Komentari

necenitko.blog.hr

Dodaj komentar (45)

Marketing


  • Mariano Aureliano

    Belgijsko katoličko sveučilište kritiziralo papu odmah nakon posjeta.

    avatar

    29.09.2024. (05:04)    -   -   -   -  

  • AnnaBonni

    je, i onaj prilog sinoć s jednim od petnaest odraslih a nekad zlostavljanih Papa je stavio u zagrade : i vi ste Crkva, rekao je

    avatar

    29.09.2024. (07:42)    -   -   -   -  

  • Rječita ponekad čita

    Crkva je jedna od najstarijih i najmoćnijih institucija u povijesti čovječanstva, i... stvari su teško promjenjive, drugačije.
    Nekome tko nalazi odgovore, smisao i mir u vjeri - nemoguće je otvarati oči na ovaj način, jedino je moguće razgovarati s onima koji misle slično.
    Ženska pitanja, prava i pozicija u društvu nikako ne mogu ni biti
    promatrana niti rješavana kroz religijske svjetonazore.
    Žene u današnjem društvu imaju sasvim drugačiju ulogu, prava i obaveze nego što im zastarijeli religijski svjetonazori nameću.
    I ja bih voljela da molitve mogu rješiti sve moje životne probleme, ostvariti želje, izliječiti bolesti, riješiti sukobe ali ništa od toga...
    Institucija u kojoj žene nemaju ravnopravnu ili imaju zanemarivu ulogu, ne može biti mjesto na kojemu se može raspravljati o ženskim pitanjima.
    Zato papa i ne može biti nego općenit i neodređen u vezi žena, jer kao vrhovni zapovjednik ili barem glasnogovornik Institucije mora biti usklađen sa krutim tisućljetnim svjetonazorima. I reći ništa, jer šuplja fraza "žene su ženstvene" ženama oduzima i mozak i sposobnost i talente i njihovu cjelokupnu bit.
    Na trgovima nema klečavica.
    Nije to zaništa.
    Zene imaju danas (ako ne i oduvijek i za vijeke vjekova;) pametnijeg posla.

    avatar

    29.09.2024. (09:21)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ne znam, na prvu mi je papa Franjo bio ok ali sad više nije. ovdje je ovako govorio.


    "Želio bih uputiti jednu misao i izraziti svoju blizinu svim ženama, posebno onima čije se dostojanstvo ne poštuje – rekao je Papa. Ima još puno posla koji svatko od nas mora obaviti kako bi jednako dostojanstvo žena bilo konkretno priznato."


    a u drogoj rečenici već spominje majčinstvo a kad se sjetim njegove izjave o "sebičnosti" onih koje nisu majke (niti imaju namjeru) ovo citirano gore mi izgleda kao bacanje magle kao govori generalno i općenito o pravu na jednakost a već si u drugoj rečenici skače u usta. S kojim pravom ima sudit o nečijoj "sebičnosti"? I određivati tuđe živote? Ps pogledao sam i ovaj link u prvom komentaru-ne vjerujem što čitam klasičan klerski šovinizam samo u latentnom izdanju.

    avatar

    29.09.2024. (09:38)    -   -   -   -  

  • starry night

    čudna je ta opsjednutost klera ženama i spolnim organima i kroćenjem toga kroz sadističku povijest inkvizicije, bilo bi najbolje da se žene masovno maknu od tipava koji ju žele kontrolirati mitom o krivnji da je čačkala jabuku pa do klerskih (muških) intervencija i uskraćivanja joj medicinskih usluga i pravo na izbor, možemo slobodno reći da nigdje nema toliko psihopata kao u kleru, pa je njihov način i kontrola isto psihopatska, kao kad imamo psihopata u braku, sve je to isto i gotovo sigurno završava femicidom ne jer je to bog htio nego samo sado sajko želi dominaciju na zemlji gdje je žena neobrazovana i tradicionalna, tu cvate cvijet mizoginije i femicida u svim svojim raskošnim bojama i paletama psihopatije, uglavnom kad idu priče o kleru i šta rade, to je katasrofa od psihičke boleštine s čisto medicinskog priručnika za osnovnu psihologiju i psihijatriju gledišta, počev od sodomije do zoofilije i pedofilije, i kad im ulove sadržaj u privatnom kompu po kurijama, šta ih pali, a love ko blata, sišu samo jer bitno je da je puzavac očajan i sirotinja i onda kad je sav opljačkan i nikakav pod klerskom dominacijom, dat će mu utjehu kad klekne i poljubi prstenčinu

    avatar

    29.09.2024. (10:55)    -   -   -   -  

  • The Art Of Being Yourself

    Milsim da je papino mišljenje o bilo čemu potpuno irelevantno jer on, kao što si i ustvrdio, nije sloban čovjek i teško se može maknuti od onoga u što se kroz život desetljećima uvlačio.
    Jučer sam baš kliknuo na neki Oshov short o probematici prvog pitanja. On je, naravno, potpuno u pravu kad kaže da je svaka religija naprosto kult i ništa više a njihova vjerovanja praznovjerja i što je još bolje, da religije uopće nemaju veze s religioznošću, ali to ne znači da religiznost ne postoji, međutim postoji izvan religija i praznovjerja, dakle u samom čovjeku, ako on ima volje da do tog mjesta i razumijevanja u sebi dođe.

    https://www.youtube.com/shorts/WMIvD42TSL0

    avatar

    29.09.2024. (12:02)    -   -   -   -  

  • NF

    Čekaju me za izlazak, a bojim se da neću kasnije doći na opet zanimljivu temu, samo ću reagirati na po meni lapsus prethodnika, religije itekako imaju veze s religioznošću, daleko manje s duhovnošću. a žene, podržavat ću ih u borbi za prava unutar institucije, kao što sam bio za priznanje istospolnih brakova, mada ne znam kog če vraga ljudima uopće ni te monumentalne organizaciji, niti papiri i pečati s državnim ili crkvenim pečatom, mada ću se možda vjenčati pred smrt,ova država je navodno počela ozbiljno zajebavati ljude i iz skoro polustoljetnih vanbračnih zajednica.

    avatar

    29.09.2024. (15:07)    -   -   -   -  

  • AnnaBonni

    NF.......budeš li se vjenčao jedan Božji dan ikada od današnjeg daana javi.......eto me ravno iz ST u RI s košaricom ružinih latica da pospem mladu po kosi

    ( ja sam ozbiljna, a ti )???

    avatar

    29.09.2024. (18:46)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @Annabonni - Da, onaj jedan novinar ga je pitao smatra li da je Crkva odgovorna za sve te zločine, na što je papa odgovorio: "Crkva nisu samo biskupi, svećenici etc, i vi ste Crkva." I tako svako malo papa Franjo ispali neku gadariju pred kojom ostaneš zatečen razinom cinizma. I kad je za homoseksualce rekao: "Tko sam ja da im sudim?", zapravo je mislio da će im Bog suditi, prebacio je odgovornost na Boga.

    avatar

    29.09.2024. (21:03)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @Rječita - Stvari su teško promjenjive upravo zato što se misli da su stvari teško promjenjive. ;)) Put oko svijeta težak je onoliko koliko je težak jedan korak, no čovjek ne gleda taj jedan korak, on gleda put oko svijeta i onda sjedne na dupe i očajava i ne napravi ni taj jedan jedini koračić. :)

    Ja, naravno, ne želim nikome otvarati oči, ne želim čak ni tvrditi da sam gore napisanim u pravu. Povremeno ili s vremena na vrijeme volim biti pomalo radikalan u izričaju jer smatram da se neke stvari vide jasno tek onda kad se volume-kotačić pojača do daske. :)

    Puno sam puta u životu našao mir kroz izmirenje s Bogom pa onda, posljedično, i sa svijetom, kroz onaj osjećaj ili misao: "Ne moja, nego Tvoja volja, Bože." No u čemu je problem s tim "smislom" i "mirom u vjeri"? U tome - i to sam otkrio za sebe da je 100% tako i nikako drugačije - što su taj smisao i taj mir u vjeri NUŽNO privremeni, a privremeni su zbog toga što su proizvod misli. Stvorila ih je misao, nije ih stvorila stvarna i neprolazna spoznaja. A misao je varljiva, ona treperi kao svjetalce na izdisaju, malo je ima pa je malo nema, preobražava se, često i redovito u vlastitu suprotnost. Cijeli život gledam te faze kroz koje prolaze gorljivi vjernici, koji izgaraju za svoju vjeru, i uvijek iznova vidim kako se ta misao što ih pogoni s vremenom haba, pervertira, iščezava, od nje na koncu ostaju samo mala misaona čudovišta, a čovjek biva zaglavljenim u sve neurotskijem samouvjeravanju da je još uvijek onaj isti gorljivi vjernik. Sve što misao stvori je lažno, opsjenjivo, snoliko. A misao je stvorila bogove, Boga, religije, dogme, rituale, vjerovanja, rajeve i paklove, želju za Spasenjem itd.

    Uvijek polazim od toga da je ono što čovjek može zamisliti samim tim i ostvarivo. Ako možemo zamisliti svijet bez ratova, mržnje, nasilja, straha za egzistenciju, svijet mira i univerzalne dobre volje među ljudima, onda je takav svijet moguć. Isto tako - ako možemo zamisliti Crkvu bez dogmi, rituala, isključivosti, zatucanosti, bez robovanja bigotnoj tradiciji itd., Crkvu koja ne anatemizira, koja ne prosuđuje, koja nije opsjednuta grijehom, zlom i sotonom, onda je takva Crkva i moguća. Cijelog života jedan dio mene žali zbog toga što nisam svećenik, neobično entuzijastično sam privržen ideji svećenstva, ali - gdje je ta Crkva u kojoj bih ja mogao biti svećenik?! Još uvijek je nigdje nema, nažalost.

    avatar

    29.09.2024. (21:33)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @TEATRALNI - Da, izgleda da je to uvijek iznova bacanje magle. Riječi se tako često koriste samo kao ukrasi, poput onih figurica i svjetalaca na božićnoj jelci. Kažeš "dostojanstvo žene" i odmah svi misle da znaju što si mislio pod tim. To je ta specifična vrsta riječi izmišljena ponajviše radi manipulacije, ja ih volim nazivati nečasnim riječima. A može i nečastivim. :) Godinama sam smatrao da je papa Franjo puno bolji papa od Ivana Pavla II; sada smatram da su svi isti jer da bi uopće napredovao u karijeri do biskupa, nadbiskupa i kardinala, moraš prodati dušu vragu. :))

    avatar

    29.09.2024. (21:51)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ovaj mi je baš razočaranje jer se izdavao za progresivnog i normalnog a to nije, jako daleko od toga. Konkretno zgadio mi se nakon ovog tako da me ovo dalje više ni najmanje ne čudi.

    avatar

    29.09.2024. (22:23)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @starry night - Kad ne smiju imati intimne odnose sa ženama, onda im jedino preostaje da budu opsjednuti njima, i to u ključu zamjeranja, jer netko mora biti kriv za njihovu situaciju, a Boga se ne usude okriviti. :)

    Svako selo ima svoju župu. Svaka župa ima svojeg svećenika. Svaki svećenik ima svoju časnu sestru koja mu pere, pegla, kuha, sprema. Dakle, samo u Hrvatskoj ima na tisuće žena - časnih sestara kojima je jedina životna svrha da svećeniku kuhaju, peglaju, čiste, peru. Dakle, da budu smjerne, radišne, šutljive, poslušne i besplatne ropkinje po receptu blaženog Alojzija Stepinca. Hajde da se barem mogu seksati s njim ili mu u kakvoj bračnoj svađi baciti saksiju u glavu, bila bi to kakva-takva satisfakcija, ali ne, i to im je uskraćeno, jer on ševi neku drugu ženu iz sela ili stavlja dječake sebi u krilo.

    Kad je u siječnju 2011. umro moj otac, porijeklom iz velike i vatrene katoličke familije koji se, međutim, čitav život umjesto u crkvi pričešćivao u lokalnoj gostionici, morao sam kod kvartovskog svećenika odraditi razgovor kojim sam ga, kao, trebao nagovoriti da se za mojeg oca ipak napravi katolički pogreb, iako je otpočetka bilo jasno da je to igrokaz u kojem obojica svjesno sudjelujemo, svatko iz svojih razloga, a njegov je bio novac, of course. I tako me je taj svećenik neizrecivo iskreno pitao (valjda na bogosloviji uče glumu) kako da on održi obred za mojega oca kad dotični nikada, baš nikada nije bio u crkvi, na misi. Pa je onda bio red na meni da nešto pametno kažem u očevu obranu, pa je on rekao nešto pametno, pa sam ja rekao nešto pametno, sve do onog momenta kad me je svećenik pohvalio kako pametno i zrelo razmišljam i to je bio znak da će moj tata imati crkveni pogreb, iako to nikada nije ni bilo upitno. Za sve to vrijeme ja sam znao da taj svećenik, naočit muškarac koji se tako predano drži smisla i digniteta svojega poziva, sa ženom iz moje ulice redovito odlazi u jedan slavonski gradić, dakle na lokaciju izvan Osijeka, na ševu. A ako sam ja, Zagrepčanin, to znao, onda si možeš misliti koliki drugi su to isto znali. Kladim se da je u očima svih kvartovskih vjernica starijih od 50 on zbog toga samo porastao. Jer su ga smatrale čovjekom od krvi i mesa, a ne nekim bljedolikim i sušićavim fanatikom. :) Godinu ili dvije kasnije maknuli su ga u drugi dio Hrvatske jer su se njegove ljudske potrebe očito previše pročule.

    avatar

    29.09.2024. (22:59)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @The Art Of Being Yourself - Da, naivno je misliti da netko tko se cijeli život formirao unutar krutih pravila Crkve, i još putem tih pravila napredovao u karijeri, može biti otvorenog i nedogmatskog uma. To mi je jasno.

    Blavatska u Ključu do Teozofije govori o Religijskoj Mudrosti nasuprot religijama koje se baziraju na dogmama i ritualima. Naravno, možemo upotrijebiti koje god riječi, bitno je samo to da nasuprot materijalističkom ateizmu stoji crkvena religioznost koja vjeruje u personalnog Boga, a da su oba ta vjerovanja/uvjerenja otprilike jednako udaljena od stvarnosti. Nenadmašne su Krishnamurtijeve riječi da nema moći izvan čovjeka, one odjekuju i danas i odjekivat će stoljećima. Iako ih, naravno, valja pravilno, a ne bukvalno ili banalno shvatiti.

    avatar

    29.09.2024. (23:48)    -   -   -   -  

  • starry night

    u jednom friškom slučaju u Slavoniji, jedan automehaničar je ulovio u ženinom mobitelu poruke koje je razmjenjivala sa seoskim župnikom i sve javno objavio, nisam dalje pratila slučaj, ostala sam na romantičnom nivou priče, kako ljubav preskače sve zapreke, ali je poslije bila frka s tom romantikom jer je on općio s više seoskih žena, smrdljiva tikva je pukla i nastala je cijela frka u kokošinjcu jer je svaka mislila da je jedina :))))))))))))))))))))

    gledala sam tv emisiju s bivšim svećenikom koji je razočaran izašao iz institucije navodeći da je tu svetosti i duhovnosti najmanje jer su svi zaređeni ili alkoholičari ili razvratnici ili žderonje :(

    avatar

    30.09.2024. (00:11)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @NF - Spomenuti Osho, ali i sama Helena Petrovna Blavatsky / Jelena Petrovna Blavatskaja, spadaju ipak u neka prošla vremena kad su se termini malčice drugačije koristili nego danas. Tako npr. HPB koristi izraz Religijska Mudrost za nešto što s religijama zapravo nema nikakve veze. Ima dosta autora s kraja 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća koji izraz religioznost još uvijek koriste u smislu zdrave duhovnosti pa onda uvijek valja pažljivo gledati kontekst da bi se pravilno razumio tekst. :))

    Kažeš: "A žene, podržavat ću ih u borbi za prava unutar institucije, kao što sam bio za priznanje istospolnih brakova, mada ne znam kog će vraga ljudima uopće ni te monumentalne organizacije, niti papiri i pečati s državnim ili crkvenim pečatom..." Da, dijelimo mišljenje i drago mi je da si i kako si to sročio. :) Netko bi mogao reći ženama: pa kojeg vraga želite biti svećenice u takvoj Organizaciji?! Tom se pitanju nema što prigovoriti. Pa ipak, stvar je načelna, zar ne? I kao i kod homoseksualnih brakova, valja stati iza ljudi koji nešto žele, a imaju puno ljudsko pravo da to žele i da se njihovim željama udovolji. To je naprosto stvar civilizacijskog diskursa, rekao bih.

    A kad smo se već dotaknuli teme braka, reći ću da sam ja za brak iz dva glavna razloga. Prvi je taj da brak simbolički označava jednu višu razinu obvezivanja i preuzimanja odgovornosti i da to ima svoju psihološku težinu, naročito u odnosu na žene koje su te koje iznose trudnoću i donose dijete na svijet. Potrebna im je psihološka sigurnost i zbog nje brak kao društveni fenomen po meni valja njegovati i oplemenjivati. Naravno da dvjema veoma svjesnim osobama ne trebaju nikakve formalnosti da bi iskazale svoje osjećaje i svoju odgovornost spram drugoga, pa ipak, tko od nas može reći da je baš sto posto siguran u sebe da je veoma svjesna osoba? :)) Ja to ne mogu reći za sebe, ne nakon cjeloživotnog iskustva uspona i padova. :) Dakle, određena razina formalizma možda ipak nije tako loša. :) Na koncu, iako nikako ne želim da moj stav o ženama bude deterministički i reduktivan, valjda sam ipak pomalo staromodan i konzervativan jer smatram džentlmenskom dužnosti muškarca da ženi pruži svaku moguću sigurnost i egzistencijalnu udobnost pa ako u to spada i brak, neka ga. :)) Drugi je razlog za brak, naravno, banalan, a i ti si ga spomenuo - pravna sigurnost za ženu i potomke, jer ni približno ne živimo u pravno sigurnoj zemlji.

    avatar

    30.09.2024. (01:14)    -   -   -   -  

  • AnnaBonni

    a propos Ključa Teozofije , misliš li ti, da pomračeno ( kako kaže) ljudsko mišljenje i praznovjerje zaista bilo tako veliki razlog istinskog tumačenja Kristovih postulata o vraćanju izvornoj čistoći u najširoj formacije ove misli uključujući velike ostatke Antičke mudrosti da bi se svekoliko ljudstvo ispravilo u pogrešnim vjerovanjima , koje se, unatoč svim Kristovim nastojanjima kao učitelja i činitelja dobra - ipak nastavilo i to na onim relacijama, na kojima posrće moral Čovjeka i moral Crkve kao institucije , po čemu je u konačnici minorizirana uloga Isusa i sva njegova nastojanja doživljavaju negaciju ?
    Govorim o Crkvi kao instituciji -a ne o Vjeri, jer vjera je ipak po prosudbi znalaca jača od institucije kojoj pripada

    avatar

    30.09.2024. (01:15)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @Annabonni - Nije lagano shvatiti što pitaš. ;) Hm, da, Isus je nešto pokušao, pokušao je pročistiti drevno Znanje/Gnozu, olakšati ga ili rasteretiti od bajki i praznovjerja, od okoštalih, kristaliziranih formi (među koje svakako spada i žrtvovanje životinja u hramu), no onda se oko njegove Ličnosti stvorila oportunistička sljedba koja je malo-pomalo, kako to već biva sa sljedbama, cijelu stvar distorzirala gotovo do neprepoznatljivosti. Razlozi Rima da prihvati kršćanstvo posebna je priča, čekamo @Blogokviza da o tome kaže koju riječ. :) I Buddha je htio pročistiti kristalizirani brahmanizam pa su od njegova egzoternog učenja načinili novu gomilu ritualnih praksi i praznovjerja. Važno je uočiti da veliki duhovni učitelji uvijek imaju dvije razine učenja - ezoternu i egzoternu. Ezoterna je za unutarnji krug zrelih i dostojnih učenika i nema razloga vjerovati da ona ne traje do današnjih dana, dakako u obliku skrivenom od svjetine. Egzoterna razina učenja je ona koja se pervertira i institucionalizira.

    avatar

    30.09.2024. (01:54)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @starry night - Ja sam uvijek za ljubav i romansu, samo neka su obje osobe punoljetne (ili obje maloljetne) i da dobrovoljno sudjeluju. :)))

    Nego, paradoksalno je ali istinito da alkoholičari i žderonje među svećenicima na koncu budu natprosječno dobri župnici jer su relaksirani, neopterećeni "žrtvovanjem osjetilnosti na oltaru vjere". :))) Takvi su zapravo u svojim propovjedima najautentičniji i obično ih župljani vole jer ih ne doživljavaju kao prepotentne klonove idealnog The Svećenika. :)))

    avatar

    30.09.2024. (01:56)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @TEATRALNI - Ha ha, da, a eto, papa nema drugog posla nego gledati gdje su sve ljudi sagriješili, gdje se još može pronaći kakav grijeh u ljudi, pa onda prirodno dođu na red i kućni ljubimci. Dalo bi se u montipajtonovskom ključu iz toga napraviti par odličnih humorističkih epizoda. Naslov serijala mogao bi biti: "Tko sam ja da im sudim?"

    Prva bi epizoda mogla imati naslov: "Tko sam ja da sudim o ženama koje kukičaju i štrikaju umjesto da se mole?"

    Druga bi epizoda mogla imati naslov: "Tko sam ja da sudim o ženskom nogometu?"

    Treća: "Tko sam ja da sudim o ženama koje traže rastavu zbog običnog šamara?"

    itd. :)

    avatar

    30.09.2024. (02:12)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    @TEATRALNI - Ali, da budem iskren, i mene nerviraju kućnoljubimični vlasnici. :) Zbog toga što psi zatvoreni po stanovima dok njihovi gospodari rade znaju satima bez prestanka lajati. I zbog toga što ih njihovi gospodari izvode u park iza zgrade (pod naše prozore) iza ponoći i u tri ili pet ujutro pa ovi laju i vlasnici galame na njih i bude strašna buka. I, dakako, zato što su tratine pune pseće kakice jer vlasnici unatoč švicarskim financijskim snovima imaju balkanske civilizacijske norme. Katkad poneki stanar za kaznu svojeg psa izbaci na balkon i tamo ga drži satima, a on jadan cvili i laje bez prestanka. I onda kako da se čovjek ne složi s papom, čak i ako se ne slaže? :)

    avatar

    30.09.2024. (02:38)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Čekaju se @j. i @Blogokviz, molećulepo.

    avatar

    30.09.2024. (02:42)    -   -   -   -  

  • starry night

    replika: pijani svećenik mi je ko i pijani šofer, sve je dobro dok ne sjedne vozit

    "Optužnim prijedlogom policija župnika Domagoja Kelavu tereti da je u utorak oko 19 sati u Sukošanu, ispred župnog ureda, u vidno alkoholiziranom stanju najprije glasno vičući, verbalno napao 70-godišnju časnu sestru D. A. psujući je riječima: "jeb** ti mater!", da bi je potom udario zatvorenom šakom po licu, uslijed čega je časna pala na tlo."

    A kad su ju novinari pitali je li ju lupio rekla je da nije, da je pala jer pati od vrtoglavica i tako dobila ogroman hematom, i još je rekla "istina će nas osloboditi" :)))))))))))))))))))))))))))) https://www.youtube.com/watch?v=3z8fr_XcQQM

    avatar

    30.09.2024. (08:15)    -   -   -   -  

  • The Art Of Being Yourself

    @Mariano, hvala što si pojasnio ideju religioznosti na koju se @nf osvrnuo; ja nisam htio ulaziti u to jer mi se nije dalo nepotrebno zapetljavati. Terminologija je ionako sklizak teren i ljudi gledaju iz kuta na koji su navikli. Meni osobno se sviđa ta ideja o religioznosti koja nema veze s religijama. Religioznost kao the way of life.

    avatar

    30.09.2024. (09:03)    -   -   -   -  

  • Blogokviz

    …ko čeka dočeka, jedino ako ne :)… odgovor na prvo pitanje je da, religije su „spike za utjehu“ koje isključivo služe za ostvarivanje moći i vlasti nad ljudima, a vjeru općenito definiram kao utjehu u neznanju, a na drugo pitanje je odgovor isto da, papa je tu da štiti katoličke dogme, nema tu trte mrte, žena ne može biti ravnopravna u crkvi i fajrunt, onda to više ne bi bila katolička crkva, raspala bi se, nestala, pretvorila se u protestantsku :)…

    …preopširno bi bilo opisivati povijest kršćanstva odnosno kako je isto postala najutjecajnija religija u Rimskom carstvu, nemam toliko vremena (čitaj: prelijen sam) :))… najkraće rečeno, za sve je kriv Nišlija Konstantin, eto, i to su balkanci zakuhali :)… zapravo nije krivnja na muškarcu, ne more bit, on je samo bio zaveden od žene, jel' tako? :)… naravno da je tako, za sve je zapravo kriva Helena, al' ne ona Trojanska, već ona sveta, zaštitnica kršćanstva, majka cara Konstantina, pod čijim utjecajem je Konstantin zaustavio progon kršćana i omogućio da kršćanstvo postane jednakopravno s drugim religijama, čak se i osobno založio za jedinstvo kršćanske crkve, što je, naravno, omogućilo nove progone, ovaj puta su pravovjerni kršćani progonili heretike u vlastitim redovima, a s vremenom kad su se dokopali još više moći i sve koje su smatrali nevjernicima iliti poganima, jelte… to tak ide, kad se progonjeni dokopaju moći, kad im vlast omogući da oni budu u posjedu istine onda s oduševljenjem postaju progonitelji…

    …kršćanstvo se unatoč progonima, ili upravo zahvaljujući tim progonima znatno proširilo po Rimskom carstvu, ta nova vjera donosila je utjehu i nadu upravo najobespravljenijima u društvu, a Konstantinova majka bila je izdanak tog sloja ljudi, a udala se za rimskog tribuna Konstancija s kojim je imala sina Konstantina… no, kad joj je učinjena nepravda upravo zbog njenog porijekla (Konstancije se je morao odreći kad je postao rimski upravitelj Dalmacije (jer brak sa ženom iz nižeg sloja nije dozvoljen visokim rimskim dužnosnicima), vjerujem (tješim se u neznanju) da je to bila prijelomna točka u njenom odnosu prema tim ogavnim rimskim vlastodršcima i njihovim pravilima, te je dala sve od sebe da bude uz svog sina Konstantina i kroz utjecaj na njega provede svoje ciljeve… kad je Konstantin pobijedio sve rivale u građanskom ratu i postao jedini car (carstvo je inače bilo tetrarhija), a Helena carica majka, kršćani su mogli krenuti u pohod na apsolutnu vlast u carstvu, ostalo je povijest :)… to je, naravno krajnje pojednostavljeno objašnjenje o tome kako je kršćanstvo postalo prihvaćeno u Rimskom carstvu, jer punooo toga se nisam dotakao, ali nemrem više pisat, ajd bok :)…

    avatar

    30.09.2024. (14:12)    -   -   -   -  

učitavam...