matajablog

nedjelja, 17.04.2011.

GRAĐANI NEMAJU VLADU - VLADA NEMA GRAĐANE

Željko Mataja


VLADA NEMA GRAĐANE - GRAĐANI NEMAJU VLADU

Sad, kad su generali Markač i Gotovina optuženi, a general Čermak oslobođen po svim točkama optužnice i naša Vlada na čelu s prvom ministricom Jadrankom Kosor morala bi se okrenuti posve drugoj međunarodnoj politici. Politici koja bi u vanjskim poslovima zastupala politiku istine. Istine o politici kojom je Milošević uspio dio srpskog naroda uz suradnju s JNA usmjeriti na agresorske misije izvan granica svoje države u čemu mu je značajno pomogao i dio Srba u Hrvatskoj. Da je to nužno najuvjerljivije svjedoče komentari o presudi našim generalima što su ih izjavili, recimo Vuk Drašković i predsjednik Tadić. Najsažetije, kako vele, sad na rat valja gledati na drugi način. Na koji drugi način i na koji rat? Nikakv rat nije bio!!! Bila je neupitna agresija sa srpske strane i spontana obrana građana Hrvatske. Zar gospoda žele reči da su balvani u Hrvatskoj pali s neba i da su se njihovu postavljanju Srbi u Hrvatskoj odupirali?
Dakle, samo istinom o ratu, a ne dodvoravanjem visokim dužnosnicima iz Bruxellesa i UN-a valjalo bi pružiti argumente o agresiji u kojoj pojedinačni zločini nad Srbima ne smiju ostati tek usputne priće, ali ni opravdanje srpskoj agresiji. Mislim da ni odlazak bivšeg ministra pravosuđa gospodina Šimonovića, kao i nedavno povjerenje koje je dobila gospođa Kolinda Grabar - Kitarović u NATO-u nije bio slučajan izbor. Mislim da je oslobađanje generala Čermaka po svim točkama optužnice uz sramotne ostale dvije presude neka vrst međunarodnog PR-a. To je jednako kao i sramotna oslobađajuća presuda oficiru JNA Šljivančaninu – neupitnom zločincu - test za hrvatsku političku strpljivost i provjera neke vrste političkog balansa što mjeri ambicioznu želju o zatvaranju poglavlja 23 za pristupne pregovore EU i gotovo beznačajnu političku volju za osuđivanje branitelja sa slobode remetinečkih zatvora.
O haškom sudu se već odavno sve zna, a ono što se i ne zna može se zaključiti po nejednakom tretmanu jednakih. No, to što se zna i sve ono što se naslućuje s haškim optužnicama i njihovim sankcijama jednako je prisutno i na našem putu prema EU. Znaju tamo, u tim "briselima", da nam je Remetinac prolazna postaja za dobro stojeće osumnjičenike čiji se dokazi čuvaju ili pak uništavaju. Nemamo činjenice, ali dugotrajni procesi na takve sumnje upućuju. Znaju „tamo“ da nismo u stanju vladati resursima u svojoj zemlji, pa nas puštaju da vide koliko dugo s takvom političkom elitom nesposobnosti možemo podnositi njihove uvjete koji su apsolutno identični onima koje u našoj zemlji zovemo kamaterenjem

Sve što nam Vlada nudi moramo gutati, ali ništa od svega toga nismo u stanju probaviti jer.parlamentarna većina u Saboru služi za izglasavanje Vladinih zamisli koje se kreću od odluka, zakona, pa sve do mijenjanja Ustava. Parlamentarna manjina se svodi na postavljanje pitanja, amandmana i rasprava u kojima dominira uzajamnost „ispravljanja krivih navoda“ i replika koje su ograničene Poslovnikom o radu Sabora. O kršenju Poslovnika odlučuje onaj koji mu predsjedava. No, od kad se iz nama nepoznatih, a danas sve poznatijih razloga, povukao s dužnosti premijera Ivo Sanader, Sabor je dobio zadaću da čuva Vladu Jadranke Kosor, koja je umjesto odgovornosti za nastale pronevjere i afere odlučila se odreči optuženog ministra za gospodarstvo i dopredsjednika Damira Polančeca, a sa svim izmjenama nastaviti po starom. Osumnjičen i optužen za malverzacije u Podravci koju je vodio na isti način kao Ivo Sanader državu, Polančec se brani tako što obznanjuje da se osjeća kao biblijski Josip kojeg su braća prodala egipćanima. Dakle, Polančec daje do znanja da su svi u Vladi znali sve, ali da se bez Ive Sanadera nije moglo ništa.
Polančec, a zacijelo nije jedini, vrteći proračunski novac i dionice zadržavao koliko dostupno i onima koji pretaču med.. Zna se! Što je više meda i lizanje je izdašnije. Drugim riječima, u državi je bilo puno lizača. Braća su se zaduživala na različitim poljima svojeg rada. Uvoz je rastao, a izvoz zaostajao. Pojedinci su napredovali, a građani nazadovali. Rastao je broj zaštitara i broj nezaposlenih. Vlada je brinula o sebi do mjere koja govori da je razmjerom BDP-a i zaduženja bankrotirala. Od stečaja je brani nova ministrica novim zaduživanjem. Braća, kako ih je nazvao Polančec, misle da su se njegovim izbacivanjemem iz stranke oslobodili svojih (ne)odgovornosti.Ne žele priznati umiješanost, ali ni postupke HEP- a HAC-a i brojnih kriminogenih postupaka koji se sad nižu kao na beskrajnoj vrpci. Za brojne nesreća u željezničkom prometu, ali i da ne nabrajam sve što diskreditira ministra Kalmetu, spomenuti se gospodin ne osjeća nimalo odgovornim kao ni premijerka koja čuvajući ga čuva sebe. Prikupljeni potpisi građana za Vladu nisu razlog za zabrinutost, ali ni članova sindikata za njihove vođe.
Zar je moguće da nadležne ne zanima što dio građana bez rada živi iznad svojih mogućnosti, dok se ostatak građana približava životu bez mogućnosti. Vlada je nedodirljiva, neosjetljiva i u svojim nastojanjima prihvatljiva samo onima koji imaju od nje koristi. Na kraju, a ne bi ga ni bilo kad bih imao volje nabrajati sve što se kreće od Rončevića, Kalmete, Vukelića i......Previše je za malu zemlju tako velikog lopovluka.

Vukovar nikad nije pao! Grad je uništen za život od onih koji su u njega nakon toga ušli. Ni naša Vlada ne može pasti; ona može samo propasti nakon što se sve u državi uništi pod egidom ulaska u EU.

17.04.2011. u 12:14 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno.

  travanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Veljača 2015 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (2)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (2)
Studeni 2011 (3)
Listopad 2011 (4)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (6)

Linkovi

moj facebook

PROKRUST

Prokrust je Posejdonov sin koji je putnicima namjernicima nudio postelju. Prema mitu svi koji su bili duži skraćivao ih je rezanjem, a koji su bili kraći rastezao ih je do veličine kreveta. U simboličnom je smislu dio čovjekove svijesti koja dužnost od drugih očekuje i koja obveze drugome nameće izuzimajući sebe.