potpuno neprihvatljivo) HDZ bi, prema mom mišljenju, a da se izvući iz izjava HDZ-ovaca, novac dobio daljnom privatizacijom po modelu javne inicijalne ponude, koja se u dva dosadašnja primjera (INA i HT) pokazala profitabilnom i za državu i za njene građane i naravno mnogo transparentnijom nego one privatizacije koje su se vodile na "Tuđmanov" način(1991.-2000.) i na način Račanove koalicijske vlade(2000-2003.).Zbog toga dajem svoju potporu daljnoj privatizaciji hrvatskih tvrtki,možda čak i profitabilnih sportskih klubova koji mogu, vidimo na Zapadu donositi velike prihode ili barem, ne opterećuju državni, županijski ili općinski proračun...
Na kraju ću samo reći kako, po mom mišljenju, dvije političke stranke (HSU je više interesna skupina) nemaju prave gospodarske programe, odnosno nijhovi su programi neozbiljni i loše izrađeni, za ovakvo teško stanje gospodarstva previše amaterski napisani, To su, pretpostavljate HSP i HSLS.


P.S. Molim vas da mi oprostite ako sam, pisajući ovaj tekst, napravio neke pogreške jer nisam nekakav ekonomski stručnjak, što je za pretpostavit s obzirom na moje godine.

Post je objavljen 27.10.2007. u 15:04 sati.