Vjera u sinekuru

15 kolovoz 2013



Sinekurom se smatra lijepo, ugodno radno mjesto, na kojem se ne radi skoro pa ništa, a odgovorni ste ama baš za ništa. Ljeti ste na rashlađenom, zimi na suhom i toplom, a primanja su izdašna u odnosu na prosjek. Pojava je to poznata od antičkih vremena, a velikog maha uzima uglavnom u političkim sustavima nejasne definicije i strukture.
Plodno tlo za takve pojave su razne agencije; državne, gradske, svejedno. Kod nas su pod paskom jedne stare, tradicionalne političke stranke najpopularnije one županijske. Pod time "kod nas" mislim na prostor, odnosno županiju oko metropole. A svi dobro znamo kako su nam takve agencije i zavodi nasušno potrebni. I to u čim većem broju.
Na ljestvici industrijskog razvoja iza nas su samo pacifička otočja, i to jedino zbog toga jer nemaju fizički gdje smjestiti industriju, osim da ju lopaticama iskopaju u pijesku. Na rangiranju po konkurentnosti i korumpiranosti, zeznutiji smo od Zimbabwea i Azerbejdžana i Turkmenistana zajedno. Oni tamo imaju samo po jednog poglavicu na cijelom teritoriju, i svi znaju koga treba namiriti da se otvore sva vrata. Kod nas, u svakoj općini pred investitora bane jedan takav seoski knez i nešto žica. I tom linijom do vrha morate savladati jedno pet-šest instanci. Da ne spominjemo kako hranu uvozimo iz zemalja u kojima kiša pada rjeđe nego što mi pobjeđujemo na eurosongu.
I zato je važno da imamo prave ljude na tako važnim mjestima, naročito na lokalnoj razini.
Čak i ako se ti ljudi možda i zaposle po stranačkoj ili rodbinskoj liniji, sigurno nisu dospjeli na radna mjesta gdje teku med i mlijeko. ( Mada bi se, kad bi se napravio popis svih zaposlenih u svim agencijama naše županije, dobilo nešto jako slično rodoslovnom stablu nekoliko istaknutih članova stranke koju odlikuje čvrsta i iskrena vjera u Boga i međusobna sloga i potpora u popunjavanju kadrovskih praznina).
Nije lako izdržati tempo i pritisak u menadžmentu jedne takve agencije za kontrolu i usmjeravanje vizija. Ako ste niži referent za odnose s javnošću i zaprimate ideje i želje nadobudnih i nadahnutih stranačkih kolega, prijeti vam, ukoliko niste čvrstog mentalnog zdravlja, velika opasnost za um. Ukoliko poslu ne pristupite čisto profesionalno, prolupali ste.
Ako ste u vrhu agencije, teret na vašim plećima je nemjerljiv. Smjestite se u udobni kožni naslonjač i prepustite ugodnom treperenju lišća sa platana nasuprot prozoru. Gledate kako majka vrana savija gnijezdo, kako sjedi na jajima, kako su se iz jaja izlegli mali ptiči. Gledate ih kako rastu, tugujete zajedno sa njima kada ih kiša nemilice zalijeva, veselite se zajedno kada im majka donese veliku glistu, smijete se njihovim nesigurnim pokušajima letenja. U samo par mjeseci proživjeli ste nekoliko života. Uza sve to, trebalo je svakodnevno razraditi kladionicu i odlučiti se za izbalansirani ručak. Jer ,svima je dobro poznata važnost pravilne prehrane. Uz to sve, bili ste obvezni pomagati domaću poljoprivredu, odlaskom na tržnicu za radna vremena. Pa neka još netko kaže da ta sinekura nije gadna stvar. Na takvim se mjestima vidi koliko je važno biti mentalno jak, i izdržati sve pritiske i ne skrenuti s uma kad vidite platnu listu za samoprijegorno zalaganje.
I naravno da se tu ne radi o nikakvom nepotizmu, političkom pogodovanju ili , ne daj Bože, namještanju natječaja. Svima onima kojima su strani pojmovi domoljublja, vjere, nacije, tradicije na znanje i ravnanje- tu je u prvom planu vjera u Boga i briga za bližnjega svoga!

Oznake: politika, sinekura, humor

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.