Matematika za svakoga

nedjelja, 29.12.2019.

Ali Baba i 39 deva

Evo jedne mozgalice iz knjige "Ali Baba i 39 deva", autora Karla Menningera.
Kad Ali Baba ostari, odluči svoju imovinu raspodijeliti na svoje potomstvo. Stoga pozove k sebi Fatmu,svoju omiljenu kćer jedinicu. "Fatmo, oči moje duše", reče joj, "evo, napunio sam 70 godina, imam 39 deva, 3 sina i tebe. Poslušaj, zvijezdo moga života, kako ću podijeliti deve: Ali, koji mi je najsličniji i nosi moje ime, dobiti će polovicu; Hussein, koji je divlji, ali dobar u duši, dobiti će četvrtinu; Muhammed, tih, zatvorenog srca, dobiti će osminu; a ti, Fatmo, dok si još uvijek u kući svoje braće, dobiti ćeš desetinu deva, tako da ne ovisiš o njihovoj milosti. Budite mi dobro!"
Kada se braća navečer vratiše kući, otac već bješe mrtav i Fatma reče: "Svađe oko nasljedstva neće biti jer mi je otac saopćio svoju volju!" I rastumači je potom svojoj braći. Ali kada je deve trebalo raspodijeliti, usplahiriše se braća, jer kako, zaboga, podijeliti 39 deva u dvije polovice, bez da se ijedna zakolje? Ili uzeti četvrtinu, osminu ili desetinu od njih?
I dosjeti se Fatma: "Ibn Musa, prijatelj našeg oca i mudar čovjek neka odluči, poslušat ćemo njegovu riječ!" Braća se složiše. I dojaše Ibn Musa na svojoj bijeloj devi, zaveže je oko palme u dvorištu i reče: "Čuo sam za Ali Babinu oporuku, on je bio moj prijatelj i ja ću biti pravedan prema vama. Dovedite deve u dvorište!"
Kako je mudrom Ibn Musi uspjelo ispuniti posljednju volju svoga prijatelja, bez da se ijedna deva zakolje i raspolovi?

Rješenje:
Mudri Ibn Musa dodao je svoju vlastitu devu devama pokojnog Ali Babe, tako da ih je sada u dvoru bilo četrdeset. I tada ih raspodijeli točno prema želji pokojnika: Ali dobi jednu polovicu, dakle 20 deva; Husseina dopadne četvrtina, dakle 10 deva; Muhammed primi osminu, dakle 5 i Fatma uze jednu desetinu, odnosno 4 deva. Ukupno je raspodijeljeno, dakle, 20 + 10 + 5 + 4 = 39 deva. Preostala je bijela deva, koju mudri Ibn Musa ponovo uzme sebi.

Oznake: Ali Baba

- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #